NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Meer dan 2,5 miljoen coronabesmettingen in VS

 • Het RIVM meldt vandaag één ziekenhuisopname en twee coronadoden.
 • Op de IC's liggen nog 29 mensen met corona.
 • Nederlanders zijn weer welkom in Denemarken.
 • De laatste cijfers van Nederland en de bijbehorende analyse, lees je in dit artikel.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hiermee sluiten we het liveblog van zaterdag 27 juni. Morgen is er een nieuw blog.

 • Ruim 6 miljard euro opgehaald op donorconferentie

  Een internationale donorconferentie ter bestrijding van het coronavirus heeft 6,15 miljard euro aan toezeggingen opgeleverd. Het grootste deel, bijna 5 miljard euro, komt van de Europese Commissie, die de conferentie samen met het burgerplatform Global Citizen had georganiseerd.

  Het geld zal volgens de initiatiefnemers worden gebruikt voor covid-19-tests, behandelingen en het onderzoek naar vaccins. Extra aandacht gaat daarbij uit naar 's werelds armste landen.

  Aan de online conferentie deden onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en oud-topvoetballer David Beckham mee. Ook was er een benefietconcert dat de afgelopen avond online werd uitgezonden op YouTube en door verschillende tv-zenders. Meerdere wereldsterren, zoals Miley Cyrus en Shakira, traden op.

  Miley Cyrus zong de Beatles-klassieker Help vanuit een leeg Rose Bowl-footballstadion in Pasadena:

 • 300 Zwitserse nachtclubbers in quarantaine

  In Zwitserland zijn 300 mensen in quarantaine geplaatst na besmettingen in de nachtclub waar zij geweest waren. Een man die op 21 juni in de Flamingo Club in Zürich was, werd op 25 juni positief op het coronavirus getest. Daarna zijn nog vijf anderen die in de club waren positief getest.

  Zwitserse nachtclubs mogen de deuren openen, maar moeten wel iedereens gegevens noteren. "Als er meer van dit soort momenten met veel besmettingen zijn, moeten we overwegen om de clubs weer te sluiten", zegt het Zwitserse RIVM.

 • Meer dan 2,5 miljoen besmettingen in VS

  Het aantal vastgestelde besmettingen in de VS is opgelopen tot meer dan 2,5 miljoen, volgens een telling van persbureau Reuters. De laatste weken neemt het aantal besmettingen in zuidelijke staten zoals Florida en Texas flink toe.

  Ook in landelijke gebieden is de toename van het aantal coronagevallen onrustbarend. Zo is het aantal dagelijks gemelde besmettingen in Kansas, Idaho en Oklahoma deze maand meer dan verdubbeld. In Oklahoma werden bijvoorbeeld afgelopen week gemiddeld 376 besmettingen gemeld, in de eerste week van juni waren dat er nog maar 81.

  Gisteren werden in de hele VS 45.000 besmettingen vastgesteld, het hoogste aantal besmettingen in één dag tot nu toe. Het dagelijkse aantal doden is 600. Dat is nog wel minder dan de piek van 2200 doden op een dag die half april werd bereikt.

  Meer dan 125.000 Amerikanen zijn aan covid-19 overleden, een kwart van het wereldwijde aantal doden.

 • Brazilië gaat coronavaccin produceren

  De Braziliaanse overheid heeft een deal gesloten met de universiteit van Oxford en het farmaceutische bedrijf AstraZeneca. Brazilië betaalt 127 miljoen dollar en zal daarvoor de benodigdheden krijgen om zo'n 100 miljoen vaccins te maken.

  Het vaccin van AstraZeneca wordt nog getest op werking en veiligheid. Sinds mei is een test bezig om zo'n 10.000 mensen immuun proberen te maken. Acht verschillende vaccins worden nu getest op mensen, maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dat van AstraZeneca de succesvolste.

  Een aantal landen in de Europese Unie, waaronder Nederland, heeft eerder deze maand ook een deal gesloten met AstraZeneca. De Europese landen hebben 300 tot 400 miljoen vaccins gekocht. Eerder kochten de Verenigde Staten ook al minimaal 300 miljoen doses.

 • Spanje blijft cruiseschepen verbieden

  Het verbod voor cruiseschepen om aan te meren in Spanje blijft van kracht. Dat heeft de Spaanse regering bekendgemaakt. Het verbod geldt sinds 14 maart en is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Cruiseschepen met duizenden - vaak oudere - passagiers meren normaal gesproken om de haverklap aan in de Spaanse havens. Het aantal passagiers was in 2019 in Spanje tien miljoen, schrijft persbureau Reuters, en dus een belangrijke factor voor de Spaanse economie.

 • Iran begint campagne voor gezichtsmaskers

  Met een campagne op sociale media willen de Iraanse autoriteiten vooral jonge mensen verleiden om een gezichtsmasker te gaan dragen. De Iraniërs zijn vooralsnog terughoudend met het dragen van de maskers, schrijft persbureau Reuters.

  "Ik vraag wanhopig en vriendelijk dat mensen meewerken aan de medische protocollen", zegt de Iraanse minister van Volksgezondheid. "Voor henzelf maar ook voor anderen."

  Een week geleden overwoog president Rouhani nog om gezichtsmaskers verplicht te stellen. Dat zou vooral voor drukke plekken zijn. "Maar we moeten eerst genoeg betaalbare maskers beschikbaar maken", zei hij toen. Het is onduidelijk of maskers alsnog verplicht worden.

  Iran is een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door corona. Het aantal infecties en doden stijgt flink sinds de restricties zijn versoepeld. In de afgelopen 24 uur werden bijna 2500 nieuwe infecties genoteerd, wat het totaal op ruim 220.000 brengt. Het aantal doden steeg met 125, in totaal overleden ruim 10.000 mensen in het land

 • Liverpool F.C.: Feestvierende fans waren gevaarlijk bezig

  Voetbalclub Liverpool veroordeelt supporters die na het behalen van het kampioenschap feest hebben gevierd en massaal de coronamaatregelen hebben genegeerd. Gisteravond gingen supporters voor de tweede achtereenvolgende avond de straat op om de eerste landstitel in dertig jaar te vieren.

  "Duizenden mensen hebben gisteren afstandsregels genegeerd en de volksgezondheid in gevaar gebracht", zeggen de politie en de voetbalclub Liverpool in een gezamenlijke verklaring. "Dit is onacceptabel." De club wil het kampioensfeest op een later tijdstip vieren, als dat zonder gezondheidsrisico's kan.

 • Opnieuw tien coronapatiënten minder op IC

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is net als gisteren afgenomen met tien. Daarmee liggen er nog 29 mensen met corona op de intensive care, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Verder zijn er 180 coronapatiënten die ook in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar niet op de IC liggen.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Op dit moment liggen er nog maar ruim 200 COVID-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Overall hebben we inmiddels meer dan 45.000 IC-verpleegdagen voor COVID gehad."

  Ook het aantal patiënten zonder corona op de IC is ten opzichte van gisteren gedaald. Het gaat om 602 mensen, 21 minder dan gisteren.

 • Nederlanders kunnen weer naar Denemarken

  Nederlanders en inwoners van negentien andere Europese landen zijn vanaf vandaag weer welkom in Denemarken. Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de meeste in- en uitreisbeperkingen opgeheven.

  Een van de belangrijkste voorwaarden van de Deense regering is de besmettingsgraad: een land moet minder dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners hebben in een week tijd, meldt de Deense omroep DR. Dat is in de meeste Europese landen het geval.

  Inwoners van Groot-Brittannië, Ierland, Malta, Portugal, Roemenië en het grootste deel van Zweden zijn vooralsnog niet welkom in Denemarken.

 • Kampioenschap skûtsjesilen gaat dit jaar definitief niet door

  Het kampioenschap skûtsjesilen in Friesland gaat dit jaar definitief niet door. Dat heeft de organiserende SKS besloten.

  Veel schippers hoopten na de persconferentie van premier Rutte deze zomer toch het kampioenschap te kunnen zeilen. Maar de SKS ziet daar van af omdat het op korte termijn onduidelijk is met welke maatregelen de volgschepen en het publiek te maken krijgen. Ook zou er te weinig tijd zijn voor schippers en bemanningen om zich voor te bereiden.

  Schipper Gerhard Pietersma van Earnewâd heeft de smoor in. "Dit is mijn leven en dat nemen ze me af", zegt hij bij Omrop Fryslân.

 • Farmaceut Roche kan vraag naar testmiddelen nauwelijks aan

  De Zwitserse farmaceut Roche kan de vraag naar testmiddelen voor het coronavirus nauwelijks aan. "De vraag naar PCR-testen die een infectie kunnen vaststellen, is groter dan onze productiecapaciteit", zegt topman Christoph Franz in een interview met de Zwitserse krant Tages Anzeiger. Het bedrijf zegt de beschikbare testmiddelen nu vooral te sturen naar landen waar de infectiegraad het hoogst is en waar het medisch gezien het meest noodzakelijk is.

  Roche merkt ook dat er steeds meer vraag is naar testen op antistoffen. Daarmee kan worden vastgesteld of iemand het coronavirus heeft gehad. De vraag naar die testen is volgens de topman vooral hoog in landen waar de kosten van zo'n test worden vergoed.

  Aan het begin van de coronacrisis in Nederland was er veel te doen over de rol van Roche. Het bedrijf wilde in eerste instantie de receptuur van een vloeistof die nodig is voor coronatesten niet delen met de Nederlandse autoriteiten. Na enkele dagen gebeurde dat alsnog.

 • RIVM: één ziekenhuisopname, twee coronadoden

  Het RIVM meldt vandaag twee geregistreerde doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal vastgestelde overlijdensgevallen op 6105. De nu geregistreerde personen zijn op 11 juni en 20 juni overleden, maar nu pas aan het RIVM doorgegeven.

  Verder meldt het rijksinstituut één geregistreerde ziekenhuisopname, waarmee het totaal aantal mensen dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis uitkomt op 11.868. Diegene werd eergisteren opgenomen, blijkt uit de informatie van het RIVM.

  Verder zijn 71 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het totaal aantal positief geteste personen komt daarmee op 50.074. "Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zullen de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden", aldus het RIVM. Het instituut stopt vanaf 1 juli overigens met de dagelijkse cijfers en gaat ze vanaf dan wekelijks melden, op dinsdag.

 • Minister stuurt leerlingen groep 8 brief: 'Het virus heeft je iets geleerd'

  Onderwijsminister Slob heeft alle leerlingen van groep 8 in Nederland een brief gestuurd. Daarin schrijft hij dat de scholieren de afgelopen maanden iets hebben geleerd "wat je in een normaal schooljaar niet zou leren".

  "Misschien heb je hier nog niet aan gedacht, maar ik weet zeker dat het zo is. Het coronavirus heeft je iets geleerd over ziekte en gezondheid, over vrijheid misschien, of over hoe goed we voor elkaar willen zorgen in Nederland. Dat is het onthouden waard. Het is natuurlijk lang niet zo'n gezellige herinnering als een musical of kampweek, maar het zijn wel hele belangrijke lessen."

  Slob schrijft aan de achtstegroepers dat hij middelbare scholen gevraagd heeft "een beetje rekening te houden met het rare schooljaar dat nu achter ons ligt". "Zo gaan we er samen alles aan doen om jou op een plezierige manier aan de brugklas te laten beginnen."

 • Viruswaanzin verliest opnieuw kort geding over protest Malieveld

  Het verbod op de betoging van actiegroep Viruswaanzin, morgen op het Malieveld in Den Haag, blijft van kracht. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten. Maandag komt de rechter met een motivering.

  Burgemeester Remkes van Den Haag verbood het protest gisteren, op dezelfde gronden als een week eerder. Hij vindt dat het protest een gevaar vormt voor de volksgezondheid, vanwege de hoge opkomst. Ook zou de kans op ernstige wanordelijkheden bestaan. De actiegroep wil af van alle coronamaatregelen.

  Lees meer over de uitspraak in dit bericht: