NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Wereldwijd miljoen coronabesmettingen, nieuwe oproep Rutte om binnen te blijven

 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 82 toegenomen tot 1273.
 • Rutte vraagt Nederlanders die uit de VS terugkomen om twee weken in thuisquarantaine te gaan.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Verder lezen kan in het nieuwe liveblog.

 • Militairen nemen tests af op Curaçao

  Militairen van het Eerstelijns Gezondheidszorg Bedrijf (EGB) gaan op Curaçao de GGD ondersteunen bij het afnemen van coronatesten. Het EGB is normaal gesproken verantwoordelijk voor de zorg aan militairen onder niet-operationele omstandigheden.

  Curaçao test nog niet op grote schaal. Tot dusver zijn er 370 mensen getest, elf van hen bleken besmet. Een man uit Nederland, de eerste positief geteste patiënt op het eiland, overleed aan de ziekte.

  Het recent opgeleide team van Defensie bestaat uit een militair arts en twee militair verpleegkundigen. Om ervoor te zorgen dat taal geen drempel is bij het afnemen van tests, is er ook een militair verpleegkundige opgeleid die Papiaments spreekt. De militairen zullen de GGD-teams afwisselen met het uitvoeren van de tests op het eiland. Ook het grootste ziekenhuis op Curaçao test op het coronavirus.

 • Burgemeester bevestigt: cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen aanmeren in Florida

  Burgemeester Dean Trantalis van Fort Lauderdale heeft op Twitter bevestigd dat de cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen aanmeren. Op de Zaandam zijn mensen besmet met het coronavirus. Eerder vandaag meldden Amerikaanse media al dat er een akkoord was over het aanmeren van beide schepen van de Holland-Amerika Lijn.

 • Coronacrisis voor veel Amerikanen ook financiële crisis

  Nederlander Jules Zane is een van de vele inwoners van de Verenigde Staten die door de coronacrisis geen werk meer hebben. "Ik kreeg op vrijdag te horen dat ik op dinsdag niet meer hoefde in te klokken."

  Over zijn eigen financiële positie maakt hij zich nog niet zo'n zorgen, maar wel over die van veel Amerikanen in zijn omgeving:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'De mensen die net weer opgekrabbeld waren, beginnen weer op nul'
 • China: Nederland wist dat mondkapjes niet geschikt waren voor medisch gebruik

  China heeft gereageerd op het terugroepen door de Nederlandse overheid van honderdduizenden mondmaskers omdat ze ondeugdelijk waren. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de fabrikant duidelijk gemeld dat de maskers niet geschikt waren voor medisch gebruik.

 • KLM voor het eerst in 20 jaar naar Sydney

  In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken is KLM een luchtbrug begonnen om bijna 2000 Nederlanders op te halen in Australië. De eerste vlucht, met 12 bemanningsleden, vertrok vanavond om 20.50 uur vanaf Schiphol richting Sydney Airport. De Boeing 777 maakt een tussenstop in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, waar de bemanning overnacht. Op zaterdag komt het toestel in Australië aan.

  Het is voor het eerst in 20 jaar dat er weer een KLM-toestel op Australische bodem landt. Tussen 1950 en 2000 vloog KLM regelmatig naar Sydney, maar door de samenwerking met het huidige Malaysia Airlines was de lange vlucht niet meer nodig: passagiers moesten vanaf dat moment overstappen in Kuala Lumpur.

  Tussen 6 en 10 april vertrekken nog vijf vluchten naar Sydney. Na 10 april vliegt KLM nog vier keer naar Kuala Lumpur op en neer, speciaal voor Nederlanders die met een vlucht van Malaysia Airlines uit verschillende steden in Australië en Nieuw-Zeeland zijn opgehaald.

 • Wereldwijd meer dan miljoen mensen besmet

  Het aantal wereldwijde coronabesmettingen is gestegen tot meer dan een miljoen. Dat blijkt uit de telling van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die zich baseert op gegevens van de autoriteiten in de verschillende landen. Het aantal besmettingen is in minder dan een week tijd verdubbeld.

  In totaal zijn ruim 51.000 mensen aan het virus overleden. Meer dan 200.000 mensen zijn inmiddels weer hersteld.

 • Ook Peru voert mannen- en vrouwendagen in

 • Schoolwerk in de stuurhut

  Niet alleen scholen zijn gesloten door het coronavirus. Ook internaten voor bijvoorbeeld schipperskinderen zijn dicht.

  Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij Alysia (11) en Daan (13), die tijdelijk op het binnenvaartschip van hun ouders wonen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nu ben je in ieder geval lekker bij je ouders'
 • 'Geen beddentekort op Spaanse IC's'

  In Spanje lijken de coronamaatregelen langzaam effect te hebben. Tegen Nieuwsuur zegt de voorzitter van de Spaanse Intensive Care-vereniging, Ferrer Roca, dat hij verwacht dat het aantal patiënten op de IC's volgende week stabiliseert. "In mijn ziekenhuis moesten we de bedcapaciteit de afgelopen tijd verdrievoudigen. Ik hoop dat dat genoeg is. Het aantal nieuwe acute coronagevallen neemt af, dus ik hoop dat we binnen een paar dagen een balans hebben tussen het aantal patiënten dat erbij komt, en het aantal dat overlijdt en wordt ontslagen van de IC."

  Nu zijn de aantallen doden en ziekenhuisopnames in Spanje nog erg hoog. Toch is er volgens Roca geen tekort aan IC-bedden. "We behandelen alleen mensen op de IC die echt kans hebben weer gezond te worden. Dat is omdat we hebben geleerd dat corona een verwoestende ziekte kan zijn, het heeft niets te maken met een tekort aan IC-bedden. Van de patiënten boven de 70 op de IC overlijdt 70 procent."

 • Rechtspraak: '80 procent rechtszaken gaat door'

  In ruim 22.000 rechtszaken is afgelopen week uitspraak gedaan. Dat komt neer op ongeveer 80 procent van het aantal zaken dat in een normale week behandeld wordt. Dat blijkt uit een inventarisatie van de impact van het coronavirus op de rechtspraak.

  De meeste behandelde zaken waren kantonzaken (denk aan kleine civiele zaken, arbeidsconflicten, snelheidsovertredingen). Ook urgente rechtszaken gaan zoveel mogelijk door, schriftelijk of via telefonische (beeld)verbindingen. Daaronder vallen bijvoorbeeld snelrechtzittingen, zaken over de voorgeleiding of hechtenis van verdachten, faillissementen, zittingen rond verplichte zorg en over urgente familiezaken zoals uithuisplaatsingen of ondertoezichtstellingen.

  Bij urgente zittingen mogen maximaal drie journalisten aanwezig zijn. Ook experimenteren rechtbanken met het live volgen van zittingen via Skype.

 • Britse gezondheidszorg kan corona nauwelijks aan

  De NHS, de gratis Britse gezondheidszorg, kan de toestroom van coronapatiënten bijna niet aan. Mede door het uitblijven van investeringen hebben ziekenhuizen tijdens een normale winter al veel moeite om alle grieppatiënten te helpen, laat staan tijdens deze pandemie.

  Dagelijks verschijnen er berichten over artsen en verpleegkundigen die nog altijd niet beschikken over voldoende beschermende kleding en de juiste mondkapjes.

 • Psychosociale ondersteuning voor zorgmedewerkers

  Het Instituut voor Psychotrauma ARQ IVP heeft een landelijk contactpunt geopend voor zorgprofessionals die door de coronacrisis psychosociale ondersteuning nodig hebben. Zij kunnen zeven dagen per week naar een speciaal telefoonnummer bellen, dat bemand wordt door gespecialiseerde psychologen.

  In de nieuwste aflevering van podcast De Dag gaat het over de mentale druk op zorgpersoneel. Onder meer een intensivecareverpleegkundige en de oprichter van het landelijk contactpunt komen aan het woord.

  Luisteren kan hier, via de Radio 1 app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

 • Agenten anders ingezet door corona

  Door het coronavirus is het werk van de politie flink veranderd. "Agenten die normaal toezicht houden in de horeca rijden nu bijvoorbeeld op de arrestantenbus. Of ze surveilleren op straat", zegt de Groningse districtchef Monique Pennings tegen RTV Noord. "Wij doen nog steeds hetzelfde werk, maar zetten mensen anders in."

  Agenten surveilleren bijvoorbeeld extra op bedrijventerreinen, waar het nu heel rustig is. En komend weekend, als het mooi weer is, houdt de politie in de gaten of iedereen zich aan de regels houdt. "Ook een barbecuefeestje in de tuin is niet verstandig", zegt Pennings, die waarschuwt dat agenten boetes kunnen geven "Maar een bon stopt het virus niet. Ik hoop dat het niet nodig is."

  De politie zei vorige week al dat er door het coronavirus minder meldingen komen van inbraken, fietsendiefstal en zakkenrollerij. Wel zijn er meer geregistreerde gevallen van overlast in wijken.

 • Tweede asielboot Groningen

  De gemeente Groningen huurt een tweede boot waar asielzoekers tijdelijk onderdak krijgen. Op de boot die er nu ligt slapen veel bewoners met z'n tweeën op een eenpersoonskamer. "En dat is volgens het RIVM en de GGD niet verantwoord", zegt wethouder Glimina Chakor.