NOS Wielrennen

Roglic rijdt zondag om Sloveense titel: 'Coronamaatregelen? Nee hoor, niets'

Roglic klaar voor Sloveense titelstrijd: 'Maar nog niet voor de Tour'

Eigenlijk wordt het wielerseizoen pas op 1 juli hervat. Een maand later wordt het startsein gegeven voor de achtbaan van drie maanden, waarin alle grote eendaagse koersen, de Tour, de Giro en de Vuelta worden afgewerkt.

Maar voor Primoz Roglic, een van de topfavorieten voor de Tour, begint het seizoen zondag al. De organisatoren van het Sloveens kampioenschap hebben namelijk bij uitzondering toestemming gekregen van de UCI om de titelstrijd te organiseren.

En dat belooft meteen een klapper te worden met twee van de beste ronderenners van dit moment: Primoz Roglic versus Tadej Pogacar.

Dat het kampioenschap zo vroeg al verreden wordt, heeft Roglic ook verrast. "Voor mij wordt het sowieso de eerste keer dat ik een wedstrijd zal rijden dit jaar", vertelt de kopman van Jumbo-Visma via een videoverbinding vanuit zijn huis in Slovenië. "Het is prachtig dat de situatie nu zo goed is dat we kunnen koersen. Eindelijk kunnen we doen waar we goed in zijn."

Primoz Roglic viert de eindzege in de Vuelta

Roglic moet meteen met de billen bloot, want het 146 kilometer lange parcours eindigt met een stevige slotklim van vijf kilometer met een gemiddelde stijging van 8 procent naar het dorpje Ambro pod Krvavec.

"Ik ben er altijd klaar voor", zegt hij lachend. "Ik ben zeker nog niet klaar om de Tour de France te rijden, maar deze koers moet lukken."

Geen bubbels in Slovenië

Vrijdag bracht de UCI een protocol met coronamaatregelen naar buiten, waar renners en begeleiders zich tijdens en rond wedstrijden aan moeten houden.

De wielerbond wil dat renners zich om en rond de koers in 'bubbels' bewegen en zo weinig mogelijk in contact komen met buitenstaanders. Na de koers moeten alle fietsen ontsmet worden en op het podium moeten de renners een mondkapje dragen.

Ook worden de renners voor en na iedere koers getest op symptomen die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus, al gaat het daarbij vooral om het invullen van vragenlijsten.

Maar hoe zit dat zondag bij de Sloveense titelstrijd? "Ik weet het eigenlijk niet", zegt Roglic. "Voor ons renners is het eigenlijk hetzelfde als altijd. Volgens mij hebben ze alleen wat beperkingen voor het publiek. Voor ons verandert er niet zoveel, of ze hebben het mij nog niet verteld."

Zeker is wel dat zijn concurrenten reikhalzend zullen uitkijken naar zijn prestaties deze week. Roglic werd nog nooit Sloveens kampioen, hij haalde zelfs nog nooit het podium. En al beëindigde hij het afgelopen wielerjaar als nummer een van de wereld, ook nu is hij allesbehalve zeker van de overwinning. Daarvoor is de concurrentie, in het kleine Alpenland, te groot. Hoe komt dat?

"Ik weet het niet. We zijn een sportnatie, dat is zeker. Ik denk dat het inspireert als je een Sloveen races ziet winnen. En dan hebben we ook nog een paar toptalenten, zoals Tadej."

Roglic vreest 'vriend' Pogacar: 'Zal hele klus worden hem bij te houden'

Tadej is Tadej Pogacar, het 21-jarige wonderkind van UAE-Emirates. De jonge Sloveen beleefde zijn doorbraak in de door Roglic gewonnen Vuelta van 2019. Dankzij drie fraaie overwinningen in bergritten belandde Pogacar zelfs op het podium.

In tegenstelling tot Roglic heeft Pogacar zich in 2020 al uitgebreid laten zien. Hij won twee ritten en het eindklassement in de Ronde van Valencia en won de laatste rit in de UAE Tour, voordat die voortijdig werd beëindigd vanwege aangetroffen coronabesmettingen.

Omdat ploeggenoten Fernando Gaviria en Maximiliano Richeze besmet bleken, bleef Pogacar ruim drie weken in quarantaine in Abu Dhabi. Inmiddels is hij terug in eigen land en klaar om de strijd aan te binden met Roglic.

"We zijn vrienden", vertelt Roglic. "Hij is een heel aardige vent, extreem getalenteerd. Het wordt echt een grote uitdaging om bij hem in het wiel te blijven zondag."

Zo probeert Roglic de verwachtingen te temperen? "Mijn doel is vooral om de routine van het trainen te verbreken en een keer iets anders te doen. Het wordt sowieso een goede training. Maar ik kan me ook niet verstoppen, dus wil ik ook gewoon winnen. Ik ga mijn best doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl