RIVM: coronamaatregelen minder effectief dan verwacht en drukte bij ziekenhuisapothekers
- Het afgelopen etmaal is het dodental gestegen met 132, meldt het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 771 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van corona. 975 coronapatiënten liggen op de IC.
- De groei van het aantal doden door het coronavirus in Italië vlakt af.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
- Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Sluiting liveblog
We sluiten het liveblog voor vandaag. Lees hier terug wat er op zondag 29 maart gebeurde.
Het liveblog van morgen start hier.
Waarom Duitsland zoveel IC-capaciteit heeft
Twee Nederlandse coronapatiënten zijn opgenomen in een Duits ziekenhuis. Daar is voorlopig voldoende ziekenhuiscapaciteit. "En dat zegt wel iets over Duitsland", vertelt correspondent Wouter Zwart in NOS Met het Oog op Morgen. "Er zijn zo'n 28.000 IC-bedden en dat is met afstand het meeste per hoofd van de bevolking in heel Europa."
Het is moeilijk om exact te verklaren waarom er zoveel capaciteit is, maar een ding speelt volgens Zwart zeker mee: "In Nederland zijn we de afgelopen jaren al gaan snijden in het aantal ziekenhuizen, omdat de kwaliteit van de zorg volgens experts vooruit gaat als je die concentreert in een aantal klinieken. Duitsland loopt wat dat betreft achter. Die discussie speelt hier wel, maar dat is gewoon nog niet gebeurd."
Ziekenhuizen sluiten is een zeer onpopulaire maatregel in Duitsland. "De Duitsers hechten enorm aan hun ziekenhuis in de buurt. Dat speelt wel degelijk mee denk ik." Er zullen de komende tijd meer Nederlanders worden opgenomen in Duitsland, denkt Zwart. "Maar het Duitse RIVM heeft de rem al een beetje ingedrukt. Zij zeggen: de piek moet hier nog komen. Dus ja, er kan nog hulp zijn voor Italianen of Nederlanders, maar hoeveel precies is nog afwachten."
Eerste Kamer handelt noodpakket coronacrisis plenair af
Eerste Kamervoorzitter Bruijn zal de fractievoorzitters van de verschillende partijen voorstellen om vanaf dinsdag 7 april kort en op aangepaste wijze plenair te vergaderen om spoedwetsvoorstellen van het kabinet te behandelen. De eerste vijf corona-noodmaatregelen zijn al door de Tweede Kamer goedgekeurd.
Vanwege de coronacrisis kwam de Eerste Kamer op dinsdag 10 maart voor het laatst bij elkaar en sindsdien werken de senatoren digitaal. Om de spoedwetten te bekrachtigen komen de fractieleiders, die samen het zogenoemde College van Senioren vormen, toch bij elkaar.
Belgische VTM drone lokt positieve reacties uit
Televisiezender VTM vliegt met een drone over België en krijgt daarop ontzettend veel positieve reacties op. "Mensen smeken of we boven hun dorp komen filmen met de drone, dus mensen willen laten zien dat ze solidair zijn, dat ze saamhorig zijn", zegt Stef Wauters, de presentator van het VTM Nieuws.
Rabobank keert voorlopig geen dividend uit
Rabobank volgt het advies van de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank op om voorlopig geen dividend uit te keren. Dat duurt tot ten minste 1 oktober. De ECB had hiertoe opgeroepen zodat de banken de economie kunnen blijven steunen.
Huishoudens kloppen bij de banken aan voor bijvoorbeeld uitstel van hypotheekbetaling en ook het midden- en kleinbedrijf en grote bedrijven vragen om steun. Rabobank wil genoeg middelen in kas houden om die steun te kunnen blijven verlenen en klanten door de crisis te helpen.
Bijna 4000 nieuwe besmettingen in Duitsland
Het aantal besmettingen met het coronavirus is in Duitsland in een dag tijd met 3965 gestegen naar 52.547. Dat meldde het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. De meeste nieuwe gevallen werden vastgesteld in de deelstaten Beieren (12.881) en Noordrijn-Westfalen (11.400).
Het dodental door het coronavirus is volgens de officiële cijfers van het instituut opgelopen van 325 naar 389.
Nigeria kondigt lockdown aan
Alle inwoners van Lagos en Abuja moeten vanaf morgenavond 22.00 uur twee weken thuisblijven en alle bedrijven en kantoren worden gesloten. De maatregelen zijn bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Nigeria zijn 97 besmettingen met het virus vastgesteld, de meesten in Lagos en Abuja.
Online kerkdiensten: uitgeprinte selfies op de kerkbanken en koffie en koek pas na de dienst
Alleen kleinschalige diensten tot 30 personen mogen doorgaan als er 1,5 meter afstand wordt bewaard. Veel kerken moeten daarom een creatieve oplossing zoeken om de diensten toch door te kunnen laten gaan. In Leiden heeft een predikant vandaag zijn gemeenschap opgeroepen om selfies in te sturen, die nu uitgeprint op de kerkbanken staan. Het idee van de foto's komt uit Italië, waar een pastoor er mee begon.
Lees hieronder het artikel over online kerkdiensten.
Strengere quarantaineregels in Moskou
Vanaf morgen gaan in Moskou strengere quarantaineregels gelden. Mensen mogen alleen nog naar buiten om eten of medicijnen te kopen bij de dichtstbijzijnde winkel of apotheek en om hun huisvuil aan de straat te zetten. De hond uitlaten mag wel, maar je mag niet verder dan 100 meter van de plek waar je woont.
Mensen die naar hun werk willen hebben een speciale pas nodig die de gemeente de komende dagen gaat uitgeven.
Burgemeester Den Bosch pleit voor verlenging coronamaatregelen
Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch adviseert het kabinet om de coronamaatregelen nog tot zeker 1 mei te verlengen. Mikkers, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Brabant-Noord, deed zijn oproep in het actualiteitenprogramma 1Vandaag. Volgens hem kunnen de maatregelen ook niet "met een big bang worden afgeschaft".
Het kabinet besluit dinsdag of de maatregelen worden verlengd.
Kijk hieronder naar het interview met Jack Mikkers.
292 nieuwe doden in Frankrijk
In Frankrijk zijn er de afgelopen 24 uur 292 nieuwe doden door het coronavirus gemeld. Sinds 1 maart zijn er in Frankrijk 2606 mensen gestorven door het virus, maar het zijn er waarschijnlijk veel meer. De overheid telt alleen de doden in ziekenhuizen. Vanaf volgende week zullen ook de cijfers van het aantal doden in bejaardenhuizen worden meegenomen.
Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus steeg van 37.575 naar 40.174.
Website voor tegemoetkoming ondernemers weer bereikbaar
Op de website waarop ondernemers hun aanvraag kunnen indienen voor tegemoetkoming in de schade door het coronavirus is de aanvraagprocedure weer te raadplegen. Wel zijn er nog technische problemen, waardoor niet alles optimaal werkt, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De dienst past de tekst later aan om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk het formulier gaan invullen.
Volksverhuizing door corona in India
Ondanks de lockdown in India zijn veel mensen op weg gegaan. Het zijn vooral arbeidsmigranten die terug willen naar hun dorp. Daarvan zijn er zo'n 120 miljoen in India. Ze hebben geen werk meer in de fabrieken, op de bouwplaatsen en in de huishoudens in de grote steden en daardoor vaak ook geen eten en onderkomen meer. Velen van hen zijn op straat gezet. Omdat het openbaar vervoer niet meer rijdt, zijn ze te voet onderweg naar het platteland. De vrees bestaat dat het coronavirus nu ook afgelegen gebieden bereikt en plaatsen waar de gezondheidszorg niet toereikend is.
Lees hieronder het verhaal van correspondent Aletta André.
Aantal doden door corona in staat New York met 237 gestegen
Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in de staat New York is de afgelopen dag met 237 gestegen tot een totaal van 965 sinds de uitbraak begon.
De staat meldde ook 7195 nieuwe bevestigde gevallen van het coronavirus, waarmee het totale aantal op 59.513 komt. Nog eens 1175 mensen werden de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen, waardoor het totaal toenam tot meer dan 8500 ziekenhuisopnames. 2000 mensen liggen op de intensive care.
New York is de zwaarst getroffen staat binnen Amerika. In Nieuwsuur vanavond meer over de stad New York die is lamgelegd door het coronavirus.
756 doden in Italië, aantal IC-opnamen Italië flink gedaald
De groei van het aantal doden door het nieuwe coronavirus in Italië is de afgelopen dagen afgevlakt. Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn er minder nieuwe sterfgevallen. Vandaag meldden de autoriteiten 756 nieuwe sterfgevallen, zaterdag waren dat er 889 en vrijdag 919, het voorlopig hoogste aantal in een dag. 10.799 mensen kwamen tot nu toe in Italië om het leven door het coronavirus.
RIVM somberder dan vorige week: zorgen om IC-capaciteit
Vorige week verwachtte het RIVM dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht. Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. "De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit", zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM.
"In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week", aldus Wallinga. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is vandaag al bereikt.
Dat het aantal hoger ligt komt mede doordat het RIVM er nu van uitgaat dat patiënten langer op de IC blijven liggen. Rekende het RIVM vorige week nog met 10 dagen, inmiddels gaat men uit van 23 dagen. Hierdoor liggen er veel meer mensen tegelijkertijd op de IC. Ook is de stijging de afgelopen sneller gegaan dan gedacht.
Ziekenhuisapothekers druk om tekort corona-medicijnen te voorkomen
Ziekenhuisapothekers in het hele land proberen te voorkomen dat er een tekort ontstaat aan medicijnen die essentieel zijn voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten, zoals slaapmiddelen om patiënten die worden beademd in slaap te houden. Er is nog een voorraad voor twee tot drie weken, maar dat wordt korter naarmate het aantal patiënten toeneemt, zeggen de ziekenhuisapothekers. Lees hieronder het hele verhaal.
Aantal coronadoden in Verenigd Koninkrijk groeit met 209
In het Verenigd Koninkrijk is het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus de afgelopen 24 uur met 209 personen gestegen naar 1228. De stijging was iets minder dan zaterdag toen 260 doden werden gemeld door de gezondheidsautoriteiten. Het aantal besmettingen stijgt ondertussen richting de 20.000.
Twee leden van het Britse kabinet, onder wie premier Boris Johnson, zijn in quarantaine omdat ze besmet zijn. Een derde lid zit geïsoleerd omdat een vermoeden bestaat dat hij het virus onder de leden heeft.
Duitse deelstaatminister pleegt zelfmoord, mogelijk vanwege coronacrisis
De Duitse politicus Thomas Schäfer (CDU) heeft gisteren zelfmoord gepleegd. Hij was minister van Financiën in de deelstaat Hessen. Volgens Volker Bouffier, de premier van Hessen, maakte Schäfer zich grote zorgen over de coronacrisis en is dat mogelijk de reden dat hij een einde aan zijn leven maakte.
"Er waren grote zorgen over de mogelijkheid om aan de enorme verwachtingen van de bevolking over financiële hulp te voldoen", zei Bouffier. "Ik moet ervan uitgaan dat deze zorgen hem te veel waren geworden. Hij zag geen uitweg, was wanhopig en heeft ons verlaten."
Schäfer was sinds 2010 minister van Financiën van Hessen. Duitse media typeren hem als een belangrijke figuur in het kabinet van de deelstaat; de verwachting was dat hij Bouffier zou opvolgen als premier.
Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
Correspondent Rop Zoutberg: 'de tranen rolden ineens over mijn wangen'
Correspondent Rop Zoutberg doet voor de NOS al drie weken verslag over de coronacrisis in Spanje, waar elke dag honderden mensen aan de gevolgen van het virus overlijden. Dat eist ook zijn tol bij de correspondent, vertelt hij. "Er overkwam me afgelopen week ook iets wat ik als verslaggever niet eerder meemaakte. De tranen rolden ineens over mijn wangen."
Lees in het artikel hieronder de ervaringen van onze Spaanse correspondent.
Vliegtuigspotters nemen afscheid van Boeing 747-400 van KLM
Voor de laatste keer is er een Boeing 747-passagiersvliegtuig op Schiphol geland. KLM neemt vanwege de coronacrisis vervroegd en in stilte afscheid van het icoon van de luchtvaart, dat ook wel bekendstaat als de 'jumbojet' en 'Queen of the Skies'.
Ondanks dat het werd afgeraden kwamen veel vliegtuigspotters naar Hoofddorp om naar de laatste landing van de Boeing 747-400 van KLM te kijken. De politie heeft bekeuringen uitgedeeld voor het niet naleven van het samenscholingsverbod in de gemeente Haarlemmermeer.
Madrid kondigt periode van officiële rouw af
De Spaanse stad Madrid heeft vandaag de grens van 3000 doden door het coronavirus overstegen. Daarom heeft de regionale regering een periode van officiële rouw afgekondigd. Die begint op 30 maart om 00.00 uur. Vanaf dat moment zal de vlag op alle openbare gebouwen in Madrid halfstok hangen. Ook wordt vanaf die datum elke dag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken.
Verbod op toeristische overnachtingen Zeeland roept veel vragen op
De nieuwe maatregelen van de provincie Zeeland om vanaf morgenmiddag 12.00 uur alle toeristen te weren heeft tot veel vragen geleid. Bij het centrale toeristische loket van de Veiligheidsregio Zeeland kwamen gisteren ruim 320 telefoontjes binnen en tot vandaag kwamen er 500 mailtjes binnen.
De veiligheidsregio meldt aan Omroep Zeeland dat het grootste deel van de vragen inmiddels beantwoord is, de rest volgt vandaag of maandag. Op de website van de veiligheidsregio staan de meest gestelde vragen mét antwoord.
Ook in andere regio's zijn besluiten genomen over toerisme, waardoor de regels in het hele land verschillen.
Dit is het coronacrisisteam achter premier Rutte
Wie zijn de deskundigen waar premier Rutte op vertrouwt in de coronacrisis? Vooral Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectiebestrijding van het RIVM, is de laatste tijd vaak naast Rutte te zien in de persconferenties.
Samen met het zogenoemde Outbreak Management Team geeft hij het kabinet advies over wat te doen om zo snel mogelijk de verspreiding van covid-19 in te dammen.
Twee Nederlandse patiënten nu op Duitse IC
Twee Nederlandse coronapatiënten zijn gisteren overgeplaatst van het Isala Ziekenhuis in Zwolle naar een ziekenhuis in Münster, heeft het Zwolse ziekenhuis bevestigd. De patiënten zijn niet verplaatst omdat Isala geen bedden meer beschikbaar had, maar omdat het ziekenhuis voor de komende dagen een piek verwacht en alvast ruimte op de IC wilde vrijmaken.
De twee patiënten zijn in onderling overleg tussen het Isala en het Duitse ziekenhuis overgenomen. Eerder liet Isala weten dat het wachtte op toestemming van de Nederlandse overheid voor de overplaatsing. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was er sprake van een misverstand, omdat toestemming niet nodig is. Wel benadrukt het ministerie dat het belangrijk is dat er contact is tussen de Duitse deelstaten en de Nederlandse overheid over dit soort verplaatsingen om het goede overleg geen schade toe te brengen.
Ook moeten verplaatsingen naar het buitenland gemeld worden bij het Landelijk Coördinatiepunt Patiëntenspreiding, zodat er een goed overzicht is van de beschikbare IC-capaciteit.
Rechtstreekse Thalys Amsterdam-Parijs vanaf dinsdag opgeschort
Vanaf dinsdag rijden er geen treinen meer rechtstreeks tussen Amsterdam en Parijs. De hogesnelheidstrein Thalys stopt er tijdelijk mee. "Dat heeft te maken met de maatregelen die regeringen nemen tegen corona en ook vanwege het feit dat er nauwelijks nog reizigers in de treinen zaten", laat een woordvoerder van het bedrijf weten. De dienstregeling was al flink uitgekleed maar nu is besloten om alle directe verbindingen tussen Nederland en Frankrijk te staken. Dat geldt voorlopig tot en met 30 april.
Opmerkelijk is dat er vanuit Parijs wel één Thalys per dag naar Brussel blijft rijden. En vanuit Brussel rijdt ook dagelijks één Thalys naar Amsterdam, maar die is al uit Brussel vertrokken als die uit Parijs in Brussel aankomt. Wie wil doorreizen is dus gedwongen een nacht in Brussel te blijven.
Andersom is dat ook zo: met de trein vanuit Nederland naar Brussel reizen is 's middags mogelijk, maar doorreizen naar Parijs kan dan pas de ochtend erna. Waarom daartoe is besloten kon een Thalys-woordvoerder niet zeggen.
Nieuw liveblog
We gaan verder in dit nieuwe liveblog. Lees hier het liveblog van vanochtend.