NOS SportAangepast

NOC*NSF blij dat focus nu op gezondheid kan: 'Die Spelen komen vanzelf wel'

Hendriks is opgelucht voor sporters: 'Ze zaten in een enorm spanningsveld'

Na snel toenemende wereldwijde druk is het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overstag gegaan. De Olympische en Paralympische Spelen van Tokio worden niet in 2020, maar in 2021 gehouden.

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, is blij met de duidelijkheid die het IOC verschaft heeft. "Ik denk dat dit vooral voor onze topsporters prettig is, omdat ze een aanpassing kunnen maken in hun trainingsschema."

"Ze kunnen hun focus leggen naar gezondheid en de richtlijnen zoals die door de overheid zijn afgegeven. Dat is een fijne geruststelling voor de sporters."

Van den Hoogenband: geen risico's meer voor sporters

Chef de mission Pieter van den Hoogenband trok eenzelfde conclusie: "Die duidelijkheid is fijn. Onze sporters nemen daardoor geen risico's meer qua trainingen. Nu kunnen we ons als ploeg focussen op wat de hele samenleving moet doen: het bestrijden van het coronavirus."

Van den Hoogenband vindt uitstellen Spelen 'fijn nieuws'

Van den Hoogenband: "Als we weten wanneer de Spelen volgend jaar zijn, kunnen we verder met onze planning. Wij hoorden ook geluiden dat de Spelen helemaal gecanceld zouden worden. Dus in dat opzicht was het nieuws van vandaag wel fijn."

Ook Dielessen vreesde even voor afstel

Op NPO Radio 1 reageerde ook Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "Ik zag 'm wel aankomen. Mijn eerste reactie was er een van opluchting, er is nu duidelijkheid. Die Spelen komen vanzelf wel. Gezondheid gaat voor alles."

Dielessen vervolgt: "Ik heb de afgelopen week gevreesd dat het tot afstel zou komen, want zo'n groot evenement verschuif je niet zomaar."

Door sporttoernooien over de hele wereld ging de laatste weken een streep. De druk op het IOC om ook de Olympische en Paralympische Spelen te verzetten, nam toe.

"Waar ze veel tijd voor nodig hadden, is niet zozeer het besluit om uit te stellen, dat was al wel genomen", zegt Hendriks. "Maar wat dan? Kunnen de Spelen wel verplaatst worden en zo ja, in welke hoedanigheid."

Nu de Spelen zijn uitgesteld, moet het IOC nog tal van hindernissen aanpakken. Hendriks noemt als voorbeeld de woningen in het olympisch dorp, waar eind juli en begin augustus sporters gehuisvest zouden worden.

"Daar kun je alles controleren, er is adequate medische zorg en hygiënisch gecontroleerde voeding. Maar dat dorp is vanaf september verkocht, dan wonen er Japanners in. Voordat je scherp hebt waar de sporters kunnen verblijven, ben je een hele tijd verder."

Thomas Bach

Een nieuwe datum voor de Spelen is er nog niet, het IOC spreekt van 'uiterlijk de zomer van 2021'. Hendriks heeft op het moment geen uitgesproken voorkeur.

"Ik ben in elk geval blij dat we de tijd hebben om te focussen op de gezondheid van iedereen en goed kunnen nadenken. Wat doen we bijvoorbeeld met het klimaat en de hoge temperaturen? Kunnen we het moment van de Spelen aanpassen zodat het niet de allerheetste tijd van het jaar is?"

"Dat is allemaal niet snel te beantwoorden, maar we zullen zeker suggesties richting het IOC laten gaan", aldus Hendriks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl