NOS Wielrennen

Dumoulin: 'Ik ben verliefd op de Giro, maar ga proberen de Tour te winnen'

Dumoulin: 'Het is voor het eerst dat ik al mijn kaarten op de Tour zet'

"Er zijn goede afspraken gemaakt", zegt Tom Dumoulin. De nieuwkomer binnen de wielerploeg van Jumbo-Visma zet volgend jaar voor het eerst al zijn kaarten op de Tour de France. Zijn nieuwe teamgenoten Steven Kruijswijk (dit jaar derde in de Tour) en Primoz Roglic (winnaar van de Ronde van Spanje) hebben echter dezelfde ambitie als de Limburger. Zodoende gaan ze gedrieën naar Frankrijk, bleek vrijdag bij de presentatie van de ploeg voor 2020.

"We willen de Tour winnen als ploeg. Daar hebben we de sterkste mannen bij nodig", aldus Dumoulin over het gedeelde kopmanschap in de belangrijkste wielerronde. "Het was me al snel duidelijk dat Steven en Primoz dezelfde wens hadden als ik. We hebben nu de sterkste klassementsploeg opgesteld."

EPA
De klassementstoppers van Jumbo-Visma: Steven Kruijswijk (l), Tom Doulin en Primoz Roglic (r)

De drie ronderenners zaten keurig naast elkaar bij de presentatie in Amsterdam. Na het sportieve rampjaar 2019, waarin hij door een knieblessure lang niet in actie kwam, stapte Dumoulin over van Sunweb naar Jumbo-Visma. Wetende dat hij bij zijn nieuwe formatie ook twee klassementstoppers zou treffen.

"De concurrentie verslaan is straks het hardste gevecht in de Tour, niet het gevecht met mijn ploeggenoten", zegt Dumoulin, die nog even benadrukt dat zijn overgang niets te maken heeft met het ketonenverhaal van afgelopen seizoen.

Ketonen zijn een lichaamseigen stofje, dat een beetje de werking van suiker overneemt. Bij zijn oude ploeg werd het niet gebruikt, bij zijn nieuwe werkgever wel. Het is ook niet verboden. "Dat het bij Sunweb niet werd gebruikt, heeft me destijds verbaasd. Het is zeker niet de reden dat ik de ploeg heb verlaten. Het is niet eens ter sprake gekomen", aldus Dumoulin.

Geel naar Parijs

Drie kapiteins op een schip leidt vaak tot onderlinge wrijving. Bij de Nederlandse wielerploeg zijn ze daar echter niet bang voor. Teammanager Richard Plugge verwacht geen problemen tussen de drie ronderenners, die alle drie de afgelopen jaren indruk maakten in etappekoersen.

"We hebben heel eerlijk, open en veel met elkaar gepraat. Als ploeg hebben we een hoofddoel: de Tour de France winnen. Het geel is het hoogst haalbare. Daar staat iedereen achter."

De Tour én ook de Olympische Spelen staan bij de 29-jarige Dumoulin volgend jaar centraal. De winnaar van de Giro d'Italia in 2017 had in 2020 ook voor de Ronde van Italië kunnen kiezen om een rustige aanloop naar de Spelen in Tokio te hebben, maar deed dat dus niet.

Verliefd

"Ik ben verliefd op de Giro, maar die wilde ik in 2020 niet doen. Ik wil toch graag proberen een keer de Tour te winnen. We hebben een fantastische ploeg en dan wil ik er ook echt voor gaan. Ik heb nog nooit al mijn kaarten op de Tour gezet, met klassementsambities. Dat gaat nu voor het eerst gebeuren. Dit was mijn wens en ook die van de ploeg", kijkt Dumoulin vooruit.

Pro Shots
Tom Dumoulin bij de presentatie van Jumbo-Visma

Dat ook Kruijswijk en Roglic voor een Tourzege gaan, hindert hem niets. "Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Ik krijg alle mogelijkheden, alle kansen. Op voorwaarde dat als ik niet de beste van de ploeg ben, er wordt gereden voor een ander. Dat vind ik niet erg. Als ik niet de beste ben, zou ik de Tour ook niet winnen bij een andere ploeg. Als we er allemaal zo instaan, gaat het zeker goedkomen."

Olympische tijdrit

Anderhalve week na de Tourfinish in Parijs staat in Tokio al de olympische tijdrit op het programma. Ook daar heeft Dumoulin zijn zinnen op gezet. Hij denkt er goed te kunnen presteren. "Het wordt heel lastig, maar ik ben ervan overtuigd dat ik het kan. Het is risicovoller dan de Giro doen en daarna in alle rust kunnen voorbereiden op de Spelen, maar dat neem ik voor lief."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl