NOS Nieuws Buitenland Aangepast

IS'ers overgeplaatst naar Irak, protesten op Schiphol en in Arnhem

 • Het Turkse leger voert sinds gisteren een aanval uit op het noordoosten van Syrië.
 • De Turken willen de Koerdische strijders in het gebied verdrijven, president Erdogan noemt hen terroristen.
 • Erdogan dreigt de 'deuren naar Europa open te zetten' voor vluchtelingen, als de EU het Turkse offensief blijft veroordelen.
 • Terugkijken: Q&A met correspondenten Lucas Waagmeester en Daisy Mohr.
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  We stoppen voor vandaag met het liveblog over de Turkse aanval op het noordoosten van Syrië.

  Voor meer nieuws kun je onze overige berichtgeving volgen op onze site.

 • Spanje dreigt te stoppen met Patriotmissie

  Spanje trekt zijn deelname aan de Patriotmissie in Turkije terug als het Turkse offensief rond de grens met Syrië verhevigt. Spanje heeft momenteel 150 militairen gelegerd op de luchtmachtbasis Incirlik. Ook Italië neemt deel aan de Patriotmissie 'Active Fence', die in 2013 werd ingesteld door de NAVO om Turkije te beschermen tegen een mogelijke aanval van Scud-raketten tijdens de Syrische Burgeroorlog.

  Volgens afspraken zouden de Spanjaarden tot eind dit jaar deelnemen aan de missie in Turkije, en lag er al een toezegging de aanwezigheid met nog eens zes maanden te verlengen.

  Bronnen verklaren tegenover de Spaanse krant El País dat deelname aan de missie zinloos wordt als de situatie in het noorden van Syrië verslechtert. "Het gaat om een NAVO-operatie, en daarom gaan we daar nu onze bezorgdheid uiten. Spanje neemt deel aan vredesoperaties, en als er een gevaar is dat oorlogshandelingen toenemen, moeten de NAVO nieuwe besluiten nemen", meent de Spaanse minister van Defensie, Margarita Robles.

 • Frankrijk wil spoedoverleg over IS

  Frankrijk wil spoedoverleg van de internationale coalitie tegen IS. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, zei dat het spoedoverleg nodig is, omdat IS mogelijk zou kunnen profiteren van de huidige strijd in het noordoosten van Syrië. De coalitie bestaat uit ruim dertig landen, waaronder Nederland.

 • 'Wij hebben ook deelgenomen aan de strijd tegen terreur'

  "De Koerden zijn woedend, want die hebben ook internationaal deelgenomen aan de strijd tegen terrorisme, voor veiligheid en democratie", zei een van de protesterende Koerden op Schiphol. Daar kwamen ze vanavond bijeen om te demonstreren tegen de Turkse inval.

  'Wij hebben ook deelgenomen aan de strijd tegen terreur'
 • Wat wil Turkije met het offensief in Noord-Syrië bereiken?

  Die vraag wordt in onderstaande video beantwoord:

  Wat wil Turkije met het offensief in Noord-Syrië bereiken?
 • Burgerdoden aan beide kanten

  Zeker zes burgers, onder wie een baby van 9 maanden, zijn gedood bij mortieraanvallen in de Turkse grenssteden. Volgens de Turkse autoriteiten zijn de mortiergranaten afkomstig van de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG.

  Bij die aanvallen werden drie mensen gedood in de steden Akçakale en Ceylanpinar, daar 45 mensen raakten gewond. In de grensstad Nusaybin kwamen ook drie mensen om het leven, zeker twintig burgers raakten gewond, zei een gouverneur.

  YPG rept over negen doden sinds het begin van het Turkse offensief woensdag.

 • Koerden op het Velperplein

  Niet alleen op Schiphol demonstreren Koerden tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. In Arnhem kwamen volgens Omroep Gelderland enkele honderden Koerden bijeen op het Velperplein. De demonstranten hebben borden, afbeeldingen en Koerdische vlaggen meegenomen en ze roepen leuzen tegen de Turkse president Erdogan.

 • Foto's: demonstrerende Koerden op Schiphol

  Tientallen Koerden demonstreren in de stationshal op Schiphol tegen de Turkse inval in Syrië. Ze zwaaien met Koerdische vlaggen en roepen leuzen. De marechaussee probeert ze te verwijderen.

  Verslaggever Matthijs Holtrop maakte onderstaande foto's:

  1/4 Matthijs Holtrop / NOS
  2/4 Matthijs Holtrop / NOS
  3/4 Matthijs Holtrop / NOS
  4/4 Matthijs Holtrop / NOS
 • Demonstratie op Schiphol

  Op de Amsterdamse luchthaven protesteren tientallen Koerden tegen de aanval van het Turkse leger in het noordoosten van Syrië.

 • 'Vrij historische clash'

  In een live Q&A op Facebook en YouTube beantwoordden Lucas Waagmeester (Turkije) en Daisy Mohr (Midden-Oosten) vanmiddag vragen van bezoekers. Een van de binnengekomen vragen was: Waarom heeft de NAVO er niet voor gekozen troepen te stationeren in Noord-Syrië?

  "De NAVO gaat samenkomen om dat te overleggen", zei Mohr. Volgens Waagmeester wordt dat heel interessant, aangezien Turkije NAVO-lid is. "Dus verschillende landen binnen de NAVO staan echt tegenover elkaar. In ieder geval willen ze echt iets anders", zei hij.

  "En ook wel weer boeiend: Turkije valt hier een strijdgroep aan die is bewapend en getraind door een andere NAVO-partner", zei Waagmeester. "Terwijl de NAVO er eigenlijk was om alle landen die er lid van zijn elkaar militair te laten ondersteunen. Wat dat betreft is dit een vrij historische clash."

 • 'Dreigementen Erdogan zijn niet behulpzaam'

  Minister Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op het dreigement van Erdogan. De Turkse president dreigde eerder vandaag "de deuren naar Europa op te zetten" voor vluchtelingen uit Syrië als Europa de Turkse invasie in Noord-Syrië blijft veroordelen als een bezettingsoperatie.

  De reactie van Blok: "Dreigementen zijn niet behulpzaam, en doen geen recht aan de humanitaire gevolgen die dit offensief kan hebben. Het principe in het internationaal recht dat je vluchtelingen niet zomaar mag terugsturen moet buiten kijf staan. Dat hebben we vandaag ook in duidelijke bewoordingen tegen de ontboden Turkse ambassadeur gezegd op het ministerie. We hebben via de EU en de NAVO bovendien een helder signaal afgegeven. Niemand heeft er belang bij dit verder te escaleren."

 • IS'ers overgeplaatst

  De Verenigde Staten zullen zo'n vijftig IS'ers die tot voor kort in Syrië vastzaten aan Irak overdragen. Dat zeggen twee anonieme Iraakse inlichtingenfunctionarissen. Volgens hen worden ze morgen overgeplaatst. De Amerikaanse president Trump zei afgelopen woensdag al dat enkele van de "gevaarlijkste" IS-leden zijn overgeplaatst.

  Hoeveel IS-strijders er precies vastzitten in het noordoosten van Syrië is onduidelijk. De schattingen lopen uiteen van enkele duizenden tot meer dan tienduizend. Exacte aantallen zijn niet bekend, omdat veel gevangenissen tijdens de strijd tegen IS haastig zijn opgezet in bijvoorbeeld schoolgebouwen, waardoor er geen gestructureerd gevangenissysteem is in de regio.

 • 'Raak Erdogan met economische sancties'

  Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) vindt dat de EU de Turkse president Erdogan moet treffen waar het pijn doet. "Dat is de handel. We zijn de grootste investeerder in Turkije en alleen met economische sancties kunnen we hem raken", zei ze.

  Piri is verder bang dat de komende tijd miljoenen mensen op drift raken. "Erdogan wil drie miljoen mensen de grens overzetten, maar die mensen gaan niet allemaal vrijwillig. Velen zullen proberen naar de EU te komen. Je zag de afgelopen maanden al dat de aantallen opliepen, die aantallen zullen alleen nog maar toenemen."

 • Kun je nog op vakantie in Turkije?

  Dat was een van de vragen die gesteld werden in de Q&A eerder vanmiddag.

  Correspondent Lucas Waagmeester gaf het antwoord: "Dit is een oorlog die plaatsvindt in een specifiek stukje van Zuidoost-Turkije waar de afgelopen jaren al het ministerie van Buitenlandse Zaken over adviseerde om er niet naartoe te gaan. De zuidkust van Turkije, Antalya, Bodrum, de bekende badplaatsen, maar ook Istanbul of andere steden die je zou willen bezoeken, die zijn gewoon veilig."

 • Trump kijkt mee

  De Amerikaanse president Donald Trump schrijft op Twitter de situatie in het noordoosten van Syrië goed in de gaten te houden. "Raak Turkije heel hard financieel en leg het land sancties op als ze de regels overtreden", schrijft hij onder meer. Ook laat hij weten in gesprek te zijn met beide partijen.