NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Massale betoging tegen coronabeleid Israël • Overleden zorgmedewerkers herdacht

 • Aantal coronapatiënten in ziekenhuis weer iets boven de honderd.
 • Franse buschauffeur die opmerking maakt over mondmasker overlijdt na mishandeling.
 • Op konijnenbedrijven in de buurt van besmette nertsenbedrijven, zijn geen besmettingen gevonden.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • We sluiten dit liveblog

  Vanaf morgenochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over al het coronanieuws. Goedenacht!

 • Massale betoging tegen coronabeleid in Tel Aviv

  In Tel Aviv hebben duizenden Israëliërs gedemonstreerd tegen het coronabeleid van de regering. De demonstranten vinden dat de regering te traag handelt in de coronacrisis.

  "Het is een tragedie", zegt een van de demonstranten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duizenden Israëliërs betogen in tel Aviv
 • Zorgmedewerkers op de Dam: 'Dit hakt er in'

  Tientallen zorgmedewerkers stonden vanmiddag op de Dam stil bij het overlijden van dertien collega's, als eerbetoon.

  Verpleegkundige Annemarie: "Iedereen die beweert dat het nu nog een griepje is, moet echt even gaan nadenken":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Overleden zorgmedewerkers herdacht: 'Ik sta hier om stil te schreeuwen'
 • Duizenden bij protest in Tel Aviv tegen corona-aanpak regering

  In Tel Aviv zijn duizenden demonstranten op de been. Israël leek het coronavirus snel de baas, maar vecht nu tegen een zware tweede besmettingsgolf.

  De demonstranten zijn boos op de regering, omdat die niet de juiste maatregelen zou hebben getroffen. De regering besloot na een strenge lockdown het land vrijwel in een keer open te gooien. Ook evenementen werden weer toegestaan.

  Sindsdien loopt het aantal nieuwe besmettingen op. De tweede golf is nu heviger dan de eerste. Dagelijks komen er zo'n 1500 bevestigde besmettingen bij.

  EPA
 • Nederlandse economie krijgt tik, maar in Europa (nog) niet de heftigste

  Wereldwijd zijn economieën door de coronacrisis tot stilstand gekomen. Nu de meeste landen in Europa weer gedeeltelijk van het slot gaan, wordt ook de economische schade steeds zichtbaarder.

  In Nederland was er een dieptepunt in het aantal winkelverkopen in april, maar dat was een stuk minder diep dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje. Daar was de lockdown strenger en langer. Zweden is het andere uiterste: daar bleef een echte lockdown uit en dat is terug te zien in het aantal verkopen.

 • Franse buschauffeur die opmerking maakt over mondmasker overlijdt na mishandeling

  Een Franse buschauffeur die werd mishandeld door passagiers die weigerden mondkapjes te dragen, is gisteren aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt persbureau AFP.

  De 59-jarige Philippe Monguillot werd vorige week zondag mishandeld toen hij op de bus reed richting kustplaats Biarritz. Hij controleerde de tickets en vroeg aan vier passagiers of ze de verplichte mondmaskers op wilden zetten. De mannen zouden dit hebben geweigerd, mishandelden de buschauffeur en lieten hem hersendood achter.

  De familie van de man heeft vrijdag moeten besluiten om hem niet langer in leven te houden, op advies van artsen. "We hebben hem moeten laten gaan", zei zijn 18-jarige dochter tegen AFP.

  De vier zijn aangehouden en worden voorgeleid.

 • Aantal coronapatiënten in ziekenhuis weer iets boven de honderd

  Er liggen weer meer dan honderd coronapatiënten in het ziekenhuis. Het is voor het eerst in een paar dagen dat het aantal boven de honderd uitkomt, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "We zien een lichte toename van het aantal covid-patiënten, bij het lage totaal aantal is dat geen reden tot zorg."

  26 coronapatiënten liggen op de intensive care, dat is een patiënt meer dan gisteren. Er liggen daarnaast 562 patiënten op de intensive care die niet besmet zijn met het coronavirus. De totale bezetting komt daarmee op 588, zes minder dan gisteren.

 • Eerbetoon aan dertien overleden zorgmedewerkers op de Dam

  Zorgmedewerkers hebben vanmiddag op de Dam in Amsterdam dertien collega's herdacht die tijdens de coronacrisis zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

  Tientallen zorgmedewerkers stonden korte tijd stil, in de stralende zon. Volledig in het wit gekleed, op anderhalve meter afstand van elkaar en met een mondmasker voor. "Een kippenvelmoment", zegt initiatiefnemer Tanneke Goverse.

  Goverse werkt in het ziekenhuis in Alkmaar en maakte daar de afgelopen maanden afschuwelijke momenten mee. De herdenking op de Dam had voor haar vooral symbolische betekenis, zegt ze tegen NH Nieuws. "We willen niet demonstreren of boos doen. Het maakt ook niet uit of we hier met duizend mensen staan of met het groepje dat nu is gekomen. We zijn er. En we vertegenwoordigen onze collega's die nu aan het werk zijn. Dit is vooral een eerbetoon."

  Tegelijkertijd constateert Goverse dat zorgpersoneel lange tijd onvoldoende beschikking had over deugdelijke beschermingsmiddelen tijdens de crisis. "We willen dat alle zorgmedewerkers opkomen voor hun rechten bij een mogelijk tweede golf. Het gaat om veiligheid."

 • Verruiming regels bij dagtochten met traditionele zeilschepen

  Aan boord van traditionele charterschepen hoeft aan boord geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden, meldt de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ). Ook mag weer met de volle bezetting worden gevaren en bovendeks zijn mondkapjes niet verplicht.

  Het zeilen op een charterschip wordt vanaf nu beschouwd als sport en daar gelden soepelere regels voor. Opvarenden moeten benedendeks nog wel een mondkapje dragen. Ook is er tijdens zeiltochten nog geen horeca-service mogelijk. Dat mag alleen als het schip ligt afgemeerd.

  Sinds de uitbraak van het coronavirus loopt de schade binnen de traditionele zeilvaart in de miljoenen. De eerste maanden kon er helemaal niet worden uitgevaren, vanaf 1 juni alleen als iedereen aan boord 1,5 meter afstand zou houden. Daardoor kon maar een derde van het normale aantal passagiers aan boord.

  Begin juni gingen uit protest tegen de regels zo'n 175 historische zeilschepen 'voor Pampus' liggen bij het forteiland in de buurt van Amsterdam.

 • Indiase besmette agenten behandeld in cricketstadion

  Het imposante cricketstadion Eden Gardens in de Indiase stad Kolkata wordt gebruikt als ziekenhuis voor met corona besmette agenten. "Het is onze plicht om de overheid te helpen en te ondersteunen op dit moment in de crisis. De faciliteit zal worden gebruikt voor politiepersoneel dat vecht tegen Covid-19", aldus de president van de Bengaalse cricketbond Avishek Dalmiya.

  In het stadion met een capaciteit van 80.000 bezoekers worden honderden bedden geplaatst. Op dit moment zijn circa 550 agenten besmet met het coronavirus en zijn twee agenten overleden.

  Het stadion is normaal gesproken de thuisbasis van de Kolkata Riders in de Indiase Premier League. In 1987 werd hier het wereldkampioenschap cricket gehouden.

 • 'Mondkapjesplicht België goed opgevolgd'

  De mondkapjesplicht die sinds vandaag geldt op veel openbare plekken in België, wordt volgens Belgische media goed opgevolgd. "De meeste mensen zijn op de hoogte van de nieuwe maatregel en vinden het geen probleem om met een mondmasker op te winkelen", meldt VRT-nieuws vanuit een winkelstraat.

  Ook in bioscopen, theaterzalen, musea, casino's en in rechtbanken zijn mondkapjes vanaf vandaag verplicht. Dat werd gisteravond bekendgemaakt door het Belgische kabinet. Dat besloot daartoe vanwege een toename van het aantal besmettingen in België. In het openbaar vervoer waren mondkapjes al langer verplicht.

  Wie geen mondmasker draagt, riskeert een boete van 250 euro. Maar dit weekend deelt de politie nog geen boetes uit. Mensen krijgen eerst de kans om te wennen aan het nieuwe beleid.

 • Kaatsseizoen Friesland ondanks corona toch van start

  Op een drassig weiland niet ver van het Friese dorp Morra is vandaag alsnog het hoofdklassekaatsseizoen voor de mannen en vrouwen begonnen. Dat is eerder dan verwacht, want veel kaatsers gingen er al vanuit dat het seizoen verloren was door de lockdown. Maar met de nodige maatregelen is er nu toch een begin gemaakt. Vraag is wel hoe het daarna verder moet.

  Het probleem zit hem niet zozeer in de wedstrijden zelf als wel in het publiek. Als dat in groten getale komt, is er een probleem. "Alle mensen die het veld op willen, spreken we persoonlijk aan. Dat moet, het staat in het protocol dat we met de veiligheidsregio hebben besproken", zegt Bouwe Stiemsma van de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB) bij Omrop Fryslân. Met afzetlinten wil de wedstrijdorganisatie de bezoekers duidelijk maken dat ze anderhalve meter afstand moeten houden.

  Kaatsen, een van de oudste balsporten, is in het noorden van Friesland heel populair. Wedstrijdorganisatie en spelers dossen zich speciaal voor de gelegenheid uit. Het publiek leeft mee bij elke beweging. Maar juist dat laatste maakt veel verenigingen huiverig. Een aantal verenigingen heeft zich afgemeld en weigert een competitiewedstrijd te organiseren. Zo wordt vandaag weliswaar een begin gemaakt, maar is het de vraag of de competitie volgende week verder gaat. De KNKB heeft alle verenigingen opgeroepen voor 'dringend overleg', komende dinsdag.

 • Beroemdste coronapatiënt Vietnam uit ziekenhuis ontslagen

  In Vietnam is de zwaarst getroffen covid-19-patiënt van het land uit het ziekenhuis ontslagen. Het gaat om de 43-jarige Schot Stephen Cameron, een piloot van de nationale luchtvaartmaatschappij Vietnam Airlines. Hij lag sinds begin maart in het ziekenhuis, waar Vietnamese artsen vochten voor zijn leven.

  Vietnam telt door een combinatie van gerichte tests en strenge quarantainemaatregelen een indrukwekkend laag aantal van 370 besmettingen en geen enkele dode. Lange tijd leek het er op dat Cameron het eerste coronaslachtoffer zou worden in het land.

  'Patient 91', zoals hij bekend stond, had op een bepaald moment nog maar 10 procent van zijn longcapaciteit over en verkeerde in levensgevaar. In mei zeiden zijn artsen dat hij een longtransplantatie nodig had. Tientallen mensen boden toen aan een long te doneren. Uiteindelijk knapte hij langzaam maar zeker op, zonder dat een transplantatie nodig was.

  Vandaag verliet Cameron in een rolstoel, vergezeld van zijn artsen, het ziekenhuis. "De kans dat ik het zou overleven was klein", zei hij en bedankte zijn artsen die hem ook op de terugreis naar het Verenigd Koninkrijk zullen begeleiden. "Zodra ik ben hersteld, kom ik terug", beloofde hij. "Ik ben nog steeds een piloot. Mijn vliegbrevet is verlopen, dat is alles."

  Stephen Cameron (geblurd) met zijn artsen Reuters
 • 'Iran kan zich een tweede lockdown niet veroorloven'

  De Iraanse president Rohani zegt dat zijn land het zich economisch gezien niet kan veroorloven opnieuw in lockdown te gaan. In een toespraak op televisie zei hij dat alle "economische, sociale en culturele activiteiten moeten doorgaan, met inachtneming van de gezondheidsprotocollen".

  De afgelopen weken is in Iran het aantal nieuwe besmettingen in hoog tempo opgelopen nadat in april de preventiemaatregelen waren versoepeld om de economie weer op gang te brengen. Donderdag overleed een recordaantal van 221 mensen in 24 uur aan de gevolgen van covid-19.

  De regering heeft Iraniërs gewaarschuwd zich aan de preventiemaatregelen te houden. Alle bijeenkomsten zoals bruiloften, begrafenissen en feesten zijn "in de huidige situatie onaanvaardbaar", zei Rohani, en iedereen die positief is getest op het virus "mag dat niet geheim houden". Ook moeten mensen in openbare ruimtes voortaan gezichtsmaskers dragen.

 • Weer Nederlandse jongeren opgepakt in Knokke

  In de Belgische badplaats Knokke-Heist zijn vannacht opnieuw Nederlandse jongeren aangehouden vanwege ongeregeldheden. Het is al meerdere nachten onrustig, omdat cafés eerder sluiten dan normaal vanwege coronamaatregelen.

  "We hebben nu vier dagen de handen vol gehad aan honderden jongeren", zegt korpschef Steve Desmet in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zijn voornamelijk afkomstig uit Noord-Holland en hebben hier toch wel een beetje amok gemaakt."

  Doordat de cafés al om 01.00 uur sluiten, hebben feestvierders nog geen zin om naar hun slaapplaats te gaan. Daarom ontstaan er rond die tijd ook vechtpartijen, zegt de politie. Daarbij is afgelopen week ook een agent tegen het hoofd getrapt. Of dat door toedoen van een Nederlander komt, is onduidelijk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Opnieuw onrustig tijdens uitgaan in Knokke
 • Meer berichten tonen