NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

EU-leiders akkoord met 540 miljard steun • Asiel aanvragen weer mogelijk

 • De regeringsleiders van de EU hebben ingestemd met een pakket coronanoodmaatregelen ter waarde van 540 miljard euro.
 • Alle basisscholen moeten op 11 mei weer open, zegt het ministerie van Onderwijs in reactie op scholen die stellen dat ze die deadline niet halen.
 • Er zijn 137 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het dodental is gestegen met 123, meldt het RIVM. Er liggen 1008 coronapatiënten op de intensive care, dat zijn er 42 minder dan gisteren. In dit artikel vind je de meest recente coronacijfers.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog is gesloten. Het coronanieuws van vrijdag 24 april is te zien een nieuw blog.

 • Ziekenhuis zet VR in om stress te verminderen bij medewerkers

  Ziekenhuis St Jansdal in Flevoland zet virtual reality-brillen in om stress bij zorgmedewerkers te verminderen. Het ziekenhuis laat medewerkers via de brillen bewegende natuurbeelden zien.

  "Ze zwemmen tussen dolfijnen of zitten op het strand aan een kabbelende zee. De beelden en geluiden zijn zeer rustgevend", zegt een van de initiatiefneemsters Anja van 't Klooster tegen Omroep Flevoland.

  Medewerkers moeten de bril zo'n tien tot dertig minuten per dag opzetten. "Al langere tijd is bekend dat zorgmedewerkers door meerdere factoren fors overbelast zijn. In deze tijd vraagt het coronavirus nog meer van de zorgprofessionals", licht het ziekenhuis toe.

 • Mondkapjes door wc gespoeld

  De waterzuivering ziet een toename aan mondkapjes en handschoenen in het riool, zegt minister Van Nieuwenhuizen in de talkshow Jinek. De hulpmiddelen worden klaarblijkelijk door mensen door de wc gespoeld en Van Nieuwenhuizen vraagt iedereen om dat alsjeblieft niet te doen. De zuiveringsapparatuur loopt door de mondkapjes vast en dat brengt ook kosten met zich mee, zegt de minister.

 • Rutte: bedragen noemen heeft geen zin

  Premier Rutte is tevreden met de uitkomst van de EU-top van vandaag. Daar spraken de EU-regeringsleiders af om de Europese Commissie te vragen een analyse te maken wat de EU-landen nodig hebben om uit de coronacrisis te komen. "Daar hebben we erg voor gepusht", zei hij. Het noemen van bedragen heeft dan volgens hem ook geen enkele zin.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Premier Rutte: 'Het heeft niet zo veel zin om bedragen te gaan noemen'
 • 'Zondag eerste repatriëringsvlucht uit Marokko'

  De Volkskrant schrijft dat er een doorbraak is voor de enkele duizenden Nederlanders die vastzitten in Marokko door de coronalockdown in dat land. Zondag vliegt een deel van hen van Casablanca naar Schiphol, zou blijken uit een overheidsmail.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil het nieuws volgens de krant bevestigen noch ontkennen. Diverse gestrande Nederlanders geven aan dat het wel klopt.

  De afgelopen weken heeft Nederland de Marokkaanse overheid meerdere malen gevraagd om een oplossing voor de gestrande groep. Dat leverde uiteindelijk weinig op. De diplomatieke betrekkingen zijn al lange tijd slecht.

 • Inzichten blijven verdeeld over nut mondkapjes

  Is het zinvol om ook hier een mondkapje op te zetten in de openbare ruimte, als er eenmaal geen tekorten meer zijn? Er bestaat geen grootschalig en grondig onderzoek dat in één keer duidelijkheid biedt. En internationale gezondheidsorganisaties hebben verschillende adviezen, blijkt uit deze analyse:

 • Coronavaccin flopt, blijkt uit per ongeluk gepubliceerde WHO-documenten

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft per ongeluk de testresultaten van een experimenteel coronavaccin van de Amerikaanse medicijnenfabrikant Gilead online gezet. De resultaten van de proef waren negatief, schrijft de Financial Times, die het WHO-document heeft ingezien voordat dit van het internet werd gehaald.

  Als gevolg van de blunder daalde het aandeel Gilead vandaag in tien minuten 8,4 procent. Daarna krabbelde de koers weer een paar procent op.

  Het farmaceutische bedrijf claimt overigens dat de test van hun vaccin niet geldig is. De proef zou te vroeg zijn gestopt, waardoor de resultaten volgens Gilead onbetrouwbaar zijn.

 • Asiel aanvragen weer mogelijk in Nederland

  Het wordt voor asielzoekers in Nederland weer mogelijk om asiel aan te vragen. Sinds 15 maart was deze procedure opgeschort uit vrees dat het coronavirus verspreid zou worden in asielzoekerscentra.

  De in de tussentijd gearriveerde asielzoekers werden opgevangen in de Groningse kazerne in Zoutkamp. De mensen die hier na twee weken verblijf geen coronaverschijnselen vertonen, mogen doorstromen naar de reguliere opvang in azc's, staat in een vandaag gepubliceerde Kamerbrief.

  Op deze manier komt er weer ruimte vrij in de kazerne voor een nieuwe groep asielzoekers.

 • Von der Leyen: EU-begroting 1000 miljard hoger

  Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat de meerjarenbegroting van de Europese Unie (2021-2027) verhoogd moet worden om de coronacrisis het hoofd te bieden. "Alleen dan kunnen we noodzakelijke investeringen verdeeld over de hele EU doen", zei ze op een persconferentie in Brussel.

  Daarbij denk ze aan zeker 1000 miljard extra, zei ze. Dat zou een verdubbeling van het budget betekenen. De EU-begroting 2014-2020 had een omvang van 959,51 miljard euro. "Dit is allemaal bedoeld om onze gezamenlijke markt en unie te beschermen."

  Overigens bepalen de EU-regeringsleiders de omvang van de begroting, niet de Europese Commissie. Zij vroegen de Commissie vanavond om te bekijken wat er precies nodig is. "We gaan grondig analyseren hoe de coronacrisis de economie van de EU als geheel raakt, die van de lidstaten en individuele sectoren", zei Von der Leyen. Dat was een wens van premier Rutte. Die wilde eerst zo'n onderzoek en daarna pas een praten over geld.

 • CO2-uitstoot flink gedaald, zeggen experts

  De uitstoot van broeikasgassen daalt flink, zeggen energie-experts tegen de NOS. Niet alleen door de coronamaatregelen, maar ook door een recordopbrengst van zonne- en windenergie. Daarbij komt nog de huidige lage gasprijs, waardoor kolencentrales zeer weinig produceren.

  Lees verder:

 • Ook EU-regeringsleiders akkoord met hulppakket van 540 miljard

  Twee weken nadat de Europese ministers van Financiën een akkoord hadden bereikt over een hulppakket voor landen, bedrijven en werknemers die in de moeilijkheden zijn gekomen, hebben ook de regeringsleiders van de 27 EU-landen ingestemd met noodmaatregelen ter waarde van 540 miljard euro. "De impact van corona is in de hele EU enorm, ook economisch. Het pakket voorkomt acute financiële problemen", twittert premier Rutte.

  Volgens EU-president Charles Michel is de noodsteun vanaf 1 juni aanstaande beschikbaar.

  Vanaf 15.00 uur waren de EU-leiders in een video-vergadering over de aanpak van de coronacrisis. Er werd ook gesproken over een zogenoemd herstelfonds voor de langere termijn, waarin volgens sommige berekeningen 1500 miljard euro zou moeten worden gestort. De EU-leiders hebben aan de Europese Commissie gevraagd om uit te werken wat er precies nodig is en hoe die uitgaven zich verhouden tot de meerjarenbegroting voor 2021-2027.

 • 'Ik heb opa en oma getekend, omdat ik ze zo mis'

  Persbureau Reuters vroeg kinderen over de hele wereld om een tekening te maken van de dingen die ze het meeste missen. Een overzicht:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wat missen kinderen het meest tijdens de coronacrisis? 'Opa en oma' en 'vrienden'
 • Inwoners Oost-Duitse stad dragen al weken een mondkapje

  Een voor een stelden de Duitse deelstaten de afgelopen dagen mond- en neusbedekking in het OV en in de winkel verplicht. Vanaf volgende week geldt die mondkapjesplicht in het hele land. De Oost-Duitse stad Jena was op 6 april de eerste stad die een plicht invoerde. In het openbaar vervoer, winkels en in sommige gevallen op de werkplek.

  Volgens de burgemeester van Jena is de acceptatie groot. Er is nog geen enkele boete, die 50 euro bedraagt, uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje.

 • WHO-chef: tot de helft van alle Europese coronadoden woonde in verpleeghuis

  Tot de helft van alle overleden coronapatiënten in Europa woonde in een verpleeghuis. Dat heeft het hoofd van het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge gezegd. Hij baseert zich hierbij op schattingen van diverse Europese landen.

  Kluge zei dat er een "diep verontrustend beeld" opdoemt van de impact van het virus op verpleeghuizen voor ouderen. De zorgmedewerkers zijn volgens hem de miskende helden van de pandemie en bovendien vaak onderbetaald en overwerkt. Kluge roept op tot meer steun voor het zorgpersoneel, bijvoorbeeld door meer beschermende middelen en betere training.

  In Nederland zijn voor zover bekend ruim 800 coronapatiënten gestorven in verpleegtehuizen. Dat cijfer loopt fors achter bij het werkelijke aantal mensen dat is overleden.

 • Ministerie: basisonderwijs moet 11 mei weer beginnen

  Alle basisscholen moeten op 11 mei weer open, bevestigt het ministerie van Onderwijs. Dinsdag maakte het kabinet bekend dat het basisonderwijs na de meivakantie weer begint, met elke dag maximaal de helft van de leerlingen. Maar tientallen scholen hebben inmiddels aangegeven dat ze dan dat niet voor elkaar krijgen.

  Het ministerie zegt nu dat het echt niet de bedoeling is dat scholen hun deuren ook na 11 mei nog dichthouden.