Frankrijk stopt met corona-noodtoestand • België verplicht mondkapjes in winkels
- Het kabinet heeft een landelijke herdenkingsdag voor coronaslachtoffers aangekondigd.
- Koninklijke Horeca Nederland bereidt een kort geding voor tegen de coronamaatregelen.
- In de Verenigde Staten is opnieuw een recordaantal besmettingen met het coronavirus geregistreerd: 60.500 in een dag tijd.
- Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
In België nu ook mondkapjesplicht in onder meer winkels
Het is vanaf zaterdag in België verplicht ook mondkapjes te dragen in winkels en alle ruimten binnen waar veel mensen samenkomen. Het gaat met name om musea, concert- en conferentiezalen, bioscopen, theaters en gebedshuizen. Het was al in het openbaar vervoer verplicht. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen mondmasker op.
Het coronavirus was ook in België wekenlang op de terugtocht. Maar de afgelopen dagen is de daling van het aantal besmettingen gestagneerd. Vervolgens werden weer wat meer besmettingen vastgesteld. Tot de nieuwe verplichtingen is donderdagavond versneld besloten door de regering. Die had de kwestie eigenlijk komende week pas op de agenda staan. Volgens de gezondheidsautoriteiten kunnen de maskers bijvoorbeeld in winkels helpen "de bescherming van klanten en verkopers tegen het coronavirus te verbeteren".
België heeft tot dusver meer dan 62.000 besmettingen met het virus vastgesteld en bijna 9800 patiënten zijn er aan bezweken. Het land had eerder een erg strenge lockdown en het sloot de grenzen. Begin mei is een begin gemaakt met de afbouw van coronamaatregelen.
Frankrijk stopt met corona-noodtoestand
De noodtoestand die wegens het nieuwe coronavirus 24 maart is uitgeroepen in Frankrijk, geldt zaterdag voor het eerst niet meer. De regering had dankzij de noodtoestand uitgebreide bevoegdheden om maatregelen af te kondigen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Daar viel onder meer een zeer strenge lockdown onder, waardoor Fransen op straffe van hoge boetes de deur niet uit mochten zonder eerst op schrift te zetten waarom ze op pad gaan.
De verregaande beperkingen van het openbare leven worden sinds 11 mei geleidelijk opgeheven. Half juni ging uiteindelijk de grens weer open. Er zijn nog steeds regels van kracht die de verspreiding van het virus moeten tegengaan, zoals afstand houden en mondkapjes dragen in het openbaar vervoer.
Frankrijk is medisch en economisch zwaar door het virus getroffen. Honderdduizenden mensen verloren hun baan en er zijn rond de 30.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, voornamelijk ouderen.
Gebedsbijeenkomst op het Malieveld drukbezocht
In Den Haag heeft een grote groep christenen zich vanavond verzameld op het Malieveld om te zingen en te bidden. Stichting Presence organiseerde de samenkomst om "een geluid van hoop en bemoediging te laten horen vanuit de kerk van Nederland voor ons land".
Hoeveel personen er precies aanwezig waren is niet bekend, maar vanuit de gemeente Den Haag was er voor de gebedsbijeenkomst een vergunning verleend voor 2000 deelnemers.
Tweede Kamer-leden Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij spraken een kort woord van bemoediging, verder werd er vooral veel gezongen. "Omdat we in de buitenlucht staan, op 5 meter afstand van elkaar, hebben we alle mogelijkheid om samen te zingen", schreef de stichting in een aankondiging.
Het evenement duurde tot 22.00 uur. Volgende de politie is het rustig verlopen.
Meer dan 30.000 coronadoden in Frankrijk
Frankrijk telt sinds vandaag meer dan 30.000 doden als gevolg van het coronavirus. Dat blijkt uit officiële cijfers van de Franse overheid. Het werkelijke aantal doden ligt hoger. In het dodental van 30.004 zijn nog niet de jongste sterfgevallen uit bijvoorbeeld verpleeghuizen meegeteld.
Op dit moment liggen er ruim 7000 besmette mensen in Franse ziekenhuizen, van wie bijna 500 op de intensive care worden verpleegd. De Franse regering zegt zich grote zorgen te maken over het ontstaan van nieuwe clusters besmettingen, vooral nu de vakanties beginnen.
De afgelopen week werden 3800 nieuwe besmettingen geregistreerd, tegen 3400 in de voorafgaande week. "Het blijft hoog nodig om afstand te houden en mondkapjes te dragen", is het devies van de overheid.
KLM, NS en Booking.com zijn grootste ontvangers NOW-loonsteun
KLM is verreweg de grootste ontvanger van steun uit de NOW-regeling. Met die maatregel betaalt het rijk een deel van het loon van werknemers bij door corona gedupeerde bedrijven. Het luchtvaartbedrijf kreeg bijna 302 miljoen euro als tegemoetkoming voor de salarissen van medewerkers die niet konden werken vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers die uitkeringsorganisatie UWV online heeft gezet.
Opvallend is dat veel bedrijven met verschillende dochterbedrijven geld hebben aangevraagd. Zowel KLM, Booking als de NS staan bijvoorbeeld nog een keer in de top 100 van NOW-ontvangers.
Lees hier meer:
Voetbalclub Union Berlin wil alle seizoenskaarthouders testen op corona
Voetbalclub Union Berlin wil dat het stadion bij de start van het nieuwe voetbalseizoen vol zit met ruim 22.000 toeschouwers. Om dat mogelijk te maken wil de club op eigen kosten alle fans vooraf laten testen op het coronavirus. Dat meldt de club in een tweet. "Iedereen met een geldig kaartje en een negatieve test mag doorlopen", zo maakte de directie bekend. De test mag niet ouder dan 24 uur zijn.
De club zegt dat er nog wel een aantal organisatorische hindernissen moeten worden overwonnen, zoals het realiseren van zoveel tests op de dag voor de wedstrijd. Zodra ze daar een oplossing voor hebben gevonden, wordt het voorstel aan de autoriteiten voorgelegd.
Bijkomend probleem is dat in Berlijn vooralsnog tot 24 oktober grote evenementen met meer dan duizend aanwezigen zijn verboden. Het nieuwe seizoen van de Bundesliga begint in september.
Nertsenfokkerijen in Brabant Zuid-Oost niet preventief geruimd
De nertsen in de regio Brabant-Zuidoost worden niet preventief geruimd. Dat heeft minister Schouten van Landbouw aan de Tweede Kamer laten weten. Gisteren vroeg de veiligheidsregio de minister hier in een brief om. "Deze maatregel treffen we alleen als er geen andere mogelijkheid bestaat om de volksgezondheid of diergezondheid te beschermen", schrijft de minister aan de kamer. "Dat is nu niet aan de orde." Wel worden bestaande maatregelen aangescherpt.
WHO: opnieuw dagrecord coronabesmettingen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er wereldwijd 228.102 gevallen bij. Het op één na hoogste aantal besmettingen, 212.326, werd op 4 juli vastgesteld. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 555.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus volgens officiële cijfers.
De WHO meldt dat het aantal geregistreerde corona-infecties de 12 miljoen inmiddels ruim is gepasseerd. De grootste brandhaarden zijn nog altijd de Verenigde Staten, Brazilië en India. Ook in Zuid-Afrika verslechtert de situatie. met donderdag ruim 13.500 nieuwe gevallen.
Ballonvaart kan weer van start
Ballonvaarders mogen vanaf volgende week weer de lucht in, zonder dat hun passagiers anderhalve meter afstand hoeven te houden. Wel moet iedereen een mondkapje dragen en moeten de ballonvaarders vooraf checken of de passagiers geen gezondheidsklachten hebben.
De luchtballonnen staan al maanden aan de grond door de coronacrisis, omdat het moeilijk is om aan boord voldoende afstand te bewaren. In mei werden de regels wat verruimd, en mochten er twee mensen aan boord. Daardoor konden trainingsvaarten weer van start. Maar pleziervaarten waren hierdoor nog niet rendabel.
Normaal gaan er tussen de vier en zestien mensen mee de lucht in. In de nieuwe regels mag driekwart van het normale aantal passagiers weer aan boord.
Nederland telt ongeveer 230 ballonvaarders. Het vaarseizoen start normaal gesproken in april.
Belgische supermarkten maken zich op voor mondkapjesplicht
Vanaf morgen is het op veel plekken in België weer verplicht om een mondmasker te dragen, bijvoorbeeld in winkels, bioscopen, theaters en gebedshuizen.
Supermarkten gaan verschillend om met de nieuwe regel. Zo krijgen bezoekers van winkels van de Colruyt Groep een gratis mondkapje als ze er geen bij zich hebben. Bij Delhaize worden ze per 10 stuks verkocht bij de ingang. Bezoekers van de Aldi kunnen morgen nog een gratis mondmasker ophalen, maar daarna moeten ze in pakken van 5 of 10 worden gekocht.
Delhaize benadrukt dat de personeelsleden geen politieagent zullen spelen. Zodra er bij klanten agressie ontstaat zal de politie worden gebeld, zegt een woordvoerder tegen de VRT.
Aanvraagperiode TOFA-uitkering met twee weken verlengd
De aanvraagperiode voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) wordt verlengd tot en met zondag 26 juli. De aanvraagperiode zou eigenlijk komende zondag eindigen.
Het aantal aanvragen staat nu op bijna 19.000. Het UWV verwacht dat er meer mensen zijn die recht hebben op de regeling. Hoeveel mensen precies in aanmerking komen voor de financiële hulp, is niet duidelijk.
Als flexwerkers aan de voorwaarden voor de TOFA-regeling voldoen, kunnen ze voor de maanden maart, april en mei 550 euro bruto per maand terugkrijgen. Het loket is bedoeld voor werknemers met een flexcontract die door corona zonder werk zitten, maar buiten de huidige regelingen vallen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms hebben ze te kort gewerkt voor een WW-uitkering of wonen ze met andere mensen samen en hebben ze daardoor geen recht op een bijstandsuitkering.
Politie roept relschoppers Den Haag op zich te melden
De politie in Den Haag wil beelden gaan uitzenden van relschoppers die zich op zondag 21 juni misdroegen rond de verboden demonstratie van de actiegroep Viruswaanzin. Melden ze zich voor dinsdag niet op het politiebureau, dan worden er die avond beelden van hen getoond in het programma Opsporing Verzocht en het opsporingsprogramma Team West van Omroep West.
De demonstratie tegen de coronamaatregelen was door de gemeente verboden. Toen er alsnog betogers kwamen opdagen, mochten ze korte tijd demonstreren. Nadat voetbalhooligans, die ook op het protest waren afgekomen, aanwijzingen van de politie negeerden, braken er rellen uit. In totaal werden op en rond het Malieveld 425 mensen gearresteerd, waarvan een tiental voor openlijke geweldpleging.
De politie probeert via beeldmateriaal de identiteit van de overige verdachten te achterhalen.
Vier nieuwe coronapatiënten opgenomen op IC
Er liggen in totaal 25 covidpatiënten op de IC's. Dat zijn er vier meer dan gisteren. Op de andere ziekenhuisafdelingen liggen nog 69 patiënten met het coronavirus.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'Het aantal covidpatiënten op de IC's van de Nederlandse ziekenhuizen stabiliseert op een laag niveau. Het aantal opnames in de kliniek daalt nog iets.'
Er liggen daarnaast 569 non-covidpatiënten op de IC, dat zijn er 17 minder dan gisteren.
Griekenland neemt extra maatregelen om besmettingen in te dammen
De Griekse autoriteiten hebben nieuwe reisbeperkingen ingesteld. Vanaf aanstaande dinsdag moeten toeristen die via de Grieks-Bulgaarse grenspost binnenkomen bewijzen dat ze geen corona hebben. De test moet binnen 72 uur voor aankomst zijn gedaan.
Ook zal er in restaurants, bars, bij evenementen en in het openbaar vervoer in Griekenland extra worden gecontroleerd of mensen zich wel aan de maatregelen houden.
De beslissing werd genomen na een spoedoverleg tussen premier Mitsotakis, betrokken ministers en medische experts. Aanleiding is het oplopen van het aantal besmettingen, zowel onder de Griekse bevolking als bij bezoekers uit het buitenland. Sinds 1 juli zijn de grenzen heropend; sindsdien is het aantal besmettingen weer toegenomen met enkele tientallen per dag. In reactie hierop werd afgelopen maandag het toeristisch verkeer uit Servië al een halt toegeroepen.
Vandaag werd bekend dat 29 toeristen uit Bulgarije en Roemenië besmet bleken met het coronavirus.
Kabinet kondigt landelijke herdenkingsdag coronaslachtoffers aan
Na de zomer komt er een landelijke dag om stil te staan bij de slachtoffers van het coronavirus in Nederland. Dat maakte premier Rutte bekend op zijn laatste persconferentie voor de zomervakantie.
Het wordt een dag van bezinning "voor iedereen die met het verlies te maken heeft gehad". Rutte spreekt over een "emotionele tijd" waarbij er geen ruimte is geweest om stil te staan bij het verdriet. Hij maakte nog geen datum bekend.
Drukste week openbaar vervoer sinds begin coronacrisis
Het openbaar vervoer beleefde afgelopen week de drukste periode sinds het begin van de coronacrisis. Reizigers pakken vaker de trein, bus, tram, metro of veerpont sinds de coronamaatregelen vorige week woensdag werden versoepeld. Dat meldt het ANP op basis van cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.
Normaal gesproken wordt het openbaar vervoer rustiger als de eerste schoolvakanties beginnen, maar afgelopen week werd het juist drukker.
Op woensdag 1 juli kwam het advies te vervallen om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Bovendien mochten alle zitplaatsen weer worden gebruikt. Wel blijft een mondkapje verplicht.
Horeca wil naar rechter voor versoepeling coronamaatregelen
Koninklijke Horeca Nederland bereidt een kort geding voor tegen de Staat om af te dwingen dat de coronamaatregelen voor de horeca verder worden versoepeld. Volgens de branchevereniging staat ondernemers het water aan de lippen en dreigen er faillissementen.
De coronaregels zijn nu willekeurig, vindt de organisatie. "Vijf personen uit verschillende huishoudens mogen wel in één auto naar een restaurant rijden, maar in dat restaurant niet aan één tafel zitten." Koninklijke Horeca Nederland zal in het kort geding eisen dat de anderhalvemeterregel in horecagelegenheden vervalt voor groepen tot en met negen mensen. Ook moet de afstandsregel voor zitplaatsen op terrassen worden geschrapt.
Op 1 juni mochten veel horecazaken de deuren weer openen. Inmiddels is 80 procent van de cafés en restaurants weer in bedrijf, meldde ING Economisch Bureau vanochtend. Kleine horecagelegenheden en restaurants in of nabij scholen en kantoren zijn vaak nog niet open omdat het niet rendabel is.
Honderden besmette Amerikaanse gevangenen overleden
In Amerikaanse gevangenissen zijn al honderden gedetineerden gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, meldt CNN. Bij een recente uitbraak in de San Quentin-gevangenis in San Francisco zijn zeven gevangenen overleden. Kort daarvoor waren besmette gevangenen vanuit een andere gevangenis in Californië naar San Quentin overgebracht.
Terwijl er met man en macht wordt gewerkt om de uitbraken in de gevangenissen in te dammen, neemt de druk op de gouverneur van Californië toe om meer gedetineerden op vrije voeten te stellen, meldt CNN . Een groep advocaten en beleidsmakers roept op met name oudere gedetineerden en mensen met gezondheidsproblemen vervroegd vrij te laten.
Sinds maart worden in Californië al gevangenen vrijgelaten die hun straf bijna uitgezeten hadden. In San Quentin ging het om meer dan 500 gedetineerden.
Geen ongelijke behandeling bij verdeling coronatesten onder laboratoria
Er is geen sprake van ongelijke behandeling van twee laboratoria, het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff en het Baarnse U-Diagnostics, bij de verdeling van coronatesten. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een kort geding dat de laboratoria hadden aangespannen tegen onder andere de Staat en de GGD'en.
De twee laboratoria stellen dat ze ruime testcapaciteit hebben, maar door het RIVM worden buitengesloten. Begin april zijn ze door het RIVM formeel goedgekeurd voor het uitvoeren van coronatesten, maar ze hebben nog geen enkele opdracht gekregen. Naar eigen zeggen zijn ze ten onrechte door het RIVM niet op de lijst met erkende medisch-microbiologische laboratoria geplaatst.
Volgens de rechtbank is de manier waarop de testen over laboratoria verdeeld worden niet onredelijk. Vanaf 1 juni zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de verdeling, waarbij rekening is gehouden met bestaande samenwerkingscontracten, de capaciteit en de houdbaarheidsdatum van testen. Dat de twee laboratoria nog geen testen hebben uitgevoerd komt omdat de extra testcapaciteit nog niet nodig is. De overheid verwacht dat er in het najaar meer zal worden getest en dat de twee laboratoria dan ook nodig zijn.
De laboratoria zeggen te betreuren dat er een kort geding nodig was om dit uitgelegd te krijgen, maar zijn blij dat er nu meer duidelijkheid is.
Zorgen over uitbraak in Idlib na eerste coronageval
Hulpverleners zijn bezorgd dat het eerste coronageval in de Syrische provincie Idlib een voorbode is van een grote uitbraak van het virus. In de provincie, de laatste die nog in handen is van rebellenbewegingen, leven veel mensen op een kleine oppervlakte en heerst veel armoede. Met name door de slechte omstandigheden in de vluchtelingenkampen zijn er veel zorgen over een uitbraak.
Het virus dook vandaag voor het eerst op in Idlib toen een arts in het ziekenhuis Bab al-Hawa een coronatest liet doen en positief bleek. Omdat hij als hulpverlener veel contact heeft met mensen, wordt ervan uitgegaan dat hij niet de enige is die besmet is. Voorlopig is hij het enige positieve geval. Hij en zijn directe omgeving zijn in zelfisolatie gegaan. Het ziekenhuis is tijdelijk dicht.
In Idlib zijn ongeveer 3 miljoen mensen. Ongeveer 1,1 miljoen mensen leven er in tenten en de gezondheidszorg functioneert er nog maar nauwelijks. Al voor de coronapandemie uitbrak waren honger en ziekte er aan de orde van de dag.
Geen akkoord over steun Curaçao, Aruba en Sint-Maarten
Er is nog geen akkoord over nieuwe steun aan de Caribische landen vanwege de coronacrisis. Vanochtend was er weer overleg in de Rijksministerraad tussen Nederland, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Daar waren ook de premiers van de Caribische landen bij.
Premier Rhuggenaath van Curacao zei dat er wel ruimte is voor meer overleg. De drie Caribische landen zijn bereid in ruil voor de coronasteun te hervormen, maar niet in het tempo dat Nederland vraagt. Ook hebben ze veel kritiek op het instituut dat Nederland wil oprichten om toe te zien op de verdeling van het geld.
'Ziggo Dome en Afas Live ontslaan derde van hun personeel'
In verband met de financiële verliezen door de coronacrisis gaan de Amsterdamse concert- en evenementenzalen Ziggo Dome en Afas Live reorganiseren. Beide locaties zien zich gedwongen om ruim een derde van hun personeel te ontslaan, meldt Het Parool.
De reorganisatie betekent dat bij de Ziggo Dome 14 van de 34 medewerkers hun baan verliezen. In de kleinere Afas Live verdwijnen 10 van de 25 banen. Onder de ontslagen zijn ook personeelsleden met een vast contract, schrijft de krant.
Volgens Ziggo Dome-directeur Danny Damman heeft de concertzaal geen zicht op rendabele evenementen. Normaal gesproken passen er zo'n 17.000 mensen in een uitverkocht Ziggo Dome. Doordat er in verband met het coronavirus veel minder mensen naar binnen mogen, is er nog maar plek voor 2500 bezoekers.
Ook de directeur van Afas Live, Birgitte de Winter, zegt tegen Het Parool dat de bezuinigingen ingrijpend, maar noodzakelijk zijn. "Dit vormt een onderdeel van een aantal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat we gezond blijven en straks weer volledig kunnen gaan draaien", citeert de krant haar.
Vorige week maakte het Amsterdamse poppodium Paradiso al bekend dat het 60 van de 230 banen schrapt als gevolg van de coronacrisis.
WHO-onderzoekers onderweg naar China voor onderzoek naar uitbraak
Twee onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) zijn onderweg naar China om een onderzoek op te zetten naar de oorsprong van het coronavirus. Dat dook eind vorig jaar voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. De miljoenenstad was daarop lange tijd het epicentrum van het virus, totdat dat zich naar Europa en de VS verplaatste.
De twee WHO-experts zijn specialisten in de epidemiologie en dierwetenschappen. Samen met Chinese onderzoekers gaan ze verkennend werk doen om te bepalen hoe een onderzoek naar de uitbraak eruit zou moeten zien. "Ze zijn weg. Ze zijn nu in de lucht. Dit is de eerste ploeg die de reikwijdte van het onderzoek gaat bepalen", zegt WHO-woordvoerder Margaret Harris.
Wetenschappers vermoeden dat het virus uit vleermuizen komt. Mogelijk is het vanuit de vleermuizen overgedragen naar andere diersoorten, die op een voedselmarkt in Wuhan werden verkocht. Het is niet zeker of de overdracht van mens op dier ook daadwerkelijk daar heeft plaatsgevonden.
Het vorige WHO-onderzoek op locatie in China was in februari. Op een vergadering van de WHO in mei riepen meer dan 120 landen op tot het nieuwe onderzoek naar de oorsprong van het virus, waar de onderzoekers nu dus voor onderweg zijn.
Reisadvies Verenigd Koninkrijk naar geel
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk aangepast. De kleurcode voor het land was oranje, wat betekent dat het advies is om alleen voor noodzakelijke reizen naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. Nu is de kleur geel, wat inhoudt dat alle reizen weer mogelijk zijn, maar dat er wel veiligheidsrisico's zijn.
"U kunt dus op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk, maar blijf waakzaam", schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website. "Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen." Ook waarschuwt het ministerie dat reizigers aan de grens alsnog gecontroleerd kunnen worden op ziektesymptomen.
Op de Kanaaleilanden gelden nog andere regels. Zo is het op Guernsey nog altijd verplicht om twee weken in thuisquarantaine te gaan na aankomst. Op Jersey hebben reizigers de keus om veertien dagen in thuisquarantaine te gaan of om een negatieve covid-19-test te overleggen die niet meer dan 72 uur oud is.
Het gewijzigde reisadvies heeft te maken met de versoepeling van de regels voor reizigers naar het Verenigd Koninkrijk. De verplichte thuisquarantaine die er sinds begin juni voor bezoekers was, geldt niet meer voor Nederlanders.
Bijna 6000 bedden leeg in verpleeghuiszorg
Sinds het begin van dit jaar zijn er 5861 bedden vrijgekomen in de verpleeghuiszorg. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een rapport schreef over de effecten van de corona-uitbraak voor de langdurige zorg. De toename van het aantal vrije bedden betekent dat de bezettingsgraad in verpleeghuizen is afgenomen met meer dan 4 procent.
Volgens de NZa neemt de bezettingsgraad af vanwege hogere sterfte. Een andere reden die wordt genoemd, is dat mensen de afgelopen tijd een opname hebben uitgesteld. Inmiddels lijkt de daling van de bezettingsgraad gestopt.
De wachtlijsten in de langdurige zorg zijn volgens de NZa wel toegenomen sinds de uitbraak van het coronavirus, vooral in de verpleeghuizen. Dat ziet de autoriteit met name in de categorie niet-actief wachtenden. Dat zijn mensen die al langdurige zorg krijgen, maar wachten tot ze geplaatst kunnen worden in een instelling van hun voorkeur. De NZa vindt het aannemelijk dat deze groep heeft afgezien van een opname op locatie vanwege het bezoekverbod dat eind maart inging in verpleeghuizen.
Tussen 9 maart en 14 juni zijn 5502 meer mensen met recht op langdurige zorg dan verwacht overleden. Hoeveel daarvan aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden, valt niet uit de cijfers op te maken. Omdat er wekelijks meer sterfgevallen waren dan er nieuwe indicaties voor langdurige zorg, neemt het aantal mensen dat recht heeft op deze zorg af.
Transgenders Rio lijden onder coronacrisis
Britse quarantaineplicht vervalt voor deel reizigers
Voor reizigers uit 59 landen, waaronder Nederland, vervalt de verplichte quarantaine na aankomst in Engeland, Wales en Noord-Ierland. Sinds 8 juni moest iedereen die het Verenigd Koninkrijk bezoekt na aankomst twee weken in zelfisolatie. In veel gevallen hoeft dat vanaf vandaag niet meer.
Schotland houdt wel vast aan een quarantaineplicht voor bezoekers uit landen met meer coronagevallen dan Schotland. De Schotse premier Sturgeon spreekt van een moeilijke beslissing. Ze waarschuwt toeristen dat het niet de bedoeling is dat ze de nieuwe quarantaineregel omzeilen door naar een Engelse luchthaven te vliegen en dan naar Schotland te gaan.
Reizigers uit de Verenigde Staten, Canada en vrijwel heel Centraal- en Zuid-Amerika moeten nog steeds twee weken in quarantaine als ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dat geldt ook voor mensen uit veel Afrikaanse landen, het Midden-Oosten en Portugal, Zweden en Rusland, meldt de BBC.
Hongkong sluit opnieuw alle scholen
In Hongkong worden alle scholen opnieuw gesloten na een snelle toename van het aantal besmettingen met het coronavirus. Dat is bekendgemaakt door de autoriteiten. De stad heeft te maken met een lokale uitbraak van het virus en men vreest dat die kan leiden tot een nieuwe golf infecties.
Gisteren werden 42 nieuwe besmettingen vastgesteld in Hongkong, waarvan er vermoedelijk 34 lokaal waren opgelopen. Sinds eind januari zijn er 1366 gevallen vastgesteld in de stad. Zeven mensen zijn aan het virus over leden.
Eerder waren de scholen in Hongkong ruim vier maanden dicht. Sinds eind mei zijn de scholen er weer open en de laatste weken was het normale leven in de stad weer grotendeels opgepakt.
Opnieuw recordaantal besmettingen in VS
In de Verenigde Staten is opnieuw een recordaantal besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het vorige record dateert van dinsdag, toen er binnen een etmaal 60.200 besmettingen werden vastgesteld. Afgelopen dag waren het er voor het eerst 60.500.
Het land heeft met 3,2 miljoen besmettingen het hoogste aantal infecties ter wereld. Er zijn ruim 133.000 mensen aan het virus overleden en het aantal dagelijkse coronadoden per dag stijgt in de VS. De afgelopen drie dagen overleden gemiddeld ruim 900 mensen per dag aan de gevolgen van het virus.
President Trump reageerde gisteren op het stijgende aantal vastgestelde besmettingen. "Voor de honderdste keer: de reden dat we zoveel gevallen hebben, vergeleken met landen die het lang niet zo goed doen als wij, komt doordat wij veel meer en beter testen. Wij hebben 40.000.000 mensen getest. Als we er 20.000.000 hadden getest, was het aantal gevallen gehalveerd."
'20 procent van de horecazaken is nog niet open'
Eén op de vijf cafés en restaurants is nog altijd niet open door de coronacrisis, meldt het ING Economisch Bureau op basis van het aantal pinbetalingen. Sommige zaken zijn te klein om anderhalve meter afstand te houden of zitten in de buurt van kantoren waar nu bijna niemand meer komt. Daardoor is het niet rendabel om open te gaan. De omzet van horecazaken die wel open zijn, is zo'n 10 procent onder het normale niveau.
Tijdens de lockdown keek ING ook al naar de pinbetalingen. Toen was nog maar een kwart van de horecazaken open, om af te halen.
Australië laat minder mensen uit buitenland terugkeren
De Australische regering laat inwoners die in het buitenland waren, minder snel terugkeren dan gepland. Dat heeft premier Morrison bekendgemaakt na een kabinetsoverleg. De regering halveert het aantal mensen dat vanuit het buitenland mag terugkomen.
Sinds het begin van de coronacrisis mochten alleen ingezetenen het land in. De afgelopen tijd kwamen wekelijks ongeveer 8000 Australiërs terug. Vanaf aanstaande maandag wordt het maximum aantal terugkeerders teruggebracht tot 4000.
Aanleiding voor de halvering is een lokale uitbraak in Melbourne, de tweede stad van het land. Daar is sinds deze week weer een lockdown van kracht, waardoor ongeveer vijf miljoen inwoners opnieuw noodgedwongen thuis moeten blijven. In de stad gelden regels die vergelijkbaar zijn met de 'intelligente lockdown' in Nederland.
Boliviaanse president besmet
Na de Braziliaanse president Bolsonaro is opnieuw een Zuid-Amerikaanse leider besmet met het coronavirus. De Boliviaanse interim-president Añez is positief getest op het virus, schrijft ze op Twitter. Naar eigen zeggen voelt ze zich goed en werkt ze in isolatie door.
"Samen zullen we hier doorheen komen", schrijft ze. "Ik wil alle Bolivianen bedanken die ons door deze gezondheidscrisis heen helpen."
Naast president Añez zijn zeker zeven Boliviaanse ministers, onder wie de minister van Volksgezondheid, besmet met het virus. Añez liet zichzelf testen nadat meerdere stafleden ziek bleken.
In Bolivia zijn ruim 42.000 besmettingen vastgesteld. Zeker 1500 mensen zijn er aan het virus overleden. De verkiezingen in Bolivia, die in mei gepland stonden, zijn uitgesteld in verband met de uitbraak van het virus. Het is de bedoeling dat die nu op 6 september alsnog gehouden worden.
'Kwart van ING-kantoren gaat dicht'
ING sluit een kwart van zijn 170 kantoren. Topman Ruud van Dusschoten zegt dat de coronacrisis een al langer lopend plan heeft bespoedigd. In sommige filialen komen sinds de coronacrisis nog maar twee of drie klanten per uur.
Eind 2019 besloot ING al 40 procent van de servicepunten in winkels te sluiten. Nu komen er weer 42 servicepunten bij ter vervanging van de 42 kantoren die "per direct" verdwijnen. Welke kantoren sluiten is onduidelijk. Volgens De Telegraaf lijkt het vooral te gaan om filialen in grote steden. ING verwacht geen gedwongen ontslagen.
Overleg over lening aan Curaçao, Aruba en Sint-Maarten
Gaat Nederland geld lenen aan Aruba, Sint-Maarten en Curaçao om de landen binnen het koninkrijk te ondersteunen in de coronacrisis? Daar gaat het vandaag over in de Rijksministerraad. De premiers van de eilanden praten daar met het kabinet over de voorwaarden voor de coronalening.
De lening is cruciaal voor de eilanden, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dat alle drie de premiers bij de Rijksministerraad aan tafel zitten geeft aan hoe groot de belangen zijn. Nooit eerder waren ze er tegelijk aanwezig, normaal worden de taken waargenomen door de gevolmachtigde ministers in Nederland.
Schouten wil nieuw advies over nertsenfokkerijen
Minister Schouten zal opnieuw een advies vragen over de corona-uitbraken in nertsenfokkerijen. Dat zei ze in de talkshow Op1. Maandag zei Schouten nog dat ze geen gezonde dieren wil ruimen.
De voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, de Eindhovense burgemeester Jorritsma, vroeg gisteren aan Schouten om alle fokkerijen preventief te ruimen. Hij wil daarmee onrust door corona-uitbraken voorkomen.
Gisteravond werd bekend dat er opnieuw bij twee fokkerijen corona is vastgesteld, in Ospel en Vredepeel in Limburg, vlak bij de Brabantse grens. Inmiddels zijn 20 nertsenfokkerijen al geruimd.
België voert mondkapjesplicht in voor winkels, musea en bioscopen
In België is vanaf zaterdag het dragen van een mondmasker in winkels, musea en bioscopen verplicht. Eerder vandaag kwam de Hoge Gezondheidsraad al met het advies de mondkapjesverplichting in het land uit te breiden. Dat is nu overgenomen door de Belgische regering. Op dit moment zijn mondkapjes al verplicht in het openbaar vervoer en bij contactberoepen als de kapper.
De mondkapjesplicht geldt voor een lange lijst openbare gelegenheden, variërend van bibliotheken tot gebedshuizen. Premier Wilmès benadrukt dat de lijst in de toekomst aangepast kan worden, afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. "In andere situaties blijft het dragen van een masker altijd sterk aanbevolen", zegt de premier.
Liveblog geopend
Welkom in het nieuwe liveblog met het belangrijkste nieuws over het coronavirus. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.