Meer dan 2,5 miljoen coronabesmettingen in VS
- Het RIVM meldt vandaag één ziekenhuisopname en twee coronadoden.
- Op de IC's liggen nog 29 mensen met corona.
- Nederlanders zijn weer welkom in Denemarken.
- De laatste cijfers van Nederland en de bijbehorende analyse, lees je in dit artikel.
Liveblog gesloten
Hiermee sluiten we het liveblog van zaterdag 27 juni. Morgen is er een nieuw blog.
Ruim 6 miljard euro opgehaald op donorconferentie
Een internationale donorconferentie ter bestrijding van het coronavirus heeft 6,15 miljard euro aan toezeggingen opgeleverd. Het grootste deel, bijna 5 miljard euro, komt van de Europese Commissie, die de conferentie samen met het burgerplatform Global Citizen had georganiseerd.
Het geld zal volgens de initiatiefnemers worden gebruikt voor covid-19-tests, behandelingen en het onderzoek naar vaccins. Extra aandacht gaat daarbij uit naar 's werelds armste landen.
Aan de online conferentie deden onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en oud-topvoetballer David Beckham mee. Ook was er een benefietconcert dat de afgelopen avond online werd uitgezonden op YouTube en door verschillende tv-zenders. Meerdere wereldsterren, zoals Miley Cyrus en Shakira, traden op.
Miley Cyrus zong de Beatles-klassieker Help vanuit een leeg Rose Bowl-footballstadion in Pasadena:
300 Zwitserse nachtclubbers in quarantaine
In Zwitserland zijn 300 mensen in quarantaine geplaatst na besmettingen in de nachtclub waar zij geweest waren. Een man die op 21 juni in de Flamingo Club in Zürich was, werd op 25 juni positief op het coronavirus getest. Daarna zijn nog vijf anderen die in de club waren positief getest.
Zwitserse nachtclubs mogen de deuren openen, maar moeten wel iedereens gegevens noteren. "Als er meer van dit soort momenten met veel besmettingen zijn, moeten we overwegen om de clubs weer te sluiten", zegt het Zwitserse RIVM.
Meer dan 2,5 miljoen besmettingen in VS
Het aantal vastgestelde besmettingen in de VS is opgelopen tot meer dan 2,5 miljoen, volgens een telling van persbureau Reuters. De laatste weken neemt het aantal besmettingen in zuidelijke staten zoals Florida en Texas flink toe.
Ook in landelijke gebieden is de toename van het aantal coronagevallen onrustbarend. Zo is het aantal dagelijks gemelde besmettingen in Kansas, Idaho en Oklahoma deze maand meer dan verdubbeld. In Oklahoma werden bijvoorbeeld afgelopen week gemiddeld 376 besmettingen gemeld, in de eerste week van juni waren dat er nog maar 81.
Gisteren werden in de hele VS 45.000 besmettingen vastgesteld, het hoogste aantal besmettingen in één dag tot nu toe. Het dagelijkse aantal doden is 600. Dat is nog wel minder dan de piek van 2200 doden op een dag die half april werd bereikt.
Meer dan 125.000 Amerikanen zijn aan covid-19 overleden, een kwart van het wereldwijde aantal doden.
Brazilië gaat coronavaccin produceren
De Braziliaanse overheid heeft een deal gesloten met de universiteit van Oxford en het farmaceutische bedrijf AstraZeneca. Brazilië betaalt 127 miljoen dollar en zal daarvoor de benodigdheden krijgen om zo'n 100 miljoen vaccins te maken.
Het vaccin van AstraZeneca wordt nog getest op werking en veiligheid. Sinds mei is een test bezig om zo'n 10.000 mensen immuun proberen te maken. Acht verschillende vaccins worden nu getest op mensen, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dat van AstraZeneca de succesvolste.
Een aantal landen in de Europese Unie, waaronder Nederland, heeft eerder deze maand ook een deal gesloten met AstraZeneca. De Europese landen hebben 300 tot 400 miljoen vaccins gekocht. Eerder kochten de Verenigde Staten ook al minimaal 300 miljoen doses.
Spanje blijft cruiseschepen verbieden
Het verbod voor cruiseschepen om aan te meren in Spanje blijft van kracht. Dat heeft de Spaanse regering bekendgemaakt. Het verbod geldt sinds 14 maart en is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Cruiseschepen met duizenden - vaak oudere - passagiers meren normaal gesproken om de haverklap aan in de Spaanse havens. Het aantal passagiers was in 2019 in Spanje tien miljoen, schrijft persbureau Reuters, en dus een belangrijke factor voor de Spaanse economie.
Iran begint campagne voor gezichtsmaskers
Met een campagne op sociale media willen de Iraanse autoriteiten vooral jonge mensen verleiden om een gezichtsmasker te gaan dragen. De Iraniërs zijn vooralsnog terughoudend met het dragen van de maskers, schrijft persbureau Reuters.
"Ik vraag wanhopig en vriendelijk dat mensen meewerken aan de medische protocollen", zegt de Iraanse minister van Volksgezondheid. "Voor henzelf maar ook voor anderen."
Een week geleden overwoog president Rouhani nog om gezichtsmaskers verplicht te stellen. Dat zou vooral voor drukke plekken zijn. "Maar we moeten eerst genoeg betaalbare maskers beschikbaar maken", zei hij toen. Het is onduidelijk of maskers alsnog verplicht worden.
Iran is een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door corona. Het aantal infecties en doden stijgt flink sinds de restricties zijn versoepeld. In de afgelopen 24 uur werden bijna 2500 nieuwe infecties genoteerd, wat het totaal op ruim 220.000 brengt. Het aantal doden steeg met 125, in totaal overleden ruim 10.000 mensen in het land
Liverpool F.C.: Feestvierende fans waren gevaarlijk bezig
Voetbalclub Liverpool veroordeelt supporters die na het behalen van het kampioenschap feest hebben gevierd en massaal de coronamaatregelen hebben genegeerd. Gisteravond gingen supporters voor de tweede achtereenvolgende avond de straat op om de eerste landstitel in dertig jaar te vieren.
"Duizenden mensen hebben gisteren afstandsregels genegeerd en de volksgezondheid in gevaar gebracht", zeggen de politie en de voetbalclub Liverpool in een gezamenlijke verklaring. "Dit is onacceptabel." De club wil het kampioensfeest op een later tijdstip vieren, als dat zonder gezondheidsrisico's kan.
Opnieuw tien coronapatiënten minder op IC
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is net als gisteren afgenomen met tien. Daarmee liggen er nog 29 mensen met corona op de intensive care, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Verder zijn er 180 coronapatiënten die ook in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar niet op de IC liggen.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Op dit moment liggen er nog maar ruim 200 COVID-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Overall hebben we inmiddels meer dan 45.000 IC-verpleegdagen voor COVID gehad."
Ook het aantal patiënten zonder corona op de IC is ten opzichte van gisteren gedaald. Het gaat om 602 mensen, 21 minder dan gisteren.
Nederlanders kunnen weer naar Denemarken
Nederlanders en inwoners van negentien andere Europese landen zijn vanaf vandaag weer welkom in Denemarken. Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de meeste in- en uitreisbeperkingen opgeheven.
Een van de belangrijkste voorwaarden van de Deense regering is de besmettingsgraad: een land moet minder dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners hebben in een week tijd, meldt de Deense omroep DR. Dat is in de meeste Europese landen het geval.
Inwoners van Groot-Brittannië, Ierland, Malta, Portugal, Roemenië en het grootste deel van Zweden zijn vooralsnog niet welkom in Denemarken.
Kampioenschap skûtsjesilen gaat dit jaar definitief niet door
Het kampioenschap skûtsjesilen in Friesland gaat dit jaar definitief niet door. Dat heeft de organiserende SKS besloten.
Veel schippers hoopten na de persconferentie van premier Rutte deze zomer toch het kampioenschap te kunnen zeilen. Maar de SKS ziet daar van af omdat het op korte termijn onduidelijk is met welke maatregelen de volgschepen en het publiek te maken krijgen. Ook zou er te weinig tijd zijn voor schippers en bemanningen om zich voor te bereiden.
Schipper Gerhard Pietersma van Earnewâd heeft de smoor in. "Dit is mijn leven en dat nemen ze me af", zegt hij bij Omrop Fryslân.
Farmaceut Roche kan vraag naar testmiddelen nauwelijks aan
De Zwitserse farmaceut Roche kan de vraag naar testmiddelen voor het coronavirus nauwelijks aan. "De vraag naar PCR-testen die een infectie kunnen vaststellen, is groter dan onze productiecapaciteit", zegt topman Christoph Franz in een interview met de Zwitserse krant Tages Anzeiger. Het bedrijf zegt de beschikbare testmiddelen nu vooral te sturen naar landen waar de infectiegraad het hoogst is en waar het medisch gezien het meest noodzakelijk is.
Roche merkt ook dat er steeds meer vraag is naar testen op antistoffen. Daarmee kan worden vastgesteld of iemand het coronavirus heeft gehad. De vraag naar die testen is volgens de topman vooral hoog in landen waar de kosten van zo'n test worden vergoed.
Aan het begin van de coronacrisis in Nederland was er veel te doen over de rol van Roche. Het bedrijf wilde in eerste instantie de receptuur van een vloeistof die nodig is voor coronatesten niet delen met de Nederlandse autoriteiten. Na enkele dagen gebeurde dat alsnog.
RIVM: één ziekenhuisopname, twee coronadoden
Het RIVM meldt vandaag twee geregistreerde doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal vastgestelde overlijdensgevallen op 6105. De nu geregistreerde personen zijn op 11 juni en 20 juni overleden, maar nu pas aan het RIVM doorgegeven.
Verder meldt het rijksinstituut één geregistreerde ziekenhuisopname, waarmee het totaal aantal mensen dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis uitkomt op 11.868. Diegene werd eergisteren opgenomen, blijkt uit de informatie van het RIVM.
Verder zijn 71 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het totaal aantal positief geteste personen komt daarmee op 50.074. "Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zullen de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden", aldus het RIVM. Het instituut stopt vanaf 1 juli overigens met de dagelijkse cijfers en gaat ze vanaf dan wekelijks melden, op dinsdag.
Minister stuurt leerlingen groep 8 brief: 'Het virus heeft je iets geleerd'
Onderwijsminister Slob heeft alle leerlingen van groep 8 in Nederland een brief gestuurd. Daarin schrijft hij dat de scholieren de afgelopen maanden iets hebben geleerd "wat je in een normaal schooljaar niet zou leren".
"Misschien heb je hier nog niet aan gedacht, maar ik weet zeker dat het zo is. Het coronavirus heeft je iets geleerd over ziekte en gezondheid, over vrijheid misschien, of over hoe goed we voor elkaar willen zorgen in Nederland. Dat is het onthouden waard. Het is natuurlijk lang niet zo'n gezellige herinnering als een musical of kampweek, maar het zijn wel hele belangrijke lessen."
Slob schrijft aan de achtstegroepers dat hij middelbare scholen gevraagd heeft "een beetje rekening te houden met het rare schooljaar dat nu achter ons ligt". "Zo gaan we er samen alles aan doen om jou op een plezierige manier aan de brugklas te laten beginnen."
Viruswaanzin verliest opnieuw kort geding over protest Malieveld
Het verbod op de betoging van actiegroep Viruswaanzin, morgen op het Malieveld in Den Haag, blijft van kracht. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten. Maandag komt de rechter met een motivering.
Burgemeester Remkes van Den Haag verbood het protest gisteren, op dezelfde gronden als een week eerder. Hij vindt dat het protest een gevaar vormt voor de volksgezondheid, vanwege de hoge opkomst. Ook zou de kans op ernstige wanordelijkheden bestaan. De actiegroep wil af van alle coronamaatregelen.
Lees meer over de uitspraak in dit bericht:
Hoe worden steden 'pandemieproof' gemaakt?
Door de coronacrisis zaten veel mensen de afgelopen thuis. En wie naar buiten gaat, moet nog altijd anderhalve meter afstand houden. Hoe roept de vraag op of de inrichting van de steden in Nederland nog wel voldoet.
Nieuwsuur zocht uit hoe steden 'pandemieproof' gemaakt kunnen worden:
Von der Leyen: ik neem zorgen Rutte zeer serieus
Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zegt dat ze de zorgen van premier Rutte over het corona-herstelpan van de Europese Commissie zeer serieus neemt. In een interview met het Duitse Handelsblatt zegt Von der Leyen dat Rutte gelijk heeft door te zeggen dat hervormingen "hand in hand moeten gaan" met investeren.
Premier Rutte vindt, samen met Zweden, Oostenrijk en Denemarken, dat het herstelplan drastisch moet worden aangepast. Ze zijn niet tegen het herstelfonds maar willen dat geld niet zomaar wordt weggegeven, maar als lening wordt verstrekt. Von der Leyen verdedigt het giften-systeem. "We hebben om goede redenen ervoor gekozen dat twee derde van het plan bestaat uit giften, en een derde uit leningen. Dit pakket maakt EU-landen veerkrachtiger, zeker de landen die veel schulden hebben. Meer en meer schulden leiden alleen maar tot hogere rentelasten."
Volgens Von der Leyen zijn er genoeg zekerheden in het herstelplan ingebouwd om ervoor te zorgen dat landen die subsidies krijgen, ook zullen gaan hervormen. "De hulp wordt ook in delen uitbetaald, en alleen als er resultaten zijn geboekt op het gebied van investeren en hervormingen."
De EU-leiders praten op 17 en 18 juli verder over het pakket. Von der Leyen is er niet zeker van dat er dan al een akkoord wordt bereikt. Ze hoopt dat het in elk geval zal lukken voor het zomerreces.
Eerste vakantievlucht Corendon groot nieuws in Bulgarije
De eerste vakantievlucht die sinds de coronacrisis van Schiphol naar Bulgarije vloog, was in het Oost-Europese land groot nieuws. In de badplaats Boergas, aan de Zwarte Zee, werd het toestel gisteren opgewacht door cameraploegen en de minister van Toerisme. Een Bulgaarse tv-zender was er zelfs live bij.
NH Nieuws vloog mee met de vlucht. Minister Angelkova van Toerisme was volgens de regionale omroep dolblij met de komst van de Boeing 737-800. Door de coronacrisis ligt het toerisme in Bulgarije grotendeels stil, en ondernemers in de toerismesector houden amper het hoofd boven water.
Corendon vloog het vliegtuig een week geleden van Maastricht terug naar Schiphol. Het gaat weer dienst doen voor chartervluchten naar onder meer Bulgarije, Italië en Turkije. Gisteren kreeg Corendon stevige kritiek van premier Rutte, die de vluchten naar Turkije onverantwoord noemde. Het reisadvies voor Turkije is oranje (alleen noodzakelijke reizen), voor Bulgarije is het geel (let op, veiligheidsrisico's).
ING: vertrouwen beleggers stijgt, nog wel licht negatief
Het vertrouwen van Nederlandse beleggers is deze maand opnieuw verder gestegen. Dat meldt ING in zijn maandelijkse Beleggersbarometer. De stand komt deze maand uit op 98, vorige maand stond de barometer op 83. Alles onder de 100 geeft een negatieve stemming weer, alles daarboven een positieve. Volgens ING zagen beleggers de waarde van hun beleggingen deze maand ook weer wat toenemen en zien ze de komende maanden met vertrouwen tegemoet.
De bank wijst er wel op dat beleggers nog steeds weinig risico's nemen, en dat de coronacrisis invloed houdt op het gedrag van investeerders. Zo handelde bijna de helft niet, een kwart kocht meer aandelen dan er van de hand werden gedaan.
Bijna de helft van de door ING bevraagde beleggers verwacht de komende twee maanden beleggingen bij te kopen. 40 procent is dat van plan in bedrijven die door de coronacrisis stevig onderuit zijn gegaan. Bijna een kwart wil juist beleggen in bedrijven die door corona extra kansen hebben gekregen.
Opnieuw een recordaantal besmettingen in de VS
Het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten is gisteren opgelopen met 45.300, naar zo'n 2,5 miljoen in totaal. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. Niet eerder in de coronacrisis werden op één dag zoveel besmettingen vastgesteld. Ook een dag eerder meldde de universiteit een dagrecord.
Volgens The New York Times is in de staten Florida, Idaho, Kansas, Oregon, South Carolina en Utah het hoogst aantal besmettingen genoteerd tijdens de epidemie. In verschillende delen van de VS zijn versoepelingen weer teruggedraaid. Zo zijn er beperkingen voor de horeca afgekondigd in Texas en Flordia.
Gouverneur DeWine van Ohio sprak van een "zeer gevaarlijke tijd". Het virus leek in zijn staat meer dan een maand onder controle, maar ook daar stijgt het aantal besmettingen weer. "Wat er gebeurt in Florida en Texas moet een waarschuwing zijn voor iedereen", zegt hij. "We moeten heel voorzichtig zijn."
Een speciale werkgroep van het Witte Huis reageerde gisteren ontspannen. Volgens vicepresident Mike Pence is de VS er een stuk beter aan toe dan twee maanden geleden. Het land heeft volgens hem genoeg medische spullen achter de hand, minder doden dan in de lente en minder patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen. Dagelijks sterven zo'n 600 Amerikanen aan de gevolgen van het coronavirus. Medio april waren dat er zo'n 2200. Sommige deskundigen vrezen dat het aantal doden ook weer gaat oplopen.
De horeca in Texas is bezorgd over de gevolgen van de nieuwe opleving:
RIVM-experts: 'Nu moeten we geduld hebben en wachten hoe het uitpakt'
De crisis lijkt voor nu bezworen. De laatste versoepelingen van coronamaatregelen op de routekaart van het kabinet zijn afgekondigd. Pas in september praat het Outbreak Management Team verder over het opheffen van maatregelen.
Het RIVM verwacht niet dat de daling van het aantal besmettingen nog veel verder doorzet. "De onzekerheid neemt nu heel snel toe", zeggen hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen.
EU-lijst van landen buiten unie waar we per 1 juli naartoe mogen
In Brussel willen EU-landen vandaag een besluit nemen over de lijst van landen buiten de Europese Unie waar EU-burgers vanaf 1 juli naartoe mogen reizen. Er staan voorlopig veertien landen op de veilige lijst: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea. Ook de vier Europese ministaatjes San Marino, Andorra, Monaco en Vaticaanstad staan erop, maar de Verenigde Staten niet. Inwoners van de 'veilige' landen mogen ook naar de EU reizen. Over China is nog geen besluit gevallen.
De lidstaten mogen in principe zelf bepalen voor welke niet-EU-landen zij hun deuren openen. Maar om verwarring te voorkomen, is ervoor gekozen hier gezamenlijk een besluit over te nemen. De discussie is in Brussel al weken gaande. Sommige zuidelijke landen willen snel de grenzen openen, in de hoop weer toeristen aan te trekken. Nederland stelt zich terughoudender op.
Het streven is om voor vanavond 18.00 uur een besluit te nemen.
Door corona meer kinderen in armoede: 'Het is veel meer dan weinig geld hebben'
Armoedebestrijders waarschuwen dat ook kinderen de dupe worden van de coronacrisis. Zij verwachten met name in september een grote toename van gezinnen die hulp nodig hebben om schoolkosten, de contributie van sportclubs of verjaardagen te betalen. Ook de kinderombudsvrouw waarschuwt voor veel nieuwe armoede onder gezinnen met kinderen.
'Goede doelen lopen tientallen miljoenen mis'
Door de coronacrisis hebben goede doelen de afgelopen maanden tientallen miljoenen euro minder binnengekregen, meldt het FD. De krant sprak met Margreet Plug, directeur van branchevereniging Goede Doelen Nederland. "De inschatting van onze leden in april was een inkomstenderving van 10 tot 30 procent. Het gaat dan al gauw om tientallen miljoenen." Dat is ook het bedrag dat KWF Kankerbestrijding in de krant noemt.
Vooral doordat collecte-acties niet konden doorgaan, liepen de goede doelen veel inkomsten mis. Aan de andere kant kwamen er wel extra giften binnen. Plug: "Het is daarom moeilijk nu al te zeggen wat het uiteindelijke verlies aan inkomsten zal zijn."
Meer dan half miljoen besmettingen in India
In India zijn het afgelopen etmaal 18.572 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd, het hoogste dagcijfer tot nu toe. Vooral in de dichtbevolkte metropolen als New Delhi en Mumbai is het aantal besmettingen hoog.
Het totaalaantal vastgestelde besmettingen in het land ligt nu boven de 500.000. De verwachting is dat de piek in het aantal besmettingen pas over een aantal weken wordt bereikt. Experts verwachten dat eind juli de 1 miljoenste coronapatiënt wordt vastgesteld.
Na de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland heeft India de meeste besmettingen ter wereld. Het dodental ligt evenwel een stuk lager. Van 15.685 mensen is vastgesteld dat ze aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden.
Britse quarantaineregels versoepeld, waarschijnlijk ook voor Nederland
Het Verenigd Koninkrijk gaat zijn quarantainemaatregel voor reizigers uit het buitenland schrappen voor een aantal landen. Verwacht wordt dat ook Nederland op die lijst staat.
Welkom in het liveblog
Welkom in het liveblog van zaterdag 27 juni. Het liveblog van gisteren vind je hier.