Pro Shots
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin samen met Kruijswijk en Roglic voor Jumbo-Visma naar Tour

Wielerploeg Jumbo-Visma gaat op volle oorlogssterkte naar de Tour de France. Zowel Tom Dumoulin, Primoz Roglic (winnaar van de Ronde van Spanje) als Steven Kruijswijk (de nummer drie van de afgelopen editie van de Tour), staan aan de start van de Ronde van Frankrijk.

"Dat doe je weleens als je wilt winnen", zegt Dumoulin. "Als ploeg is het winnen van de Tour de France het hoofddoel." Dumoulin gaat ook naar de Olympische Spelen en laat de Giro aan zich voorbijgaan. In de Ronde van Italië wil de ploeg met sprinter Dylan Groenewegen voor etappezeges gaan.

Een aangewezen kopman is er nog niet. Tijdens de Tour zal naar aanleiding van de prestaties daar bekeken worden wie de meeste kans heeft om de Ronde te winnen.

Dumoulin: 'Het is voor het eerst dat ik al mijn kaarten op de Tour zet'

"Je hebt zo'n sterke ploeg nodig wil je de Tour winnen", zegt Kruijswijk. "Uiteindelijk gaat de sterkste van ons winnen. Dat vraagt wat van ons en onze ambities. Maar we moeten elkaar steunen, want we kunnen het ook niet zonder elkaar doen."

2019 rampjaar

2019 werd een sportief rampjaar voor Dumoulin. Een tweede eindzege in de Giro was zijn grote doel, maar al in de vierde etappe van de Ronde van Italië kon er een streep door die ambitie na een val op zijn knie.

ANP
De bebloede knie van Tom Dumoulin tijdens de Giro van dit jaar

Dumoulin zette zijn zinnen daarop op de Tour, maar het herstel verliep buitengewoon moeizaam. Een maand na de val werd er nog een stukje steen operatief verwijderd uit zijn knie. Op weg naar een laatste hoogtestage hakte Dumoulin de knoop door en besloot de Tour te laten schieten.

Intussen kwamen er meer en meer geruchten over groeiende onvrede bij Dumoulin over zijn ploeg Sunweb. Half augustus maakte Jumbo-Visma de opvallende overstap bekend, want het gebeurt niet vaak dat een doorlopend contract in de wielerwereld niet wordt uitgediend.

Dumoulin groeide de afgelopen jaren bij Sunweb uit tot een van de beste ronderenners ter wereld. Waar zijn zesde plaats in de Vuelta van 2015 nog een daverende verrassing was, bevestigde hij zijn klasse met de eindoverwinning van de Giro d'Italia in 2017, als eerste Nederlander ooit won hij de roze tui.

ANP
Dumoulin in de roze leiderstrui met de trofee Il Trofeo Senza Fine op het erepodium na het winnen van de Ronde van Italie.

Een jaar later lukte het Dumoulin niet dat kunststukje te herhalen, achter Chris Froome werd hij tweede. Ook bij de Tour van 2018 kwam hij net tekort voor de eindzege, die naar Geraint Thomas ging.

Dumoulin was afgelopen week mee met de ploeg op een trainingskamp in Girona. "Ik heb een goede week gehad en alles kunnen doen, zonder reactie van de knie."

Groenewegen

Sprinter Dylan Groenewegen zal volgend jaar voor het eerst sinds hij bij Jumbo-Visma rijdt niet van start gaan in de Tour. Groenewegen sprak eind oktober nog de wens uit graag opnieuw de Ronde van Frankrijk te rijden, maar hij wordt door zijn ploeg naar de Giro en de Vuelta gestuurd.

Geen enkele renner boekte in 2019 meer zeges dan Groenewegen, vijftien keer kwam hij als eerste over de streep.

Sprinter Groenewegen: 'Sta volledig achter keuze voor Giro'

Groenewegen reed de Tour sinds 2016 elk jaar en kwam tot vier etappezeges. In 2017 won hij de traditionele slotrit naar de Champs-Élysées in Parijs.

Jumbo-Visma-manager Richard Plugge liet weten dat de ploeg in 2020 voor de eindwinst in de Tour gaat. Met die ambitie is het moeilijk ook topsprinter Groenewegen aan etappezeges te helpen in Frankrijk. "De Tour is dit jaar zo lastig, het is moeilijk daar als echte sprinter het onderscheid te maken", reageert Groenewegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl