Jumbo-Visma
NOS Wielrennen

De gewaagde Tourkeuze van Jumbo-Visma: 'Vraag in juli maar of het gelukt is'

  • Stefan van der Weijde

    redacteur

  • Stefan van der Weijde

    redacteur

Hoewel 2020 meer grote sportevenementen herbergt, wordt er al reikhalzend uitgekeken naar de Tour de France. En dat komt vooral door het nieuws dat eind december naar buiten kwam: Jumbo-Visma staat op 27 juni aan de start met zowel Primoz Roglic als Steven Kruijswijk áls nieuwkomer Tom Dumoulin. En ze willen alle drie de Tour winnen.

De Nederlandse wielerploeg is er ook bepaald niet geheimzinnig over: rivaal Ineos moet naar de kroon worden gestoken en het doel is eigenlijk vrij simpel: "Winnen", stelde algemeen directeur Richard Plugge kort maar krachtig.

Maar hoe gaat het team dat klaarspelen? En wie gaat knechten voor wie?

'Als ik niet de beste van de ploeg ben, wordt er gereden voor een ander'

"Het is een gewaagde keuze, ja", geeft Merijn Zeeman, de sportief directeur van de wielerploeg, grif toe. "Ik denk niet dat veel mensen het hadden verwacht."

De reden voor de keuze: een analyse van de voorbijgaande vijf Rondes van Frankrijk. Plugge: "We hebben heel goed gekeken naar hoe de andere teams, of dat ene team, de Tour hebben aangepakt. Daar kwam deze keuze uit naar voren. Eigenlijk de enige mogelijke keuze."

Vijf op een rij

Team Ineos stelde de afgelopen jaren ook steevast alle beschikbare kopmannen op. "Het maakt de kans zo groot mogelijk om de Tour te winnen", weet Zeeman.

De vijf Tourzeges op rij van Team Sky / Ineos

Eindwinnaar Ploeggenoten
2015 Froome Thomas, Porte, Poels
2016 Froome Thomas, Landa, Poels
2017 Froome Thomas, Landa
2018 Thomas Froome, Bernal, Poels
2019 Bernal Thomas, Poels

De gedachte erachter is niet ingewikkeld: mocht er iets met die ene kopman gebeuren, vormverlies of pech, dan zijn er nog andere kopmannen over om het af te maken. Zo verloor Froome in de Tour van 2018 in de eerste etappe bijna een minuut, waarna Thomas zich ontpopte tot rondewinnaar.

Het biedt bovendien verschillende tactische opties tijdens de wedstrijd. In 2019 was Thomas tot twee etappes voor het einde de kopman, maar hij slaagde er niet in weg te rijden bij Kruijswijk en de rest. Dat lukte de sterkere Egan Bernal wel, waarop hij de Tour won.

Praatsessies

Op papier lijkt het dus een logische keuze van Jumbo-Visma om de nummers 2, 4 en 5 van de Tour van 2018 allemaal op te stellen, maar de vraag blijft: hoe krijgt de ploegleiding alle neuzen dezelfde kant op? "Ja, dat is een mooie klus. We zijn er heel hard mee bezig", stelt Zeeman. "We hebben er al meerdere gesprekken over gevoerd."

Dumoulin: 'Het is voor het eerst dat ik al mijn kaarten op de Tour zet'

Er werden bij die praatsessies verschillende wedstrijdsituaties besproken. Wat te doen als Dumoulin (voormalig Girowinnaar), Kruijswijk (derde in de Tour dit jaar) en Roglic (Vueltawinnaar) alle drie over dezelfde goede benen beschikken?

"Ik heb vooral veel vragen aan ze gesteld. Want wij leggen geen dingen op aan de renners, zo werken wij niet. We hebben scenario's uitgewerkt en daarbij naar antwoorden gevraagd."

'Het liefste willen ze hem zelf winnen'

Daar kwam dit uit naar voren: "Primoz, Tom en Steven zijn volwassen kerels, ze hebben al heel veel meegemaakt. Ze willen met de ploeg de Tour winnen. Het liefste willen ze hem zelf winnen en die ambitie mag er ook zijn, ik denk dat dat ons ook sterker maakt, maar als het er op aankomt gaat het hierom: ben ik bereid om mijn ei in het mandje te leggen?"

EPA
De klassementstoppers van Jumbo-Visma: Steven Kruijswijk (l), Tom Dumoulin en Primoz Roglic (r)

Het bleef niet alleen bij vragen stellen en antwoorden zoeken, gaat Zeeman verder. "We hebben heldere afspraken gemaakt. Dan gaat het om situaties waarbij er gewerkt moet worden, op momenten dat het bijvoorbeeld tegenzit. Dan moet er duidelijkheid zijn over wie er als eerste aan de beurt is om iets voor een ander te doen."

'Primoz staat een streepje voor'

Zeeman noemt daarbij geen namen. Mogelijk is de situatie of het klassement van die dag daarvoor leidend. Maar hij zegt ook dit: "We hebben hier en daar al wel meer duidelijkheid... Kijk, in 2019 was Primoz Roglic de nummer één van de wereld. Hij heeft de meeste wedstrijden gewonnen, de Vuelta gewonnen, dus als ik het nu zou moeten zeggen, staat hij een streepje voor."

Kruijswijk heeft bovendien als enige uitgesproken dat hij de kopman in de Vuelta is.

NOS
De eerste reactie van Richard Plugge na de etappezege en gele trui van Mike Teunissen op de openingsdag van de Tour

Het streepje dat Roglic voor heeft, zal inhouden dat - mocht de Tour morgen beginnen - de Sloveen het rugnummer '1' opgespeld zal krijgen. "Maar het wil niet zeggen dat als jij fysiek de beste bent, je ook in de beste situatie komt. Uiteindelijk gaat het erom dat we situaties in de wedstrijd krijgen, waarin we er als ploeg zo goed mogelijk voor komen te staan. Alle drie de jongens gaan die kans krijgen."

Voorlopig komt er bij Zeeman deze, niet verrassende. conclusie uit: "Ik heb er veel vertrouwen in."

Roglic en Dumoulin trekken samen op

Maar het is nog geen juni. Roglic en Dumoulin kennen elkaar nog niet door en door. Daarom heeft de ploeg besloten het duo veel wedstrijden samen te laten rijden.

ANP
Primoz Roglic en Tom Dumoulin tijdens de Tour van 2018

Vanaf de Ronde van het Baskenland, begin april, trekken de twee samen op. Via de heuvelklassiekers (met als enige verschil dat Dumoulin de Amstel Gold Race rijdt en Roglic niet) en het Critérium du Dauphiné werken de twee toe naar de Tour, die dit jaar een week eerder begint vanwege de Olympische Spelen.

Kopmannen Jumbo-Visma in 2020

Dumoulin Roglic Kruijswijk
5-9 feb Ronde van Valencia
8-15 mrt Parijs-Nice Parijs-Nice
11-17 mrt Tirreno-Adriatico
21 mrt Milaan-Sanremo
23-29 mrt Ronde van Catalonië
6-11 apr Ronde van het Baskenland Ronde van het Baskenland
19 apr Amstel Gold Race
22 apr Waalse Pijl Waalse Pijl
26 apr Luik-Bastenaken-Luik Luik-Bastenaken-Luik
28 apr-3 mei Ronde van Romandië
31 mei-7 juni Critérium du Dauphiné Critérium du Dauphiné Critérium du Dauphiné
27 jun-19 juli Tour de France Tour de France Tour de France
14 aug-6 sep Vuelta a España

Hoewel Zeeman er vertrouwen in heeft, houdt ook hij een kleine slag om de arm. "Het is een ontzettend mooi proces. Maar je moet me in juli maar vragen of het gelukt is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl