Annemiek van Vleuten
NOS SportAangepast

Sporters teleurgesteld, maar begrijpen beslissing IOC: 'Enige juiste besluit'

Het uitstellen van de Olympische Spelen naar de zomer van 2021 komt voor veel sporters niet als een verrassing. Toch is de teleurstelling groot.

Wielrenster Annemiek van Vleuten - wereldkampioene op de weg - is het volledig eens met de beslissing van het IOC. "Het is het enige juiste besluit. Nu door laten gaan was ook niet eerlijk geweest, omdat iedereen met andere omstandigheden heeft te maken."

Ook Kirsten Wild, achtvoudig wereldkampioene op de baan, begrijpt de keuze, maar schrok toch: "Ik moet het wel even laten bezinken. Tokio was mijn allergrootste doel om nog te halen en dat zou ook mijn eindstation zijn. Dat is nog even niet aan de orde."

Wild zou na Tokio met pensioen gaan: 'Dat is nog even niet aan de orde'

Van Vleuten: "Maar eigenlijk maakte ik me nog het minst zorgen over de Spelen, die worden toch wel gehouden. Ik maak me drukker over wat er met bijvoorbeeld De Ronde van Vlaanderen gaat gebeuren."

"Gaan die überhaupt nog wel door? Ik wil koersen in mijn regenboogtrui, maar het is de vraag wanneer dat weer kan. Tot die tijd heb je geen idee waarvoor je traint. Dat is lastig, al schijnt gelukkig nu het zonnetje.

Kromowidjojo gaat nog jaar door

Ranomi Kromowidjojo is ook blij dat er duidelijkheid is. De 29-jarige zwemster besloot in 2017 met het oog op de Spelen haar loopbaan tot Tokio te verlengen en wil nu ook zeker nog een jaar door.

"Als de Spelen volgend jaar zijn, ben ik graag van de partij. Daar bikkelen we nog wel een jaar voor door, want de Spelen, daar doe ik het voor", aldus de winnares van goud op de 50 en 100 meter vrije slag in 2012 in Londen.

Atlete Dafne Schippers vertelt dat ze erg naar het evenement had uitgekeken en ook in goede vorm verkeert. Toch begrijpt ze de beslissing en vindt ze dat we alles moeten doen om het coronavirus te stoppen.

Turnster Sanne Wevers, die vier jaar geleden goud veroverde op de balk, noemt het op Instagram de juiste beslissing en bedankt de organisatie voor het besluit.

Zeilster Marit Bouwmeester, die in Tokio eveneens een titel te verdedigen had, was niet verbaasd over het besluit van het IOC. "Het is ook de enig juiste beslissing. Balen is het wel, want je traint elke dag keihard voor de Spelen. Daar wil je jezelf laten zien. Maar heel veel ondernemers die hun deuren moeten sluiten, zullen hetzelfde gevoel hebben. Je werk en je doel valt even even weg."

Bouwmeester: 'Balen, maar als topsporter leer je omgaan met tegenslagen'

De 31-jarige Friezin, die eerder dit jaar voor de vierde keer wereldkampioene werd in de Laser Radial-klasse, laat zich echter niet uit het veld slaan. "Als topsporter leer je ook situaties te accepteren en om te gaan met tegenslagen en veranderingen. We zitten nu met z'n allen in deze situatie, maar kunnen er niets aan doen - tot op zekere hoogte tenminste - en moeten er zo goed mogelijk mee omgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl