Wijnaldum, Milner en Henderson helpen Liverpool aan de eerste landstitel in 30 jaar Getty

Liverpool is voor het eerst sinds 1990 kampioen van Engeland geworden. Door de 2-1 nederlaag van Manchester City bij Chelsea kan de ploeg van trainer Jürgen Klopp zeven wedstrijden voor het einde en met 23 punten voorsprong niet meer ingehaald worden.

Woensdag gaf Liverpool nog een wervelende voorstelling op Anfield Road tegen Crystal Palace. Niet voor het eerst dit seizoen degradeerden Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en consorten de bezoekers tot figuranten: 4-0.

Het is de negentiende landstitel in de clubgeschiedenis. De droogte van dertig jaar is de langste ooit voor 'The Reds', die met name in de jaren 80 zeer succesvol waren: tussen 1979 en 1990 was de ploeg zeven keer de beste van Engeland.

Bij die laatste keer, op 1 mei 1990, was nog niemand van de basisploeg die Crystal Palace woensdag oprolde al geboren. Jordan Henderson is van juni 1990. Van de huidige selectie waren alleen James Milner (1986), Adam Lallana (1988), Dejan Lovren (1989) en reservekeepers Adrián (1987) en Andy Lonergan (1983) destijds al geboren.

Recordploeg

Met 23 punten voorsprong schrijft Liverpool geschiedenis: nog niet eerder werd een Engelse club met zo'n groot verschil in punten kampioen. Sterker nog, de voorsprong van 25 punten op City na speelrondes 25 en 28 is het grootste verschil ooit tussen een lijstaanvoerder en nummer twee van de ranglijst.

Mei 1990: speler-trainer Kenny Dalglish (midden) viert de landstitel met zijn assistenten Getty

Een ander record, dat reeds in handen was van Liverpool, heeft de club nu ook verbeterd. Nog niet eerder veroverde een Engelse ploeg de landstitel zo laat in het jaar. In 1947 waren 'The Reds' pas op 14 juni zeker van de titel, nu moest de ploeg nóg langer wachten.

Dat laatste feitje heeft natuurlijk alles te maken met de coronapandemie, waardoor de Premier League ruim drie maanden werd stilgelegd. Even was er twijfel en lichte angst bij Merseyside Red, verwijzend naar de 'rode kant' van de rivier Mersey die langs Liverpool stroomt, of de competitie wel zou worden uitgespeeld en de langverwachte titel kon worden veroverd.

Maar al snel werd duidelijk dat alles in het werk zou worden gesteld om de Premier League te voltooien. Zo kon Liverpool het superieure seizoen glorieus afronden. Vooralsnog wonnen 'The Reds' 28 van de 31 competitieduels. Twee keer werd gelijkgespeeld, eenmaal verloren, van Watford (3-0).

Liverpool is op koers om de meeste punten ooit in de hoogste Engelse competitie te verzamelen. Met nog zeven wedstrijden te gaan kan de ploeg nog 21 punten toevoegen aan het huidige aantal van 86. Het puntenrecord staat op naam van Manchester City, dat vorig seizoen op 100 eindigde.

Eerste Nederlandse kampioenen met Liverpool

Van Dijk en Wijnaldum zijn de eerste Nederlanders die met Liverpool de landstitel veroveren en van het tweede team zullen ook Ki-Jana Hoever en Sepp van den Berg (beiden 18 jaar) het titelfeestje mee mogen vieren, hoewel zij nog wachten op hun Premier League-debuut.

De eerste Nederlandse kampioenen met Liverpool: Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk Getty

Erik Meijer, Sander Westerveld (beiden 1999-2001), Jan Kromkamp (2006), Boudewijn Zenden (2005-2007), Dirk Kuijt (2006-2012) en Ryan Babel (2007-2011) gingen hen voor als spelers van het eerste, maar alleen de laatste twee waren dicht bij dezelfde glorie als Van Dijk en Wijnaldum.

Kuijt en Babel werden in het seizoen 2008/2009 tweede met Liverpool, vier punten achter Manchester United. In totaal eindigde de club in de afgelopen dertig jaar vijf keer als runner-up.

Een van de pijnlijkste keren was in het seizoen 2013/2014, toen de ploeg afstevende op de landstitel maar het drie duels voor het einde gruwelijk misging, thuis tegen Chelsea. Nota bene captain en clubicoon Steven Gerrard gleed op eigen helft op onfortuinlijke wijze uit, waarna Demba Ba scoorde en Liverpool uiteindelijk de titel aan City moest laten.

Dat was ook vorig seizoen het geval, toen de ploeg van manager Klopp wederom dicht bij het landskampioenschap was. City pakte echter op de laatste speeldag de titel met één punt meer dan Liverpool.

Lang hebben de fans moeten wachten op dit moment, maar vandaag is het 'rode deel' van Liverpool eindelijk verlost van het dertig jaar durende leed. Vorig seizoen won de club de Champions League, maar de écht belangrijke prijs is nu dan eindelijk binnen.

NOS-presentator Tom Egbers en -verslaggever Tom Lagerberg reisden in maart naar Liverpool, in de week dat er voor het laatst werd gevoetbald voor de coronacrisis. Bekijk in deze video hoe zij "op zoek gingen naar de voetbalverliefdheid van de stad Liverpool".

Tom Egbers en de hunkering van 'voetbalverliefd' Liverpool

STER reclame