Lijkwagens in Bergamo

Bergamo kan het aantal doden nauwelijks nog aan

De lijkwagens staan in de rij voor de poorten van de begraafplaats van Bergamo. De begrafenisstaf draagt maskers en de kerk staat vol met doodskisten. In het Italiaanse Bergamo alleen al zijn volgens de lokale krant zeker 4500 doden gevallen door het coronavirus. De mortuaria puilen uit, de straten zijn er leeg.

"We moesten de kapel van de begraafplaats en de grafkamer openen om de kisten en de lichamen te plaatsen, omdat er veel te veel waren in het mortuarium van het ziekenhuis. Het aantal doden is echt enorm en waarschijnlijk hoger dan het officiële aantal", zegt burgemeester Giorgio Gori.

Sterfplaats

Sinds 8 maart is zijn stad, net als heel Italië, in complete lockdown. De politie controleert voetgangers en voertuigen om de maatregelen van het door de regering vastgestelde noodbesluit te handhaven. Voor degenen die de regels niet naleven, kan de straf oplopen tot drie maanden gevangenisstraf.

Er sterven veel mensen in Bergamo, vaak ouderen. Gori: "Veel mensen sterven thuis en in de verpleeghuizen. Niemand kon ze testen. Het is dus moeilijk precies te weten, maar hun symptomen lijken overeen te komen met die van het virus."

Gianluca Parente is uitvaartondernemer in Bergamo. Hij vertelt dat familieleden geen afscheid meer kunnen nemen. "We transporteren de overledenen direct van hun sterfplaats naar de begraafplaats."

'Doden gaan rechtstreeks naar de begraafplaats'

Zijn collega Claudia Scotti vertelt hoe de begrafenisondernemers lichamen ophalen. "Thuis vallen veel doden, omdat de ambulances er niet meer in slagen om alle zieken naar de ziekenhuizen te brengen. We kleden ons in beschermingspakken en halen mensen op uit een besmet appartement. We kleden ze niet eens meer aan. We nemen ze mee zoals ze zijn en we stoppen ze in een kist."

Gods straf

De afgelopen tijden is er in Bergamo elke dertig minuten een kist begraven. Overledenen krijgen de laatste eer van priester Filippo Tomaselli. "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat niemand sterft zonder een kruisteken of zonder de warmte van een gebed", zegt hij. "Een van mijn collega's is dag en nacht in het ziekenhuis."

De priester werd deze week in quarantaine geplaatst, ook besmet. In Bergamo zijn sinds het begin van de epidemie al dertien priesters overleden.

Veel ouderen in Bergamo zijn bang. Iedereen kent inmiddels wel iemand die aan het virus is overleden. Ze vrezen dat het virus ook hen zal treffen. "Het klopt niet", zegt een oudere inwoner. "Het is Gods straf. God is boos op ons vanwege alles wat er in de wereld gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl