NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Amsterdamse hoteliers zeggen vertrouwen op in college • Trump-medewerkers besmet

 • Aantal coronapatiënten op IC's blijft met 57 onveranderd.
 • Na het protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag zijn ook demonstraties in Maastricht en Amsterdam verboden.
 • De WHO waarschuwt dat de coronapandemie aan het versnellen is.
 • Bekijk hier de laatste coronacijfers.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog van zaterdag 20 juni is gesloten.

 • Leden campagneteam Trump besmet met corona

  Zes medewerkers van het campagneteam van president Trump zijn besmet met het coronavirus. Ze troffen voorbereidingen voor de eerste grote verkiezingsbijeenkomst van Trump sinds de coronacrisis. Die bijeenkomst wordt vandaag gehouden in Tulsa, Oklahoma.

  Er is veel kritiek op de bijeenkomst, waar zo'n 20.000 mensen worden verwacht. Amerikaanse media tonen beelden van Trump-aanhangers die zonder mondkapje dicht bij elkaar staan te wachten om de arena binnen te mogen.

  Het aantal coronabesmettingen is in Tulsa de afgelopen week toegenomen na twee grote evenementen. De stad heeft de afgelopen dagen de grootste toename van infecties in Oklahoma gehad, zeggen ambtenaren van de gezondheidsdienst van de staat. Het baart hun zorgen dat er met Trumps manifestatie nu weer een nieuwe grote bijeenkomst op het programma staat.

 • Britten die naar Spanje gaan hoeven toch niet in quarantaine

  Spanje opent zijn grenzen voor Britse toeristen zonder quarantainevoorwaarden. De Spaanse regering overwoog een verplichte zelfisolatie van twee weken in te stellen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, maar ziet daarvan af.

  Dat plan was een reactie op de Britse coronaregels. Daar geldt dat iedere buitenlandse reiziger verplicht twee weken in quarantaine moet om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken laat nu aan de BBC weten dat Britten op dezelfde manier zullen worden behandeld als de inwoners van de Europese Unie en de Schengenzone.

  Morgen gaan de Spaanse grenzen weer open en kan het toerisme weer op gang komen. Correspondent Rop Zoutberg vat in onderstaand filmpje de drie maanden durende Spaanse lockdown in een minuut samen.

 • Roglic rijdt zondag om Sloveense titel: 'Coronamaatregelen? Nee hoor, niets'

  Officieel wordt het wielerseizoen op 1 juli hervat, maar voor Primoz Roglic, een van de topfavorieten voor de Tour, begint het seizoen zondag al. De organisatoren van het Sloveens kampioenschap hebben namelijk bij uitzondering toestemming gekregen van de UCI om de titelstrijd te organiseren.

  Dat het kampioenschap zo vroeg al verreden wordt, heeft Roglic ook verrast. "Voor mij wordt het sowieso de eerste keer dat ik een wedstrijd zal rijden dit jaar", vertelt de kopman van Jumbo-Visma via een videoverbinding vanuit zijn huis in Slovenië. "Ik ben zeker nog niet klaar om de Tour de France te rijden, maar deze koers moet lukken."

  Beperkingen voor publiek

  Vrijdag bracht de UCI een protocol met coronamaatregelen naar buiten, waar renners en begeleiders zich tijdens en rond wedstrijden aan moeten houden. De wielerbond wil dat renners zich om en rond de koers in 'bubbels' bewegen en zo weinig mogelijk in contact komen met buitenstaanders. Na de koers moeten alle fietsen ontsmet worden en op het podium moeten de renners een mondkapje dragen.

  Bij de Sloveense titelstrijd lijken die maatregelen nog niet te zijn getroffen. "Voor ons renners is het eigenlijk hetzelfde als altijd. Volgens mij hebben ze alleen wat beperkingen voor het publiek. Voor ons verandert er niet zoveel, of ze hebben het mij nog niet verteld."

 • 'Amsterdamse hoteliers zeggen vertrouwen op in college'

  Amsterdamse hoteliers hebben het vertrouwen opgezegd in het college van burgemeester en wethouders, meldt De Telegraaf. Amsterdam wil het aantal toeristische overnachtingen in hotels en B&B's kunnen beperken als het te druk wordt in de stad. De stad wil dat deze maatregel wordt opgenomen in de coronaspoedwet die momenteel wordt voorbereid in Den Haag.

  Pim Evers van Koninklijke Horeca Nederland noemt dat in De Telegraaf een dolksteek. "Hoteliers beginnen net pas weer met opstarten of ze krijgen alweer bizarre restricties te verduren." Volgens Evers vecht de branche momenteel voor het voortbestaan en zitten goedlopende hotels op het moment op nauwelijks 20 procent van hun capaciteit.

  Op dit moment zijn er nog nauwelijks toeristen in Amsterdam en varen de rondvaartboten vrijwel leeg door de grachten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lege rondvaartboten in de grachten: 'Het is spooky'

  "Als je nu in een overlevingsstrategie zit, heb je hulp nodig. In plaats daarvan krijgen wij nog meer beperkingen. En dat terwijl wij een sector zijn die 10 procent van de mensen uit de stad aan het werk houdt. Dit is de omgekeerde wereld."

  De Amsterdamse afdeling van KHN stapt uit het overleg met de gemeente en gaat nu naar eigen zeggen zelf maatregelen nemen om te overleven.

 • Grip krijgen op (tweede) coronagolf: 'Stap voor stap uitproberen met z'n allen'

  Peking kreeg vorig weekend te maken met een nieuwe uitbraak van het coronavirus op een markt en in Iran lijkt er sprake van een tweede golf van besmettingen. In Nederland staan de meters van het coronadashboard op groen. Toch lijkt een opleving ook hier reëel.

  In dit artikel gaan deskundigen in op de mogelijkheid dat Nederland te maken krijgt met een tweede coronagolf:

 • Tickets klein Rock Werchter binnen kwartier uitverkocht

  De 1200 tickets voor de kleinschalige zomerbarconcerten op de wei van Rock Werchter waren binnen een kwartier uitverkocht. Er konden tickets worden gekocht voor Selah Sue (3 juli), Tourist LeMC (4 juli) en Bazart (5 juli). Alle groepen geven een middag- en avondconcert. Per concert waren er 200 tickets beschikbaar.

  De tickets werden per tafel verkocht. Aan één tafel kunnen vier personen plaatsnemen.

  In april werd bekendgemaakt dat het Belgische muziekfestival vanwege corona was afgelast. Normaal gesproken lopen er iedere festivaldag zo'n 90.000 bezoekers op het terrein en blijven meer dan 40.000 mensen op de campings slapen.

 • Aantal coronapatiënten op IC blijft gelijk

  Het aantal coronapatiënten op de IC's is met 57 patiënten onveranderd. Het aantal niet-coronapatiënten op de IC's is met tien patiënten toegenomen. De totale IC-bezetting komt daarmee op 659.

  "Het aantal niet-covid-patiënten op de IC's, normaal ruim 900, schommelde sinds 15 mei tussen de 480 en 580 en is nu voor het eerst boven de 600. Dat is een teken dat de reguliere zorg heel geleidelijk aantrekt", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

 • Luxemburg gaat hele bevolking testen op coronavirus

  Luxemburg gaat alle inwoners testen op corona. Daarmee willen de autoriteiten een tweede golf van besmettingen voorkomen en verhinderen dat het land weer op slot moet.

  Dagelijks kunnen 20.000 mensen getest worden in het land, dat 600.000 inwoners telt. Op zeventien plekken zijn testlocaties ingericht. Eerder was al zo'n 10 procent van de bevolking getest. Ook de circa 300.000 mensen die dagelijks het land binnenkomen om er te werken, krijgen een uitnodiging voor een coronatest. Van hen is ook al 10 procent getest.

  Om de twee weken

  Luxemburg is volgens het Luxemburgse RIVM het eerste land dat op zo'n grote schaal coronatests gaat afnemen. Het is de bedoeling dat de komende maanden iedereen regelmatig wordt getest. In het begin ligt de focus vooral op personen die veel in contact komen met anderen, zoals verplegend personeel, agenten en horecamedewerkers. Zij worden om de twee weken getest.

  Tot nu toe zijn in Luxemburg ongeveer 4100 personen positief getest. 110 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

 • Ruim 1000 mensen besmet in Duits slachthuis

  De corona-uitbraak in het Duitse vleesverwerkingsbedrijf Tönnies breidt zich verder uit. 1029 medewerkers blijken besmet, eerder deze week waren dat er bijna 700. Twee derde van de geïnfecteerden werkt op de snijafdeling.

  Alle 7000 medewerkers van het bedrijf in Noordrijn-Westfalen zitten in quarantaine. De Duitse minister Lauterbach van Volksgezondheid heeft het bedrijf laten sluiten. Hij vindt het "niet verantwoord" om het bedrijf open te houden omdat de bron van de besmettingen nog steeds niet ontdekt is.

  "Is het in de kantine gebeurd, op de weg naar binnen, tijdens het werken zelf of is het de ventilatie?", vraagt hij zich af. Zolang de bron niet bekend is kunnen er meer mensen besmet raken en daarom moet het bedrijf dicht, ook als dat betekent dat het vlees dan niet meer verwerkt kan worden. "Dat is dan maar zo."

 • Den Haag betaalt bijna 3 ton te veel aan coronasteun uit

  De gemeente Den Haag heeft aan 192 ondernemers per ongeluk twee keer de coronasteun overgemaakt. Het gaat om een bedrag van 285.037 euro dat te veel is overgeboekt, schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De fout kwam aan het licht doordat een van de ondernemers opheldering vroeg over de dubbele uitkering.

  De uitkeringen vallen onder de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO-regeling). Die is in het leven geroepen om zelfstandige ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Den Haag heeft via deze regeling tot nu toe 40 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd aan ondernemers.

  Ondernemers die een dubbele uitkering hebben gekregen, wordt gevraagd het bedrag terug te storten en als dat niet lukt wordt een betalingsregeling getroffen. "Wij willen immers niet dat ondernemers gedupeerd worden door deze fout", schrijft het college.

 • RIVM: acht nieuwe coronadoden, twee ziekenhuisopnames

  Het RIVM meldt vandaag acht nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het geregistreerde dodental op 6089. Gisteren werden drie doden gemeld.

  Ook zijn er bij het RIVM twee ziekenhuisopnames vanwege corona geregistreerd. Gisteren waren dat er elf. In totaal zijn er nu 11.846 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Verder zijn er 91 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Nederland komt op 49.502.

  Deze patiënten zijn niet allemaal de afgelopen 24 uur overleden of in het ziekenhuis opgenomen. Sommige patiënten worden later gemeld bij het RIVM.

 • Paus bedankt Italiaans zorgpersoneel

  De paus heeft voor het eerst sinds de versoepeling van de maatregelen in Italië weer audiëntie gehouden. Hij ontving een groep zorgmedewerkers uit Lombardije, de Italiaanse regio die het zwaarst getroffen werd door het coronavirus.

  "U was een van de steunpilaren van het land", zei de paus. "Ik ben jullie en jullie collega's in heel Italië dankbaar en spreek graag mijn waardering voor jullie uit."

  Ook noemde hij de zorgmedewerkers 'engelen', onder andere omdat ze hun mobiele telefoons uitleenden aan stervende patiënten, zodat ze afscheid konden nemen van hun dierbaren. Ook stond de paus stil bij de bijna 170 artsen in Italië die zijn overleden door het coronavirus.

 • Broederliefde geeft concert net over de grens

  In Nederland mag het niet, maar een paar kilometer over de grens in Duitsland wél. In Heinsberg trad de Rotterdamse hiphopgroep Broederliefde gisteravond op voor achthonderd bezoekers.

  "We komen uit Amsterdam, de mooiste stad waar altijd iets te doen is. Maar de laatste maanden is er niks, geen clubs, geen optredens, niks", zegt een van de bezoekers bij 1Limburg. Hij heeft meer dan twee uur in de auto gezeten op weg naar het Duitse Heinsberg. Maar hij is allang blij dat hij weer eens naar een concert toe kan.

  Uit heel Nederland kwamen de fans van Broederliefde naar het concert in Heinsberg 1Limburg

  Het optreden van Broederliefde was in een drive-in bioscoop, waar de bezoekers het ook konden volgen op het grote filmscherm. Het geluid konden ze ontvangen op hun autoradio. "Dit is een eenmalig optreden", aldus organisator Kenny Mordang. "Maar het is vreemd dat dit dus hier wel kan maar in Nederland niet. In Duitsland mogen tien mensen nu bij elkaar komen zonder afstand te hoeven houden. Ze mogen niet allemaal richting het podium lopen. Maar dat houden we wel in de gaten."

  Het concert verliep zonder gedoe. al werd het geluid van de band soms even overstemd door het getoeter van auto's. Maar dat namen de bezoekers op de koop toe.

 • Supporters vanaf 11 juli weer welkom in Franse voetbalstadions

  Voetbalfans kunnen vanaf 11 juli weer terecht in de Franse voetbalstadions. In eerste instantie mogen er maximaal 5000 mensen plaatsnemen op de tribunes. Dat aantal kan in de loop van de zomer worden verhoogd, meldt de Franse overheid.

  Dat betekent dat er supporters bij de finales van de twee bekertoernooien aanwezig kunnen zijn. Ook zijn er nog oefenwedstrijden in aanloop naar het nieuwe seizoen. Het is de bedoeling dat het voetbaljaar 2020-2021 op 22 augustus begint.

  De voetbalcompetities werden eind april stilgelegd en uiteindelijk werd Paris Saint-Germain uitgeroepen tot kampioen. In de vier andere grote competities in Europa (Duitsland, Spanje, Engeland en Italië) is het seizoen inmiddels weer hervat.