Vanmiddag begon Turkije met aanvallen op grensplaatsen in het noordoosten van Syrië. Volgens Koerdische strijdgroepen zijn er zeker vijf burgers omgekomen. Ook zouden er tientallen gewonden zijn. De Turkse president Erdogan zegt met de aanvallen de Koerdische milities uit te willen schakelen om het gebied 'te zuiveren'.
Erdogan liet eerder al weten in Syrië een bufferzone langs de grens te willen creëren voor twee tot drie miljoen Syrische vluchtelingen die nu nog in Turkije verblijven. Vanavond staken Turkse grondtroepen de grens over. "Erdogan moest nu wel, anders zou het te veel gezichtsverlies zijn voor hem", zegt militair deskundige Peter Wijninga. Volgens de oud-commandant had de Turkse president zijn achterban al zodanig opgehitst, dat hij niet meer anders kon. "Gezien zijn tanende populariteit komt deze operatie hem ook goed van pas."
'IS'ers krijgen vrij spel'
Turkije heeft een van de sterkste legers in de regio, zegt Wijninga. "Dus het optisch overwicht is enorm." Toch verwacht hij enige terughoudendheid van Erdogan. "Hij zal niet all the way gaan, denk ik. Trump heeft de aanvallen al veroordeeld en Erdogan weet dat een tweet van Trump al kan leiden tot de koersval van de Turkse Lira ten opzichte van de Dollar."
Hij verwacht ook niet dat de Koerden zich zomaar overgeven. "Het kan een guerrilla-oorlog worden met de Koerden."
Als de Turkse aanvallen aanhouden, ontstaat er een ander groot gevaar, vreest Wijninga. De kampen waar veel IS'ers gevangen zitten, worden dan nog nauwelijks bewaakt. "Als de Koerdische milities naar het front trekken dan krijgen allerlei IS'ers vrij spel."
Bovendien groeit met de Turkse aanvallen de kans op aanslagen van Koerdische PKK-milities tegen Turkse overheidsinstellingen, vreest Wijninga. "Terwijl het de laatste jaren toch vrij rustig was."
NAVO buitenspel
Turkije is een NAVO-lidstaat die nu dus Koerdische milities aanvalt. Dit terwijl de Koerden samen met tal van NAVO-landen eerder nog vochten tegen IS. "Het toont aan dat de NAVO niet bij machte is Turkije van deze aanvallen te weerhouden", zegt Wijninga. "De Koerden zijn geen lidstaat, dus artikel 5 van de NAVO (dat een aanval op een lidstaat een aanval op alle lidstaten is, red.) is ook niet van toepassing."
De EU wil dat Turkije stopt met de aanvallen, maar "we kunnen er niks tegen doen", volgens Wijninga. "Ja, economische sancties afkondigen. Maar de vraag is of dat wat uithaalt. Daarnaast is er de Turkije-deal, die ons heel veel oplevert. We zitten ook niet te wachten op een opzegging daarvan door Turkije, met grote aantallen vluchtelingen die weer naar Europa komen."
Nieuwsuur sprak met verschillende deskundigen over de ontwikkelingen in Syrië: