Tokio, maart 2020
NOS Sport

In Tokio is vooral begrip voor uitstel Spelen: 'Zo kan je geen sport vieren'

In Japan is met berusting en begrip gereageerd op het besluit om de Olympische Spelen een jaar uit te stellen. Er was wel verbazing over de manier waarop dat gebeurde, met name de stelligheid waarmee de Japanse premier Shinzo Abe tot op het laatste moment volhield dat het evenement 'gewoon' door kon gaan.

Intussen heeft de stad hele andere zorgen: burgemeester Yuriko Koike maakte woensdag bekend dat er 74 nieuwe coronabesmettingen zijn ontdekt. Daarom verzocht zij de inwoners van Tokio om vanaf zaterdag thuis te blijven en waar mogelijk thuis te werken.

Des te opvallender was de ongekende drukte in parken in de hoofdstad de voorbije dagen. Duizenden mensen kwamen bijeen om te genieten van de tot volle wasdom gekomen kersenbloesem - sakura in het Japans.

Inwoners van Tokio kijken naar de kersenbloesem

De 47-jarige Yumi Yoshida ziet het met verbazing aan. "Ik ben echt geschokt dat zo veel mensen samenkomen. Ik zit bij een hardloopclub, dus ik moest wel door het park lopen. Maar ik probeer afstand te houden. Al deze mensen lopen gevaar, of misschien verspreiden ze het virus wel."

Naast Yoshida staat Tomoko Hirata (46), naar eigen zeggen een verdienstelijk amateurtriatlete. Ze keek reikhalzend uit naar dat onderdeel, maar stelt dat de veiligheid van atleten en inwoners van Tokio voorop moeten staan. "Onder de huidige omstandigheden kun je geen sport vieren. Het virus zou zich bovendien snel kunnen verspreiden over Japan."

Tokio, maart 2020

Even verderop lopen de vriendinnen Yokomori Moeka en Hanoko Yamamoto, beiden vijftien, voorbij Yoyogi National Stadium. Daar won Erica Terpstra in 1964 een olympische zwemmedaille. Ze kennen haar niet, moeten ze allebei toegeven, maar Moeka volgt de zwemhelden van nu op de voet.

Fan van Daiya Seto

"Ik heb geen kaartjes, maar ik was van plan zo veel mogelijk naar het zwemmen te kijken. Ik ben fan van Daiya Seto", aldus Moeka over de atleet die in Rio nog brons won op de 400 meter wisselslag. "Nu is het wachten tot volgend jaar. Dat is natuurlijk jammer, maar ik vind het goed dat ze tot dit besluit zijn gekomen."

Haar vriendin knikt instemmend: "Maar voor sommigen atleten was dit misschien wel hun laatste kans om mee te doen aan de Spelen. Dat is natuurlijk wel een drama."

Daiya Seto in actie tijdens de Olympische Spelen van Rio in 2016

Er wordt ook fanatiek gesport in het park, onder andere door de 76-jarige Koichi Fukuda. "Ik kom hier iedere dag om hard te lopen", zegt hij trots.

Fukuda vindt dat Japan koste wat kost moet voorkomen dat het virus het land binnenkomt via atleten of toeristen. "Het is nog onzeker wanneer het virus zal verdwijnen en er is nog geen vaccin. Voor ouderen is dat eng. Ik ben zelf ook bang het virus te krijgen."

Bakken met geld

Tanaka snapt wel dat er tot het laatste moment is gewacht met uitstel. "Er spelen allerlei belangen, voor tv-zenders gaat het om bakken met geld en grote bedrijven hebben miljarden geïnvesteerd. Kijk alleen al naar al die reclames. Dat is allemaal al betaald. Wat gaat daarmee gebeuren?"

Hij verwacht dat de Spelen van 2021 niet dezelfde allure zullen hebben. "Er zal minder geld zijn, dat lijkt me duidelijk. De sfeer zal hoe dan ook anders zijn. Ik ben bang dat het enthousiasme voor de Spelen in Tokio afneemt", voorspelt Tanaka.

Tokio, maart 2020

Naoko Takeda, die kaartjes heeft voor synchroonzwemmen, is optimistischer. "Ik ga nu een jaar later, met net zo veel enthousiasme. Ik ga ervan uit dat ik mijn kaartjes gewoon kan behouden."

Tegelijkertijd realiseert Takeda zich dat verschuiving van de Spelen voor sommige atleten een ramp is. "Tokio 2020 was misschien hun laatste kans om op het hoogste niveau hun talent te laten zien. Dat is jammer." Daar staat tegenover dat sommigen juist de kans hebben om alsnog deel te nemen. "Dat is dan weer mooi."

Eerlijke omstandigheden

In Japanse media reageerden atleten begripvol op het besluit om de Spelen uit te stellen.

PSV-speler Ritsu Doan, die komende zomer eigenlijk voor het Japanse olympisch voetbalteam zou uitkomen, zegt dat hij nu een helder doel heeft voor volgend seizoen. "De wereld moet nu eerst samenkomen om deze crisis te boven te komen. Wij, de atleten, zorgen ervoor dat wij volgend jaar klaar zijn om de wereld een goed gevoel te geven."

Sommige atleten staan door het uitstel van de Spelen voor een lastige keuze, vooral atleten voor wie Tokio 2020 eigenlijk een laatste kunstje had moeten zijn. Doorgaan tot 2021 of stoppen?

Afscheid van klimmuur

De 31-jarige klimster Akiyo Noguchi had aankomende zomer in stijl afscheid willen nemen van de klimmuur, maar heeft besloten toch door te gaan tot 2021. "Het voordeel is: nu mag ik nog een jaar langer door als atleet."

Datzelfde geldt voor rugbyspeler Kenki Fukuoka, die eigenlijk van plan was zijn schoenen aan de wilgen te hangen om zich te kunnen richten op een carrière als arts. "Maar het heeft geen enkele zin om na te denken over zaken waar je geen invloed op hebt. Ik blijf hard mijn best doen. Ik blijf dus nog een jaar doorgaan."

Tokio, maart 2020

Voor atleten die met blessures kampen of niet in de beste vorm verkeren, lijkt uitstel een buitenkans. Dat geldt bijvoorbeeld voor Kei Nishikori, die de voorbije maanden in een vormdip zat. De in Japan immens populaire tennisser zei dat het verplaatsen van de Spelen een opluchting was.

Niet alleen omdat de gezondheid van atleten en fans voorop moet staan, maar ook voor zijn kansen op sportief succes. "Hopelijk kan ik nu beter voorbereid aan de start van de Spelen verschijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl