NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Horeca tot zeker 16 mei dicht' • Prijs Amerikaanse olie sluit op min 37 dollar

 • Het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 67, meldt het RIVM. Er zijn 75 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.
 • Het aantal bezette IC-bedden is opnieuw gedaald, met 18. 1158 Nederlanders liggen op de IC, van wie 50 in Duitsland.
 • In onder andere Duitsland, Polen en Denemarken wordt de lockdown vanaf vandaag versoepeld. In Frankrijk mogen mensen weer op bezoek in verpleeghuizen.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus. En lees hier meer over de laatste cijfers.
Liveblog gesloten
 • 'Basisschoolkinderen in kleine groepjes weer naar school'

  Basisschoolleerlingen mogen vanaf mei weer in kleine groepjes naar school gaan. Dat staat in het advies dat het Outbreak Management Team (OMT) uitbrengt aan het kabinet, meldt RTL Nieuws. Het team, bestaande uit deskundigen op allerlei vlakken, is leidend bij het besluit dat het kabinet morgen neemt over de coronamaatregelen.

  Volgens RTL adviseren de deskundigen om kinderen weer naar school te laten gaan in kleine groepen, verspreid over de dag. De schoolvakanties zouden moeten worden ingekort.

  Het OMT zou verder adviseren om de horeca nog tot zeker 16 mei gesloten te houden. Evenementen worden volgens RTL afgelast tot september of oktober, overeenkomstig het advies dat burgemeester van grote steden onlangs uitbrachten.

  NOS-verslaggever Arjan Noorlander zei in Nieuwsuur dat het er inderdaad op lijkt dat het kabinet morgen zal besluiten om de scholen op een geleidelijke manier te openen.

 • Prijs Amerikaanse olie sluit op min 37,63 dollar

  De prijs voor een vat Amerikaanse olie stond bij het sluiten van de beurs 55,90 dollar lager dan gisteren, op min 37,63 dollar. De prijsdaling komt grotendeels doordat contracten voor de maand mei morgen aflopen, en om die reden massaal van de hand gedaan worden.

  Voor juni ligt de prijs van een vat Amerikaanse olie hoger. Brentolie sloot 2,51 dollar lager, op 25,57 dollar per vat.

 • Denemarken wordt opgestart

  Onder minimale voorwaarden mogen veel Deense bedrijven weer open. Ook kappers en tattooshops. Het is veel improviseren en het gebrek aan regels geeft ook onrust bij sommigen. "Voor ons komt de opstart misschien te snel."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Denemarken wordt weer opgestart: 'Ik ben blij om weer te kunnen werken'
 • Ook Frankrijk telt nu meer dan 20.000 coronadoden

  In Frankrijk is het dodental als gevolg van het coronavirus opgelopen tot boven de 20.000, melden de gezondheidsautoriteiten. Frankrijk meldt 20.265 doden, 547 meer dan gisteren.

  Wel meldt Frankrijk dat het aantal mensen op de intensive care voor de twaalfde dag op rij is gedaald: er liggen 5683 mensen op de Franse IC's, 61 minder dan gisteren.

 • Prijs Amerikaanse olie nu onder de 0 dollar

  De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie is voor het eerst gedaald tot onder de 0 dollar. De prijsdaling komt grotendeels doordat contracten voor de maand mei morgen aflopen, en om die reden massaal van de hand gedaan worden.

  Voor juni ligt de prijs van een vat Amerikaanse olie hoger, op 22,05 dollar. Dat is 12 procent lager dan gisteren.

 • Curaçao versoepelt maatregelen: in zee mag weer gezwommen worden

  De regering van Curaçao versoepelt vanaf morgen een aantal beperkingen die eerder waren opgelegd in verband met de coronacrisis. Sinds 8 april zijn er geen besmettingen op het eiland bij gekomen.

  Er mag weer in zee worden gezwommen, maar alleen in de ochtend tussen 06.00 en 09.00 uur. Daarna moeten stranden leeg zijn. Op zondag mag je alleen lopend of met de fiets naar het strand. Het is niet toegestaan om met meer dan vier mensen samen op het strand te zijn.

  Een groot aantal winkels mag ook weer open, zoals bouwmarkten, boek- en kantoorwinkels en computerzaken. De winkels moeten ontheffing vragen om open te mogen. Klanten mogen nog steeds niet naar binnen, maar kunnen bestellingen doen, of via een drive-thru geholpen worden.

  Automobilisten mogen alleen de weg op op twee specifieke dagen. Zij zijn in drie groepen ingedeeld op basis van de eerste letter van hun nummerbord. Op zondag mag niemand de weg op.

 • Amerikaanse olie onder de 2 dollar

  De olieprijzen in de Verenigde Staten dalen al de hele dag fors. Gisteren kostte een vat Amerikaanse olie nog 16,76 dollar, dat bedrag daalde in de loop van de dag naar onder de 1 dollar. Begin maart kostte een vat Amerikaanse olie nog bijna 35 dollar. Het is voor het eerst sinds 1983 dat een vat Amerikaanse olie zo goedkoop is.

  Die sterke daling komt voor een groot deel doordat de contracten voor de maand mei morgen aflopen, en daarom massaal gedumpt worden. Voor juni ligt de prijs voor een vat Amerikaanse olie hoger, die is nog 22,18 dollar.

  Al weken zijn de olieprijzen aan het dalen, mede doordat vanwege de coronacrisis de wereldwijde vraag naar olie afneemt. Daarnaast wordt er nog steeds veel olie opgepompt. De productiebeperking van 10 procent, dat zijn 10 miljoen vaten per dag, die de OPEC-landen onlangs afspraken is bij lange na niet genoeg om de ingestorte olievraag op te vangen.

  Ook Brentolie, de internationale standaard voor de olieprijzen, is fors onderuit gegaan. Een vat kost 26,35 dollar, ruim 6,2 procent minder dan gisteren.

 • Zorghuis met besmette dementerenden ontruimd vanwege natuurbrand

  Vierentwintig dementerende ouderen uit het Brabantse Liessel zijn vanavond overgebracht naar een verzorgingstehuis in Weert. Het verzorgingstehuis waar de ouderen verblijven ligt in de rook van de brand in natuurgebied Deurnese Peel.

  Tien van de bewoners hebben corona, of zijn mogelijk besmet met het virus. Zij worden volgens Omroep Brabant apart vervoerd met een zogenoemde covidbus.

  De brand in het natuurgebied woedt sinds maandagmiddag. De brandweer kan het vuur maar moeilijk onder controle brengen. Twee blushelikopters zijn opgeroepen om de vlammen te doven.

 • Kabinet tempert verwachting voor versoepeling maatregelen

  Ook deze week probeert het kabinet de rem te zetten op verwachtingen over versoepeling van de coronamaatregelen. Vanavond komt het Outbreak Management Team (OMT) bijeen om een nieuw advies te formuleren. Op basis daarvan kondigt het kabinet morgen aan hoe het verdergaat met de coronamaatregelen die nu tot en met 28 april gelden.

 • Turkije kondigt strengere lockdown aan voor deze week

  De Turkse President Erdogan heeft een strengere lockdown aangekondigd. Deze week zal er een vierdaags uitgaansverbod gelden. Dit geldt voor 31 stedelijke gebieden in het land.

  De voorgaande twee weekenden was in Turkije een weekend-lockdown van twee dagen van kracht. Ouderen en jongeren mogen al een paar weken helemaal niet naar buiten.

  De nieuwe lockdown betekent dat Turken deze week tussen woensdag middernacht en zondag middernacht niet naar buiten mogen, ook niet om boodschappen te doen. Donderdag is een nationale feestdag in Turkije en vrijdag begint de Ramadan.

  Erdogan zei dat de gedeeltelijke lockdown zijn vruchten afwerpt. Er worden nu zo'n 40.000 testen per dag uitgevoerd en ook de ziekenhuizen zouden het nog aankunnen, was zijn boodschap.

  In Turkije hebben tot nu toe 86.306 mensen positief getest op het coronavirus. Het dodental staat op 2017. Gister stierven er 127 mensen.

  Erdogan wil dat het land weer normaal zal functioneren na de Ramadan, zei hij. Die eindigt op 23 mei.

 • Horecaondernemers klappen voor zaak: 'De horeca is een gigantisch bloedbad'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Horecaondernemers klappen voor zaak: 'De horeca is een gigantisch bloedbad'
 • WHO-baas: het ergste moet nog komen

  Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus waarschuwt dat het ergste van de coronacrisis "nog voor ons ligt". Dat zei hij tegen journalisten. Tedros zei niet waarom hij denkt dat de coronacrisis, die inmiddels aan 166.000 mensen het leven heeft gekost, nog erger wordt. Eerder waarschuwden deskundigen wel voor de verspreiding van coronavirus in Afrika, waar de gezondheidssystemen veel minder ontwikkeld zijn.

  "Dit gebeurt voor het eerst in honderd jaar opnieuw", zei hij. "Net als de Spaanse griep, die in 1918 100 miljoen mensen doodde. Maar we hebben nu de technologie, we kunnen een ramp voorkomen en we kunnen een crisis, die net zo groot is als toen, voorkomen. Laten we deze tragedie voorkomen."

 • Kermisbranche bouwt proefkermis als voorbereiding anderhalvemetersamenleving

  Het kermisseizoen zou normaal al lang en breed zijn begonnen, maar door de maatregelen tegen het coronavirus staan de pusher-automaten, het reuzenrad en de zweefmolen voorlopig stil. De kermisbranche probeert zich intussen zo goed mogelijk voor te bereiden op de nieuwe anderhalvemetersamenleving, meldt NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. Zo is in Apeldoorn een proefkermis gebouwd.

 • Italië meldt voor het eerst minder zieken dan dag ervoor

 • 409 nieuwe Britse doden, minder dan gisteren

  In Groot-Brittannië is het geregistreerde dodental als gevolg van het coronavirus opgelopen naar 16.509. Dat zijn er 409 meer dan gisteren werden gemeld. Er zijn 124.743 besmettingen vastgesteld.

  Gisteren meldden de Britse gezondheidsautoriteiten nog een toename van 596 doden. Het Britse dodental heeft alleen betrekking op het aantal doden in ziekenhuizen.