liveblog
NOS NieuwsAangepast

96 coronapatiënten op IC • Turkije bereidt zich voor op coronaproof toerisme

  • Het RIVM meldt 6 nieuwe doden en 3 ziekenhuisopnames door het coronavirus.
  • Er liggen 96 coronapatiënten op de IC, 1 minder dan gisteren.
  • De RIVM-website Infectieradar is uit de lucht vanwege een datalek.
  • De G20 trekt ruim 18 miljard uit om het coronavirus te bestrijden.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu het liveblog over de coronacrisis. Morgen starten we op NOS.nl weer een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Ook in juli bijna 10 miljoen minder olievaten per dag

Olieproducerende landen gaan ook in juli dagelijks 9,7 miljoen minder vaten dan normaal uit de grond pompen. Dat hebben ze besloten in een videovergadering van oliekartel OPEC en een aantal andere olieproducenten, zoals de VS en Rusland. In april maakten de OPEC en Rusland al afspraken over productievermindering in mei en juni, die afspraken zijn dus met een maand verlengd. Landen die in mei en juni meer olie uit de grond haalden dan de bedoeling was, zoals Irak en Nigeria, sluiten zich nu ook bij de deal aan.

Door de coronacrisis is er wereldwijd veel minder vraag naar olie. Daardoor, en door een prijzenoorlog tussen Rusland en OPEC-leider Saudi-Arabië, is de olieprijs ingestort.

Uitleg over datalek in coronasite RIVM

In deze video legt NOS-techredacteur Joost Schellevis uit wat er precies misging met de Infectieradar. Het RIVM reageert: "Ik ben er zeker van geschrokken."

Datalek in coronasite RIVM: 'Hier schrik ik van'

Turkije bereidt zich voor op coronaproof toerisme

Dat Nederlanders nog steeds wordt afgeraden om naar Turkije te reizen terwijl ze bijvoorbeeld wél naar Italië mogen, begrijpen de Turken niet goed, zegt correspondent Mitra Nazar. Zij nam een kijkje in de badplaats Bodrum, waar ondernemers zich voorbereiden op coronaproof toerisme.

Turkije maakt zich op voor coronaproof toerisme

270 besmettingen erbij in Italië, aantal IC-patiënten blijft dalen

Na een piek gisteren, met 518 vastgestelde coronabesmettingen, zijn in Italië vandaag 270 nieuwe besmettingsgevallen gemeld. De uitschieter van gisteren komt mogelijk doordat in de regio Lombardije meer mensen zijn getest op het virus, zeggen de autoriteiten.

Het aantal IC-opnames in Italië blijft dalen. Er liggen nu 293 coronapatiënten op de intensive care.

108-jarige Italiaanse overleeft corona-infectie

Een bijzondere gebeurtenis in een verpleeghuis in Milaan: Fatima Negrini, die al jaren in het tehuis woont, vierde daar woensdag haar 108e verjaardag. Vorig maand herstelde ze van een corona-infectie. "God is mij vergeten", zegt Negrini in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Volgens de krant zijn meerdere bewoners van het verpleeghuis in Milaan overleden aan de gevolgen van het coronavirus, maar realiseert Negrini zich nog niet wie er allemaal zijn weggevallen. De 108-jarige Italiaanse heeft drie zoons, van 89, 88 en 78 jaar.

RIVM-site Infectieradar offline na datalek

De site Infectieradar, waar Nederlanders kunnen doorgeven of ze de afgelopen week coronaklachten hebben gehad, bevatte een ernstig datalek. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met beveiligingsonderzoeker Tom Wolters. Iedereen met enige technische vaardigheid kon tot vanmorgen zien wat andere deelnemers antwoordden op persoonlijke en medische vragen. Het RIVM heeft de vragenlijsten inmiddels uit de lucht gehaald.

96 coronapatiënten op IC

Er liggen 96 coronapatiënten op de intensive care, 1 minder dan gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. "Een gunstig teken", vindt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Drie weken na de versoepeling van de maatregelen blijft de instroom van nieuwe covid-19-patiënten op de IC minder dan 5 per dag."

Op de IC's liggen verder nog 549 patiënten met een andere aandoening dan covid-19. Dat zijn er meer dan gisteren, toen ging het nog om 543 patiënten.

Turkse ondernemers geïrriteerd over Nederlandse reisadvies Turkije

Vijf Turkse ondernemersverenigingen zijn "zeer teleurgesteld" in het Nederlandse reisadvies voor Turkije. Premier Rutte maakte deze week bekend dat vanaf 15 juni de reisadviezen voor de meeste landen binnen de Europese Unie en de Schengenzone versoepeld worden, van code oranje naar code geel. Maar reizen naar landen buiten de EU of het Schengengebied worden voorlopig afgeraden, en dat geldt dus ook voor Turkije.

In een brief aan onder meer Rutte en de Tweede Kamer uit de voorzitter van de Turkse Ondernemersvereniging Rijnland zijn teleurstelling. "Het zou onze acceptatie van dit besluit enigszins vergemakkelijken, wanneer er een concrete en neutrale onderbouwing werd gegeven voor deze indeling. Ondernemers die handeldrijven met Turkije komen in verdere problemen, als deze codering onnodig gehandhaafd blijft."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op zijn site aan dat de beperkingen stap voor stap worden versoepeld om de risico's op nieuwe uitbraken van het virus te beperken. "Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan. Alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden. Dat geldt dus ook voor Turkije en Marokko."

Musea in Madrid en Versailles weer open

Na bijna drie maanden zonder bezoekers zijn musea in Madrid voor het eerst weer opengegaan. Daaronder is ook het Prado, een van de grootste musea in de Spaanse hoofdstad. De omstandigheden van een museumbezoek zijn wel veranderd. Voordat kunstliefhebbers het Prado in kunnen, moeten ze bijvoorbeeld eerst hun temperatuur laten opmeten. Ook zijn mondkapjes verplicht.

Correspondent Rop Zoutberg maakte daar een video over:

In Versailles bij Parijs ging vandaag het paleis van Lodewijk XIV weer open. Bezoekers moeten van tevoren kaartjes kopen en zijn verplicht een mondkapje te dragen. Het paleis verwacht de komende tijd veel minder bezoekers dan voorheen: het gaat uit van een vijfde van de 20.000 toeristen dat het op de hoogtijdagen vóór de coronacrisis trok.

De spiegels en kroonluchters in de beroemde spiegelzaal zijn grondig schoongemaakt, zegt een woordvoerder van Versailles tegen persbureau Reuters:

Aardappels rapen

Op de NDSM-werf in Amsterdam zijn vanmiddag duizenden kilo's aardappels gestort. Mensen konden de piepers tegen een klein bedrag komen rapen en daarbij eventueel nog een donatie doen aan boeren. Die kunnen hun frietaardappels door de coronacrisis nauwelijks meer kwijt aan horeca, festivals en het buitenland.

Duizenden kilo's aardappelen gestort op NDSM-werf Amsterdam

Wat merkt de Nederlandse economie van de coronacrisis?

Na drie maanden coronacrisis gaat de economie nu steeds meer van het slot af. Dat de economie de afgelopen weken een klap heeft gekregen, is duidelijk. De twee weken intelligente lockdown in het eerste kwartaal hebben al geleid tot een economische terugval van 1,7 procent.

"Het effect van twee volle maanden lockdown moeten we dus nog in de cijfers zien", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Die klap zal een stuk groter zijn dan in het eerste kwartaal." Hoe groot precies wordt in augustus duidelijk.

Lees in onderstaand artikel meer over de effecten van 12 weken coronacrisis op de economie.

RIVM: 6 doden, 3 opnames

Er zijn afgelopen etmaal 6 nieuwe doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus, meldt het RIVM. Gisteren ging het om 15 nieuwe slachtoffers. Het totale dodental staat op 6011.

Er kwamen 183 positief geteste mensen bij. Dat hoge aantal komt doordat er sinds kort veel meer mensen worden getest. Gisteren kwamen er nog 210 positief geteste personen bij.

Ook zijn er 3 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.785 brengt. Gisteren waren er 11 nieuwe opnames.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en die zijn niet in de cijfers meegenomen.

Nieuw protest tegen racisme gepland in Amsterdam

In Amsterdam is een tweede demonstratie aangekondigd tegen politiegeweld en racisme. Dat protest moet plaatsvinden op woensdag 10 juni op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost.

Het protest is een initiatief van bewoners van de Bijlmer. "Vergeleken met andere stadsdelen heeft de Bijlmer de grootste populatie Afro-Nederlanders", schrijft de organisatie op Facebook. "De zwarte gemeenschap in de Bijlmer is al decennialang slachtoffer van onderdrukking. Al sinds de jaren '90 wordt in de Bijlmer racisme en politiegeweld veelvuldig onder de aandacht gebracht. Onze kinderen worden constant gecriminaliseerd, zowel in de media als op straat."

Deelnemers krijgen de oproep zich te houden aan de gedragsregels rond het coronavirus, schrijft AT5. Zo wordt onder andere gevraagd om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren en mondkapjes te dragen. Mensen die klachten hebben moeten thuisblijven. De organisatie benadrukt dat het een vreedzaam protest zal zijn.

Vandaag wordt er tegen racisme gedemonstreerd in Eindhoven en Tilburg. Morgen staat een manifestatie van Black Lives Matter op het programma in Maastricht.

Henschotermeer gaat weer open voor publiek

Woensdag gaat het Henschotermeer weer open voor publiek. Eind maart werd het recreatiegebied in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug gesloten omdat het er veel te druk was. Om herhaling te voorkomen bleef het terrein sindsdien afgesloten.

Mensen die woensdag een duik in het meer willen nemen, moeten rekening houden met verschillende nieuwe regels. Zo zijn parkeer- en toegangstickets alleen online verkrijgbaar om groepsvorming bij de betaalautomaten te voorkomen. Bij de horecapunten kan alleen per pin of contactloos worden betaald en de toiletvoorzieningen zijn beperkt opengesteld.

Prins William werkte in het geheim bij hulplijn tijdens lockdown

De Britse prins William heeft tijdens de lockdown in het geheim vrijwilligerswerk gedaan bij de hulplijn Shout 85258. Dat maakte hij gisteravond bekend in een video op zijn Twitteraccount.

In de video, die vorige maand al werd opgenomen, is een deel te zien van een videogesprek van William en zijn vrouw Kate met vrijwilligers van Shout 85258. Die organisatie helpt mensen met persoonlijke problemen via sms-conversaties. Mensen die met de prins spraken via een sms-conversatie zullen dat niet gemerkt hebben, want hij gebruikte net als alle andere vrijwilligers een schuilnaam.

De koninklijke stichting van William en Kate doneerde vorig jaar 3 miljoen pond aan het hulpplatform.

G20 trekt ruim 18 miljard euro uit voor bestrijding coronavirus

De twintig belangrijkste economieën ter wereld, verenigd in de G20, hebben ruim 18 miljard euro uitgetrokken om het coronavirus te bestrijden. Het geld zal voornamelijk besteed worden aan tests, het ontwikkelen van vaccins en onderzoek, maakte de organisatie bekend in een persbericht.

Franse coronawaarschuwingsapp al ruim miljoen keer gedownload

De Franse waarschuwingsapp StopCovid is de afgelopen vier dagen al ruim een miljoen keer gedownload. Volgens de regering kan de app alleen effectief zijn als die door enkele miljoenen Fransen wordt gebruikt.

De gratis app werd dinsdag gelanceerd en maakt gebruik van Bluetooth-technologie, waarmee smartphones op korte afstand verbinding met elkaar kunnen maken. Gebruikers krijgen een waarschuwing als ze meer dan vijftien minuten in de buurt zijn geweest van iemand die positief heeft getest op het coronavirus.

Frankrijk is zwaar getroffen door de Covid 19-pandemie. Tot nu toe zijn er ruim 29.000 mensen gestorven.

De Jonge komt met nieuwe coronawet met bekende maatregelen

Anderhalve meter afstand houden en niet in groepen bij elkaar komen. Deze regels staan volgens RTL Nieuws in de nieuwe coronawet van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. RTL Nieuws wist de hand te leggen op een eerste versie van die wet.

Tot nu toe waren deze regels vastgelegd in noodverordeningen die burgemeesters kunnen uitvaardigen om de openbare orde te bewaken. Maar die zijn daar eigenlijk niet voor bedoeld en ook kunnen de regels daardoor per gemeente verschillen. Daarom komt er nu een spoedwet waarin alle maatregelen worden vastgelegd.

De meeste regels zijn al bekend, maar er zijn volgens RTL ook kleine wijzigingen te verwachten. Zo wordt het begrip 'huishouden' verruimd en mogen bijvoorbeeld ook campings en studentenhuizen zich een gemeenschappelijk huishouden noemen.

De wet zou per 1 juli in moeten gaan.

Bijna met pensioen, en toen overleed verpleegkundige Charles aan covid-19

Verpleegkundige Charles Hertel overleed op 6 april 2020 aan covid-19, hij werd 66 jaar oud. Hij is een van de zeker elf zorgmedewerkers die overleden aan covid-19. Zijn dood liet een diepe indruk achter bij zijn naasten en collega's.

Charles was een geliefde en ervaren IC-verpleegkundige. De laatste tijd werkte hij op de uitslaapkamer. Waar hij besmet raakte met het coronavirus valt niet te zeggen, maar zijn familie vermoedt dat het in het ziekenhuis gebeurd is.

Lees hieronder zijn verhaal.

Ruim 30 medewerkers fruitbedrijven besmet

34 medewerkers bij twee fruitbedrijven in de Betuwe zijn positief getest op corona. Dat is ongeveer 11 procent van het personeel dat preventief werd getest op het coronavirus, meldt de GGD Gelderland-Zuid.

Alle besmette mensen zijn direct in isolatie gegaan en hun huisgenoten in quarantaine. Ook is de GGD gestart met een contactonderzoek.

De GGD is medewerkers van de fruitbedrijven gaan testen, nadat vorige week al enkele besmettingen aan het licht kwamen. Het gaat om fruitveiling Fruitmasters in Geldermalsen en fruitverpakkingsbedrijf Vogelaar-Vredehof in Enspijk.

Brazilië dreigt uit de WHO te stappen

President Bolsonaro van Brazilië dreigt uit de Wereldgezondheidsorganisatie WHO te stappen als die niet ophoudt een "partijdige politieke organisatie" te zijn. Vorige week stapte de VS al uit de organisatie.

Bolsonaro noemde ook de controverse over het wel of niet gebruiken van het malariamedicijn hydroxychloroquine bij coronapatiënten. "Wie heeft de WHO nodig? Die heeft een paar dagen geleden besloten met het onderzoek naar hydroxychloroquine te stoppen en gaat nu toch weer beginnen met het testen van het middel."

Eerste ruiming nertsenfokkerij begonnen

In Deurne wordt sinds 07.00 uur vanochtend een nertsenfokkerij geruimd. De pelsdieren zullen worden vergast. Daarna worden de stallen leeggehaald en worden de dode dieren naar een destructiebedrijf gebracht. Zondag wordt het bedrijf gereinigd en ontsmet en daarna blijft de fokkerij een aantal weken gesloten. De komende dagen worden meer nertsenfokkerijen geruimd.

Eerste ruiming nertsenfokkerij begonnen

Rechter keurt demonstraties Sydney toch goed, duizenden Australiërs de straat op

Vandaag wordt ook in Australië gedemonstreerd tegen de dood van George Floyd, ondanks de uitspraak van een rechtbank in de deelstaat New South Wales. Die verbood een demonstratie in Sydney na een klacht van de politie dat zo'n massale bijeenkomst tot een corona-uitbraak kan leiden. De demonstranten gingen in beroep en kregen alsnog toestemming.

In Sydney, maar ook in steden als Brisbane en Melbourne, waren al duizenden mensen de straat opgegaan voordat het hof van beroep tot een uitspraak kwam. Die werd door de demonstranten met gejuich begroet.

Ook demonstraties in Australië tegen dood George Floyd

Politie waarschuwt voor onlinefraude fitnessartikelen en elektronica

De politie waarschuwt mensen om extra goed op te letten als ze online fitnessartikelen of elektronica bestellen. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting ziet een explosieve toename van het aantal fraudemeldingen bij dit soort apparatuur, meldt het AD. Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft de politie hierover zo'n 800 aangiftes binnengekregen.

De politie zegt dat mensen webshops goed moeten controleren voordat ze er producten bestellen. Een alarmsignaal is bijvoorbeeld het ontbreken van de mogelijkheid om met iDeal te betalen. Ook heeft de politie een zwarte lijst van malafide webshops online staan.

Nieuw Liveblog

Welkom in het liveblog over het coronavirus van zaterdag 6 juni. Het liveblog van gisteren, kan je hier teruglezen.