IOC-voorzitter Thomas Bach EPA
Sport en corona

De organisatoren van de naar 2021 verschoven Olympische Spelen in Tokio zijn van plan het evenement op 23 juli te openen, zo melden Japanse media.

De Paralympische Spelen zouden in 2021 worden verzet naar 24 augustus tot en met 5 september.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Japanse organisatiecomité willen het besluit op korte termijn bekendmaken, zo bericht onder meer NHK, de Japanse publieke omroep. 8 augustus wordt als einddatum genoemd.

Coördinator John Coates van het IOC liet ook al doorschemeren dat de uitgestelde Spelen volgend jaar waarschijnlijk tussen half juli en eind augustus worden afgewerkt, zoals dit jaar ook de bedoeling zou zijn geweest.

De 32ste Zomerspelen zouden dit jaar aanvankelijk op 24 juli beginnen, maar werden vanwege de coronapandemie uitgesteld. De verwachting is dat in de komende drie weken de nieuwe datum bekend wordt gemaakt.

Kijk hieronder naar de mededeling van IOC-voorzitter Bach, afgelopen week, over het uitstel van de Spelen:

IOC-voorzitter Bach: 'We moeten de Spelen uitstellen naar 2021'

In Japan bestaat de vrees dat het coronavirus nog niet over zijn hoogtepunt is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld delen van de provincie Hubei in China. Daar is het strikte reisregime versoepeld, behalve in de miljoenenstad Wuhan. Daar brak de wereldwijde coronacrisis uit en blijven de inwoners nog in quarantaine tot 8 april. In Japan is geen volledige lockdown van kracht.

WK's en Tour in de knel

Als de nieuwe data kloppen dan gaan de Spelen volgend jaar wel botsen met enkele andere evenementen, zoals de WK zwemmen (16 juli-1 augustus) en de WK atletiek (6-15 augustus).

Atletiekbaas Sebastian Coe heeft al gezegd dat zijn WK een jaar kan worden uitgesteld naar de zomer van 2022.

Er is ook een overlap met de Tour de France, die in 2021 van 2 tot en met 25 juli op de kalender staat. Ook dit jaar was die overlap er, maar werd de Tour een week opgeschoven. Zodoende eindigt de koers op 19 juli, een kleine week voor de Spelen zouden beginnen. De Tour staat vooralsnog wel op de kalender en begint op 27 juni.

Europese titel 2022?

Een ander vraagteken staat nog altijd achter het EK voor vrouwen. Dat staat op de rol van 11 juli tot 1 augustus volgend jaar, maar met de verschuiving van het EK voor mannen, eerder deze maand, is die begindatum ook hoogst onzeker. Een werkgroep van de UEFA buigt zich nog over een nieuwe datum, maar er wordt al rekening mee gehouden dat de vrouwen pas in 2022 hun EK zullen afwerken. Ook bondscoach Sarina Wiegman denkt dat dat de meest logische optie is.

Het EK voetbal voor mannen, dat net als de Spelen een jaar is verschoven, wordt nu van 11 juni tot en met 11 juli georganiseerd.

Wat niet direct conflicteert, maar wel een week na de beoogde einddatum van de Spelen op de rol staat, zijn de EK hockey voor mannen en vrouwen in eigen land. Op 16 augustus zou dat moeten beginnen in het Wagener Stadion in Amstelveen.

STER reclame