liveblog
NOS NieuwsAangepast

EU-leiders akkoord met 540 miljard steun • Asiel aanvragen weer mogelijk

  • De regeringsleiders van de EU hebben ingestemd met een pakket coronanoodmaatregelen ter waarde van 540 miljard euro.
  • Alle basisscholen moeten op 11 mei weer open, zegt het ministerie van Onderwijs in reactie op scholen die stellen dat ze die deadline niet halen.
  • Er zijn 137 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het dodental is gestegen met 123, meldt het RIVM. Er liggen 1008 coronapatiënten op de intensive care, dat zijn er 42 minder dan gisteren. In dit artikel vind je de meest recente coronacijfers.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het liveblog is gesloten. Het coronanieuws van vrijdag 24 april is te zien een nieuw blog.

Ziekenhuis zet VR in om stress te verminderen bij medewerkers

Ziekenhuis St Jansdal in Flevoland zet virtual reality-brillen in om stress bij zorgmedewerkers te verminderen. Het ziekenhuis laat medewerkers via de brillen bewegende natuurbeelden zien.

"Ze zwemmen tussen dolfijnen of zitten op het strand aan een kabbelende zee. De beelden en geluiden zijn zeer rustgevend", zegt een van de initiatiefneemsters Anja van 't Klooster tegen Omroep Flevoland.

Medewerkers moeten de bril zo'n tien tot dertig minuten per dag opzetten. "Al langere tijd is bekend dat zorgmedewerkers door meerdere factoren fors overbelast zijn. In deze tijd vraagt het coronavirus nog meer van de zorgprofessionals", licht het ziekenhuis toe.

Mondkapjes door wc gespoeld

De waterzuivering ziet een toename aan mondkapjes en handschoenen in het riool, zegt minister Van Nieuwenhuizen in de talkshow Jinek. De hulpmiddelen worden klaarblijkelijk door mensen door de wc gespoeld en Van Nieuwenhuizen vraagt iedereen om dat alsjeblieft niet te doen. De zuiveringsapparatuur loopt door de mondkapjes vast en dat brengt ook kosten met zich mee, zegt de minister.

Rutte: bedragen noemen heeft geen zin

Premier Rutte is tevreden met de uitkomst van de EU-top van vandaag. Daar spraken de EU-regeringsleiders af om de Europese Commissie te vragen een analyse te maken wat de EU-landen nodig hebben om uit de coronacrisis te komen. "Daar hebben we erg voor gepusht", zei hij. Het noemen van bedragen heeft dan volgens hem ook geen enkele zin.

Premier Rutte: 'Het heeft niet zo veel zin om bedragen te gaan noemen'

'Zondag eerste repatriëringsvlucht uit Marokko'

De Volkskrant schrijft dat er een doorbraak is voor de enkele duizenden Nederlanders die vastzitten in Marokko door de coronalockdown in dat land. Zondag vliegt een deel van hen van Casablanca naar Schiphol, zou blijken uit een overheidsmail.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil het nieuws volgens de krant bevestigen noch ontkennen. Diverse gestrande Nederlanders geven aan dat het wel klopt.

De afgelopen weken heeft Nederland de Marokkaanse overheid meerdere malen gevraagd om een oplossing voor de gestrande groep. Dat leverde uiteindelijk weinig op. De diplomatieke betrekkingen zijn al lange tijd slecht.

Inzichten blijven verdeeld over nut mondkapjes

Is het zinvol om ook hier een mondkapje op te zetten in de openbare ruimte, als er eenmaal geen tekorten meer zijn? Er bestaat geen grootschalig en grondig onderzoek dat in één keer duidelijkheid biedt. En internationale gezondheidsorganisaties hebben verschillende adviezen, blijkt uit deze analyse:

Coronavaccin flopt, blijkt uit per ongeluk gepubliceerde WHO-documenten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft per ongeluk de testresultaten van een experimenteel coronavaccin van de Amerikaanse medicijnenfabrikant Gilead online gezet. De resultaten van de proef waren negatief, schrijft de Financial Times, die het WHO-document heeft ingezien voordat dit van het internet werd gehaald.

Als gevolg van de blunder daalde het aandeel Gilead vandaag in tien minuten 8,4 procent. Daarna krabbelde de koers weer een paar procent op.

Het farmaceutische bedrijf claimt overigens dat de test van hun vaccin niet geldig is. De proef zou te vroeg zijn gestopt, waardoor de resultaten volgens Gilead onbetrouwbaar zijn.

Asiel aanvragen weer mogelijk in Nederland

Het wordt voor asielzoekers in Nederland weer mogelijk om asiel aan te vragen. Sinds 15 maart was deze procedure opgeschort uit vrees dat het coronavirus verspreid zou worden in asielzoekerscentra.

De in de tussentijd gearriveerde asielzoekers werden opgevangen in de Groningse kazerne in Zoutkamp. De mensen die hier na twee weken verblijf geen coronaverschijnselen vertonen, mogen doorstromen naar de reguliere opvang in azc's, staat in een vandaag gepubliceerde Kamerbrief.

Op deze manier komt er weer ruimte vrij in de kazerne voor een nieuwe groep asielzoekers.

Von der Leyen: EU-begroting 1000 miljard hoger

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat de meerjarenbegroting van de Europese Unie (2021-2027) verhoogd moet worden om de coronacrisis het hoofd te bieden. "Alleen dan kunnen we noodzakelijke investeringen verdeeld over de hele EU doen", zei ze op een persconferentie in Brussel.

Daarbij denk ze aan zeker 1000 miljard extra, zei ze. Dat zou een verdubbeling van het budget betekenen. De EU-begroting 2014-2020 had een omvang van 959,51 miljard euro. "Dit is allemaal bedoeld om onze gezamenlijke markt en unie te beschermen."

Overigens bepalen de EU-regeringsleiders de omvang van de begroting, niet de Europese Commissie. Zij vroegen de Commissie vanavond om te bekijken wat er precies nodig is. "We gaan grondig analyseren hoe de coronacrisis de economie van de EU als geheel raakt, die van de lidstaten en individuele sectoren", zei Von der Leyen. Dat was een wens van premier Rutte. Die wilde eerst zo'n onderzoek en daarna pas een praten over geld.

CO2-uitstoot flink gedaald, zeggen experts

De uitstoot van broeikasgassen daalt flink, zeggen energie-experts tegen de NOS. Niet alleen door de coronamaatregelen, maar ook door een recordopbrengst van zonne- en windenergie. Daarbij komt nog de huidige lage gasprijs, waardoor kolencentrales zeer weinig produceren.

Lees verder:

Ook EU-regeringsleiders akkoord met hulppakket van 540 miljard

Twee weken nadat de Europese ministers van Financiën een akkoord hadden bereikt over een hulppakket voor landen, bedrijven en werknemers die in de moeilijkheden zijn gekomen, hebben ook de regeringsleiders van de 27 EU-landen ingestemd met noodmaatregelen ter waarde van 540 miljard euro. "De impact van corona is in de hele EU enorm, ook economisch. Het pakket voorkomt acute financiële problemen", twittert premier Rutte.

Volgens EU-president Charles Michel is de noodsteun vanaf 1 juni aanstaande beschikbaar.

Vanaf 15.00 uur waren de EU-leiders in een video-vergadering over de aanpak van de coronacrisis. Er werd ook gesproken over een zogenoemd herstelfonds voor de langere termijn, waarin volgens sommige berekeningen 1500 miljard euro zou moeten worden gestort. De EU-leiders hebben aan de Europese Commissie gevraagd om uit te werken wat er precies nodig is en hoe die uitgaven zich verhouden tot de meerjarenbegroting voor 2021-2027.

'Ik heb opa en oma getekend, omdat ik ze zo mis'

Persbureau Reuters vroeg kinderen over de hele wereld om een tekening te maken van de dingen die ze het meeste missen. Een overzicht:

Wat missen kinderen het meest tijdens de coronacrisis? 'Opa en oma' en 'vrienden'

Inwoners Oost-Duitse stad dragen al weken een mondkapje

Een voor een stelden de Duitse deelstaten de afgelopen dagen mond- en neusbedekking in het OV en in de winkel verplicht. Vanaf volgende week geldt die mondkapjesplicht in het hele land. De Oost-Duitse stad Jena was op 6 april de eerste stad die een plicht invoerde. In het openbaar vervoer, winkels en in sommige gevallen op de werkplek.

Volgens de burgemeester van Jena is de acceptatie groot. Er is nog geen enkele boete, die 50 euro bedraagt, uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje.

WHO-chef: tot de helft van alle Europese coronadoden woonde in verpleeghuis

Tot de helft van alle overleden coronapatiënten in Europa woonde in een verpleeghuis. Dat heeft het hoofd van het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge gezegd. Hij baseert zich hierbij op schattingen van diverse Europese landen.

Kluge zei dat er een "diep verontrustend beeld" opdoemt van de impact van het virus op verpleeghuizen voor ouderen. De zorgmedewerkers zijn volgens hem de miskende helden van de pandemie en bovendien vaak onderbetaald en overwerkt. Kluge roept op tot meer steun voor het zorgpersoneel, bijvoorbeeld door meer beschermende middelen en betere training.

In Nederland zijn voor zover bekend ruim 800 coronapatiënten gestorven in verpleegtehuizen. Dat cijfer loopt fors achter bij het werkelijke aantal mensen dat is overleden.

Ministerie: basisonderwijs moet 11 mei weer beginnen

Alle basisscholen moeten op 11 mei weer open, bevestigt het ministerie van Onderwijs. Dinsdag maakte het kabinet bekend dat het basisonderwijs na de meivakantie weer begint, met elke dag maximaal de helft van de leerlingen. Maar tientallen scholen hebben inmiddels aangegeven dat ze dan dat niet voor elkaar krijgen.

Het ministerie zegt nu dat het echt niet de bedoeling is dat scholen hun deuren ook na 11 mei nog dichthouden.

Zieke migranten gedwongen te werken

Vanwege de coronacrisis komt de inspectie niet ter plekke poolshoogte nemen na meldingen van een onveilige werksituatie voor arbeidsmigranten. De meldingen worden nu alleen telefonisch besproken, meldt Nieuwsuur. In het memo staat dat alleen bij zware ongevallen en duidelijke signalen van uitbuiting werkplekken worden bezocht.

Poolse migranten in de voedselindustrie zeggen tegen het programma dat ze moesten werken terwijl ze ziek waren. Ze moesten ook dicht naast elkaar staan. Werkgevers zouden ook migranten gedwongen hebben ontslag te nemen om kosten te drukken.

106.000 bedrijven vragen steun aan bij UWV

Zo'n 106.000 bedrijven die kampen met omzetverlies door de coronacrisis hebben aangeklopt bij het UWV voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Naar schatting is inmiddels zo'n 1,6 miljard euro uitgekeerd aan 88.252 werkgevers, laat de uitkeringsinstantie weten.

Bedrijven die een beroep doen op de zogenoemde NOW-regeling kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. Het loket ging 6 april open. Bedrijven hebben nog tot 31 mei om de tegemoetkoming aan te vragen.

UEFA beslist: EK voetbal blijft EURO 2020, ook in 2021

Het EK voetbal blijft de naam EURO 2020 houden, ook al is het evenement verplaatst naar de zomer van 2021. Bedrijven en ook de UEFA zelf hadden al veel fanartikelen met de naam EURO 2020 laten maken. Die hoeven nu niet te worden vernietigd.

NRC: kabinet wilde pasta en wc-papier op rantsoen

Het kabinet heeft de supermarkten half maart onder druk gezet om mee te werken aan het stellen van limieten op massaal verkochte producten, zoals wc-papier, blikgroenten en pasta. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van gesprekken met betrokkenen. Ambtenaren waren al bezig om de producten die op rantsoen moesten op een rijtje te zetten, vertelt een bron aan de krant.

Tot een uur voor de persconferentie van het kabinet op 15 maart stond in de notities van toenmalig minister Bruins dat supermarkten de verkoop van bepaalde producten mogelijk gingen limiteren. Onder druk van de branche werd die passage geschrapt, schrijft NRC.

Gevolgen corona voor kankerpatiënten

Een derde van de kankerpatiënten heeft op een of andere manier last van de coronacrisis, blijkt uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Van sommigen is de behandeling uitgesteld.

De peiling is deze maand gehouden onder ruim 5300 kankerpatiënten. In verreweg de meeste gevallen gaat het om uitgestelde consulten of het omzetten daarvan naar (beeld)bel-afspraken. Maar soms worden ook behandelingen uitgesteld. Volgens de peiling is dat de afgelopen tijd gebeurd bij 1 op de 5 patiënten die nog moeten starten met hun behandeling. Bij patiënten die op dit moment al behandeld worden, is dat 1 op de 8.

Veel behandelingen zijn uitgesteld om het risico van een coronabesmetting voor kwetsbare kankerpatiënten te verkleinen. De helft van de patiënten maakt zich wel zorgen over het uitstel. Irene Dingemans, belangenbehartiger bij de NFK, snapt die zorgen heel goed. "Veel patiënten hebben een dubbele angst: de angst dat ze niet op tijd behandeld worden plus de angst voor corona."

Europese top begonnen: 'Niemand kan het alleen'

De Europese top over hoe de Europese Unie uit de coronacrisis moet komen, is begonnen. De voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan David Sassoli, riep in de vergadering op om samen de Europese waarden te verdedigen.

"We zien dat onze industrieën, onze toeristische plekken en onze cultuur worden aangetast. Dat moeten we gezamenlijk stoppen." Volgens Sassoli moeten de leiders nu solidariteit tonen. "Niemand kan het alleen."

'Nieuw Marshallplan'

De voorzitter wil dat de komende weken een plan wordt opgesteld voor wat er precies nodig is. "Een soort Marshallplan, maar met een groot verschil: we moeten het dit keer zelf betalen."

Het Europees Parlement wil dat het geld via een nieuw soort lening wordt opgehaald die speciaal zijn bedoeld voor het herstelfonds. Hoe deze herstel- of recoverybonds moeten worden gefinancierd is nog niet duidelijk.

De Europese leiders praten nu verder over het herstelplan. Bij de vergadering is ook de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, aanwezig en de voorzitter van de eurogroep, Mário Centeno.

Zorgen over mensenhandel Caribisch Nederland

De sluiting van het enige bordeel op Bonaire heeft gevolgen voor de mensenhandel en -smokkel in Caribisch Nederland. Dat schrijft de Raad voor de Rechtshandhaving, die in het gebied toezicht houdt op justitiële organisaties. De Raad deed onderzoek naar de sluiting en stelt nu dat er door de coronacrisis een grote kans is dat prostitutie zich verplaatst naar het illegale circuit.

Daarnaast bestaat het risico dat meer illegalen van Venezuela naar Aruba, Bonaire en Curaçao varen. Volgens de Raad hebben de autoriteiten daar eigenlijk geen idee van de aard en omvang van mensenhandel en -smokkel. Eerder gemaakte afspraken om het probleem binnen het Koninkrijk gezamenlijk aan te pakken, komen niet van de grond.

Weer minder coronapatiënten op IC

Het aantal bezette IC-bedden is opnieuw gedaald, ditmaal met 42. Er liggen nu 1008 coronapatiënten op de intensive care, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Als de dalende trend zo voortzet, kunnen we ervan uitgaan dat er over twee weken zo'n 500 covid-19-patiënten op de IC's zijn."

Momenteel liggen er 966 coronapatiënten op de intensive care in Nederland, de rest ligt op IC's in Duitse ziekenhuizen. "Dat is meer dan dat er normaal op Nederlandse IC's liggen voor alle andere ziektes bij elkaar", benadrukt Kuipers.

Ondanks het dalende aantal bezette IC-bedden is het noodzaak om de capaciteit in de zorg verder op te bouwen, zegt Bas Leerink. Hij staat aan het hoofd van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. "We kunnen niet terug naar de oude situatie, want dan komt de zorg in de knel. We hebben een nieuwe ziekte die de komende maanden een groot beslag legt op de capaciteit in ziekenhuizen en de oude ziektes zijn er ook nog steeds."

'Het lijkt wel alsof iedereen z'n kledingkast uitruimt in de baas zijn tijd'

In de serie Doorwerkers publiceren we dagelijks de ervaringen van mensen in vitale beroepen. Vandaag vertelt Jamie Weijburg (28) van textielinzamelaar Sympany in Maarssen haar verhaal. "Het is gewoon verschrikkelijk, zo druk. Nu mensen thuiswerken gaan ze massaal opruimen."

Topman Air France-KLM ziet af van bonus

Topman Ben Smith van Air France-KLM ziet af van zijn bonus voor dit jaar. Minister van Financiën Hoekstra had als grootaandeelhouder kritiek op het plan van de luchtvaartmaatschappij om Smith toch kans te laten maken op een bonus, boven op zijn salaris van 900.000 euro.

"Ik wil de belofte van 16 maart om mijn salaris tijdens de coronacrisis met een kwart te verminderen, nog eens herhalen", schrijft Smith. "Die hield uiteraard ook in dat ik dit jaar afzie van mijn bonus."

Het Frans-Nederlandse bedrijf verkeert in een crisis vanwege de coronapandemie en heeft mogelijk voor miljarden euro's steun nodig. Ook KLM-topman Elbers neemt daarom dit jaar genoegen met minder salaris: hij levert 20 procent in.

Rijk leent paar miljoen aan veerdiensten Waddeneilanden

Het kabinet wil met leningen voorkomen dat de veerdiensten naar de Friese Waddeneilanden stoppen met varen. Door de coronacrisis gaan veel minder mensen naar de eilanden. In overleg met het Rijk zijn de veerboten toch blijven varen, zodat de eilanden bereikbaar blijven voor noodzakelijk personenverkeer en voor de levering van goederen. Er is wel een aangepaste dienstregeling.

Door de omstandigheden kampen de veerdiensten TSM (Vlieland en Terschelling) en WPD (Ameland en Schiermonnikoog) nu met urgente geldproblemen. Staatssecretaris Van Veldhoven leent de bedrijven respectievelijk 3 en 1 miljoen euro om ervoor te zorgen dat de schepen in de vaart blijven. Het is de bedoeling dat de leningen nog dit jaar worden terugbetaald.

Tom Hanks verrast 8-jarige Corona

Corona de Vries (8) werd gepest met zijn naam. De Australische jongen schreef het van zich af in een brief aan Tom Hanks, bij wie tijdens een verblijf in Australië het coronavirus werd vastgesteld. En de Hollywood-ster reageerde:

8-jarige Corona de Vries krijgt brief en typemachine van Tom Hanks

Nog eens vier miljoen Amerikanen vragen uitkering aan

Deze statistieken gaan alleen over de mensen die in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering. "Hierbij zitten nog niet zzp'er, freelancers, mensen met nulurencontraracten enz.", twittert VS-correspondent Arjen van der Horst. "Het werkelijke aantal ligt veel hoger, alleen hebben we daar geen cijfers over."

Ongeveer een op de zes werkende Amerikanen heeft zijn baan verloren sinds halverwege maart, schrijft persbureau AP. Nog nooit raakten zo veel mensen in een maand tijd werkloos in de Verenigde Staten.

RIVM: 123 nieuwe doden, 137 opnames in ziekenhuis

Er zijn 137 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, dat meldt het RIVM. Dat zijn iets meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen waren het er 124. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.158.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 123, meldt het RIVM. Gisteren werden er 138 doden gemeld. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 4177 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 887. In totaal zijn er nu 35.729 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Griekse maatregelen tot 4 mei verlengd

Griekenland heeft de lockdown met strenge beperkingen in de bewegingsvrijheid verlengd van 27 april tot 4 mei. De regeringswoordvoerder heeft gezegd dat begin volgende week een versoepeling van de maatregelen bekend zal worden gemaakt door premier Mitsotakis. "Dat zal in fasen gaan en langzaam gebeuren."

Er is nog niet veel bekend over hoe de maatregelen er vanaf 4 mei uit gaan zien en of bijvoorbeeld de kinderopvang en basisscholen open zullen gaan. "Daarover beslissen we na het advies van de wetenschappers", zei de woordvoerder.

NOS op 3: dit is het getal dat in de coronacrisis heel belangrijk is

Om de maatregelen te versoepelen, moet het zogenoemde reproductiegetal laag zijn. NOS op 3 legt in deze video uit wat dit getal precies betekent.

Bekijk de video hier:

Rechtbanken mondjesmaat weer open

Verdachten en andere procespartijen worden vanaf 11 mei weer op beperkte schaal toegelaten in gerechtsgebouwen. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak.

Het gaat om rechtszaken waarbij de aanwezigheid van de betrokkenen onmisbaar wordt genoemd. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben hierbij voorrang. De gerechtsgebouwen en rechtszalen worden hiervoor 'coronabestendig' gemaakt.

Wel blijft het uitgangspunt om de rechtszaken zoveel mogelijk telefonisch of via een videoverbinding te behandelen of schriftelijk af te doen.

Opnieuw zendmast in brand gestoken, nu in Vlissingen

In Vlissingen is afgelopen nacht een zendmast zwaar beschadigd door brand. De afgelopen weken werden op meer plaatsen masten in brand gestoken. Op sociale media wordt 5G-technologie in verband gebracht met de corona-uitbraak, maar zo'n verband is niet bekend.

Het is sinds 3 april de achttiende keer dat brand is gesticht bij zendmasten, of dat daartoe een poging is gedaan. De politie meldde gisteren dat zij 25 nieuwe tips heeft gekregen over de brandstichting bij zendmasten nadat de dag ervoor beelden van verdachten waren uitgezonden in Opsporing Verzocht. Er is nog niemand aangehouden.

Wattenstaafjes voor coronatesten uit 3D-printer

Voor coronatesten zijn wattenstaafjes nodig, zogeheten neusswabs. Dit product is schaars: daarom zijn de staafjes met een 3D-printer nagemaakt.

Het RIVM meldt nu dat de 3D geprinte 'wattenstaafjes' geschikt zijn als afnamemateriaal. Vanaf eind april worden er 30.000 per dag geproduceerd en via het Landelijke Consortium Hulpmiddelen verspreid onder laboratoria en GGD's.

VNO-NCW en MKB: versoepel maatregelen aan de grens

Er moeten minder formaliteiten aan de grenzen komen. Dat stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De EU-regels over vervoer van goederen per vrachtwagen en over werk dat afhankelijk is van een grensoversteek moeten soepeler.

Zo is er dit seizoen een groot tekort aan handen op de asperge- en aardbeienvelden. De seizoensarbeiders die normaal steken en plukken, blijven door de coronacrisis thuis bij familie in landen als Polen, Hongarije of Roemenië.

De arbeiders die wilden komen werken, konden urenlange files verwachten voor Europese landsgrenzen. De werkgevers vinden dat dit soort banen en andere sleutelposities binnen de handelsketen ook op de lijst met vitale beroepen komen.

"We hebben nu juist nodig dat landen geen nationale besluiten nemen om zichzelf te beschermen, maar vooral samenwerken. De coronamaatregelen bij onze Europese buren hebben invloed op ons bedrijfsleven en andersom," zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. De werkgevers overhandigen vandaag een pamflet aan minister Kaag.

Dodental in Spanje nagenoeg gelijk aan gisteren

Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Spanje in 24 uur opgelopen met 440. Dat is iets meer dan gisteren. In totaal zijn nu ruim 22.000 mensen in Spanje gestorven aan corona.

Het aantal besmettingen in het land steeg met bijna 5000 tot ruim 213.000.

Kabinet wil basisscholen voor zomer weer helemaal open

Het kabinet wil dat basisschoolleerlingen in juni weer de hele week naar school gaan, net als voor de coronacrisis. Als de eerste weken van de heropening zonder problemen verlopen, zal dat gebeuren. Dat zeggen bronnen tegen de NOS.

Door nog voor de zomervakantie terug te schakelen naar gewone schooldagen kan de achterstand die kinderen oplopen beperkt blijven.

De datum waarop de scholen weer terugschakelen naar reguliere lesdagen is nog niet zeker. Dat zou mogelijk al kunnen op 2 juni (1 juni valt op Tweede Pinksterdag). In dat geval kunnen scholen, afhankelijk van de vakantieregio, nog vier tot zes weken les op de 'oude manier' geven.

Parool meldt onrust in detentiecentrum Schiphol om besmettingen

Gevangenen in het detentiecentrum Schiphol maken zich grote zorgen om het aantal coronabesmettingen in de inrichting. In Het Parool slaan drie gevangenen alarm. "De sfeer is hier fucked up."

Er zijn zes gevangenen besmet en een zevende wordt momenteel getest. "Elke week blijken nieuwe medegevangenen hier positief getest te zijn op het coronavirus, maar nog steeds houden de meeste bewaarders geen anderhalve meter afstand en dragen ze geen mondkapjes en handschoenen", klaagt een gedetineerde in de krant.

Volgens hem is de directie opgeroepen om iedereen te testen, maar geeft de leiding niet thuis. "We mogen niet naar de bibliotheek en krijgen geen bezoek, maar luchten nog steeds samen, met tientallen tegelijk."

Met ruim 450 merendeels tweepersoonscellen biedt het detentiecentrum Schiphol plaats aan asielzoekers in procedure, bolletjesslikkers en illegale of uitgeprocedeerde vreemdelingen. Er zitten ook verdachten vast die in afwachting zijn van een uitspraak in hun zaak.

China doneert wederom miljoenen extra aan WHO

China doneert 27 miljoen euro aan de Wereldgezondheidsorganisatie, bovenop de gebruikelijke bijdragen. "Het geld is met name bedoeld om de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden te verbeteren in de strijd tegen corona", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking. In maart doneerde China ook 18,5 miljoen euro extra aan de WHO.

De donatie komt op een moment dat China onder vuur ligt vanwege de aanpak van het coronavirus. Australië roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar het ontstaan van het coronavirus en vindt dat alle WHO-landen daaraan mee moeten doen. "Dat verzoek is een politieke zet", reageert een Chinese woordvoerder tegenover Reuters.

Gezichtsschild van Radboudumc tegen spatten in productie

Om het gebrek aan beschermingsmiddelen tegen te gaan, heeft het Radboudumc in Nijmegen een gezichtsschild ontwikkeld. Het scherm gaat vandaag in productie en voldoet aan de veiligheidseisen van de inspectie van SZW.

Een bedrijf uit Waalwijk gaat 100.000 schilden per week maken. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen heeft inmiddels een eerste order geplaatst voor zorginstellingen.

Zorgverleners die coronapatiënten behandelen dragen normaal gesproken een spatbril om de ogen te beschermen. Het gezichtsschild biedt een volledige bescherming van het gehele gezicht bij hoesten, niezen en handelingen met een hoog spatrisico zoals intuberen en uitzuigen.

De schilden zijn volgens het Radboudumc met goed resultaat getest op verpleegafdelingen waar coronapatiënten zijn opgenomen en op de afdeling anesthesie.

Meer meldingen kindermishandeling Frankrijk

In Frankrijk is het aantal meldingen van (mogelijke) kindermishandeling tijdens de quarantaine geëxplodeerd. Medio april werd in een week tijd ruim 14.000 keer het noodnummer gebeld: dat is bijna twee keer zoveel als normaal.

"En dat cijfer stijgt al sinds begin april", aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zijn vooral minderjarigen zelf die bellen of buren die vermoeden dat er iets mis is.

Vanwege de quarantaine in Frankrijk zijn gezinnen verplicht in huis te blijven. Eerder werd al gevreesd voor een toename van huiselijk geweld tussen partners.

Nu zijn voor het eerst cijfers naar buiten gebracht over kinderen die gevaar lopen. Sinds het begin van de quarantaine, half maart, zijn 92 kinderen uit huis geplaatst om hen te beschermen tegen een gewelddadige ouder.

Merkel: 'Dit is nog maar het begin'

Duitsland staat nog maar aan het begin van de coronapandemie, zegt bondskanselier Angela Merkel.

"We leven niet in de laatste fase van deze pandemie, maar we staan nog maar aan het begin", vertelde ze de Bondsdag. Ze benadrukt dat internationale samenwerking essentieel is in de bestrijding van het wereldwijde virus.

Volgens de bondskanselier is de situatie zeer ernstig en kunnen Duitsers het gewone leven nog niet oppakken. Ze wil geen terugval riskeren. Volgens Merkel valt ook nog niet met zekerheid te zeggen hoe groot de economische gevolgen zullen zijn, die het gevolg zijn van de coronacrisis.

Belgische bus bezorgt audioboodschappen bij familie en vrienden in isolatie

Door de straten van Brussel rijdt een bus met vrolijke of opbeurende audioboodschappen. Uit de luidsprekers schallen berichten van familie en vrienden voor mensen die hun huis niet kunnen verlaten vanwege het coronavirus.

De audioboodschappen worden verzameld door het openbaar vervoerbedrijf:

Bus bezorgt audioboodschappen bij familie en vrienden in isolatie in Belgische hoofdstad

Mogelijk toch bonus voor topman Air France-KLM ondanks crisis

Topman Smith van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM krijgt over dit jaar mogelijk toch een bonus, ondanks de financiële malaise bij zijn bedrijf. Air France-KLM is van plan de bonusregels te veranderen. Minister Hoekstra is als vertegenwoordiger van grootaandeelhouder Nederland tegen.

Kern van de verandering is dat wordt gekeken naar hoeveel geld de luchtvaartmaatschappij in kas heeft aan het eind van het jaar. Daarbij worden dan ook de miljarden euro's opgeteld die de Nederlandse en Franse overheid mogelijk aan steun geven. Op die manier maakt Smith dan toch kans op een bonus, die kan oplopen tot meer dan een jaarsalaris. Smith krijgt per jaar 900.000 euro bruto.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra verzet zich tegen het voornemen. "Wij vinden bonussen in deze tijd van crisis niet verstandig en niet te verenigen met steun van de belastingbetaler. Dat zullen we het bedrijf duidelijk maken, ook op de aandeelhoudersvergadering."

Massagraven in Braziliaanse stad Manaus

In de Braziliaanse stad Manaus in het Amazonegebied is het dodental de afgelopen dagen verdrievoudigd naar meer dan 100 doden per dag door het coronavirus.

Autoriteiten zien geen andere uitweg dan massagraven om de vele doden te begraven:

Dodental Manaus door coronavirus verdrievoudigd

Milaan grijpt coronacrisis aan om van autoparadijs een fietsstad te maken

Milaan staat bekend als een van de meest vervuilde steden van Europa. Door de coronacrisis zijn de straten van Milaan nu leger dan ooit en de lucht boven de stad is in decennia niet zo schoon geweest. Twee van de weinige positieve dingen aan de coronacrisis die de Noord-Italiaanse zakenstad nu al maanden teistert.

Maar als de lockdown voorbij is, wil het stadsbestuur iets van die effecten behouden:

Milaan grijpt coronacrisis aan om auto's uit de stad te weren

Aantal nieuwe besmettingen in Duitsland stijgt voor derde dag op rij

Het aantal gemelde coronabesmettingen in Duitsland is voor de derde dag op rij gestegen.

Het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, meldt 2352 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dit zijn er meer dan een dag eerder, toen het aantal steeg met 2237.

In totaal zijn er in Duitsland 148.046 besmettingen. Het aantal gemelde doden in Duitsland is met 215 nieuwe sterfgevallen gestegen tot 5094.

'Coronavirus al op 15 februari in Nederland'

Het coronavirus was al op 15 februari in Nederland, twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest. Dat meldt het AD op basis van gegevens van het RIVM.

Het RIVM gaat na wanneer in het ziekenhuis opgenomen patiënten voor het eerst ziek werden. "En dan zie je dus dat de eerste ziektedag van de eerste Nederlandse patiënten midden februari was", aldus de RIVM-woordvoerder in de krant.

Er waren meer aanwijzingen dat corona al eerder in Nederland was dan 27 februari. Zo bleek uit een peiling onder ziekenhuispersoneel in Brabant dat bij 7 van de 86 besmette medewerkers de klachten ook al veel eerder begonnen, vanaf medio februari.

VN-baas Guterres: 'Coronacrisis hard op weg om mensenrechtencrisis te worden'

Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zegt dat de corona-pandemie "een crisis is die hard op weg is om een mensenrechtencrisis te worden".

Volgens de VN-topman treft de coronacrisis de ene groep harder dan de andere. Guterres waarschuwt voor "toenemend etnisch nationalisme, populisme en autoritarisme" en hij benadrukt dat de mensenrechten in sommige landen onder druk komen te staan.

In een videoboodschap zegt hij dat "structurele ongelijkheid" door de coronacrisis nu aan het licht komt.

Australische premier: 'Verplicht WHO-landen mee te doen aan corona-onderzoek'

Alle lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie zouden deel moeten nemen aan een onafhankelijk onderzoek naar de uitbraak en verspreiding van de coronapandemie. Dat zegt de Australische premier Scott Morrison tegen persbureau Reuters. De oproep is tegen het zere been van China.

Australië heeft kritiek op de aanpak van China, waar het coronavirus een paar maanden geleden voor het eerst opdook. China heeft de roep om een onderzoek fel van de hand gewezen en noemt het "door de VS geleide propaganda tegen China". Australië dringt er nu bij wereldleiders op aan om het onderzoek wel te starten.

Oproep aan regering: haal kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen

Tientallen politici, bestuurders en BN'ers roepen het kabinet op om een deel van de 2500 niet-begeleide kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te halen en op te vangen. In NRC Next en NRC staat vandaag een paginagrote advertentie.

Volgens Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk Nederland staat er, mede vanwege het coronavirus, een catastrofe te gebeuren. "De kinderen zijn zonder ouders of begeleiders. Zonder hygiëne. Het is mensonterend."

Elf landen, zoals Frankrijk en Duitsland, hebben wel kinderen opgenomen. Ook tientallen Nederlandse gemeenten ondersteunen de oproep en staan klaar om 500 kinderen op te vangen.

Meer besmettingen op cruiseschip in Japanse haven

Het aantal besmettingen op een cruiseschip in de Japanse stad Nagasaki is gestegen van 34 naar 48. Het Italiaanse schip Costa Atlantica ligt zonder passagiers in de haven. De besmette mensen zijn koks en bedienend personeel op het schip.

De besmettingen leiden tot zorgen in Nagasaki, omdat enkele personeelsleden door de stad hebben gelopen. De rederij had beloofd dat alle 623 medewerkers in de haven zouden blijven, maar niet iedereen heeft zich daaraan gehouden.

De Costa Atlantica in de haven van Nagasaki

Trump: versoepeling in Georgia komt te vroeg

De Amerikaanse president Trump is kritisch over het besluit van de gouverneur van de staat Georgia om binnenkort enkele niet-essentiële sectoren open te laten gaan. "Hij moet doen wat hij denkt dat goed is", zei Trump op zijn dagelijkse persconferentie over het coronavirus. "Maar het openen van sauna's, schoonheidssalon, tattooshops en kappers... dat is gewoon te vroeg."

Berlijn krijgt 'coronafietspaden'

Lokale autoriteiten in Berlijn gebruiken de coronacrisis om nieuwe fietspaden aan te leggen. De social-distance-regel in bus, metro en tram in de miljoenenstad verloopt niet altijd soepel. De angst om besmet te raken in het openbaar vervoer zou ertoe leiden dat veel bewoners nu op de fiets stappen.

Met de aanleg van de nieuwe fietspaden volgt Berlijn het voorbeeld van steden als Bogota, Boedapest en Vancouver. Artsen zijn blij: het fietsen is ook goed voor het immuunsysteem.

'Bioscoop straks nog voor kwart gevuld'

In bioscoopzalen kunnen straks gemiddeld 70 tot 75 procent minder bezoekers terecht. Dat staat in het conceptprotocol dat de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) bij de overheid heeft ingediend, meldt BNR. Voor de grote zaal van de Amsterdamse bioscoop Tuschinski zouden de regels betekenen dat van de 735 stoelen nog maar 100 bezet mogen zijn.

In het protocol staat verder dat bioscoopzalen meer worden schoongemaakt en bezoekers pas kort voor het begin van de film naar binnen mogen. Ook zullen films niet meer tegelijk worden geprogrammeerd om te voorkomen dat de bezoekers elkaar tegenkomen.

De brancheorganisatie kan nog niet zeggen of een bioscoopkaartje hierdoor duurder wordt. "Het belangrijkste is dat we, ook al is het met een protocol, weer open kunnen en mensen weer even de afleiding van een film kijken in de bioscoop kunnen krijgen", zegt NVBF-directeur Gulian Nolthenius.

Sectoren moeten aan de overheid laten weten hoe ze zich aan de anderhalve meter afstand kunnen houden. Als deze plannen worden goedgekeurd, hoopt de bioscoopbranche na 20 mei weer open te kunnen.

Olietankers voor de kust van Californië

Voor de kust van de Amerikaanse staat Californië dobberen al een week lang 35 afgeladen olietankers, een recordaantal. Ze kunnen vanwege de ingestorte vraag hun olie niet kwijt. De schepen herbergen samen zo'n twintig miljoen vaten ruwe olie, genoeg voor twintig procent van de dagelijkse wereldwijde consumptie.

De tankers liggen verspreid voor anker in een gebied van Long Beach bij Los Angeles tot de baai van San Francisco. Opslagplaatsen zijn schaars en daarom laten olieproducenten de afgeladen olietankers als drijvende opslag op zee dienen. Vanwege de coronacrisis is de vraag naar olie enorm gedaald.

Tienduizenden agenten voor lockdown Zuid-Afrika

Om de lockdown in Zuid-Afrika te handhaven wil president Ramaphosa ruim 70.000 extra militairen kunnen inzetten. Lang niet iedereen in het land houdt zich aan de regels.

Geen boete voor thuishouden kind

Kort voor 00.00 uur was het Kamerdebat afgelopen over de belangrijkste coronamaatregelen, die tot 20 mei niet worden versoepeld.

Het debat werd afgesloten met stemmingen. Een Kamermeerderheid bepaalde daarbij dat ouders die hun kinderen na de meivakantie nog niet naar school willen laten gaan, voorlopig geen boete krijgen.

Eerder in het debat zei premier Rutte dat hij het voorlopig niet ziet gebeuren dat de horeca weer open kan.

1,2 miljard minder vliegtuigpassagiers

Door de wereldwijde coronacrisis daalt het internationale luchtvaartverkeer tot september met 1,2 miljard passagiers. Dat meldt de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), onderdeel van de VN. Vanwege het virus zijn de meeste vluchten geannuleerd en staan veel vliegtuigen aan de grond. Vanaf begin deze maand voert Air France-KLM nog maar 10 procent van de vluchten uit ten opzichte van vorig jaar. Dochterbedrijf Transavia vliegt helemaal niet meer.

Op Schiphol staan veel KLM-vliegtuigen geparkeerd op de start- en landingsbanen

Zwaargewonde motorrijder Parijs: 'Ga naar huis en kalmeer'

In Parijs heeft de motorrijder die afgelopen weekend zwaargewond raakte bij een botsing met een politieauto een videoboodschap gepubliceerd. De politie wilde hem aanhouden omdat hij de strenge regels van de lockdown had overtreden. Na het incident laaiden hevige rellen op in de noordelijke buitenwijken van Parijs.

In de videoboodschap roept de motorrijder iedereen op om te kalmeren en naar huis te gaan.

Motorrijder: blijf thuis

Liveblog geopend

Welkom bij het liveblog van donderdag 23 april. Het liveblog van gisteren is hier te lezen.