NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kort geding bezoek verpleeghuizen van de baan • Verbod coronaprotest Utrecht

 • De financiële schade van de coronacrisis voor de Nederlandse sportsector is tot 1 augustus waarschijnlijk zo'n half miljard euro.
 • De gemeente Utrecht geeft geen toestemming voor een demonstratie tegen de coronamaatregelen.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • GGD: maatregelen van nu zijn belangrijk voor najaar

  De maatregelen die nu worden getroffen tegen het coronavirus, zijn belangrijk voor het najaar. Dat zei Sjaak de Gouw van de GGD vanavond in Het coronavirus: feiten en fabels; een extra NOS-programma dat voor de vijfde keer werd uitgezonden. Dat begint al bij de metingen in het rioolwater die nu gedaan worden. Zo weten we straks sneller en beter waar het virus zich bevindt, en hoe het zich verspreidt. Dan zullen we vermoedelijk alleen regionaal "brandjes uittrappen", denkt De Gouw.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Corona-bestrijding wordt kwestie van 'regionaal de brandjes uittrappen'
 • Middelbare scholieren krijgen diploma op circuit Zandvoort

  Vanwege het coronavirus zien de diploma-uitreikingen er op veel plaatsen anders uit dan normaal. Een volle aula zit er dit jaar niet in en daarom zoeken scholen naar alternatieven. Zo kregen leerlingen van het Eerste Christelijke Lyceum Haarlem hun diploma vandaag op het circuit van Zandvoort uitgereikt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drive-through diploma-uitreiking op circuit Zandvoort
 • In 40 van 50 Amerikaanse staten laait corona weer op

  In veertig van de vijftig Amerikaanse staten loopt het aantal bevestigde coronabesmettingen sinds twee weken weer fors op. In het hele land werd het virus gisteren bij meer dan 50.000 inwoners vastgesteld - dat aantal was nog niet eerder zo hoog. Alleen het noordoosten van Amerika lijkt de dans te ontspringen.

  Arizona, Texas en Florida zijn het hardst getroffen. Vandaag werden in Florida voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen geconstateerd. Als gevolg daarvan hebben de autoriteiten in die drie staten een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen teruggedraaid. Zo moesten bars en restaurants op veel plekken weer (gedeeltelijk) dicht. In de zuidelijke staten werden de coronamaatregelen vorige maand juist als eerste losgelaten.

  De forse toename van het aantal besmettingen komt doordat veel Amerikanen zijn gestopt met het dragen van mondkapjes en niet langer voldoende afstand bewaren, zeggen experts. De vrees bestaat dat door de viering van Onafhankelijkheidsdag dit weekend nog meer mensen besmet zullen raken. "Het mag duidelijk zijn dat we niet de goede kant opgaan", zei de medisch adviseur van de Amerikaanse regering, Anthony Fauci.

  EPA
 • Studenten in Alabama besmetten elkaar expres met virus

  In de Amerikaanse stad Tuscaloosa in Alabama hebben studenten op verschillende plekken coronafeestjes georganiseerd. De feestjes waren bedoeld als wedstrijd om te kijken wie als eerste besmet zou raken met het virus. Zo werden expres feestgangers uitgenodigd van wie bekend was dat zij de longziekte hadden opgelopen.

  Degene die na zo'n feestje als eerste van een dokter zou horen dat hij of zij besmet was, won een geldbedrag. De autoriteiten in de stad maken zich zorgen. "We dachten eerst dat het om geruchten ging, maar ook de brandweer en huisartsen waren van de feestjes op de hoogte", zegt een woordvoerder van de stad.

  Hoeveel studenten op de feestjes af zijn gekomen, is onduidelijk. Vanwege de feestjes is het in de stad inmiddels weer verplicht om in het openbaar een mondkapje te dragen. In Alabama zijn tot nu toe 39.000 besmettingen geregistreerd. Duizend inwoners van de staat zijn bezweken aan het virus, meldt nieuwszender CNN.

 • Geen toestemming voor demonstratie in Utrecht zaterdag

  De gemeente Utrecht heeft geen toestemming gegeven voor een demonstratie die op zaterdag in de stad was gepland. De actiegroep 'Nederland in opstand' had dit weekend op het Jaarbeursplein willen demonstreren tegen de coronamaatregelen, maar de gemeente staat dit niet toe omdat zij vreest dat er relschoppers op de manifestatie af komen. Dat meldt RTV Utrecht.

  Volgens de gemeente zijn er "concrete signalen" binnengekomen dat een groep mensen de demonstratie wil gebruiken om te rellen. Daardoor komt de veiligheid van demonstranten en omstanders in het geding, zegt burgemeester Peter den Oudsten. Hij noemt dat onacceptabel.

  De gemeente heeft aan de actiegroep al aangeboden samen op zoek te gaan naar een nieuwe datum. Een woordvoerder van 'Nederland in opstand' laat aan de zender weten dat ondanks het verbod de demonstratie zaterdag gewoon door zal gaan.

  Eind juni ging het bij een soortelijke demonstratie in Den Haag mis. Voetbalsupporters raakten bij het Malieveld slaags met de politie en er werden talloze arrestaties verricht.

  ANP
 • Nieuw coronadashboard laat zien: vermoedelijk 2800 besmettingen in Nederland

  Via het zogenoemde coronadashboard gaat de overheid voortaan wekelijks doorgeven hoeveel mensen in Nederland naar schatting besmettelijk zijn. Dat getal wordt door het RIVM berekend. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het om 2800 mensen gaat. Dit cijfer moet de overheid helpen om een eventuele nieuwe golf snel op het spoor te komen.

  Ook wordt via het dashboard meer informatie gegeven over het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft op hoeveel anderen een besmet persoon het virus gemiddeld overdraagt. Dat cijfer ligt momenteel onder de 1, wat gunstig is.

  Verder staat op de pagina informatie over het aantal virusdeeltjes dat in het rioolwater is gevonden en het aantal patiënten van wie huisartsen een besmetting met covid-19 vermoeden. Minister De Jonge van Volksgezondheid is van plan om het dashboard verder uit te breiden.

  Sinds gisteren geeft het RIVM nog maar eens per week een update over het aantal coronadoden.

 • Zeeuwse recreatiesector liep in voorseizoen 2,5 miljoen overnachtingen mis

  De Zeeuwse recreatiesector heeft in het voorseizoen ruim 100 miljoen euro aan schade opgelopen door de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kenniscentrum Kusttoerisme samen met Toeristisch Ondernemend Zeeland en Economische Impuls Zeeland.

  Zowel de verblijfsaccommodaties als de dagattracties hebben zware klappen gekregen. Veel dagattracties zijn de afgelopen tijd dicht geweest en de verblijfsaccommodaties zijn naar schatting 2,5 miljoen toeristische overnachtingen misgelopen.

  De versoepeling van de maatregelen heeft ertoe geleid dat er meer vertrouwen is dat de sector de crisis zal overleven, zegt Diana Korteweg-Maris van het kenniscentrum. Maar de huidige anderhalvemetersamenleving moet volgens haar niet te lang voortduren.

  "Nu al weet een derde van de respondenten niet zeker of hun bedrijf kan overleven", stelt Korteweg-Maris tegen Omroep Zeeland. "Als de huidige maatregelen voortduren tot de zomer van 2021, twijfelt bijna de helft van de respondenten over het voortbestaan van het bedrijf."

  ANP
 • Grote verschillen tussen gemeentes qua aantal uitgeschreven coronaboetes

  Er zijn per gemeente enorme verschillen in het aantal coronaboetes dat is uitgeschreven door de boa's. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur onder alle 355 gemeenten, die door 238 gemeenten is ingevuld.

  Er zijn sinds half maart duizenden boetes opgelegd vanwege overtredingen van de speciale corona-noodverordeningen. Het OM becijferde dat aantal begin mei al op 18.000. Een aantal daarvan is uitgeschreven door de politie, maar een groot deel is afkomstig van gemeentelijke boa's.

  De drie gemeenten waar per 10.000 inwoners het hoogste aantal boetes is uitgedeeld, zijn Waterland, Schiedam en Valkenburg aan de Geul.

 • Sportsector lijdt half miljard euro schade door corona

  De financiële schade van de coronacrisis voor de Nederlandse sportsector is tot 1 augustus waarschijnlijk zo'n half miljard euro. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Mulier Instituut, gesteund door het ministerie van VWS.

  Halverwege maart werd een groot deel van de sportsector stilgelegd. Dat had grote financiële gevolgen voor tal van partijen in de sector, constateert het sportonderzoeksinstituut. Tot 1 augustus zal de schade naar schatting tussen de 400 en 600 miljoen euro belopen.

 • Rusland blijft nog zeker maand 'op slot'

  Rusland houdt de deur nog zeker een maand dicht. Voor 1 augustus gaan er geen internationale vluchten vandaan en naartoe en buitenlanders mogen alleen bij hoge uitzondering het land in. Dat meldt het doorgaans betrouwbare online portal RBK, dat over informatie beschikt van Rosaviatsia, de Russische Rijksluchtvaartdienst.

  Het land ging drie maanden geleden op slot. Vanaf 27 maart gaan er geen internationale vluchten meer van en naar Moskou en andere luchthavens. Russische luchtvaartmaatschappijen hadden erop aangedrongen om op 15 juli in ieder geval weer een deel van het internationale vliegverkeer op gang te brengen, maar dat vindt de regering kennelijk te vroeg.

 • Verpleeghuizen toch niet dicht na één besmetting, kort geding van de baan

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil geen algeheel bezoekverbod voor verpleeghuizen met één of meer besmettingen. Daarmee vervalt ook het kort geding dat de Stichting Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg (SOVIDZ) wilde aanspannen tegen de Staat.

  In een noodverordening van minister De Jonge staat dat vanaf 1 juli "het ontvangen van bezoek verboden is indien in die instellingen zich nog één of meer covid-19-besmettingen voordoen." VWS zegt dat er verwarring is over deze aanwijzing en dat het ministerie in gesprek is met de veiligheidsregio's of dat punt moet worden herzien. "Wat ons betreft, is het aan de zorgaanbieder en afhankelijk van de locatie hoe hier invulling aan wordt gegeven", zegt een woordvoerder.

  Jan-Koen Sluijs, advocaat van SOVIDZ, laat weten dat daarom het kort geding van de baan is. "Wij zijn heel blij dat deze maatregel herzien wordt, dat betekent dat er maatwerk mogelijk is." Sluijs wijst er wel op dat ze in de gaten blijven houden hoe de bezoekregeling wordt ingevuld door zorginstellingen.

  ANP
 • Banengroei VS trekt aan na klappen coronacrisis

  De banenmarkt in de Verenigde Staten trekt weer aan. Volgens nieuwe cijfers van het ministerie van Arbeid kwamen er in juni 4,8 miljoen banen bij. Ook het aantal werklozen nam vorige maand af: dit aantal daalde van ongeveer 13 procent in mei naar 11 procent in juni.

  De cijfers laten dus een voorzichtig positief beeld zien, al benadrukken experts dat het gaat om een momentopname. Nu het coronavirus zich in sommige staten weer op rap tempo verspreidt, wordt gevreesd voor nieuwe ronde massa-ontslagen.

  In april was sprake van een historisch baanverlies. Toen gingen 20 miljoen arbeidsplaatsen in de VS verloren. Nog altijd krijgen meer dan 31 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering.

  Momenteel worden in de VS dagelijks zo'n 50.000 nieuwe besmettingen geregistreerd - dat aantal was nog niet eerder zo hoog. Met name het zuiden en westen van het land worden geplaagd door het virus. In verschillende staten zijn opnieuw maatregelen ingesteld om de verspreiding ervan in te dammen.

 • Minder dan twee coronapatiënten per ziekenhuis

  Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is met drie afgenomen tot 25. In de ziekenhuizen worden daarnaast momenteel nog 126 mensen behandeld voor coronaklachten. Daarmee komt het totale aantal opgenomen coronapatiënten uit op 151, het laagste aantal in maanden.

  Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding betekent dit dat ieder ziekenhuis nog gemiddeld twee coronapatiënten behandelt. Voorzitter Ernst Kuipers: "De aantallen zijn laag en blijven verder dalen. Dat is een goed teken en creëert volop ruimte voor de reguliere zorg."

  Op de IC's liggen verder nog 586 patiënten met niet-corona-gerelateerde klachten, dit zijn er veertien meer dan woensdag.

 • Tilburg krijgt zomerse kermis in afgeslankte vorm

  De Tilburgse Kermis gaat ondanks het coronavirus deze maand door, maar met veel minder attracties. Dit jaar worden verspreid over drie afgesloten pleinen vijftig attracties neergezet. Dat zijn er normaal gesproken 200.

  De Tilburgse Kermis is de grootste van de Benelux. Vanwege de uitbraak van het coronavirus werd eerder gevreesd dat de festiviteiten dit jaar niet konden doorgaan. "Het wordt niet de echte Tilburgse Kermis", zegt wethouder Rolph Dols tegen het Brabants Dagblad. Desondanks worden er wel tientallen attracties neergezet, zodat bezoekers van de stad toch "het kermisgevoel kunnen ervaren".

  Op het Koningsplein wordt ruimte gemaakt voor een 'nostalgische' kermis, met bijvoorbeeld een draaimolen. De invulling van de andere pleinen is nog niet duidelijk. Exploitanten worden hiervoor momenteel nog benaderd.

  De pleinen worden in ieder geval zo ingericht dat de coronaregels nageleefd kunnen worden. Hoeveel bezoekers er per plein worden toegelaten, is nog niet bekendgemaakt.

  ANP
 • Britse popsterren doen oproep aan minister: red muzieksector

  De Britse overheid doet te weinig om muzikanten te helpen om de coronacrisis door te komen. Dat schrijven Britse popsterren als Eric Clapton, Paul McCartney, Liam Gallagher en Ed Sheeran in een brief aan de minister van Cultuur. Ze roepen hem op de Britse popmuziek te redden.

  "Ze schrijven dat de muziek- en festivalsector hard worden geraakt door de coronacrisis", zegt correspondent Tim de Wit op NPO Radio 1. "Het helpt dat grote namen zich aan deze oproep verbinden."

  De sterren benadrukken dat de sector goed is voor 210.000 banen in Groot-Brittannië en jaarlijks 5 miljard euro oplevert voor de Britse economie. "Ze vragen de overheid om een stappenplan zodat de sector zich op de toekomst kan voorbereiden. Die duidelijkheid wil de regering tot nu toe niet geven."

  "De minister kon ook niet zoveel doen", zegt De Wit. "De Britten lopen wat betreft versoepelingen achter in vergelijking met EU-landen. Zo mogen aanstaande zaterdag pas de pubs, restaurants en kappers weer open. Concerten en festivals kwamen nog niet eens in de plannen voor. Dus het kan echt nog wel even duren voordat de regering al die artiesten tegemoet gaat komen."

 • Meer berichten tonen