Henk Grol ANP
Sport en corona

Voor sporters die in de nadagen van hun carrière zitten, kan het uitstel van de Spelen naar 2021 betekenen dat ze al hun reserves moeten gaan aanspreken om nog een jaar langer door te kunnen gaan. De meesten twijfelen daar echter geen moment over.

"Ik ben van zo ver gekomen, ik zou het mezelf nooit vergeven als ik nu afhaak", zegt judoka Henk Grol. Hij wordt over drie weken 35 jaar, zijn lichaam is bijna op en hij moet zich nog zien te kwalificeren, maar de routinier zet alles opzij voor die ontbrekende gouden olympische medaille. "Dan maar volgend jaar afscheid nemen in Tokio."

Turner Epke Zonderland (33 jaar) en baanwielrenster Kirsten Wild (37 jaar) - beiden kansrijk voor een olympische titel - zijn er nog niet helemaal uit of ze er volgend jaar bij zijn. "Mijn intentie is om door te gaan", zei Zonderland. En Wild: "Elke keer denk ik aan stoppen en dan komt er weer een nieuw doel. Nu ook..."

Bekijk in de carrousel hieronder interviews met Kirsten Wild en Epke Zonderland.

Of wat te denken van schermer Bas Verwijlen? Hij is 36 jaar, werkt bij de politie en wordt voor de tweede keer vader. "Er zijn een heleboel vraagtekens, maar hoe dan ook: ik zal er klaar voor zijn als het in 2021 gehouden gaat worden", zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Ook voor Andrea Deelstra is de toekomst ongewis. De 35-jarige atlete verkocht haar huis om naar Tokio te gaan, maar miste de limiet. Nu alles opschuift, krijgt ze dan een nieuw kwalificatiemoment? En kan ze zich daar nog voor opladen?

Van den Hoogenband wil 'Epke en Henk er heel graag bij hebben'

Als we de namen van Zonderland en Grol voorleggen aan chef de mission Pieter van den Hoogenband verschijnt er een lach op zijn gezicht. Hij heeft een zwak voor de sporters die in hun nadagen nog zo gebrand zijn op succes.

"Hele bijzondere sporters met enorme talenten. Mensen zoals Epke en Henk hadden de focus op een laatste kunstje. Het is nu aan ons en alle betrokkenen om ze te ondersteunen, want ik zou ze er toch wel heel graag bij willen hebben in 2021."

Van den Hoogenband: 'Wil Zonderland en Grol er heel graag bij hebben in 2021'

Bij zwemster Ranomi Kromowidjojo (29) en wielrenster Annemiek van Vleuten (37) is er geen twijfel: zij zijn er gewoon bij volgend jaar in Tokio om hun prijzenkast nog verder uit te breiden. "Ik bikkel nog wel een jaar door, want de Spelen, daar doe ik het voor", aldus Kromowidjojo.

Daar sluit zeilster Marit Bouwmeester (31) zich bij aan. Zij zal haar titel verdedigen in Tokio: "Ik liet qua toekomst veel afhangen van de Spelen, eigenlijk. Daarna zou ik wel verder zien. Dit seizoen loopt allemaal anders dan de oorspronkelijke planning. Ik blijf nu sowieso nog een jaar zeilen."

Bouwmeester over het uitstellen van de Spelen

Ook een andere zeilster, de 39-jarige Lobke Berkhout (in het bezit van olympisch zilver en brons), verlengt haar carrière met een jaar. "Ik ben iemand die als ze iets oppakt het ook wil afmaken. Ik moet wel zeggen dat als de Spelen met twee jaar waren uitgesteld, ik er echt over na had moeten denken of ik door zou zijn gegaan."

Berkhout wil afmaken waar ze aan begonnen is

Dat geldt ook voor boksster Nouchka Fontijn (32): "Mijn pensioen moet ik nog even uitstellen. Ze zeggen dat je altijd moet stoppen op je hoogtepunt. Nou, daar ben ik wel aan toe. Het andere leven moet dus nog maar even wachten."

Caldas ziet wel hoe het verder gaat

Maar niet alleen sporters moeten hun schema verlengen, ook coaches. Zoals Max Caldas bijvoorbeeld, de bondscoach van de hockeymannen. Hij zou na Tokio 2020 vertrekken bij Oranje en weet niet wat hij nu gaat doen.

"Voorlopig heb ik ook nog geen nieuwe data gehoord voor de Spelen. We moeten de juiste dingen in de juiste volgorde doen. Dan zien we vanzelf wel hoe het verder gaat."

Max Caldas AFP

Blijven er nog wat namen over. Kan judoka Marhinde Verkerk (34) het opbrengen om nog een jaar met Guusje Steenhuis te strijden om een olympisch ticket? Heeft baanrenner Theo Bos (36) het nog in zich om de Spelen te halen?

Ook bokser Peter Müllenberg (32) en tafeltennisster Li Jie (36) moeten nog alle zeilen bijzetten om Tokio te halen. Churandy Martina is al geplaatst, maar volgend jaar wordt de goedlachse atleet 37 jaar. Kan hij zijn topniveau behouden?

De vraag of de Spelen dit jaar doorgaan is beantwoord, maar het uitstellen van Tokio 2020 roept duidelijk ook veel nieuwe vragen op.

STER reclame