NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Kabinet trekt beurs voor ov-bedrijven • Aantal coronapatiënten op IC's onder de honderd

 • Het aantal bevestigde coronadoden is gestegen tot boven de 6000.
 • De herdenking van de bevrijding van Kamp Westerbork is verplaatst naar volgend jaar.
 • De binnengrenzen van de EU gaan mogelijk eind deze maand weer open.
 • De terugval van het aantal gewerkte uren is het grootst sinds 1996.
Liveblog gesloten
 • Liveblog is gesloten

  We sluiten nu het liveblog over het coronavirus van vandaag. Morgen is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

 • Oxford stopt onderzoek naar hydroxychloroquine bij covid-19

  Onderzoekers van de Universiteit van Oxford stoppen met een groot onderzoek naar het gebruik van hydroxychloroquine bij coronapatiënten. De onderzoekers hebben geconcludeerd dat het malariamedicijn niet werkt bij het bestrijden van coronaklachten.

  Het onderzoeksteam verzamelde gegevens van 1542 covid-19-patiënten in het Verenigd Koninkrijk die het middel kregen toegediend. Een groep van 3132 patiënten werd volgens de standaardprotocollen behandeld. De onderzoekers zagen nauwelijks verschillen tussen de twee groepen. Het malariamiddel leidde er niet toe dat er minder patiënten aan covid-19 stierven en de opnametijd in het ziekenhuis verminderde er ook niet door, stellen zij.

  De Amerikaanse president Trump prees het malariamiddel eerder om de effectiviteit tegen corona, maar wetenschappelijk is nog niet vastgesteld dat het werkt. Omgekeerd staat ook nog niet vast dat er schadelijke effecten zijn.

  De Wereldgezondheidsorganisatie legde het onderzoek naar het middel onlangs stil vanwege gezondheidsrisico's, maar heeft het inmiddels weer hervat. Verder trok medisch vakblad The Lancet gisteren een artikel in waarin werd gesteld dat covid-19-patiënten meer risico op overlijden hebben als ze hydroxychloroquine krijgen. Het onderzoek bleek wetenschappelijk niet goed in elkaar te steken.

 • Het nieuwe vliegen: hoe gaat dat in z'n werk?

  Nu premier Rutte heeft aangekondigd dat Nederlanders vanaf 15 juni op vakantie mogen naar allerlei Europese landen, gaan vliegmaatschappijen weer meer vliegen. Maar hoe veilig of onveilig is het om in het vliegtuig te stappen? In podcast De Dag vertellen experts hoe de luchtverversing in vliegtuigen werkt en hoe het 'nieuwe vliegen' in z'n werk gaat.

 • Voor 2,1 miljoen werkenden loonkostenregeling NOW aangevraagd

  Nederlandse bedrijven hebben sinds het begin van de coronacrisis voor ruim 2 miljoen werkenden hulp aangevraagd bij het doorbetalen van de loonkosten. Het kabinet heeft tot nu toe 4,5 miljard euro uitgekeerd via de loonkostenregeling NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Dat bedrag is verdeeld over 123.000 werkgevers.

  Het grootste deel van het geld komt bij kleine en middelgrote bedrijven terecht, zegt de overheidsinstelling UWV, die de vergoeding uitkeert. Het gaat om organisaties met maximaal 250 werknemers. Zo'n 8500 aanvragen voor tegemoetkoming zijn afgewezen.

  De regeling is bedoeld om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden tijdens de crisis. Bedrijven kunnen maximaal 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. Met name bedrijven uit de horeca en catering en de detailhandel vroegen steun aan.

  ANP
 • 1,5 miljard euro coronacompensatie voor ov-bedrijven

  Het kabinet stelt 1,5 miljard euro aan steun beschikbaar voor de ov-bedrijven. Met dat bedrag worden de vervoerders gecompenseerd voor de teruglopende reizigersaantallen door de coronacrisis. De regeling compenseert vervoerders voor ruim 90 procent van de kosten. Voorwaarde voor de steun is wel dat er geen dividend wordt uitgekeerd en er geen bonussen naar bestuurders gaan. Het geld is bedoeld voor zestien bedrijven: de NS, het stads- en streekvervoer en de Friese Waddenveren.

 • Nieuw advies WHO: draag buiten altijd mondkapje als afstand houden niet kan

  De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het advies voor het dragen van mondkapjes bijgesteld. De WHO adviseert nu om in de publieke ruimte, zoals winkels en het openbaar vervoer, altijd een mondkapje te dragen wanneer voldoende afstand houden niet mogelijk is. De nieuwe richtlijn geldt voor regio's waar het coronavirus wijdverspreid is.

  De WHO is door recent onderzoek overtuigd geraakt van het nut van mondkapjes. Het orgaan zegt nu bewijs te hebben dat wanneer mondkapjes juist worden gebruikt, ze de verspreiding van potentieel besmettelijke druppeltjes kunnen tegengaan. De baas van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, legde de nieuwe richtlijnen vandaag uit,. Hij wees er wel op dat "een masker alleen niet beschermt tegen covid-19". Afstand houden en handen wassen is volgens hem essentieel.

  In veel landen, waaronder Nederland, is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer al verplicht.

 • Aantal coronabesmettingen neemt in Suriname fors toe

  Het aantal coronagevallen in Suriname beperkt zich niet meer tot een klein aantal brandhaarden. Dat schrijft de nieuwssite Starnieuws. Medici en experts maken zich zorgen over de hoeveelheid medische hulpmiddelen in het land, nu het aantal besmettingen snel toeneemt.

  Met name in het oosten van Suriname zijn nu drie grote clusters van besmettingen, zei de Nederlandse chirurg Chander Mahabier tegen Nieuws en Co op NPO Radio 1. En dat terwijl er in het hele land maar veertig IC-bedden beschikbaar zijn.

  Mahabier, vanuit Suriname: "Er is een gebrek aan medische hulpmiddelen én aan personeel." Er zijn nu 82 coronagevallen bekend, maar dit mag niet verder niet uitbreiden, aldus de chirurg. Als het aantal IC-patiënten verder stijgt, moet medisch personeel gaan kiezen wie nog behandeld wordt.

  Beademingsapparaten uit Nederland

  Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft toegezegd dat er binnenkort tien beademingsapparaten uit Nederland worden geleverd, maar de vraag is of dit genoeg is. Mahabier: "Elk apparaat is nu gigantisch welkom. Maar ik hoop dat men bereid is ook deskundig personeel hierheen te sturen. Iemand beademen is niet even een slang aanleggen, het is specialistisch werk."

  Woensdag werd in het land een strenge lockdown van een week aangekondigd.

  ANP
 • Vliegtuigpassagier krijgt 300 euro boete voor niet dragen mondkapje

  De marechaussee is vandaag op Schiphol in actie gekomen omdat een passagier weigerde in het vliegtuig een mondkapje te dragen. De man landde vanuit Curaçao op Schiphol en werd bij de gate opgewacht door de marechaussee. Hij heeft een boete van 300 euro opgelegd gekregen voor het niet opvolgen van de instructies van de gezagvoerder.

  Het dragen van een mondkapje aan boord is bij sommige luchtvaartmaatschappijen verplicht. Het is niet bekend met welke maatschappij de reiziger onderweg was. De marechaussee wil niet niet kwijt waarom de man geen masker op wilde.

 • Trams Rotterdam 24 uur in 'quarantaine' door coronaspugers

  Rotterdamse trams waarin conducteurs worden bespuugd, kunnen 24 uur niet gebruikt worden. Volgens een speciaal coronaprotocol van vervoersbedrijf RET moet een tram na een spuugincident terug naar de remise voor een grondige schoonmaakbeurt.

  Sinds april is het zeker tien keer voorgekomen dat een tram moest worden schoongemaakt nadat een conducteur was bespuugd door een reiziger. Rijnmond schrijft dat er gisteravond een incident was op lijn 4 en vanochtend gebeurde hetzelfde op lijn 7.

  De bespuugde medewerkers nemen uit voorzorg een douche en trekken een schoon uniform aan. Op een later moment kunnen ze eventueel getest worden.

  'Laag bij de grond'

  "De conducteurs droegen bij de laatste incidenten gelukkig spatmaskers, maar we zijn hier natuurlijk niet over te spreken. Dit is zo laag bij de grond," zegt een RET-woordvoerder. De incidenten hebben ook gevolgen voor de dienstregeling. "Niet alleen wij ondervinden er hinder van, het heeft ook vervelende gevolgen voor de reizigers. Die moeten de tram verlaten en op een andere manier hun reis vervolgen."

  De RET doet sinds de uitbraak van het virus aangifte van spuugincidenten. Daders die worden opgespoord, worden berecht via het snelrecht.

  Rijnmond
 • Grapperhaus: coronaboete gewoon betalen

  Mensen die een coronaboete hebben ontvangen, moeten deze gewoon betalen. Dat zei Justitieminister Grapperhaus na afloop van de ministerraad. Veel boetes zijn gewoon volgens de regels uitgeschreven en dus hoeven ontvangers er niet op te rekenen dat ze worden verscheurd.

  Na de antiracismedemonstratie in Amsterdam, waarbij geen boetes werden uitgedeeld voor het overtreden van de anderhalvemetermaatregel, werd onder meer door juristen gezegd dat alle coronaboetes ongeldig verklaard moesten worden. Dat argument vindt Grapperhaus creatief, maar "het feit dat ergens anders niet wordt gehandhaafd, betekent niet dat jij vogelvrij kan handelen".

  ANP
 • Duitse centrale bank verwacht vanaf volgend jaar herstel van recessie

  De Duitse economie zal volgend jaar en in 2022 herstellen van de diepe recessie veroorzaakt door de coronacrisis. Dat is de voorspelling van de centrale bank van het land. De Bundesbank denkt dat de Duitse economie dit jaar met zo'n 7 procent zal krimpen, waarna er volgend jaar een groei is van 3,1 procent. Eind 2022 zou de groei moeten uitkomen op 3,8 procent.

  De Bundesbank gaat er bij die prognose wel van uit dat er medio volgend jaar een medicijn tegen corona beschikbaar zal zijn. Dit jaar lijdt de arbeidsmarkt nog flink onder de gevolgen van de pandemie, maar de centrale bank denkt niet dat die schade blijvend is.

  Duitsland is de grootste economie van Europa. Het land heeft een steunpakket van 10 miljard euro aangekondigd om de economie een impuls te geven.

 • Aantal coronapatiënten op IC's onder de honderd

  Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen op de intensive cares is sinds gisteren met 16 afgenomen tot 97. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt. Op de IC's liggen momenteel nog 543 mensen met een andere aandoening dan het coronavirus, dat zijn er 24 minder dan donderdag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt: "De overall bezetting blijft met 640 patiënten laag."

  Het aantal covid-19-opnames buiten de IC bedraagt 467. Dit zijn er 14 minder dan gisteren.

 • Onverwachte werkloosheidsdaling in VS

  Het aantal banen in de VS is afgelopen maand onverwacht met 2,5 miljoen gestegen ten opzichte van april. Daardoor is de werkloosheid in het land in mei gedaald met bijna 1,5 procentpunt, naar 13,3 procent. Economen hielden rekening met een verlies van 7,5 miljoen banen, waardoor de werkloosheid zou oplopen tot bijna 20 procent.

  De stijging van het aantal banen suggereert dat bedrijven werknemers weer in dienst nemen nu verschillende staten zijn begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Daarnaast waren er al signalen dat het dieptepunt van de werkloosheidscrisis in de VS was bereikt. Het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering aanvraagt, daalt al negen weken op rij. Vorige week vroegen bijna 1,9 miljoen Amerikanen een uitkering aan. Een maand geleden was dat nog het dubbele.

 • 'Meeste Europese binnengrenzen vanaf 15 juni weer open'

  Vanaf 15 juni zijn de meeste grenscontroles tussen EU-landen weer geschrapt. Dat is de uitkomst van een videoconferentie tussen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU. Eurocommissaris Ylva Johansson heeft goede hoop dat eind deze maand alle grenscontroles zijn verdwenen in de Schengenzone.

  Ze zei daarbij wel dat het ene land terughoudender is dan het andere land. Spanje wil bijvoorbeeld pas vanaf 1 juli weer de grenzen volledig openen. Dat land maakte wel bekend dat in de steden Madrid en Barcelona vanaf maandag de coronamaatregelen verder worden versoepeld. Klanten van bars en restaurants mogen dan weer binnen eten en drinken, zei de Spaanse gezondheidsminister Illa op een persconferentie. Daarnaast mogen kinderen straks elk moment van de dag buiten spelen, en niet meer alleen in bepaalde tijdvakken.

 • Koning gaat weer nieuwe ambassadeurs ontvangen

  Koning Willem-Alexander ontvangt vanaf juli weer nieuwe ambassadeurs op Paleis Noordeinde, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Een nieuwe ambassadeur biedt op het paleis in een plechtigheid zijn geloofsbrieven aan, waarmee de ambassadeur officieel zijn werkzaamheden begint.

  Maar vanwege de coronacrisis heeft de koning al bijna vier maanden geen ambassadeurs meer kunnen ontvangen op het paleis. Op 10 februari waren de nieuwe vertegenwoordigers van Azerbeidzjan en Slowakije de laatsten die hun geloofsbrieven mochten overhandigen.

  Wel is de ceremonie enigszins aangepast vanwege de coronamaatregelen. Zo zal de nieuwe ambassadeur zijn geloofsbrieven niet direct aan de koning overhandigen, maar op een tafel voor hem neerleggen.

 • Meer berichten tonen