NOS Sport

Marathonloopster verkoopt woning om olympische droom levend te houden

Olympische droom noopt marathonloopster Deelstra tot verkoop huis

Een olympische droom najagen dwingt sporters soms tot het maken van rigoureuze keuzes. Marathonloopster Andrea Deelstra probeert haar woning in Apeldoorn te verkopen om haar leven als topsportster te kunnen voortzetten.

Deelstra miste in september door een blessure de olympische limiet bij de marathon van Berlijn. De 34-jarige atlete had bij kwalificatie voor Tokio 2020 financiële steun van sportkoepel NOC*NSF gekregen om haar topsportprogramma te kunnen voortzetten, maar die tegemoetkoming verviel nu. Het betekende een fikse tegenvaller.

'Was anders in de financiële problemen gekomen'

En dus koos de nummer zestig van de Spelen van Rio de Janeiro ervoor om haar huis voor een goed bedrag te verkopen. "Ik wil graag samenwonen met mijn vriend, maar ik haal er ook een stukje financiële zekerheid uit", legt Deelstra haar onorthodoxe keuze uit. "Als ik in Berlijn de limiet had gelopen, had ik nu een A-status gehad, maar dat is niet gebeurd."

Volgens Deelstra was het geen optie om zonder A-status en zonder de verkoop van haar woning op dezelfde voet door te gaan. "Ik zou daarmee financieel in de problemen kunnen zijn gekomen, zover is het gelukkig nog niet."

Andrea Deelstra vertelde in oktober op NPO Radio 1 al over de noodzaak om haar huis te verkopen:

Deelstra heeft nu de datum 1 maart 2020 rood omcirkeld in haar agenda. Ze wil dan op de marathon van Tokio alsnog kwalificatie voor de Spelen afdwingen. Het is dan ook haar laatste kans.

"De gegevens van de marathon van Berlijn wezen uit dat ik zover onder mijn maximale kunnen heb gelopen. Dat zegt mij dat ik weet dat ik het in mij heb", aldus de atlete.

Limiet

Deelstra moet bij de marathon van Tokio in de topacht zien te eindigen of voldoen aan de limiet van 2.28.30. Haar persoonlijke record staat op 2.26.46.

Ze is vol vertrouwen dat haar missie ook zal slagen. "In Tokio heb ik dan waarschijnlijk ook minder last van mijn hooikoortsklachten. Ik ben er ook al een keer geweest hoe het is om daar te lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl