liveblog

RIVM meldt 132 nieuwe sterfgevallen, repatriëringsvlucht uit Bali

  • Het afgelopen etmaal is het dodental gestegen met 132, meldt het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 771 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van corona
  • Een overzicht van het coronanieuws van zaterdag 28 maart lees je hier
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
liveblog gesloten

Nieuw livebblog

We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.

Twee Nederlandse patiënten nu op Duitse IC

Twee Nederlandse coronapatiënten zijn gisteren overgeplaatst van het Isala Ziekenhuis in Zwolle naar een ziekenhuis in Münster, heeft het Zwolse ziekenhuis bevestigd. De patiënten zijn niet verplaatst omdat Isala geen bedden meer beschikbaar had, maar omdat het ziekenhuis voor de komende dagen een piek verwacht en alvast ruimte op de IC wilde vrijmaken.

De twee patiënten zijn in onderling overleg tussen het Isala en het Duitse ziekenhuis overgenomen. Eerder liet Isala weten dat het wachtte op toestemming van de Nederlandse overheid voor de overplaatsing. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was er sprake van een misverstand, omdat toestemming niet nodig is. Wel benadrukt het ministerie dat het belangrijk is dat er contact is tussen de Duitse deelstaten en de Nederlandse overheid over dit soort verplaatsingen om het goede overleg geen schade toe te brengen.

Ook moeten verplaatsingen naar het buitenland gemeld worden bij het Landelijk Coördinatiepunt Patiëntenspreiding, zodat er een goed overzicht is van de beschikbare IC-capaciteit.

Rechtstreekse Thalys Amsterdam-Parijs vanaf dinsdag opgeschort

Vanaf dinsdag rijden er geen treinen meer rechtstreeks tussen Amsterdam en Parijs. De hogesnelheidstrein Thalys stopt er tijdelijk mee. "Dat heeft te maken met de maatregelen die regeringen nemen tegen corona en ook vanwege het feit dat er nauwelijks nog reizigers in de treinen zaten", laat een woordvoerder van het bedrijf weten. De dienstregeling was al flink uitgekleed maar nu is besloten om alle directe verbindingen tussen Nederland en Frankrijk te staken. Dat geldt voorlopig tot en met 30 april.

Opmerkelijk is dat er vanuit Parijs wel één Thalys per dag naar Brussel blijft rijden. En vanuit Brussel rijdt ook dagelijks één Thalys naar Amsterdam, maar die is al uit Brussel vertrokken als die uit Parijs in Brussel aankomt. Wie wil doorreizen is dus gedwongen een nacht in Brussel te blijven.

Andersom is dat ook zo: met de trein vanuit Nederland naar Brussel reizen is 's middags mogelijk, maar doorreizen naar Parijs kan dan pas de ochtend erna. Waarom daartoe is besloten kon een Thalys-woordvoerder niet zeggen.

RIVM meldt 132 nieuwe sterfgevallen

Het afgelopen etmaal is het dodental als gevolg van het coronavirus gestegen met 132, meldt het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 771 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 529 toegenomen tot 3483.

In totaal zijn er nu 10.866 besmettingsgevallen bekend. Gisteren werden er nog 9762 infectiegevallen gemeld.

Net als gisteren meldt het RIVM dat het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal nieuwe overlijdensgevallen minder snel toeneemt dan verwacht kon worden als er geen maatregelen waren getroffen. Pas over enkele dagen kan het effect van de maatregelen worden beoordeeld, aldus de onderzoekers.

Besmettingscijfer België stijgt boven de 10.000

In België is het aantal geregistreerde besmette personen opgelopen tot boven de 10.000. Er werd het afgelopen etmaal melding gemaakt van 78 nieuwe sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting; het dodental stijgt hierdoor tot 431. Het gaat daarbij vooral om ouderen.

Er liggen 867 patiënten op de intensive care, 78 meer dan gisteren. Maar de stijging is minder groot dan de voorgaande dag.

Italiaanse priester: verdrietig dat deze doden zo alleen waren

'Het meest verdrietige is dat deze doden zo alleen waren'

Morgen vlucht vanaf Bali om Nederlanders te repatriëren

De KLM voert morgen een extra vlucht uit vanaf de luchthaven van Denpasar op Bali om achtergebleven Nederlanders terug te halen. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Indonesië. De vlucht wordt uitgevoerd door een Boeing 777-200.

Wilhelminaberg in Landgraaf dicht voor publiek

Bij de toegang tot de Wilhelminaberg stond al langer een waarschuwingsbord

De Limburgse politie heeft het recreatiegebied de Wilhelminaberg in Landgraaf vanmorgen afgesloten voor het publiek. Er waren te veel wandelaars en sporters op en rond de berg, waardoor men geen veilige onderlinge afstand meer kon bewaren, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De politie houdt toezicht op de afsluiting en legt overtreders een boete van 390 euro op. Het is niet bekend hoe lang de maatregel van kracht blijft.

Hoogste stijging coronadoden in Spanje

In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 838 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak. Het aantal besmette personen in het land is met ruim 6500 opgelopen tot 78.797. Gisteren kondigde premier Sánchez striktere maatregelen af om de verspreiding van het virus te remmen. Iedereen die werkzaam is in de zogeheten niet-essentiële sectoren moet de komende twee weken thuisblijven. Spanje is na Italië het zwaarst door het virus getroffen land in Europa.

Defensie stuurt medisch personeel naar ziekenhuizen, overweegt hulp Cariben

Komende week gaan 85 militaire verpleegkundigen en tien militaire artsen aan het werk in negen verschillende ziekenhuizen. Dat zei de Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer in het tv-programma WNL op Zondag. De ziekenhuizen kampen met krapte onder het personeel dat op de intensive care kan worden ingezet. Defensie levert in totaal 65 beademingsapparaten aan Nederlandse ziekenhuizen.

Ook wordt er nagedacht over het sturen van medische hulp aan de met Nederland verbonden eilanden in het Caribisch gebied, als die daar behoefte aan hebben. "Het gaat om de inzet van marineschepen met medische apparatuur. Als het nodig is kunnen we die inzetten. We kijken vooral naar medische zorg in het Caribisch gebied, dat is een kwetsbaar gebied en hoort ook bij het Koninkrijk."

Australië: maximaal twee mensen samen de straat op

Sydney

Australiërs mogen met ingang van maandag met niet meer dan twee personen tegelijk de straat op, heeft premier Morrison bekendgemaakt, Tot vandaag gold een samenscholingsverbod voor groepen van meer dan tien mensen. Ook gaan fitnessplekken en skateparken in de buitenlucht dicht. Aan bootcamps - gemeenschappelijke fitnessoefeningen in parken of op het strand - mogen niet meer dan twee mensen deelnemen. Morrison riep 70-plussers, 60-plussers met chronische aandoeningen en aboriginals van 50 en ouder op om "zo veel als praktisch mogelijk is" thuis te blijven. Nog vorige week zaterdag lag het strand bij Sydney vol met zonaanbidders. Sindsdien heeft het kabinet steeds verdergaande maatregelen afgekondigd om de verspreiding van corona af te remmen. In het land zijn in totaal 3966 besmettingen geregistreerd. Zestien mensen zijn aan de gevolgen van het virus bezweken.

China vreest tweede golf van besmettingen

China maakt zich zorgen over het stijgende aantal besmette personen dat vanuit het buitenland terugkeert naar China. Dit vergroot het risico op een tweede golf van coronabesmettingen in China, waarschuwt de Nationale Gezondheidscommissie. Het gaat in totaal om 693 'geïmporteerde' besmettingsgevallen. Alle 45 personen bij wie gisteren het virus werd ontdekt, bleken net naar China te zijn teruggekeerd.

Intussen normaliseert het dagelijks leven zich enigszins in het land dat als eerste hard door het coronavirus werd getroffen. Ook Wuhan, de miljoenenstad waar de uitbraak eind december begon, is na maanden van isolement niet langer afgesloten van de buitenwereld. Mensen uit de rest van China mogen weer naar Wuhan reizen, maar andersom is nog verboden.

'Olympische Spelen beginnen op 23 juli 2021 in Tokio'

Het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren van de Olympische Spelen zijn het volgens Amerikaanse en Japanse media eens geworden over een nieuwe begindatum voor de Spelen die eigenlijk deze zomer in Tokio zouden plaatsvinden. Het vanwege de coronacrisis uitgestelde sportevenement gaat volgens de berichten nu op 23 juli 2021 van start. De slotceremonie valt dan op 8 augustus. De Paralympische Spelen volgen van 24 augustus tot en met 5 september. De nieuwe data zijn nog niet officieel bevestigd.

Afgelopen donderdag was er telefonisch overleg over een nieuwe datum met 33 internationale sportbonden. Daar werd ook gesproken over de suggestie van een aantal deelnemers aan het gesprek om de Spelen in het voorjaar te houden om de zomerse hitte te vermijden. Als de Olympische Spelen inderdaad worden gehouden tussen 23 juli en 8 augustus vallen ze deels samen met het WK zwemmen en het WK atletiek.

Regeling eenmalige tegemoetkoming 4000 euro uitgebreid

Meer ondernemers in de non-foodsector die gedupeerd zijn door de coronamaatregelen kunnen aanspraak maken op de tegemoetkoming in de vaste lasten van het Rijk. "Deze ondernemers kunnen weliswaar openblijven, maar zien hun inkomsten sterk teruglopen door de noodzaak tot afstand houden", schrijven minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. Daarom wordt de regeling, waarbij ondernemers eenmalig 4000 euro krijgen, verruimd. Het geld is bedoeld om bijvoorbeeld de huur van het bedrijfspand door te betalen.

Vrijdag werd een overzicht van sectoren voor wie de regeling is bestemd, gepubliceerd. Eigenaren van onder meer kledingwinkels, sportzaken en woonwarenhuizen reageerden boos omdat zij niet in aanmerking kwamen voor de tegemoetkoming, aangezien zij hun winkels open kunnen houden. Nu zegt het departement dat er sprake is van een pakket dat steeds wordt aangepast. Morgen wordt de lijst met branches en sectoren die een aanvraag kunnen indienen geactualiseerd. Overigens meldt de webpagina nu een storing.

Weinig afstemming tussen Amerikaanse regio's

In de VS lopen de maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan uiteen van gemeente tot gemeente, meldt correspondent Arjen van der Horst. De verschillen komen soms pijnlijk duidelijk aan de oppervlakte, zoals blijkt uit onderstaande foto van de kustlijn in Florida. Alle stranden in de regio Duval zijn gesloten voor het publiek, terwijl in de aangrenzende regio St. John's alleen de parkeerplaatsen bij het strand zijn gesloten.

Vrouw van Canadese premier Trudeau is hersteld

De vrouw van de Canadese premier Justin Trudeau heeft het coronavirus goed doorstaan. Artsen hebben Sophie Grégoire Trudeau gezond verklaard. "Ik voel me zoveel beter", schrijft ze op Facebook.

Op 12 maart werd bekend dat ze positief testte op covid-19 nadat ze ziek was teruggekeerd van een reis naar Londen. De premier en zijn familie zijn sindsdien in thuisisolatie. Justin Trudeau en zijn drie kinderen hebben geen symptomen gehad. Hij geeft sindsdien dagelijks persconferenties vanuit zijn huis. Gisteren zei Trudeau dat hij de komende tijd vanuit zijn huis wil blijven werken als voorbeeld voor de Canadese bevolking. "We blijven het advies van gezondheidsdeskundigen opvolgen. We moeten zoveel mogelijk thuis blijven, net zoals iedereen dat zou moeten doen", aldus Trudeau.

Canada heeft zaterdag extra maatregelen genomen om verdere verspreiding van het longvirus tegen te gaan. Inwoners die symptomen van de ziekte vertonen mogen niet aan boord van binnenlandse vluchten of intercitytreinen. De reisbeperkingen gaan maandag in.

In het Noord-Amerikaanse land zijn 5153 mensen besmet, 55 Canadezen zijn gestorven aan de gevolgen van het virus.

Cruiseschip Zaandam mag van Panama door kanaal varen

Het cruiseschip Zaandam, dat voor de kust van Panama ligt, heeft van de autoriteiten toestemming gekregen om door het Panamakanaal te varen. Op het schip van de Holland America Line (HAL) zijn vier passagiers overleden door het coronavirus.

De Zaandam kan nu zijn reis voortzetten richting Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida. De gezagvoerders op het schip hebben wel te horen gekregen dat niemand van de opvarenden aan land mag in Panama. Het land zorgt voor beschermende maatregelen voor de medewerkers die helpen om het cruiseschip door het kanaal te loodsen.

Ondertussen is begonnen om de honderden passagiers zonder aantoonbare klachten van de Zaandam over te hevelen naar zusterschip de Rotterdam. "Passagiers worden met zo'n zestig per uur overgeplaatst", meldde een Schotse opvarende. Op het schip zitten zo'n 1800 opvarenden van wie ruim 1200 passagiers.

Johnson schrijft brief: 'Ergste moet nog komen'

Premier Boris Johnson heeft een brief geschreven die vanaf komende week naar ieder huishouden in het Verenigd Koninkrijk verstuurd wordt. In de brief aan het Britse volk roept hij iedereen op om thuis te blijven.

In de brief naar zo'n 30 miljoen huishoudens schrijft hij: "We weten dat het eerst erger wordt voordat het verbetert." Hoeveel mensen er zullen overlijden aan de gevolgen van het coronavirus hangt volgens de premier af van in hoeverre mensen zich aan de maatregelen zullen houden. In het Verenigd Koninkrijk zijn zaterdag 260 nieuwe doden gemeld. Dat brengt het totaalaantal overlijdens aan de gevolgen van het coronavirus op 1019.

Bij de brief wordt ook een pamflet met regels en adviezen verstuurd. Het printen en verspreiden van de post zal naar verwachting rond de 5,8 miljoen pond (6,5 miljoen euro) kosten.

Johnson verblijft momenteel in thuisisolatie. Donderdag werd bekend dat hij positief heeft getest op het coronavirus. In een video op Twitter sprak hij van "milde symptomen", en zei Johnson dat hij verder blijft werken.

Trump: 'Quarantaine niet nodig voor New York'

Volgens Amerikaanse president Trump hoeft er geen quarantaine ingesteld te worden in de staten New York, New Jersey en Connecticut. Wel komt er een streng reisadvies.

Eerder zei de president nog dat hij de strenge maatregel overwoog. De quarantaine zou voor twee weken moeten gelden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Nu ziet hij hier alsnog van af na felle protesten van de gouverneur van New York. Ook was het onduidelijk of het uitroepen van een quarantaine in deze staten onder de presidentiële bevoegdheid valt.

Gezondheidsdienst CDC maakte later via zijn website bekend dat inwoners van de drie staten de komende 14 dagen moeten afzien van alle niet-essentiële reizen. Het reisadvies is niet van toepassing op mensen die werken in het vrachtvervoer, de volksgezondheid, financiële dienstverlening en de voedselvoorziening.

In de Verenigde Staten zijn nu meer dan 2000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Een groot deel van de doden is gevallen in de staat New York, waar het virus zich de afgelopen dagen snel heeft verspreid.

Perfecte tijd voor gamers, maar niet voor profs

Een groot deel van de wereldbevolking zit thuis vanwege het coronavirus, alle tijd om te gamen dus. In statistieken is duidelijk te zien dat mensen vaker online videogames spelen, of kijken hoe andere gamers het opnemen tegen hun digitale tegenstanders.

Toch hebben professionele gamers nog weinig profijt van de coronacrisis. Grote toernooien worden afgelast en daardoor lopen spelers sponsor- en prijzengeld mis.

Meer dan 2000 doden in VS

In de Verenigde Staten zijn nu meer dan 2000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Vooral de staat New York wordt zwaar getroffen. Volgens gouverneur Andrew Cuomo zijn in New York State ruim 700 inwoners overleden sinds de uitbraak van het longvirus.

President Trump overweegt om de staten New York, New Jersey en Connecticut in quarantaine te plaatsen. Op Twitter zegt hij dat een beslissing binnenkort volgt.

In de Verenigde Staten zijn 121.100 coronabesmettingen geregistreerd. Geen enkel ander land kent zoveel geïnfecteerden. Deskundigen gaan ervan uit dat het werkelijke aantal aanzienlijk hoger is. Afgelopen woensdag waren er nog 60.000 mensen besmet en lag het aantal doden net boven de 1000. Daarmee zijn de cijfers in vier dagen dus verdubbeld.

In Italië zijn sinds het begin van de pandemie wereldwijd de meeste mensen omgekomen, meer dan 10.000.

Ook Noord-Ierland op slot vanwege coronavirus

Ook Noord-Ierland gaat op slot in de strijd tegen het coronavirus. Het land kondigde vergaande maatregelen aan die om middernacht ingaan.

Niemand mag meer de deur uit zonder een goede reden. Bijeenkomsten met meer dan twee personen zijn verboden en iedereen die thuis kan werken moet dat ook doen. De autoriteiten waarschuwen dat bedrijven die de veiligheid van hun personeel niet kunnen garanderen, kunnen worden gesloten.

De maatregelen zijn strenger dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Boetes bij overtreding kunnen oplopen tot omgerekend ruim 5500 euro.

Italiaanse rugbyprof wordt ambulancebroeder

De Italiaan Maxime Mbanda is normaal rugbyinternational, maar rijdt nu rond als chauffeur op een ambulance in de regio Emilia-Romagna, een van de zwaarst getroffen gebieden in Italië.

"Toen alle rugbywedstrijden werden afgelast, vroeg ik me af wat ik kon betekenen, ook zonder medische achtergrond. Er bleek een tekort aan chauffeurs te zijn." Het begon met het vervoeren van maskers, kleding en voedsel, maar al snel kreeg Mbanda de taak om besmette personen te verplaatsen.

Taxichauffeurs willen naar Malieveld

Een aantal taxichauffeurs wil ook aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling voor ondernemers die gedupeerd zijn door de coronacrisis, melden AT5 en NH Nieuws. De chauffeurs kwamen erachter dat ze geen gebruik kunnen maken van de regeling en roepen elkaar in WhatsApp-groepen op om dinsdag op het Malieveld in Den Haag te protesteren.

"Ik heb net mijn buffer uitgegeven in januari en februari, dat zijn de stille maanden. In maart verwachtte ik weer inkomsten", zegt van de chauffeurs. "Mijn maandelijkse kosten zijn al gauw 1500 euro per maand. Het is verschrikkelijk. Mijn buffer raakt op."

Het protest in Den Haag moet om 14.00 uur beginnen. Deelnemers worden opgeroepen om vanwege het coronavirus in hun taxi te blijven zitten.

Defensie levert extra beademingsapparatuur aan ziekenhuizen

Het ministerie van Defensie stelt nog eens 25 beademingsapparaten beschikbaar voor ziekenhuizen. Die komen boven op de veertig apparaten die al aan zeven ziekenhuizen waren geleverd. De apparatuur wordt gebruikt op IC-afdelingen. Defensie stelt ook medische planners en verpleegkundigen beschikbaar.