NOS Nieuws Binnenland Aangepast

96 coronapatiënten op IC • Turkije bereidt zich voor op coronaproof toerisme

 • Het RIVM meldt 6 nieuwe doden en 3 ziekenhuisopnames door het coronavirus.
 • Er liggen 96 coronapatiënten op de IC, 1 minder dan gisteren.
 • De RIVM-website Infectieradar is uit de lucht vanwege een datalek.
 • De G20 trekt ruim 18 miljard uit om het coronavirus te bestrijden.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu het liveblog over de coronacrisis. Morgen starten we op NOS.nl weer een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Ook in juli bijna 10 miljoen minder olievaten per dag

  Olieproducerende landen gaan ook in juli dagelijks 9,7 miljoen minder vaten dan normaal uit de grond pompen. Dat hebben ze besloten in een videovergadering van oliekartel OPEC en een aantal andere olieproducenten, zoals de VS en Rusland. In april maakten de OPEC en Rusland al afspraken over productievermindering in mei en juni, die afspraken zijn dus met een maand verlengd. Landen die in mei en juni meer olie uit de grond haalden dan de bedoeling was, zoals Irak en Nigeria, sluiten zich nu ook bij de deal aan.

  Door de coronacrisis is er wereldwijd veel minder vraag naar olie. Daardoor, en door een prijzenoorlog tussen Rusland en OPEC-leider Saudi-Arabië, is de olieprijs ingestort.

 • Uitleg over datalek in coronasite RIVM

  In deze video legt NOS-techredacteur Joost Schellevis uit wat er precies misging met de Infectieradar. Het RIVM reageert: "Ik ben er zeker van geschrokken."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Datalek in coronasite RIVM: 'Hier schrik ik van'
 • Turkije bereidt zich voor op coronaproof toerisme

  Dat Nederlanders nog steeds wordt afgeraden om naar Turkije te reizen terwijl ze bijvoorbeeld wél naar Italië mogen, begrijpen de Turken niet goed, zegt correspondent Mitra Nazar. Zij nam een kijkje in de badplaats Bodrum, waar ondernemers zich voorbereiden op coronaproof toerisme.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Turkije maakt zich op voor coronaproof toerisme
 • 270 besmettingen erbij in Italië, aantal IC-patiënten blijft dalen

  Na een piek gisteren, met 518 vastgestelde coronabesmettingen, zijn in Italië vandaag 270 nieuwe besmettingsgevallen gemeld. De uitschieter van gisteren komt mogelijk doordat in de regio Lombardije meer mensen zijn getest op het virus, zeggen de autoriteiten.

  Het aantal IC-opnames in Italië blijft dalen. Er liggen nu 293 coronapatiënten op de intensive care.

 • 108-jarige Italiaanse overleeft corona-infectie

  Een bijzondere gebeurtenis in een verpleeghuis in Milaan: Fatima Negrini, die al jaren in het tehuis woont, vierde daar woensdag haar 108e verjaardag. Vorig maand herstelde ze van een corona-infectie. "God is mij vergeten", zegt Negrini in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

  Volgens de krant zijn meerdere bewoners van het verpleeghuis in Milaan overleden aan de gevolgen van het coronavirus, maar realiseert Negrini zich nog niet wie er allemaal zijn weggevallen. De 108-jarige Italiaanse heeft drie zoons, van 89, 88 en 78 jaar.

 • RIVM-site Infectieradar offline na datalek

  De site Infectieradar, waar Nederlanders kunnen doorgeven of ze de afgelopen week coronaklachten hebben gehad, bevatte een ernstig datalek. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met beveiligingsonderzoeker Tom Wolters. Iedereen met enige technische vaardigheid kon tot vanmorgen zien wat andere deelnemers antwoordden op persoonlijke en medische vragen. Het RIVM heeft de vragenlijsten inmiddels uit de lucht gehaald.

 • 96 coronapatiënten op IC

  Er liggen 96 coronapatiënten op de intensive care, 1 minder dan gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. "Een gunstig teken", vindt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Drie weken na de versoepeling van de maatregelen blijft de instroom van nieuwe covid-19-patiënten op de IC minder dan 5 per dag."

  Op de IC's liggen verder nog 549 patiënten met een andere aandoening dan covid-19. Dat zijn er meer dan gisteren, toen ging het nog om 543 patiënten.

 • Turkse ondernemers geïrriteerd over Nederlandse reisadvies Turkije

  Vijf Turkse ondernemersverenigingen zijn "zeer teleurgesteld" in het Nederlandse reisadvies voor Turkije. Premier Rutte maakte deze week bekend dat vanaf 15 juni de reisadviezen voor de meeste landen binnen de Europese Unie en de Schengenzone versoepeld worden, van code oranje naar code geel. Maar reizen naar landen buiten de EU of het Schengengebied worden voorlopig afgeraden, en dat geldt dus ook voor Turkije.

  In een brief aan onder meer Rutte en de Tweede Kamer uit de voorzitter van de Turkse Ondernemersvereniging Rijnland zijn teleurstelling. "Het zou onze acceptatie van dit besluit enigszins vergemakkelijken, wanneer er een concrete en neutrale onderbouwing werd gegeven voor deze indeling. Ondernemers die handeldrijven met Turkije komen in verdere problemen, als deze codering onnodig gehandhaafd blijft."

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op zijn site aan dat de beperkingen stap voor stap worden versoepeld om de risico's op nieuwe uitbraken van het virus te beperken. "Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan. Alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden. Dat geldt dus ook voor Turkije en Marokko."

 • Musea in Madrid en Versailles weer open

  Na bijna drie maanden zonder bezoekers zijn musea in Madrid voor het eerst weer opengegaan. Daaronder is ook het Prado, een van de grootste musea in de Spaanse hoofdstad. De omstandigheden van een museumbezoek zijn wel veranderd. Voordat kunstliefhebbers het Prado in kunnen, moeten ze bijvoorbeeld eerst hun temperatuur laten opmeten. Ook zijn mondkapjes verplicht.

  Correspondent Rop Zoutberg maakte daar een video over:

  In Versailles bij Parijs ging vandaag het paleis van Lodewijk XIV weer open. Bezoekers moeten van tevoren kaartjes kopen en zijn verplicht een mondkapje te dragen. Het paleis verwacht de komende tijd veel minder bezoekers dan voorheen: het gaat uit van een vijfde van de 20.000 toeristen dat het op de hoogtijdagen vóór de coronacrisis trok.

  De spiegels en kroonluchters in de beroemde spiegelzaal zijn grondig schoongemaakt, zegt een woordvoerder van Versailles tegen persbureau Reuters:

  Reuters
 • Aardappels rapen

  Op de NDSM-werf in Amsterdam zijn vanmiddag duizenden kilo's aardappels gestort. Mensen konden de piepers tegen een klein bedrag komen rapen en daarbij eventueel nog een donatie doen aan boeren. Die kunnen hun frietaardappels door de coronacrisis nauwelijks meer kwijt aan horeca, festivals en het buitenland.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duizenden kilo's aardappelen gestort op NDSM-werf Amsterdam
 • Wat merkt de Nederlandse economie van de coronacrisis?

  Na drie maanden coronacrisis gaat de economie nu steeds meer van het slot af. Dat de economie de afgelopen weken een klap heeft gekregen, is duidelijk. De twee weken intelligente lockdown in het eerste kwartaal hebben al geleid tot een economische terugval van 1,7 procent.

  "Het effect van twee volle maanden lockdown moeten we dus nog in de cijfers zien", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Die klap zal een stuk groter zijn dan in het eerste kwartaal." Hoe groot precies wordt in augustus duidelijk.

  Lees in onderstaand artikel meer over de effecten van 12 weken coronacrisis op de economie.

 • RIVM: 6 doden, 3 opnames

  Er zijn afgelopen etmaal 6 nieuwe doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus, meldt het RIVM. Gisteren ging het om 15 nieuwe slachtoffers. Het totale dodental staat op 6011.

  Er kwamen 183 positief geteste mensen bij. Dat hoge aantal komt doordat er sinds kort veel meer mensen worden getest. Gisteren kwamen er nog 210 positief geteste personen bij.

  Ook zijn er 3 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.785 brengt. Gisteren waren er 11 nieuwe opnames.

  De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en die zijn niet in de cijfers meegenomen.

 • Nieuw protest tegen racisme gepland in Amsterdam

  In Amsterdam is een tweede demonstratie aangekondigd tegen politiegeweld en racisme. Dat protest moet plaatsvinden op woensdag 10 juni op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost.

  Het protest is een initiatief van bewoners van de Bijlmer. "Vergeleken met andere stadsdelen heeft de Bijlmer de grootste populatie Afro-Nederlanders", schrijft de organisatie op Facebook. "De zwarte gemeenschap in de Bijlmer is al decennialang slachtoffer van onderdrukking. Al sinds de jaren '90 wordt in de Bijlmer racisme en politiegeweld veelvuldig onder de aandacht gebracht. Onze kinderen worden constant gecriminaliseerd, zowel in de media als op straat."

  Deelnemers krijgen de oproep zich te houden aan de gedragsregels rond het coronavirus, schrijft AT5. Zo wordt onder andere gevraagd om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren en mondkapjes te dragen. Mensen die klachten hebben moeten thuisblijven. De organisatie benadrukt dat het een vreedzaam protest zal zijn.

  Vandaag wordt er tegen racisme gedemonstreerd in Eindhoven en Tilburg. Morgen staat een manifestatie van Black Lives Matter op het programma in Maastricht.

 • Henschotermeer gaat weer open voor publiek

  Woensdag gaat het Henschotermeer weer open voor publiek. Eind maart werd het recreatiegebied in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug gesloten omdat het er veel te druk was. Om herhaling te voorkomen bleef het terrein sindsdien afgesloten.

  Mensen die woensdag een duik in het meer willen nemen, moeten rekening houden met verschillende nieuwe regels. Zo zijn parkeer- en toegangstickets alleen online verkrijgbaar om groepsvorming bij de betaalautomaten te voorkomen. Bij de horecapunten kan alleen per pin of contactloos worden betaald en de toiletvoorzieningen zijn beperkt opengesteld.