Wiegman begripvol: 'Olympische Spelen moeten een feestje zijn'

De Nederlandse voetbalsters moeten hun debuut op de Olympische Spelen een jaar uitstellen. Bondscoach Sarina Wiegman heeft begrip voor het besluit om de Spelen van Tokio naar volgend jaar te verschuiven.

"Het uitstel van de Spelen zagen we natuurlijk al een tijdje aankomen. Maar als het definitieve besluit dan valt, komt dat toch wel even binnen", aldus Wiegman.

"Aan de andere kant: als je ziet wat er in Nederland en in de wereld gaande is, dan kan je maar één beslissing nemen en dat is de Spelen uitstellen. Ik ben wel blij dat het niet volledig gecanceld is. De Spelen moeten een feest zijn, voor iedereen. Dat kan op dit moment niet. Dus is het een goede zet om het een jaar uit te stelen."

Europees kampioenschap voor vrouwen

De verschuiving heeft ook nog andere consequenties voor het vrouwenelftal. Wiegman gaat ervan uit dat de Spelen van Tokio in de zomer van 2021 worden gehouden en dat het Europees kampioenschap voor vrouwen dus wordt opgeschoven naar 2022.

Sarina Wiegman AFP

"Praktisch gezien lijkt het me niet mogelijk om twee eindtoernooien achter elkaar te plakken in één zomer, dat zou heel onverstandig zijn", aldus Wiegman. "De UEFA zal daar een beslissing in nemen en ik verwacht dat het EK wordt opgeschoven."

Officieel moeten de voetbalsters zich nog kwalificeren voor het EK, dat van 11 juli tot en met 1 augustus op de kalender staat, maar dat is een formaliteit.

STER reclame