Remkes noemt protestoproep Malieveld 'onverantwoord'
- De actiegroep Viruswaanzin spant een kort geding aan vanwege een demonstratieverbod voor het Malieveld.
- Premier Rutte waarschuwt voor de Corendon-vliegvakanties naar Turkije.
- Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is de 50.000 gepasseerd.
- Er liggen momenteel nog 39 coronapatiënten op de IC's. Dat zijn er 10 minder dan gisteren.
Liveblog gesloten
Hiermee sluiten we het liveblog van vrijdag 26 juni. Morgen is er een nieuw blog.
Brussel nog verdeeld over toelaten reizigers van buiten EU
De 27 EU-lidstaten hebben nog geen besluit genomen over het gezamenlijk heropenen van de grenzen voor reizigers van buiten Europa. De buitengrenzen blijven tot 1 juli dicht, maar over na die periode wordt nog onderhandeld. Volgens EU-bronnen is er een lijst opgesteld met ongeveer twintig landen die als 'veilig' zijn aangemerkt.
Het gaat om landen waar de situatie rond het coronavirus nu als acceptabel wordt beschouwd. Persbureau ANP meldt dat Canada, Australië en Japan op de lijst staan, maar de Verenigde Staten en Rusland niet.
De lidstaten mogen in principe zelf bepalen voor welke niet-EU-landen zij hun deuren openen, maar om verwarring te voorkomen is ervoor gekozen hier gezamenlijk een besluit over te nemen. De discussie hierover is in Brussel al weken gaande. Sommige zuidelijke landen willen snel de grenzen openen, in de hoop weer toeristen aan te trekken. Nederland stelt zich terughoudender op.
Vandaag werden onderhandelingen hierover in Brussel opnieuw afgekapt. Ambassadeurs uit de EU-landen krijgen nog tot morgen 18.00 uur om met hun regering te overleggen over de samenstelling van de lijst.
Erasmus MC ontdekt: T-cellen belangrijk in afweer tegen corona
Het Erasmus MC zegt een belangrijk nieuw inzicht te hebben opgedaan in de bestrijding van het coronavirus. Een onderzoeksteam ontdekte dat naast antistoffen ook zogenoemde T-cellen het virus kunnen tegengaan. T-cellen spelen een rol in het afweersysteem.
Een onderzoeksteam van intensivisten en virologen kwam erachter dat patiënten met covid-19 virus-specifieke T-cellen in hun bloed hebben. Die cellen proberen het coronavirus aan te vallen.
De T-cellen komen in actie als het virus ondanks de aanwezigheid van antistoffen toch een infectie veroorzaakt. Volgens onderzoekers van het Erasmus is dit een belangrijk nieuw inzicht in hoe de afweer van het lichaam tegen het coronavirus werkt. Zij publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Science Immunology.
Viroloog Rory de Vries: "Het activeren van deze cellen lijkt minstens zo belangrijk als de aanmaak van antistoffen." Volgens De Vries is het van belang dat in de lopende vaccinonderzoeken wordt nagegaan of vaccinatie leidt tot de activering van T-cellen. Dat gebeurt nu nog niet altijd.
In verschillende landen zijn vaccins en medicijnen tegen het coronavirus in de maak. Afgelopen week werd bekend dat de virusremmer remdesivir als eerste medicijn voor covidpatiënten goedgekeurd is door de Europese medicijnautoriteiten.
Burgemeester Remkes: 'Als mensen verstandig zijn, gaan ze niet naar het Malieveld'
De gemeente Den Haag roept mensen op zondag niet te gaan demonstreren op het Malieveld. Ook wie op persoonlijke titel komt, is in overtreding.
Eerder vandaag werd de demonstratie in de Hofstad tegen coronamaatregelen verboden. De actiegroep Viruswaanzin spande daarop een kort geding aan. Ook zei woordvoerder Willem Engel dat mensen dan maar "op persoonlijke titel" naar het Malieveld moeten komen. Burgemeester Remkes noemt die oproep vrijdagavond "volstrekt onverantwoord". Remkes: "De demonstratie wordt verkocht onder het motto 'vrijheid', maar feitelijk leidt het tot wetteloosheid".
De burgemeester erkent dat demonstreren een grondrecht is, maar zegt dat hij op grond van de volksgezondheid mag besluiten in te grijpen. Dat geldt ook als een demonstratie uit de hand dreigt te lopen. Volgens Remkes verwacht de politie zondag 50.000 demonstranten. Ook zijn er volgens hem duidelijke aanwijzingen dat de demonstratie gekaapt zal worden door groepen die uit zijn op chaos. De gemeente vreest daarom opnieuw voor hevige ongeregeldheden. Iedereen die zondag aankomt in de stad, wordt door de politie verzocht direct om te keren, laat de gemeente weten. Remkes: "Als mensen verstandig zijn, gaan ze zondag niet naar het Malieveld".
Vorig weekend raakten in Den Haag voetbalsupporters slaags met de politie. Zij waren ook op een demonstratie van Viruswaanzin afgekomen. Volgens Remkes doken er achteraf beelden op van de manifestatie die "een bewust verkeerde beeldvorming" presenteerden van het politieoptreden. Hij zei zich daar enorm aan te hebben gestoord.
Nieuw voorlichtingsspotje: blijf thuis en laat je testen
Het ministerie van Volksgezondheid en de koepelorganisatie GGD GHOR komen morgen met een nieuw televisiespotje. Daarin roepen zij Nederlanders met corona-achtige klachten op om thuis te blijven. Ook wordt geadviseerd bij milde klachten een coronatest te doen. Het filmpje is tot eind juli te zien.
GGD-directeur Sjaak de Gouwe zei gisteren nog dat het belangrijk is dat Nederlanders zich laten testen, ook als zij geen ernstige klachten hebben. Sinds 1 juni zijn er ruim 185.000 tests uitgevoerd. Het gemiddelde aantal mensen dat zich laat testen op doordeweekse dagen is 10.000. In de weekenden is dat zo'n 6000.
'Duizend Nederlandse feestgangers straks naar dancefestival in Servië'
Het Exit Festival in Servië lijkt deze zomer in trek bij Nederlandse festivalliefhebbers. Dat zegt de Amsterdamse ticketverkoper Ostfest tegen dagblad Het Parool. Het dancefestival is een van de weinige in Europa dat dit jaar ondanks het coronavirus mag doorgaan. Grote Nederlandse festivals zoals Lowlands en Awakenings gaan niet door.
Verkoper Ostfest houdt er daarom rekening mee dat ruim duizend Nederlandse festivalgangers in augustus naar Servië afreizen. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt vanwege het coronavirus alle niet-noodzakelijke reizen naar het land af.
Ostfest treedt als bemiddelaar voor de ticketverkoop in Nederland op. Het bedrijf zegt momenteel "tientallen tickets per dag" te verkopen. Het Exit Festival biedt plek aan bijna 30.000 bezoekers per dag.
Cafés in Texas toch weer dicht om toename besmettingen
Cafés en bars in Texas moeten toch weer dicht omdat in de Amerikaanse staat het aantal coronabesmettingen fors is toegenomen. Gouverneur Greg Abbott heeft de teugels aangehaald. Restaurants mogen nog maar voor de helft bezet zijn. Ook zijn groepen van meer dan honderd mensen voorlopig alleen toegestaan als de lokale autoriteiten daar toestemming voor geven.
"Het is duidelijk dat het toegenomen aantal besmettingen het gevolg is van bepaald gedrag, zoals naar bars gaan", aldus de gouverneur. De afgelopen drie dagen werden in de staat 17.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Donderdag testte een recordaantal inwoners positief op het coronavirus, bijna 6000. Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk nog hoger, omdat niet iedereen zich laat testen.
Volgens Abbott is er sprake van "een gigantische uitbraak". De gouverneur drong er vrijdag bij inwoners op aan vooral thuis te blijven. Twee maanden geleden ging de staat als een van de eerste in de VS juist weer van het slot. Dat gold ook voor Arizona en Florida, waar het aantal besmettingen inmiddels ook weer sterk toeneemt.
In Florida werd vandaag bepaald dat bars tijdelijk geen alcohol mogen serveren. Volgens de autoriteiten daar heeft het virus zich weer kunnen verspreiden doordat met name jonge mensen zich bij het uitgaan niet aan de regels hebben houden. In Florida zijn sinds zaterdag meer dan 24.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.
Rutte: vakantiereizen naar Turkije moet je niet doen
Premier Rutte raadt Nederlanders af om voorlopig op vakantie naar Turkije te gaan. Hij noemde het vrijdag "onverstandig en onverantwoord" dat reisbureau Corendon toch vluchten naar het land aanbiedt. Niet-noodzakelijke reizen naar Turkije worden namelijk door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden vanwege het coronavirus. Het kabinet heeft Corendon hierop aangesproken. "Vakantiereizen naar Turkije moet je gewoon niet doen", zei Rutte.
Nog 39 coronapatiënten op IC's
Er liggen momenteel nog 39 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen. Dat zijn er tien minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Daarnaast liggen er 584 patiënten met niet-corona-gerelateerde klachten op de IC's. Dit zijn er vijf meer dan donderdag. De totale bezetting op de IC's komt uit op 623 bedden.
Het aantal coronapatiënten op de IC's is erg laag, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Kuipers: "Er worden nu al 2 weken dagelijks niet meer dan maximaal 2 patiënten opgenomen. Het overall aantal covidpatiënten daalt nog altijd geleidelijk. De totale IC-bezetting in de ziekenhuizen blijft onveranderd erg laag."
Op de reguliere ziekenhuisafdelingen liggen nog 190 mensen met coronaklachten.
Actievoerders demonstreren bij slachterij Boxtel
Bij de slachterij van Vion in Boxtel hebben vanmiddag zo'n vijftig actievoerders gedemonstreerd. Zij wilden dat het slachthuis tijdelijk zijn deuren sluit omdat het bedrijf volgens hen een "coronahaard" is. Dat meldt Omroep Brabant.
De demonstranten hadden spandoeken bij zich met daarop teksten als 'Gezondheid boven winst'. De actiegroep achter het protest, 'Sluit Vion', overhandigde een brief aan de kwaliteitsmanager van het bedrijf met daarin de bezwaren. Die brief is ook naar de gemeente gestuurd. "Wij willen van de Veiligheidsregio horen waarom dit bedrijf per se open moet blijven", zei initiatiefneemster Mirjam Bemelmans. De manifestatie verliep rustig.
Bij meerdere slachthuizen werden afgelopen maanden coronabesmettingen onder het personeel vastgesteld. Ook de fabriek in Boxtel was een van die slachterijen. Begin juni nam Vion extra maatregelen. Zo werd een controle aan de poort ingesteld voor werknemers. Medewerkers met klachten worden naar de GGD doorverwezen voor een coronatest. Bij een steekproef bleek eerder deze maand dat een op de drie medewerkers besmet was met het coronavirus.
Voor het eerst sinds april weer coronapersconferentie Witte Huis
Het Witte Huis houdt vandaag voor het eerst sinds 27 april weer een coronapersconferentie. Aanleiding voor het persmoment is de forse toename in het aantal coronabesmettingen, meldt CNN.
Gisteren kwamen er volgens de Johns Hopkins Universiteit 37.077 geregistreerde besmettingen bij, het hoogste aantal op één dag sinds de uitbraak van het virus in de VS. De staten Californië, Oklahoma en Texas registreren de hoogste pieken.
De briefing wordt dit keer niet gedaan door president Trump maar door vicepresident Mike Pence, voorzitter van de corona-taskforce. Trump beweerde de afgelopen dagen, ondanks het stijgende aantal besmettingen, dat de pandemie zo goed als voorbij was. Hij wil dat zijn regering zich concentreert op het stimuleren van de economie.
In totaal zijn er tot nu toe 47 van dit soort bijpraatsessies geweest, de meeste onder leiding van Trump. De persconferentie begint om 18.30 uur Nederlandse tijd.
Ook coach Djokovic positief getest op corona
Ook de coach van tennisser Novak Djokovic, voormalig Wimbledonkampioen Goran Ivanisevic, is besmet met het coronavirus. Dat schrijft Ivanisevic op Instagram, nadat hij eerst twee keer negatief testte op het virus. "Ik voel me goed en heb geen symptomen", benadrukt hij.
Djokovic zelf, net als andere tennissers die meededen aan de zogenoemde Adria-tour, is ook besmet met het virus. Zo testten ook Grigor Dimitrov, Borna Coric en Victor Troicki positief.
De serie demonstratietoernooien in Belgrado (Servië) en Zadar (Kroatië) die waren georganiseerd door Djokovic zelf kwamen de nummer één op de wereld op flinke kritiek te staan. Er was publiek aanwezig bij de wedstrijd, de spelers hielden geen afstand, omhelsden elkaar veel en organiseerden zelfs een stapavond.
Viruswaanzin gaat toch demonstreren, 'op persoonlijke titel'
De rechter besloot eerder vandaag net als vorige week een demonstratie van actiegroep Viruswaanzin op het Malieveld te verbieden. Daarbij benadrukte de gemeente Den Haag dat iedereen die aan de inmiddels verboden demonstratie deelneemt strafbaar is. Maar Willem Engel, woordvoerder van de actiegroep, laat weten dat hij ondanks de uitspraak zondag naar het Malieveld zal trekken. "Op persoonlijke titel", benadrukt hij in een video op Twitter.
Hij twijfelt er naar eigen zeggen niet aan dat het besluit het protest te verbieden "een politieke zaak" is. "Daarom zijn wij, op persoonlijke titel, zondag op het Malieveld. Ik nodig iedereen uit te komen", zegt Engel. "Het is ons recht om te demonstreren. Dit mogen wij doen en wij hebben heel veel organisaties achter ons. Het is niet tegen te houden."
Engel zegt dat er ook een spoedprocedure is gestart om het verbod op het protest aan te vechten. "Maar daar hebben wij niet heel veel vertrouwen in en we gaan er ook niet op wachten."
WHO: VS heeft samenwerking nog niet formeel opgezegd
Ondanks de aankondiging van de Amerikaanse president Trump eind vorige maand om uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te stappen, heeft de VS nog geen formele brief gestuurd naar de WHO om het vertrek definitief te maken. Dat zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus vandaag in een videoconferentie met de Raad van Europa.
Wel zei Tedros het voorgenomen besluit van Trump te betreuren. Hij had liever gezien dat de VS zou wachten tot er onafhankelijk onderzoek was gedaan naar het handelen van de WHO in de coronacrisis. Veel lidstaten zijn voorstander van zo'n onderzoek, maar vinden dat daarmee begonnen moet worden als de pandemie onder controle is.
In april schortte Trump de betalingen aan de WHO al op. Hij verweet de WHO foute informatie te hebben verspreid over het coronavirus, de crisis te hebben onderschat en China onvoldoende kritisch te hebben benaderd.
RIVM: drie nieuwe doden, aantal besmettingen boven 50.000
Het RIVM meldt vandaag drie nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het geregistreerde dodental op 6103.
Ook zijn er bij het RIVM zes ziekenhuisopnames vanwege corona geregistreerd. In totaal zijn er nu 11.868 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Verder zijn er 96 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Nederland nu staat op 50.005.
Deze patiënten zijn niet allemaal de afgelopen 24 uur overleden of in het ziekenhuis opgenomen. Sommige patiënten worden later gemeld bij het RIVM.
Balkanlanden scherpen coronamaatregelen weer aan
Montenegro scherpt de coronamaatregelen weer aan, een maand nadat het land zichzelf coronavrij had verklaard. Zo worden sportwedstrijden verboden en mogen ook religieuze of politieke bijeenkomsten in de buitenlucht niet meer plaatsvinden nu het land in de afgelopen tien dagen zo'n honderd nieuwe besmettingen telde. Verder stelt Montenegro in twee steden in het noorden avondklokken in.
Het besluit om de maatregelen weer af te kondigen, volgt op soortgelijke besluiten in nabijgelegen Balkanlanden na een toename van het aantal coronagevallen. Zo kondigde Servië vandaag aan sommige ziekenhuizen weer te reserveren voor enkel coronapatiënten, omdat ziekenhuisafdelingen weer volstromen met geïnfecteerden. Kroatië heeft inmiddels al een quarantaineplicht van twee weken ingesteld voor bezoekers uit buurlanden.
Demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag opnieuw verboden
De demonstratie die actiegroep Viruswaanzin voor zondag op het Malieveld had aangekondigd, is wederom verboden door de Haagse driehoek. De demonstratie, waarbij de betogers wilden protesteren tegen de coronamaatregelen, is volgens de gemeente vanwege de verwachte hoge opkomst een gevaar voor de volksgezondheid. Daarnaast wordt gevreesd voor "ernstige wanordelijkheden". De gemeente benadrukt dat de inhoud van de demonstratie geen rol speelt bij het besluit.
Vorige week zondag werd een betoging in Den Haag van dezelfde actiegroep ook al verboden. Toch kwamen er mensen samen op het Malieveld. Die betoging eindigde grimmig, met 400 arrestaties. Volgens de gemeente toont dit aan dat de zorgen rond de nieuwe demonstratie "reëel" zijn en waarschuwt dat deelnemen aan de nu verboden demonstratie strafbaar is.
Japan meldt meer dan honderd nieuwe gevallen
Japan telde de afgelopen 24 uur meer dan honderd nieuwe, bevestigde coronagevallen. Dat is het hoogste aantal sinds 9 mei. Het is ook een record sinds het land de coronamaatregelen eind mei versoepelde.
Tokio meldde de meeste nieuwe besmettingen, met 54 gevallen. Bij bijna de helft van die gevallen lukte het de Japanse gezondheidsautoriteiten niet om direct de bron te vinden.
Ministerie: bewering Corendon over thuisquarantaine onverantwoord
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is verbaasd over de bewering van reisorganisatie Corendon dat iemand bij een negatieve uitslag van een coronatest na terugkomst niet meer in thuisquarantaine hoeft.
"Wij vinden dit onverantwoord. Een test is een momentopname. Als iemand bijvoorbeeld zonder klachten uit het vliegtuig stapt, test hij hoogstwaarschijnlijk negatief. Maar dat hoeft niet te betekenen dat iemand niet besmet is", zegt een woordvoerder. "Wij zijn not amused."
Eerder vandaag kondigde Corendon aan over twee weken de vakantievluchten naar de Turkse badplaatsen Antalya, Bodrum en Dalaman te hervatten, ook al raadt het kabinet niet-noodzakelijke reizen naar dat land af. De reisorganisatie biedt daarbij reizigers een gratis coronatest aan, die ze kort voor terugkeer of direct na aankomst in Nederland kunnen laten afnemen. "Als het virus niet wordt aangetroffen, is thuisquarantaine uiteraard niet nodig", schrijft Corendon in een persbericht.
Het kabinet adviseert reizigers die uit een land met een oranje of rood reisadvies komen, zoals Turkije, te allen tijde "dringend" na terugkomst twee weken in quarantaine te gaan.
Duits vleesbedrijf gaat personeel elke dag testen
Het Duitse vleesbedrijf Westfleisch gaat vanaf volgende week elke dag alle 5000 medewerkers testen op het coronavirus. Binnen enkele uren zijn de uitslagen bekend van de tests, meldt een van de grootste vleesbedrijven in Duitsland in een persbericht.
"Zo kunnen we direct handelen als dat nodig is", zegt Westfleisch-topman Steen Sönnichsen.
In een vestiging van Westfleish in de plaats Coesfeld in deelstaat Noordrijn-Westfalen raakten raakten in mei honderden medewerkers besmet met het virus. In de weken daarna haalden slachterijen in Duitsland en ook in Nederland geregeld het nieuws vanwege corona-uitbraken.
Zweedse hoofdepidemioloog baalt van WHO
De Zweedse hoofdepidemioloog Anders Tegnell is het oneens met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
De organisatie typeerde Zweden gisteren als een van de elf landen in Europa waar het risico op overbelasting van de zorg bij heropleving van het virus in de herfst bijzonder groot is, als niet de juiste maatregelen worden genomen. Zweden werd samen met landen als Kazachstan, Kirgizië en Moldavië bestempeld als zo'n risicoland.
Maar volgens Tegnell heeft de WHO bij die typering de Zweedse gegevens "totaal verkeerd" geïnterpreteerd, zei hij vanochtend tegen de Zweedse publieke omroep SVT. Hij bevestigt dat het aantal coronabesmettingen in Zweden toeneemt. Volgens Tegnell omdat er meer wordt getest. "Het is jammer dat Zweden wordt verward met landen die nog helemaal geen problemen hebben gehad, en die duidelijk aan het begin staan van hun epidemie."
Tegnell omschrijft het WHO-stempel daarom als "erg ongelukkig" en baalt ervan dat de organisatie hem niet eerst heeft gebeld. "Want dan hadden we een genuanceerder beeld kunnen geven", zei Tegnell.
Weer onrustige nacht op Curaçao
Op Curaçao was het voor de tweede nacht op rij, ondanks de instelling van een avondklok, onrustig. Een onbekend aantal mensen werd opgepakt op verdenking van brandstichting en het opwerpen van barricades. Op het eiland, dat hard wordt geraakt door de coronacrisis, groeit de onvrede. Tienduizenden Curaçaoënaars zijn werkloos geraakt, onder meer omdat er al maanden geen toeristen meer naar het eiland komen. De betogers willen dat de regering-Rhuggenaath vertrekt en eisen nieuwe verkiezingen.
Beelden van de onrust op Curaçao:
Corendon hervat Turkije-reizen, ondanks negatief reisadvies
Reisorganisatie Corendon hervat vanaf 10 juli de vakantievluchten naar Turkije, ook al raadt het kabinet nog altijd niet-noodzakelijke reizen naar dat land af. Corendon schrijft in een persbericht dat op basis van onderzoek onder de eigen klanten blijkt dat "het overgrote deel van hen" ondanks het negatieve reisadvies in de zomer alsnog wil afreizen naar Turkije.
Na overleg met de Turkse autoriteiten is vervolgens besloten de vluchten te hervatten naar de badplaatsen Antalya, Bodrum en Dalaman, waar volgens Corendon het aantal coronabesmettingen "zeer laag" is en coronamaatregelen in de hotels streng zijn.
Ook biedt Corendon vakantiegangers een gratis coronatest aan die een dag voor vertrek uit Turkije of direct na de terugvlucht afgenomen kan worden. Als de uitslag negatief is, hoeft de vakantieganger volgens Corendon niet twee weken in quarantaine, zoals is verplicht na een bezoek aan een land met een 'oranje' reisadvies. Als er tijdens de vakantie bijvoorbeeld een lockdown wordt afgekondigd, garandeert Corendon klanten die een vlucht en hotel hebben geboekt kosteloos weer op te halen.
Coronatop EU dwarsboomt trouwplannen Deense premier
Vanwege de coronacrisis ging er al een voorlopige streep door vele bruiloften. En aan die lange lijst kan nu ook de trouwerij van een regeringsleider worden toegevoegd. De Deense premier Frederiksen heeft namelijk besloten haar huwelijk uit te stellen, omdat EU-president Charles Michel een belangrijke EU-top over de vele Europese miljarden aan coronasteun heeft gepland op haar trouwdatum, 18 juli.
Frederiksen schrijft op Facebook flink te balen van het uitstel. "Maar ik moet mijn werk doen en de belangen van Denemarken beschermen", zegt ze. Eigenlijk zou Frederiksen vorig jaar al trouwen, maar toen kwamen de Deense verkiezingen ertussen. Een nieuwe datum heeft ze nog niet, maar gelukkig is haar aanstaande man "erg geduldig", schrijft ze.
Weer grote filmrelease uitgesteld
Opnieuw is een grote filmrelease uitgesteld. De nieuwe film van regisseur Christopher Nolan heeft door de coronacrisis voor de tweede keer een nieuwe premièredatum gekregen. Tenet, een spionagethriller waarin geheime agenten de Derde Wereldoorlog pogen te voorkomen, draait nu wereldwijd vanaf 12 augustus in de bioscopen.
In eerste instantie zou de zomerblockbuster op 17 juli uitkomen, maar dat werd later uitgesteld naar 31 juli. Filmstudio Warner Bros zegt "flexibel" te willen zijn en te varen op groen licht van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. In veel Amerikaanse staten stijgt het aantal coronabesmettingen nog rap. Afgelopen nacht meldde het land een recordaantal besmettingen in 24 uur.
De studio belooft dat de film straks veel langer in de bioscopen te zien zal zijn dan normaal het geval is. Het verdere uitstel is een tegenvaller voor bioscopen, die hoopten met de film van de populaire regisseur weer mensen te trekken. Een andere grote zomerfilm, Disney-film Mulan, werd eerder ook al uitgesteld naar 23 juli. De verwachting is dat ook die datum wordt opgeschoven.
De recentste trailer van Tenet:
'Amper coronaboetes voor horeca-ondernemers'
Horeca-ondernemers worden zelden beboet als gasten onvoldoende afstand tot elkaar houden. Dat blijkt uit een steekproef van het AD onder 56 gemeenten. In de eerste drie weken van juni is in de bevraagde gemeenten geen enkele boete uitgedeeld door een boa voor het overtreden van de anderhalvemeterregel. Wel zijn er 141 waarschuwingen gegeven.
Met name de afgelopen weken zien de gemeenten dat gasten zich steeds minder goed aan de coronaregels houden. Toch is dat voor veel gemeenten geen reden om ondernemers te gaan beboeten. "We streven niet naar een meetlintsamenleving", zegt een woordvoerder van de gemeente Uithoorn tegen de krant.
Koninklijk Horeca Nederland is blij met het signaal dat gemeenten alleen lijken op te treden "bij excessen".
Aantal nachtvluchten Schiphol omlaag met 20 procent
Het aantal nachtvluchten op Schiphol gaat met 20 procent omlaag, van 32.000 vluchten per jaar naar niet meer dan 25.000. Dat zei minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op de persconferentie over het steunpakket voor KLM. Hoe snel het aantal nachtvluchten wordt afgebouwd, moet nog worden bepaald.
KLM moet als een van de belangrijkste spelers op Schiphol een aanzienlijke bijdrage gaan leveren aan het terugdringen van de nachtvluchten, zei de minister. Omwonenden van de luchthaven ageren al langer tegen de nachtvluchten. Zij wilden het liefst helemaal geen nachtvluchten meer. "Maar voor de operatie op Schiphol is ruim 20 procent al echt heel erg fors", zei Van Nieuwenhuizen.
Van Nieuwenhuizen over het terugdringen van het aantal nachtvluchten:
Hoekstra bevestigt: KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro
Luchtvaartmaatschappij KLM krijgt een steunpakket van 3,4 miljard euro om door de coronacrisis heen te komen. Dat zei minister Hoekstra van Financiën vanochtend op een persconferentie. Van de steun is 1 miljard een lening van de staat en 2,4 miljard in de vorm van een garantie voor commerciële leningen.
In ruil voor het pakket moet KLM afzien van bonussen, moeten medewerkers salaris inleveren en is het de luchtvaartmaatschappij niet toegestaan dividend uit te keren. Hoekstra benadrukte dat meer steun niet is uitgesloten, mocht de 3,4 miljard euro niet voldoende blijken.
Hoekstra kondigt het steunpakket aan:
Daarnaast is bedongen met de Franse leiding van het bedrijf dat Air France-KLM onder de nieuwe afspraken minder makkelijk af kan van Schiphol als luchtvaartknooppunt. Nu geldt nog een opzegtermijn van negen maanden. Dat wordt vijf jaar en biedt "meer zekerheid" voor KLM en Schiphol "en dus het publieke belang van Nederland", aldus het kabinet. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zei dat de afspraak voorkomt dat Schiphol als hub wordt uitgehold. "Want stel dat een rare Franse regering dat in z'n hoofd krijgt, dan hebben we nu vijf jaar om dat weer bij ze uit het hoofd te krijgen."
Ze benadrukte dat het belangrijk is om KLM te steunen, omdat het bedrijf essentieel is voor de Nederlandse economie en het vestigingsklimaat in Nederland. Op 24 april werd bekend dat het kabinet bereid is 2 tot 4 miljard euro uit te trekken in de vorm van garantstellingen en leningen om KLM te ondersteunen. De Franse regering kondigde toen aan zusterbedrijf Air France tegemoet te komen met een pakket ter waarde van zo'n 7 miljard euro.
Liverpool-fans vergeten even coronaregels bij vieren titel
Voetbalclub Liverpool werd gisteren voor het eerst in dertig jaar weer landskampioen van Engeland. En in hun enthousiasme vergaten duizenden fans van de club daardoor even de coronaregels. Tot in de late uurtjes werd de titel gevierd in de stad. Eerst bij het Anfield-stadion en daarna in de binnenstad.
"Helaas hield niet iedereen zich aan de geldende regels. Hoewel de overgrote meerderheid van de fans erkende dat dit niet het moment is om samen te komen, koos een aantal mensen er toch voor om zich buiten het stadion te verzamelen", zei politiechef Rob Carden over de feestvierende fans die direct na de 2-1 overwinning van Chelsea op Manchester City, waarmee het kampioenschap een feit was, naar het stadion trokken.
"In de komende dagen dringen we er bij supporters op aan om het juiste te doen en veilig te vieren met leden van je huishouden en in je sociale omgeving. Door dit te doen, houd je jezelf, je familie, vrienden en buren veilig, want we weten allemaal dat de Merseyside onevenredig zwaar getroffen is door de coronapandemie. We begrijpen dat mensen euforisch zijn en het moment dat fans weer in het stadion dit kunnen vieren, komt heus nog wel", aldus de politiechef.
'KLM krijgt 3,4 miljard euro'
Hoewel het kabinet pas om 08.00 uur in een persconferentie met details komt over het steunpakket voor luchtvaartmaatschappij KLM, is al het een en ander uitgelekt.
Ingewijden zeggen tegen persbureau Reuters dat KLM een steunpakket van 3,4 miljard euro krijgt om door de coronacrisis te komen. Het bedrag zou ook kort te zien zijn geweest in een inmiddels verwijderde melding op de website van Air France-KLM.
In ruil voor de noodsteun zou Nederland een toezichthouder in het bestuur van KLM mogen benoemen, zo is afgesproken met de Franse regering.
Hoogste aantal coronabesmettingen in VS in een dag tijd
Het coronavirus lijkt in de Verenigde Staten nog allesbehalve op z'n retour. Gisteren kwamen er volgens gegevens van de Johns Hopkins Universiteit 37.077 geregistreerde besmettingen bij, het hoogste aantal op één dag sinds de uitbraak van het virus in de VS.
Een van de zwaarst getroffen staten is nu Texas. De gouverneur heeft de geplande versoepeling van de coronamaatregelen daarom uitgesteld. Ook worden operaties in diverse ziekenhuizen in Texas afgezegd om bedden vrij te maken voor coronapatiënten.
Ook in ruim tien andere Amerikaanse staten is het aantal besmettingen deze week flink toegenomen, waaronder Alabama, Arizona, Florida en Californië.
Welkom in het liveblog
Welkom in het liveblog van donderdag 25 juni. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.