IOC-lid Hoevertsz verzekert: 'Gekwalificeerde sporters behouden hun ticket'
De kogel ging dinsdag dan eindelijk door de kerk: de Olympische Spelen van 2020 gaan pas in 2021 plaatsvinden. Het oprukkende coronavirus liet geen andere beslissing meer toe, vertelt IOC-bestuurslid Nicole Hoevertsz in Langs de Lijn En Omstreken.
"Zondag werd voor het eerst officieel gesproken over de mogelijkheid van uitstel", haalt de Arubaanse, die als synchroonzwemster in 1984 zelf olympiër was, de tijdlijn van de afgelopen dagen terug. "Maar dinsdagmorgen nam Wereldgezondheidsorganisatie WHO een nieuw standpunt in ten aanzien van het coronavirus."
"Ze noemden het virus ongelooflijk onvoorspelbaar en de ontwikkelingen gingen zo snel. Over de gehele wereld. Daar hoef ik jullie in Nederland niets over te vertellen. Toen werd wel duidelijk dat we iets moesten gaan doen."
Telefonisch overleg
Er volgde een telefoongesprek tussen IOC-voorzitter Thomas Bach, de Japanse premier Shinzo Abe en het organiserend comité. De uitkomst werd korte tijd later wereldkundig gemaakt: de Olympische Spelen in Tokio worden uitgesteld en zullen zeker niet meer in 2020 gehouden worden.
Een uniek en ook verstrekkend besluit. En niet alleen op juridisch en financieel gebied, benadrukt Hoevertsz, die in 2017 in het hoofdbestuur van het Internationaal Olympisch Comité gekozen werd. "Er komt zo ontzettend veel meer bij kijken. Een nieuwe datum vinden bijvoorbeeld gaat een 'hell of a job' worden. We moeten een datum gaan vinden waar iedereen het over eens is."
Die 'iedereen' behelst 33 internationale federaties, maar ook belangrijke sportorganisaties als de Amerikaanse NBA en Major League Baseball en de UEFA in Europa. "Dat zijn organisaties waar zeker naar geluisterd gaat worden. Al die kalenders moeten gesynchroniseerd worden en daar moet dan een datum uit voortvloeien - dat moet de komende weken gebeuren - die het minst slecht is voor iedereen."
Geen specifiek seizoen
Dat er gekozen gaat worden voor een periode die in ieder geval niet voorbij de zomer van 2021 ligt, spreekt Hoevertsz met klem tegen. "Nee, nee, nee, dat hebben we niet gezegd. Er is geen specifiek seizoen genoemd. Helemaal niet. Alleen het jaar 2021. Want daarna zou het wel heel gecompliceerd worden. Maar nee, er is nog helemaal niet gesproken over een specifieke periode."
Ander aspect: wie mogen er meedoen? Veel sporters hadden zich al geplaatst voor de Spelen die op 24 juli zouden beginnen, anderen zitten nog middenin hun kwalificatietraject. "Daar hadden we zondag al over gesproken en we hebben toen afgesproken dat de 57% die zich al gekwalificeerd heeft, gerespecteerd wordt. Dat blijft staan."
43% van de beschikbare plaatsen op de Spelen moet nog verdeeld worden. "Daar moet een heel nieuw kwalificatieproces voor opgesteld worden. Althans, er moeten nieuwe data gevonden worden voor de kwalificatietoernooien. En misschien worden er nog extra kwalificatieplekken toegevoegd. Daar moeten we nog naar gaan kijken."
Juristen, experts en dokters
Hoevertsz noemt het uitstellen van de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio 2020 - een naam die gehandhaafd blijft, ook al gaan de medailles pas in 2021 verdeeld worden - een goede en wijze beslissing. "Het positieve is dat iedereen het erover eens is dat de Spelen moeten doorgaan. Als we dat maar voor ogen blijven houden, komen al die andere aspecten ook wel voor elkaar."
"Laat dat maar aan het IOC over en de hele groep van juristen, experts en dokters. Want om het nog gecompliceerder te maken: we weten ook nog steeds niet hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen."