liveblog
NOS Nieuws

Resultaten test vaccin Oxford hoopgevend • Reisadvies voor delen Portugal weer oranje

  • Resultaten test coronavaccin Oxford hoopgevend
  • Met ingang van vandaag zijn de coronamaatregelen flink versoepeld.
  • Controleurs in het openbaar vervoer gaan strenger handhaven op de mondkapjesplicht.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Deense bekerfinale stilgelegd vanwege overtreden coronaregels

In Denemarken is de bekerfinale tussen Aalborg BK en SønderjyskE in de eerste helft door de scheidsrechter even stilgelegd omdat niet alle bezoekers zich aan het coronaprotocol hielden. Vooral de anderhalvemeterregel werd overtreden door de supporters van AaB.

Nadat de stadionspeaker de supporters verschillende keren tevergeefs hierop had gewezen, besloot de scheidsrechter de wedstrijd stil te leggen. Beide ploegen werden terug naar de catacomben gestuurd.

Na een kwartier werd de wedstrijd hervat. Een aantal hardleerse supporters is door de politie het stadion uitgezet. Ook werden een paar arrestaties verricht. SønderjyskE ging er met de beker vandoor na een overwinning met 2-0.

Californië sluit cafés en restaurants

Zeker drie weken lang mogen restaurants, cafés en bioscopen in een groot deel van Californië niet open. Het aantal gevallen van corona neemt sinds eind mei sterk toe in de staat. Gouverneur Gavin Newsom zei bij de bekendmaking van de maatregelen dat er de afgelopen 24 uur 110 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte.

De maatregelen gelden voor alle activiteiten die binnen plaatsvinden, en ook voor caféterrassen, in de gebieden waar 70 procent van de bevolking woont. Het gaat onder meer om Los Angeles en de hoofdstad van de staat, Sacramento.

Ook andere Amerikaanse staten als Florida en Texas zien de afgelopen tijd een sterke toename van het aantal besmettingen. Ook daar zijn beperkingen opgelegd om de verspreiding tegen te gaan.

Sommigen juist beperkt door versoepelingen

Mensen in risicogroepen hebben soms meer last dan profijt van de versoepeling van de coronamaatregelen. De 27-jarige Amsterdamse Mira Thompson heeft een longaandoening die haar extra kwetsbaar maakt voor de gevolgen van het virus. Ze leeft al bijna vier maanden in zelfisolatie. Door de versoepeling van de maatregelen wordt ze nog meer in haar vrijheid beperkt.

'Hoe meer versoepelingen er komen, hoe minder ik kan'

Agenten in Bangladesh doen aan yoga tegen corona

In Bangladesh zijn 10.000 van de 150.000 coronabesmettingen in het land vastgesteld bij agenten. Die spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de maatregelen tegen de verspreiding van het virus, maar ze lopen daardoor ook meer risico. Met yoga proberen de politiemensen zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

Agenten in Bangladesh doen aan yoga tegen corona: 'Virus leidt tot stress'

43 besmettingen bij visverwerker in Twello

Bij visverwerker ProFish in het Gelderse Twello zijn de afgelopen weken 43 medewerkers besmet of besmet geweest met het coronavirus. Het bedrijf heeft maatregelen genomen. De patiënten, vrijwel allemaal met lichte klachten, zijn in quarantaine gegaan. De GGD onderzoekt met wie ze in contact zijn geweest.

Bij het bedrijf vlak bij Deventer werken tussen de 300 en 350 mensen. Directeur Edwin de Boer heeft geen idee waardoor zo veel mensen besmet zijn geraakt. "Dat onderzoekt de GGD nog", zegt hij bij Omroep Gelderland. Van paniek is volgens De Boer geen sprake. "Onze mensen zijn niet bang, maar de mensen om onze mensen heen zijn wel bezorgd."

Een woordvoerder van de GGD bevestigt het bron- en contactonderzoek bij ProFish: "Af en toe zullen in het land kleine brandhaartjes ontstaan. Juist door er direct bovenop te zitten, voorkomen we dat er meer besmettingen komen."

Sekswerker mag weer aan het werk: 'Wij hadden al strenge protocollen'

Veel sekswerkers zijn opgelucht dat ze weer aan het werk mogen. Zo ook Moira Mona. Toen premier Rutte aankondigde dat sekswerkers als laatste contactberoepsgroep weer aan de slag mochten, kwam dat voor haar onverwacht.

Sekswerker mag weer aan het werk: 'Wij moesten ons al aan strenge protocollen houden'

Reisadvies voor delen van Portugal weer terug naar oranje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verscherpt het reisadvies voor gebieden rondom de Portugese steden Lissabon en Porto, vanwege een toename van het aantal besmettingen. Het advies gaat van geel naar oranje. Het betekent dat mensen het advies krijgen om alleen naar deze gebieden te gaan als dat noodzakelijk is. "Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk", laat het ministerie weten. Reizigers zijn in de gebieden rond Lissabon en Porto ook niet of minder verzekerd.

Nederlanders die nu in de regio zijn, moeten zich volgens het ministerie afvragen of hun verblijf noodzakelijk is. Zij krijgen het advies om bij terugkomst in Nederland twee weken in quarantaine te gaan.

Vanochtend heropenden de premiers van Spanje en Portugal de grens tussen de landen. Die was vanwege de pandemie drie maanden dicht.

Parlementsleden Suriname besmet

In Suriname zijn twee parlementariërs besmet met het coronavirus. Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, is positief getest, net als de ondervoorzitter van de NPS, Jerrel Pawiroredjo.

Beide parlementsleden van de twee coalitiepartijen waren maandag bij de beëdiging van het nieuwe Surinaamse parlement. Volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws had Somohardjo daar niet voortdurend zijn mondkapje op en kwam hij dicht bij anderen. Veel topfiguren uit de Surinaamse politiek zijn uit voorzorg in quarantaine gegaan, onder wie VHP-leider Chan Santokhi, de beoogde president.

Eerder vandaag werd bekend dat een dorp in het zuidoosten van Suriname volledig is afgesloten van de buitenwereld. Van de 47 testen die daar zijn gedaan, was het resultaat bij 36 positief. Zorgorganisatie Medische Zending voert een missie uit naar het dorp.

Het gaat om een dorp waar veel Braziliaanse goudzoekers actief zijn. Waarschijnlijk hebben die het virus meegenomen uit Brazilië. Meerdere plekken in het Surinaamse binnenland worden door de Medische Zending in de gaten gehouden, omdat deze gebieden een groot risico vormen voor de verspreiding in het land.

Paradiso zet kwart van personeel op straat

Bij Paradiso verdwijnen dit jaar 60 van de 230 banen. De Amsterdamse poppodium ziet zich door de coronacrisis genoodzaakt te reorganiseren.

Paradiso verkeert sinds het uitbreken van de coronacrisis in financieel zwaar weer. Sinds maart zijn er tientallen concerten afgelast of verplaatst. De poptempel gaat 10 procent van de vaste contracten beïndigen. Daarnaast zijn tijdelijke contracten sinds half april niet verlengd.

"Het is overduidelijk dat Paradiso één van de laatste plekken in Nederland is die weer op volledige capaciteit mag draaien. Daarmee treft de coronacrisis ons extra zwaar en is de onzekerheid zo nog groter", zegt interim-directeur Michiel Kleiss. "Hoewel er uitzicht is op een substantieel extra bedrag aan steun vanuit de overheid, maakt dat geen einde aan de financiële onzekerheid en dekt dit nog niet het geld dat wij maandelijks verliezen."

Op dit moment houdt de NOW-regeling vanuit de overheid het poppodium deels op de been. Het podium is een non-profitorganisatie die voor 94 procent afhankelijk is van eigen inkomsten.

Paradiso zegt het zonder deze reorganisatie niet te redden en hoopt dat de NOW-regeling wordt verlengd tot maart volgend jaar.

'80 procent kermissen mag nog steeds niet starten'

Sinds vandaag mogen kermissen weer, maar in 80 procent van de gevallen geven gemeenten nog steeds geen vergunning. Dat zegt kermisbond Bovak tegen Hart van Nederland. Volgens woordvoerder Hans van Tol zien veel gemeenten het weer opstarten van de kermis als een dilemma. "We hebben nog geen positieve berichten gehad. De kermissen in Eindhoven, Middelburg en Helmond zijn allemaal afgelast. Het is dweilen met de kraan open."

De gemeenten maken zich zorgen over de beheersbaarheid, zegt Van Tol. "Ze zijn bang dat 1,5 meter niet te handhaven is en ze weten niet hoe het publiek gaat reageren."

Cyberaanval legt kaartverkoop Guus Meeuwis plat

De kaartverkoop voor een reeks "intieme concerten" van Guus Meeuwis is vanmiddag stilgelegd door een cyberaanval.

De zanger wil vanaf 1 augustus zijn 25-jarig jubileum vieren met een aantal kleinschalige optredens in de Tilburgse popzaal 013, meldt Omroep Brabant. Omdat er als gevolg van de coronamaatregelen maar honderd mensen per keer naar binnen mogen, had Meeuwis samen met een ticketbureau een systeem bedacht van voorinschrijving.

Vandaag kon iedereen die zich had ingeschreven een kaartje kopen. Althans dat was de bedoeling. De boel ging al snel plat door een cyberaanval, zegt Meeuwis. "Daardoor kan één iemand veroorzaken dat het systeem denkt dat er enkele tienduizenden mensen tegelijk een kaartje willen kopen", schrijft hij in een mail aan zijn fans. "En dat gaat natuurlijk niet."

Volgens de zanger wordt er met man en macht gewerkt om het probleem op te lossen. Zodra alles weer werkt, krijgen alle fans die zich hebben ingeschreven opnieuw een e-mail.

Stijging besmettingen in Israël, lockdown op Westelijke Jordaanoever

Het aantal bevestigde coronagevallen in Israël is flink opgelopen, met 859 bevestigde besmettingen in de afgelopen 24 uur. Dat is de grootste toename in één dag tijd sinds het begin van de uitbraak. Het aantal bevestigde gevallen in het land staat nu op 25.547.

In een ander bericht meldt de Times of Israël dat de Palestijnse Autoriteit zich eveneens zorgen maakt over de verspreiding van covid-19. Vanaf vrijdag geldt vijf dagen lang een lockdown op de Westelijke Jordaanoever, liet een woordvoerder weten. Alle overheidsgebouwen gaan dicht en ook winkels moeten de deuren dichthouden, behalve supermarkten en apotheken. Reizen om niet-essentiële redenen is tijdens de lockdown verboden.

Diploma-uitreiking in de Johan Cruijff Arena

Leerlingen van het Amsterdamse IJburg College mochten hun diploma vandaag op een bijzondere plek in ontvangst nemen. Vanwege de coronamaatregelen vond de uitreiking plaats in de Johan Cruijff Arena.

Diploma-uitreiking in de Johan Cruijff Arena: 'Een bijzonder moment op een bijzondere plek'

Verkoop internationale treintickets trekt aan

Er worden weer steeds meer internationale treintickets verkocht, meldt de NS. Door de coronacrisis was de verkoop half april naar een dieptepunt gedaald, met maar 3 procent verkochte kaartjes ten opzichte van normaal. De afgelopen weken neemt de verkoop weer toe. Al is die, met zo'n 30 procent verkochte tickets ten opzichte van normaal, nog lang niet op het oude niveau.

De top-5 van populairste bestemmingen is ongewijzigd gebleven: Antwerpen, Brussel, Parijs, Berlijn en Keulen. Vooral Berlijn is relatief populair de laatste weken. Dat komt volgens de NS doordat reizigers naar de Duitse hoofdstad - altijd een populaire bestemming in de zomermaanden - hun ticket deze zomer pas laat kopen.

Resultaten test coronavaccin Oxford hoopgevend

Bij het testen van een potentieel vaccin tegen covid-19 is gebleken dat proefpersonen de juiste soort immuniteit ontwikkelden, die bescherming biedt tegen het virus. Dat zegt een van de onderzoekers van de universiteit van Oxford die werken aan het vaccin.

Vier Europese landen, waaronder Nederland, hebben een overeenkomst met farmaceut AstraZeneca gesloten voor 300 tot 400 miljoen "kansrijke" doses van AZD1222, het coronavaccin dat in Oxford wordt ontwikkeld. De Brits-Zweedse farmaceut heeft de licentie gekocht om het middel op de markt te brengen. Een wetenschapper van de Wereldgezondheidsorganisatie zei vorige week dat het vaccin van AstraZeneca het verst gevorderd is van zeventien verschillende coronavaccins die over de hele wereld worden ontwikkeld.

In de derde testfase van het middel zijn 8000 personen gevaccineerd in Groot-Brittannië. Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, waarschuwen de wetenschappers ook voor te veel optimisme. Waarschijnlijk is het vaccin nog niet beschikbaar voor komende winter. Het wordt nog op tienduizenden vrijwilligers getest.

Ook andere farmaceutische bedrijven zeggen vooruitgang te boeken met hun vaccins. Een vaccin van het Duitse bedrijf BioNTech en het Amerikaanse Pfizer wordt in het eerste teststadium door menselijke proefpersonen goed getolereerd, lieten de bedrijven vandaag weten.

Twee jaar cel voor witwassen na mondkapjesfraude

Twee mannen uit Amersfoort en Oldenzaal zijn veroordeeld tot twee jaar cel voor het witwassen van geld dat was verdiend met de frauduleuze verkoop van mondkapjes. De partij van 11 miljoen mondkapjes was aangekocht door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Na de aanbetaling van 880.000 euro bleek dat de deelstaat was opgelicht en er helemaal geen mondkapjes te koop waren.

De rechter acht niet bewezen dat de twee direct betrokken waren bij de misleiding van Noordrijn-Westfalen. Wél zijn ze schuldig bevonden aan het witwassen van de 880.000 euro die op een bankrekening van het bedrijf van de man uit Oldenzaal werd gestort. Een deel van het geld maakten de twee snel over naar rekeningen in binnen- en buitenland. De banken kregen argwaan en draaiden de dubieuze transacties terug, waarna het Openbaar Ministerie beslag legde op het geld.

Ankara teleurgesteld over uitsluiting van EU-lijst

Ankara noemt het teleurstellend dat de Europese Unie de reisbeperkingen voor Turkije handhaaft. Gisteren besloten de EU-landen dat inwoners van veertien landen weer naar Europa mogen reizen. Maar landen als de VS, Brazilië en dus ook Turkije staan niet op die lijst.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt in een persbericht over "een fout" en hoopt dat die "zo snel mogelijk" zal worden hersteld. Het ministerie meldt dat de Wereldgezondheidsorganisatie de Turkse bestrijding van het virus juist als succesvoorbeeld heeft genoemd. "De EU moet zich beraden en een beslissing nemen op basis van objectieve criteria", aldus het ministerie.

Uitgaanssector vraagt Tweede Kamer om snelle heropening

Eigenaars en medewerkers van nachtclubs en discotheken willen hun deuren per 1 augustus weer openen voor het uitgaanspubliek. Ze dienden vanmorgen een manifest met die strekking in bij het gebouw van de Tweede Kamer, samen met een protocol met de beschermende maatregelen die de sector wil nemen.

De regering liet eerder weten dat nachtclubs en discotheken tot minimaal 1 september gesloten moeten blijven. Zonder aanvullende financiële hulp gaan in dat geval veel zaken failliet of ze komen in criminele handen, waarschuwt de belangenbehartiger Koninklijke Horeca Nederland. Om de actie in Den Haag te steunen, draait een aantal clubs en discotheken vanmiddag een muzieknummer met de deuren naar de straat wijd open.

Vliegverbod opgeheven voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

Vanuit Nederland mag er in principe weer gevlogen worden naar Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Het speciale vliegverbod dat gold voor de drie eilanden in verband met de corona-epidemie is ook opgeheven voor reizigers uit Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg, schrijven de ministers van Zorg en Infrastructuur aan de Tweede Kamer. Voor de eilanden werd in maart een apart verbod ingesteld omdat ze als bijzondere Nederlandse gemeenten niet onder het inreisverbod voor de Schengenlanden vielen.

Hoewel het vliegverbod is opgeheven, geldt voor Saba en Sint-Eustatius nog steeds code oranje voor wie uit Nederland komt. Reizigers vanuit Bonaire, Curaçao (en naar Sint-Eustatius ook vanuit Aruba en Sint-Maarten) mogen wel naar die eilanden zonder quarantaineverplichting, mits ze 14 dagen voor vertrek niet op andere eilanden zijn geweest. Vanuit Nederland kun je overigens niet direct vliegen naar Saba en Sint-Eustatius. Er gaan alleen vluchten naartoe vanuit Sint-Maarten.

Spaans-Portugese grens in hoog gezelschap heropend

De premiers van Spanje en Portugal hebben vanochtend de gemeenschappelijke grens tussen die landen officieel heropend. Ook de Spaanse koning Felipe en de Portugese president Rebelo de Souza waren naar de Spaanse grensplaats Badajoz gekomen om de plechtige opening bij te wonen. De grens bleef drie maanden gesloten vanwege de corona-epidemie. De Frans-Spaanse grens ging op 21 juni al open.

Portugal was aanvankelijk terughoudend, omdat Lissabon geplaagd wordt door een nieuwe uitbraak van corona en in enkele buitenwijken weer een lockdown heeft afgekondigd. Het land vreesde een toestroom van toeristen uit Spanje, dat eerder zwaar werd getroffen door corona. Maar vandaag twitterde de Portugese premier Costa: "Onze gedeelde welvaart hangt af van deze open grens".

V.l.n.r. premier Costa en president Rebelo de Souza van Portugal, koning Felipe en premier Sánchez van Spanje

30 procent minder nieuwe auto's verkocht, nog steeds weinig interesse

De Nederlandse autohandel heeft flink te lijden van de coronacrisis. In de eerste helft van het jaar zijn er 30 procent minder nieuwe auto's verkocht dan een jaar geleden. Bedrijven bezuinigen op hun wagenpark en veel autofabrieken lagen stil waardoor bestellingen niet konden worden geleverd. Volgens brancheverenigingen Bovag en RAI verloopt het herstel moeizaam en trekt de verkoop de laatste weken nauwelijks aan. Aan het begin van het jaar verwachtten de brancheverenigingen 425.000 nieuwe auto's in 2020 te verkopen, maar dat wordt niet gehaald. De teller staat na 6 maanden op 158.000 stuks.

Over heel Europa is de autoverkoop het afgelopen half jaar gehalveerd.

Artsen in brandbrief: coronamaatregelen zijn schadelijk

In een brandbrief aan de politiek schrijven 81 artsen dat de coronamaatregelen meer schade aanrichten aan de volksgezondheid dan dat ze goed doen. Toen het virus piekte, waren de anderhalvemeterregel, zelfisolatie en verplichte beschermingsmiddelen misschien nog verdedigbaar, aldus de briefschrijvers, maar inmiddels hebben de regels onvoldoende wetenschappelijke basis en staan ze de niet-coronagerelateerde zorg in de weg. "Van het inhalen van niet-geleverde zorg zal geen sprake zijn", zolang de maatregelen blijven gelden. Zo worden patiënten als gevolg van de coronaregels slechts gefaseerd toegelaten op poliklinieken, en blijft het aantal niet-covidpatiënten op de IC laag.

Volgens de ondertekenaars, onder wie ook veel huisartsen, is er weinig tot geen bewijs voor het nut van afstand houden, terwijl het aantal mensen dat besmet raakt en antilichamen vormt door de maatregel laag blijft. Politieke partijen wordt gevraagd "onafhankelijk en kritisch" te kijken naar de coronawet waar het kabinet nu aan werkt en die de maatregelen een wettelijk kader geeft. Verder worden beroepsverenigingen in de zorg en andere zorgverleners opgeroepen om zich uit te spreken over de coronamaatregelen en de coronawet.

Weer strenge coronamaatregelen voor 300.000 inwoners Melbourne

Ruim 300.000 inwoners van de Australische stad Melbourne moeten vanaf vanavond weer vier weken thuisblijven, om de recente stijging van het aantal coronabesmettingen in de stad een halt toe te roepen. Ze mogen alleen het huis uit voor boodschappen, werk, mantelzorg en een bezoek aan de dokter. Tegelijkertijd wordt het aantal coronatests in de stad sterk uitgebreid.

De aangescherpte maatregel geldt voor een dertigtal buitenwijken van Melbourne. De premier van de staat Victoria, waar Melbourne in ligt, waarschuwt dat de restricties worden uitgebreid tot de rest van de stad als de coronacijfers blijven stijgen. Gisteren kwamen er 73 besmettingen bij in Victoria, eergisteren 75. Sommige andere staten houden de grens gesloten voor inwoners van Victoria. Australië is niet zwaar getroffen door het virus: er zijn tot dusver zo'n 7700 geregistreerde besmettingen ( geweest), 104 mensen zijn aan covid-19 overleden.

Ajax, Arena, KNVB en Manchester City op zoek naar ideeën voor volle tribunes

De KNVB, de Johan Cruijff Arena, Ajax en de City Football Group gaan samen op zoek naar de beste innovaties om de coronaperiode in het voetbal 'slim' te overbruggen.

Vanaf vandaag roepen deze partijen, onder de noemer 'Football Innovation Platform', het wereldwijde bedrijfsleven op om met ideeën te komen voor een aantrekkelijke doorstart van het voetbal. De samenwerkende partijen hopen hiermee schrikbeelden als sfeerloze stadions, gedwongen thuisblijvende fans of complexe mensenstromen rondom een voetbalwedstrijd op afstand te houden.

Medio augustus of uiterlijk september (bij de Nations League en de start van de eredivisie) worden de eerste experimenten al verwacht.

Sekswerkers weer aan de slag: 'om 24.00 uur ging de telefoon'

In Leeuwarden gingen de deuren van de peeskamers aan de Weaze vannacht om klokslag 12 uur open. Er was volgens Omrop Fryslân een klein feestje waarbij prostituees, exploitant en bezoekers samen aftelden naar het moment dat de sekswerkers weer aan het werk mochten. "Ik ben blij dat het 1 juli is. Ik wil graag weer naar boven toe", zei een man die zijn bezoeken de afgelopen tijd heeft gemist. Hoewel de kamers volgens de exploitant coronaproof zijn, zei de bezoeker zich zorgen te maken over het houden van voldoende afstand. "Ik denk dat dat heel moeilijk wordt. Met anderhalve meter afstand is dit onmogelijk."

Sekswerker Mirella ging na de uitbraak van het virus terug naar haar familie in Roemenië. Ze is blij dat ze weer terug is. "Natuurlijk, ik ben dolgelukkig." Ze beseft dat haar werk niet hetzelfde zal zijn als voor de coronacrisis. De werkers moeten nieuwe regels aanhouden, waardoor het allemaal wat lastiger wordt. "Maar we moeten doorgaan."

Sekswerker Jessica Shemale uit Eindhoven zei in het NOS Radio 1 Journaal dat om 24.00 uur precies de telefoon ging. "Ik kon meteen aan de slag." Omdat ze bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven, had ze de afgelopen maanden recht op een uitkering van duizend euro. "Als ik u zeg dat ik 100 euro per uur verdien, snapt u dat dit een druppel op een gloeiende plaat is. Maar er zijn ook mensen die helemaal niets hebben. Dus ik vond het wel heel fijn."

Jessica gebruikt ontsmettende handcrème maar geen mondkapjes. "In mijn advertentie staat dat ik echt vrij. Met een mondkapje is dat moeilijk. En afstand kan bij ons ook niet." Ze weet dat ze besmet kan raken. "Ieder vak heeft zijn risico's", zei ze.

Aftellen in Leeuwarden

Pride Amsterdam in coronatijd: wandelroute, demonstratie en Pride-tv

Half april maakte Pride Amsterdam bekend dat het jaarlijkse festival rond lhbti-rechten niet door kon gaan vanwege corona. Dus ook geen Canal Parade, de grachtentour die andere jaren massa's mensen naar de hoofdstad trekt. Vanochtend werd een alternatief programma gepresenteerd, want "we kunnen het ons niet veroorloven een jaar over te slaan", aldus directeur Lucien Spee. Van 25 juli tot 2 augustus wordt er onder andere een dagelijks eigen tv-programma gemaakt. Ook is er een wandelroute uitgestippeld langs markante plekken voor lhbti'ers en wordt er op 1 augustus met een mars van het Museumplein naar de Dam gedemonstreerd tegen homofobie.

Midden in de nacht op de crosstrainer in sportschool Oss

Vandaag mogen de sportscholen weer open, twee maanden eerder dan in de aanvankelijke planning van de versoepelingen. In Oss opende een sportschool om middernacht al de deuren zodat de ongeduldige cliëntèle zich direct in het zweet kon werken.

Sportschool Oss om middernacht open

Praag 'neemt afscheid' van corona met maaltijd op de Karelsbrug

Inwoners van de Tsjechische hoofdstad Praag hebben met een gezamenlijke maaltijd op de Karelsbrug afscheid genomen van de corona-epidemie. Aan de vooravond van verdere versoepelingen aten duizenden mensen aan een lange tafel op de middeleeuwse brug, die normaal gesproken volgepakt is met toeristen. Tijdens de feestelijke maaltijd werden alle coronaregels geschonden: mensen zaten dicht op elkaar en deelden het eten en drinken dat ze van huis hadden meegenomen. Tsjechië was een van de eerste landen waar begin maart strenge maatregelen werden genomen tegen corona. Het aantal infecties bleef beperkt tot 12.000, 349 mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Op de Karelsbrug was een 500 meter lange tafel opgesteld

Sint Maarten toch niet open voor Amerikaanse toeristen

Amerikaanse toeristen zijn toch niet welkom op Sint Maarten. Het eiland zou vandaag weer opengaan voor vakantiegangers uit de VS, maar dat is vanwege de forse stijging van het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten nu met twee weken uitgesteld.

Eerder had de overheid van het Franse deel van het eiland, Saint Martin, al gezegd dat de grens met het Nederlandse deel gesloten zou worden als er weer Amerikanen zouden komen. Vanaf vandaag zijn op het eiland wel weer toeristen uit Europa en Canada welkom.

Vandaag worden de coronamaatregelen flink versoepeld

Het is 1 juli en dat betekent dat de coronamaatregelen flink worden versoepeld. Volgens het kabinet gaat Nederland vandaag van een 'intelligente lockdown' naar 'ruimte met regels'.

Eén basisregel blijft voor volwassenen overeind: houd anderhalve meter afstand tot anderen. Al is er een uitzondering waar vooral grootouders blij mee zullen zijn: kinderen tot 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand meer te houden. Ze kunnen opa en oma dus weer een knuffel geven.

Jongeren tot 18 jaar hoeven vanaf vandaag ook onderling geen afstand meer te houden, maar moeten dat nog wel doen bij volwassenen. En er verandert meer. In het artikel hieronder vind je alle veranderingen op een rij.

Aantal besmettingen Los Angeles stijgt tot boven de 100.000

In Los Angeles en omstreken zijn 2779 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het totale aantal besmettingen in het gebied is gestegen tot 103.529 en daarmee is Los Angeles op dit moment een van de grootste brandhaarden van het coronavirus in de VS.

Bars en stranden zijn door de autoriteiten afgesloten in een poging verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

'Situatie coronavirus Suriname gaat goede kant op'

Hoewel er iedere dag nog nieuwe besmettingen bijkomen, zijn de Surinaamse gezondheidsautoriteiten tevreden over de huidige situatie. "De curve gaat omlaag en dat is wat we willen", zei Ingrid Krishnadath, hoofd Public Health van de Anton de Kom Universiteit tijdens de reguliere Covid-19-persconferentie.

Het aantal positieve gevallen staat nu op 515, 13 mensen zijn overleden en 227 mensen zijn genezen. In Suriname zijn 379 mensen in quarantaine geplaatst omdat zij in contact geweest zijn met besmette personen en zeven patiënten verblijven op de intensive care.

Het toenemend aantal besmettingen is volgens Krishnadath voor het grootste deel te wijten aan enkele grotere uitbraken in het binnenland van Suriname. Dit is onder andere het geval bij goudmultinational IamGold en in het goudzoekersdorp Antonio do Brinco. Dit dorp, waar vooral Brazilianen wonen, is na de ontdekking van de vele besmettingen afgesloten van de buitenwereld. Ook de buitengrenzen van Suriname, vooral in het oosten, blijven een zwakke plek als het gaat om het buiten de deur houden van mensen die het virus bij zich hebben.

'Annuleer vliegreizen op tijd bij coronaklachten'

Mensen die een vliegreis hebben geboekt maar toch gezondheidsklachten hebben die mogelijk duiden op corona, doen er goed aan om niet naar de luchthaven af te reizen, maar hun vliegreis vooraf te wijzigen. "Wanneer hen namelijk de instap tot het vliegtuig wordt geweigerd, zijn de mogelijkheden tot omboeking bij de meeste maatschappijen erg beperkt en is de passagier diens ticket kwijt", schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Ze liet een vergelijkend onderzoek uitvoeren onder zes Europese luchtvaartmaatschappijen naar de manier waarop ze omgaan met omboekingen en annuleringen vanwege mogelijke besmetting met het coronavirus.

Het verschilt volgens de minister per maatschappij tot wanneer een ticket kan worden omgeboekt. "Dit varieert van één week tot enkele uren voor vertrek. Slechts één maatschappij biedt deze mogelijkheid na instapweigering op basis van een gezondheidscontrole op de luchthaven."

Opvallend veel vreemdelingen vrijgelaten uit detentie

Nederland heeft tussen 11 maart en 31 mei 390 mensen vrijgelaten uit vreemdelingendetentie. Omdat deze groep ongedocumenteerden geen recht heeft op opvang, is het merendeel op straat beland. Dit meldt de Volkskrant op basis van cijfers van het ministerie van Justitie. Doorgaans worden slechts enkele tientallen vreemdelingen per maand vrijgelaten.

De coronacrisis speelt hierbij een belangrijke rol. In een detentiecentrum delen vreemdelingen met z'n tweeën een cel van zo'n tien vierkante meter, waardoor de anderhalvemeterregel nauwelijks valt na te leven.

Onder de groep vrijgelatenen bevinden zich zeventig zogeheten Dublin-claimanten, asielzoekers die volgens de regels moeten terugkeren naar het land waar ze hun eerste asielverzoek hebben ingediend. Doordat het uitwisselen van Dublin-claimanten door de coronacrisis tijdelijk is opgeschort, worden ze voorlopig opgevangen in asielzoekerscentra.

Nog eens zestig vreemdelingen zijn met hulp van niet-gouvernementele organisaties naar het land van herkomst vertrokken. Het overige deel, 260 vreemdelingen, is op straat beland. Ze hebben vanwege hun status geen recht op opvang.

Liveblog geopend

Welkom op het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het corona-liveblog van gisteren is hier terug te lezen.