NOS Nieuws Binnenland Aangepast

RIVM meldt 132 nieuwe sterfgevallen, repatriëringsvlucht uit Bali

 • Het afgelopen etmaal is het dodental gestegen met 132, meldt het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 771 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van corona
 • Een overzicht van het coronanieuws van zaterdag 28 maart lees je hier
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het coronavirus.
Liveblog gesloten
 • Nieuw livebblog

  We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.

 • Twee Nederlandse patiënten nu op Duitse IC

  Twee Nederlandse coronapatiënten zijn gisteren overgeplaatst van het Isala Ziekenhuis in Zwolle naar een ziekenhuis in Münster, heeft het Zwolse ziekenhuis bevestigd. De patiënten zijn niet verplaatst omdat Isala geen bedden meer beschikbaar had, maar omdat het ziekenhuis voor de komende dagen een piek verwacht en alvast ruimte op de IC wilde vrijmaken.

  De twee patiënten zijn in onderling overleg tussen het Isala en het Duitse ziekenhuis overgenomen. Eerder liet Isala weten dat het wachtte op toestemming van de Nederlandse overheid voor de overplaatsing. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was er sprake van een misverstand, omdat toestemming niet nodig is. Wel benadrukt het ministerie dat het belangrijk is dat er contact is tussen de Duitse deelstaten en de Nederlandse overheid over dit soort verplaatsingen om het goede overleg geen schade toe te brengen.

  Ook moeten verplaatsingen naar het buitenland gemeld worden bij het Landelijk Coördinatiepunt Patiëntenspreiding, zodat er een goed overzicht is van de beschikbare IC-capaciteit.

 • Rechtstreekse Thalys Amsterdam-Parijs vanaf dinsdag opgeschort

  Vanaf dinsdag rijden er geen treinen meer rechtstreeks tussen Amsterdam en Parijs. De hogesnelheidstrein Thalys stopt er tijdelijk mee. "Dat heeft te maken met de maatregelen die regeringen nemen tegen corona en ook vanwege het feit dat er nauwelijks nog reizigers in de treinen zaten", laat een woordvoerder van het bedrijf weten. De dienstregeling was al flink uitgekleed maar nu is besloten om alle directe verbindingen tussen Nederland en Frankrijk te staken. Dat geldt voorlopig tot en met 30 april.

  Opmerkelijk is dat er vanuit Parijs wel één Thalys per dag naar Brussel blijft rijden. En vanuit Brussel rijdt ook dagelijks één Thalys naar Amsterdam, maar die is al uit Brussel vertrokken als die uit Parijs in Brussel aankomt. Wie wil doorreizen is dus gedwongen een nacht in Brussel te blijven.

  Andersom is dat ook zo: met de trein vanuit Nederland naar Brussel reizen is 's middags mogelijk, maar doorreizen naar Parijs kan dan pas de ochtend erna. Waarom daartoe is besloten kon een Thalys-woordvoerder niet zeggen.

 • RIVM meldt 132 nieuwe sterfgevallen

  Het afgelopen etmaal is het dodental als gevolg van het coronavirus gestegen met 132, meldt het RIVM. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 771 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 529 toegenomen tot 3483.

  In totaal zijn er nu 10.866 besmettingsgevallen bekend. Gisteren werden er nog 9762 infectiegevallen gemeld.

  Net als gisteren meldt het RIVM dat het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal nieuwe overlijdensgevallen minder snel toeneemt dan verwacht kon worden als er geen maatregelen waren getroffen. Pas over enkele dagen kan het effect van de maatregelen worden beoordeeld, aldus de onderzoekers.

  NOS
 • Besmettingscijfer België stijgt boven de 10.000

  In België is het aantal geregistreerde besmette personen opgelopen tot boven de 10.000. Er werd het afgelopen etmaal melding gemaakt van 78 nieuwe sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting; het dodental stijgt hierdoor tot 431. Het gaat daarbij vooral om ouderen.

  Er liggen 867 patiënten op de intensive care, 78 meer dan gisteren. Maar de stijging is minder groot dan de voorgaande dag.

 • Italiaanse priester: verdrietig dat deze doden zo alleen waren

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het meest verdrietige is dat deze doden zo alleen waren'
 • Morgen vlucht vanaf Bali om Nederlanders te repatriëren

  De KLM voert morgen een extra vlucht uit vanaf de luchthaven van Denpasar op Bali om achtergebleven Nederlanders terug te halen. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Indonesië. De vlucht wordt uitgevoerd door een Boeing 777-200.

 • Organisator huisfeest Delft beboet

 • Wilhelminaberg in Landgraaf dicht voor publiek

  Bij de toegang tot de Wilhelminaberg stond al langer een waarschuwingsbord ANP

  De Limburgse politie heeft het recreatiegebied de Wilhelminaberg in Landgraaf vanmorgen afgesloten voor het publiek. Er waren te veel wandelaars en sporters op en rond de berg, waardoor men geen veilige onderlinge afstand meer kon bewaren, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De politie houdt toezicht op de afsluiting en legt overtreders een boete van 390 euro op. Het is niet bekend hoe lang de maatregel van kracht blijft.

 • Hoogste stijging coronadoden in Spanje

  In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 838 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak. Het aantal besmette personen in het land is met ruim 6500 opgelopen tot 78.797. Gisteren kondigde premier Sánchez striktere maatregelen af om de verspreiding van het virus te remmen. Iedereen die werkzaam is in de zogeheten niet-essentiële sectoren moet de komende twee weken thuisblijven. Spanje is na Italië het zwaarst door het virus getroffen land in Europa.

 • Defensie stuurt medisch personeel naar ziekenhuizen, overweegt hulp Cariben

  Komende week gaan 85 militaire verpleegkundigen en tien militaire artsen aan het werk in negen verschillende ziekenhuizen. Dat zei de Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer in het tv-programma WNL op Zondag. De ziekenhuizen kampen met krapte onder het personeel dat op de intensive care kan worden ingezet. Defensie levert in totaal 65 beademingsapparaten aan Nederlandse ziekenhuizen.

  Ook wordt er nagedacht over het sturen van medische hulp aan de met Nederland verbonden eilanden in het Caribisch gebied, als die daar behoefte aan hebben. "Het gaat om de inzet van marineschepen met medische apparatuur. Als het nodig is kunnen we die inzetten. We kijken vooral naar medische zorg in het Caribisch gebied, dat is een kwetsbaar gebied en hoort ook bij het Koninkrijk."

 • Australië: maximaal twee mensen samen de straat op

  Sydney EPA

  Australiërs mogen met ingang van maandag met niet meer dan twee personen tegelijk de straat op, heeft premier Morrison bekendgemaakt, Tot vandaag gold een samenscholingsverbod voor groepen van meer dan tien mensen. Ook gaan fitnessplekken en skateparken in de buitenlucht dicht. Aan bootcamps - gemeenschappelijke fitnessoefeningen in parken of op het strand - mogen niet meer dan twee mensen deelnemen. Morrison riep 70-plussers, 60-plussers met chronische aandoeningen en aboriginals van 50 en ouder op om "zo veel als praktisch mogelijk is" thuis te blijven. Nog vorige week zaterdag lag het strand bij Sydney vol met zonaanbidders. Sindsdien heeft het kabinet steeds verdergaande maatregelen afgekondigd om de verspreiding van corona af te remmen. In het land zijn in totaal 3966 besmettingen geregistreerd. Zestien mensen zijn aan de gevolgen van het virus bezweken.

 • Duitsland neemt 6 patiënten uit Bergamo over

 • China vreest tweede golf van besmettingen

  China maakt zich zorgen over het stijgende aantal besmette personen dat vanuit het buitenland terugkeert naar China. Dit vergroot het risico op een tweede golf van coronabesmettingen in China, waarschuwt de Nationale Gezondheidscommissie. Het gaat in totaal om 693 'geïmporteerde' besmettingsgevallen. Alle 45 personen bij wie gisteren het virus werd ontdekt, bleken net naar China te zijn teruggekeerd.

  Intussen normaliseert het dagelijks leven zich enigszins in het land dat als eerste hard door het coronavirus werd getroffen. Ook Wuhan, de miljoenenstad waar de uitbraak eind december begon, is na maanden van isolement niet langer afgesloten van de buitenwereld. Mensen uit de rest van China mogen weer naar Wuhan reizen, maar andersom is nog verboden.

 • 'Olympische Spelen beginnen op 23 juli 2021 in Tokio'

  Het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren van de Olympische Spelen zijn het volgens Amerikaanse en Japanse media eens geworden over een nieuwe begindatum voor de Spelen die eigenlijk deze zomer in Tokio zouden plaatsvinden. Het vanwege de coronacrisis uitgestelde sportevenement gaat volgens de berichten nu op 23 juli 2021 van start. De slotceremonie valt dan op 8 augustus. De Paralympische Spelen volgen van 24 augustus tot en met 5 september. De nieuwe data zijn nog niet officieel bevestigd.

  Afgelopen donderdag was er telefonisch overleg over een nieuwe datum met 33 internationale sportbonden. Daar werd ook gesproken over de suggestie van een aantal deelnemers aan het gesprek om de Spelen in het voorjaar te houden om de zomerse hitte te vermijden. Als de Olympische Spelen inderdaad worden gehouden tussen 23 juli en 8 augustus vallen ze deels samen met het WK zwemmen en het WK atletiek.