Vanuit de Turkse grensplaats Ceylanpınar zijn de zwarte rookpluimen boven Ras al Ain te zien
NOS NieuwsAangepast

Na luchtaanvallen trekken nu Turkse troepen Syrië binnen

Enige uren nadat Turkse gevechtsvliegtuigen vanmiddag de aanval openden op Koerdische strijders in Noordoost-Syrië, zijn ook Turkse grondtroepen Syrië binnengegaan. Het ministerie van Defensie in Ankara bevestigde dat de troepen vanavond ten oosten van de rivier de Eufraat de grens zijn overgestoken.

Bij de Turkse luchtaanvallen zijn volgens Koerdische strijdgroepen inmiddels burgerslachtoffers gevallen.

Vanmiddag werden zeker vier grensplaatsen in Syrië onder vuur genomen. De Syrische Koerden die het gebied beheersen meldden bombardementen op de plaatsen Tal Abyad, Ras al Ain, Qamishli en Ain Issa. Volgens een lokale Koerdische nieuwsorganisatie proberen inwoners te vluchten voor de aanvallen.

Op verschillende plekken werden autobanden en olievaten in brand gestoken. De zwarte rookwolken moesten het zicht van de Turkse straaljagerpiloten op de doelen in de regio belemmeren.

'Steun voor IS'

De Koerdische strijders zeggen klaar te zijn voor de confrontatie met Turkije. "Turkije probeert met deze aanvallen meer land te verkrijgen voor Islamitische Staat om zodoende het voortbestaan van deze groep te verlengen", zegt een Koerdische woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten. "Iedereen die zich niet keert tegen deze aanvallen, zien we als een voorstander ervan."

Op beelden is te zien dat jachtvliegtuigen vertrekken vanaf een Turkse luchtmachtbasis:

'Inval Noordoost-Syrië is begonnen'

De Turken willen de Koerdische strijders uit een brede zone bij de Syrisch-Turkse grens verdrijven. Erdogan noemt hen terroristen die de binnenlandse veiligheid van Turkije bedreigen. "We zullen de territoriale integriteit van Syrië in stand houden en de lokale gemeenschappen bevrijden van de terroristen", twittert hij.

De Turkse president wil dat er in het noorden van Syrië een veiligheidszone wordt ingesteld. Daar moeten enkele miljoenen Syrische vluchtelingen die nu nog in Turkije zitten, naartoe worden gebracht.

De situatie bij de Turks-Syrische grens voor vandaag en de veilige zone die Erdogan wil

De invasie van Syrië werd mogelijk doordat president Trump na een gesprek met Erdogan afgelopen weekend onverwacht aankondigde dat hij de Amerikaanse militairen uit het gebied terugtrekt.

De Koerdische strijders voelen zich verraden door hun bondgenoten. Volgens hen hadden de Amerikanen beloofd dat ze Turkije zouden verbieden het gebied in te trekken. Ook Amerikaanse politici, onder wie belangrijke partijgenoten van Trump, hebben kritiek op het besluit van de president.

Trump heeft de aanval van middag bekritiseerd. "De Verenigde Staten onderschrijven deze aanval niet en hebben Turkije duidelijk gemaakt dat deze operatie een slecht idee is", staat in een verklaring die het Witte Huis naar buiten heeft gebracht.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft de Turken opgeroepen om de aanval te stoppen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken roept de Turkse ambassadeur in ons land op het matje. Hij moet uitleg komen geven over de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. Nederland veroordeelt het Turkse offensief, heeft Blok laten weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl