liveblog
NOS NieuwsAangepast

IS'ers overgeplaatst naar Irak, protesten op Schiphol en in Arnhem

  • Het Turkse leger voert sinds gisteren een aanval uit op het noordoosten van Syrië.
  • De Turken willen de Koerdische strijders in het gebied verdrijven, president Erdogan noemt hen terroristen.
  • Erdogan dreigt de 'deuren naar Europa open te zetten' voor vluchtelingen, als de EU het Turkse offensief blijft veroordelen.
  • Terugkijken: Q&A met correspondenten Lucas Waagmeester en Daisy Mohr.
liveblog gesloten

Einde liveblog

We stoppen voor vandaag met het liveblog over de Turkse aanval op het noordoosten van Syrië.

Voor meer nieuws kun je onze overige berichtgeving volgen op onze site.

Spanje dreigt te stoppen met Patriotmissie

Spanje trekt zijn deelname aan de Patriotmissie in Turkije terug als het Turkse offensief rond de grens met Syrië verhevigt. Spanje heeft momenteel 150 militairen gelegerd op de luchtmachtbasis Incirlik. Ook Italië neemt deel aan de Patriotmissie 'Active Fence', die in 2013 werd ingesteld door de NAVO om Turkije te beschermen tegen een mogelijke aanval van Scud-raketten tijdens de Syrische Burgeroorlog.

Volgens afspraken zouden de Spanjaarden tot eind dit jaar deelnemen aan de missie in Turkije, en lag er al een toezegging de aanwezigheid met nog eens zes maanden te verlengen.

Bronnen verklaren tegenover de Spaanse krant El País dat deelname aan de missie zinloos wordt als de situatie in het noorden van Syrië verslechtert. "Het gaat om een NAVO-operatie, en daarom gaan we daar nu onze bezorgdheid uiten. Spanje neemt deel aan vredesoperaties, en als er een gevaar is dat oorlogshandelingen toenemen, moeten de NAVO nieuwe besluiten nemen", meent de Spaanse minister van Defensie, Margarita Robles.

Frankrijk wil spoedoverleg over IS

Frankrijk wil spoedoverleg van de internationale coalitie tegen IS. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, zei dat het spoedoverleg nodig is, omdat IS mogelijk zou kunnen profiteren van de huidige strijd in het noordoosten van Syrië. De coalitie bestaat uit ruim dertig landen, waaronder Nederland.

'Wij hebben ook deelgenomen aan de strijd tegen terreur'

"De Koerden zijn woedend, want die hebben ook internationaal deelgenomen aan de strijd tegen terrorisme, voor veiligheid en democratie", zei een van de protesterende Koerden op Schiphol. Daar kwamen ze vanavond bijeen om te demonstreren tegen de Turkse inval.

'Wij hebben ook deelgenomen aan de strijd tegen terreur'

Wat wil Turkije met het offensief in Noord-Syrië bereiken?

Die vraag wordt in onderstaande video beantwoord:

Wat wil Turkije met het offensief in Noord-Syrië bereiken?

Burgerdoden aan beide kanten

Zeker zes burgers, onder wie een baby van 9 maanden, zijn gedood bij mortieraanvallen in de Turkse grenssteden. Volgens de Turkse autoriteiten zijn de mortiergranaten afkomstig van de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG.

Bij die aanvallen werden drie mensen gedood in de steden Akçakale en Ceylanpinar, daar 45 mensen raakten gewond. In de grensstad Nusaybin kwamen ook drie mensen om het leven, zeker twintig burgers raakten gewond, zei een gouverneur.

YPG rept over negen doden sinds het begin van het Turkse offensief woensdag.

Koerden op het Velperplein

Niet alleen op Schiphol demonstreren Koerden tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. In Arnhem kwamen volgens Omroep Gelderland enkele honderden Koerden bijeen op het Velperplein. De demonstranten hebben borden, afbeeldingen en Koerdische vlaggen meegenomen en ze roepen leuzen tegen de Turkse president Erdogan.

Foto's: demonstrerende Koerden op Schiphol

Tientallen Koerden demonstreren in de stationshal op Schiphol tegen de Turkse inval in Syrië. Ze zwaaien met Koerdische vlaggen en roepen leuzen. De marechaussee probeert ze te verwijderen.

Verslaggever Matthijs Holtrop maakte onderstaande foto's:

  • Matthijs Holtrop / NOS
  • Matthijs Holtrop / NOS
  • Matthijs Holtrop / NOS
  • Matthijs Holtrop / NOS

Demonstratie op Schiphol

Op de Amsterdamse luchthaven protesteren tientallen Koerden tegen de aanval van het Turkse leger in het noordoosten van Syrië.

'Vrij historische clash'

In een live Q&A op Facebook en YouTube beantwoordden Lucas Waagmeester (Turkije) en Daisy Mohr (Midden-Oosten) vanmiddag vragen van bezoekers. Een van de binnengekomen vragen was: Waarom heeft de NAVO er niet voor gekozen troepen te stationeren in Noord-Syrië?

"De NAVO gaat samenkomen om dat te overleggen", zei Mohr. Volgens Waagmeester wordt dat heel interessant, aangezien Turkije NAVO-lid is. "Dus verschillende landen binnen de NAVO staan echt tegenover elkaar. In ieder geval willen ze echt iets anders", zei hij.

"En ook wel weer boeiend: Turkije valt hier een strijdgroep aan die is bewapend en getraind door een andere NAVO-partner", zei Waagmeester. "Terwijl de NAVO er eigenlijk was om alle landen die er lid van zijn elkaar militair te laten ondersteunen. Wat dat betreft is dit een vrij historische clash."

'Dreigementen Erdogan zijn niet behulpzaam'

Minister Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op het dreigement van Erdogan. De Turkse president dreigde eerder vandaag "de deuren naar Europa op te zetten" voor vluchtelingen uit Syrië als Europa de Turkse invasie in Noord-Syrië blijft veroordelen als een bezettingsoperatie.

De reactie van Blok: "Dreigementen zijn niet behulpzaam, en doen geen recht aan de humanitaire gevolgen die dit offensief kan hebben. Het principe in het internationaal recht dat je vluchtelingen niet zomaar mag terugsturen moet buiten kijf staan. Dat hebben we vandaag ook in duidelijke bewoordingen tegen de ontboden Turkse ambassadeur gezegd op het ministerie. We hebben via de EU en de NAVO bovendien een helder signaal afgegeven. Niemand heeft er belang bij dit verder te escaleren."

IS'ers overgeplaatst

De Verenigde Staten zullen zo'n vijftig IS'ers die tot voor kort in Syrië vastzaten aan Irak overdragen. Dat zeggen twee anonieme Iraakse inlichtingenfunctionarissen. Volgens hen worden ze morgen overgeplaatst. De Amerikaanse president Trump zei afgelopen woensdag al dat enkele van de "gevaarlijkste" IS-leden zijn overgeplaatst.

Hoeveel IS-strijders er precies vastzitten in het noordoosten van Syrië is onduidelijk. De schattingen lopen uiteen van enkele duizenden tot meer dan tienduizend. Exacte aantallen zijn niet bekend, omdat veel gevangenissen tijdens de strijd tegen IS haastig zijn opgezet in bijvoorbeeld schoolgebouwen, waardoor er geen gestructureerd gevangenissysteem is in de regio.

'Raak Erdogan met economische sancties'

Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) vindt dat de EU de Turkse president Erdogan moet treffen waar het pijn doet. "Dat is de handel. We zijn de grootste investeerder in Turkije en alleen met economische sancties kunnen we hem raken", zei ze.

Piri is verder bang dat de komende tijd miljoenen mensen op drift raken. "Erdogan wil drie miljoen mensen de grens overzetten, maar die mensen gaan niet allemaal vrijwillig. Velen zullen proberen naar de EU te komen. Je zag de afgelopen maanden al dat de aantallen opliepen, die aantallen zullen alleen nog maar toenemen."

Kun je nog op vakantie in Turkije?

Dat was een van de vragen die gesteld werden in de Q&A eerder vanmiddag.

Correspondent Lucas Waagmeester gaf het antwoord: "Dit is een oorlog die plaatsvindt in een specifiek stukje van Zuidoost-Turkije waar de afgelopen jaren al het ministerie van Buitenlandse Zaken over adviseerde om er niet naartoe te gaan. De zuidkust van Turkije, Antalya, Bodrum, de bekende badplaatsen, maar ook Istanbul of andere steden die je zou willen bezoeken, die zijn gewoon veilig."

Doden in Turkse grensstad

Verschillende persbureaus melden dat door een mortiergranaat drie mensen gedood zijn in de Turkse grensstad Akçakale. Een van de doden is een kind. Volgens de Turkse autoriteiten is de mortiergranaat afkomstig van de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG.

Ook andere steden worden burgerdoelwitten aangevallen. In Birecik, Ceylanpinar en Nusaybin zijn 16 gewonden gevallen.

Terugkijken

Mocht je het gemist hebben, de Q&A met correspondenten Lucas Waagmeester en Daisy Mohr over de aanval van Turkije in het noordoosten van Syrië is hieronder terug te kijken:

Macron: Turkije neemt risico

Volgens de Franse president Macron neemt Turkije met de inval in het noordoosten van Syrië "het risico dat dat IS zijn kalifaat weer opbouwt". Hij vraagt Erdogan het offensief "zo snel mogelijk" stop te zetten.

Op de vlucht

Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zijn tienduizenden burgers die in Syrië wonen op de vlucht geslagen uit angst voor de Turkse aanvallen.

"Honderdduizenden burgers in Noord-Syrië zijn nu in gevaar. Burgers en de infrastructuur mogen geen doelwit zijn", zei Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen.

Live Q&A

Vanaf nu beantwoorden correspondenten Lucas Waagmeester en Daisy Mohr live op Facebook en YouTube vragen over de situatie in het noordoosten van Syrië. De sessie is ook te volgen via een livestream op de site. Stel hier je vragen op Facebook en hier op YouTube.

21 critici gearresteerd in Turkije

De Turkse politie treedt hard op tegen mensen zich zich negatief uitlaten over het offensief in Syrië. Tot nu toe zijn 21 mensen opgepakt die zich hier negatief over uitlieten.

Volgens de politie gaat het om berichten die aanzetten tot "haat". Degenen die de berichten plaatsten worden verdacht van het verspreiden van terroristische propaganda. De verdachten kunnen een jarenlange gevangenisstraf tegemoetzien als ze worden veroordeeld.

Turkse autoriteiten zijn vergelijkbare onderzoeken gestart bij vorige aanvallen in Syrië. Meer dan 300 mensen werden toen vastgehouden voor berichten op sociale media met kritiek op het Turkse optreden, meldt persbureau Reuters.

Gewonden en doden in grensgebied

Een Koerdisch persbureau heeft gezegd dat Turkse troepen een konvooi van voertuigen gebombardeerd heeft. De auto's met burgers zouden onderweg zijn naar de noordelijke grensstad Raqqa. Bij de aanval zouden drie doden en meerdere gewonden zijn gevallen.

Een mortiergranaat die vanuit Syrië op een Turkse plaats afgevuurd is zou in ieder geval twaalf mensen verwond hebben. Een journalist van AP zegt dat in ieder geval twee overheidsgebouwen in de plaats Akcakale geraakt zijn. Turkse media melden dat de mortiergranaten afkomstig zijn uit Tel Abyad, in noordoost Syrië.

Nog even in herhaling: Hoe zit het bij de grens tussen Turkije en Syrië?

Hoe zit het bij de grens tussen Turkije en Syrië?

Hulpverleners vertrokken

Tientallen hulpverleners zijn vanochtend vanuit Syrië de grens overgetrokken naar Turkije, meldt The Guardian. De uittocht hield grenswachten de hele donderdagochtend bezig. Hulpverleners vertelden dat hun werkgevers hen opgedragen had te vertrekken, en dat de meesten dat met tegenzin deden.

Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat honderdduizenden mensen gevaar lopen door het Turkse offensief tegen de Koerdische troepen in het noorden van Syrië. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) waarschuwt voor een dreigende humanitaire crisis.

EU-ministers bespreken Turkse operatie maandag

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bespreken maandag in Luxemburg "alle aspecten" van de crisis in Syrië als gevolg van de Turkse militaire operatie in Syrië. De kwestie komt later in de week ook aan de orde bij de EU-top van regeringsleiders in Brussel

Een woordvoerder zei dat de Europese Commissie woensdagavond een "kristalhelder" standpunt ingenomen heeft. Dat komt erop neer dat Turkije onmiddellijk moet stoppen met de actie en dat er alleen een politieke oplossing is voor het conflict in Syrië. De Turkse actie bedreigt bovendien de strijd tegen IS.

"Die boodschap is duidelijk gehoord in Ankara, denk ik", aldus de woordvoerster. Zij voegde eraan toe dat Turkije als kandidaat-lidstaat geacht wordt het Europese buitenlandse beleid niet tegen te werken.

Erdogan dreigt vluchtelingen naar Europa te sturen

De Turkse president Recep Erdogan wil dat de EU zijn kritiek op de Turkse operatie in Syrië inslikt. Als de EU de Turkse actie bestempelt als bezetting, dan dreigt hij Syrische vluchtelingen die nu in Turkije zijn naar Europa te sturen.

In Turkije leven naar schatting 3,6 miljoen Syriërs die zijn gevlucht voor de oorlog in hun land. "We zullen de poorten openzetten", dreigt Erdogan. De EU keurt de operatie van het Turkse leger in Syrië af en wil dat die stopt.

Volgens Erdogan zijn er sinds Turkije de aanval gisteren begon 109 "terroristen vermoord". Zo omschrijft de Turkse president Koerdische strijders.

Minister Kaag: aanval op Syrië vergroot risico op nog grotere chaos

Ook minister Kaag maakt zich grote zorgen over de Turkse invasie in Syrië. "De zorgen van het kabinet zijn ook die van de Kamer, natuurlijk. Het binnenvallen van Syrië zorgt voor risico's, zegt ze. "Het feit dat IS-strijders die nu nog gevangen gezet zijn door Koerdische strijders mogelijkerwijs kunnen ontsnappen, en dat er een nog grotere chaos ontstaat", noemt de minister een humanitair- en veiligheidsrisico.

Ze benadrukte dat het kabinet inzet op maatregelen in Europees en in NAVO-verband. Het kabinet heeft de inval met kracht veroordeeld en de Turkse ambassadeur op het matje geroepen. Volgens Kaag heeft die vanochtend een "streng gesprek gehad en een stevige boodschap meegekregen".

Minister Kaag: aanval op Syrië vergroot risico op nog grotere chaos

'Hevige gevechten' Noordoost-Syrië houden aan

Het Turkse leger en militanten van de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn nog fel met elkaar in gevecht in het noordoosten van Syrië. Woordvoerder Marvan Qamishlo van de SDF zei donderdagochtend dat in de dorpen die de Turken proberen in te nemen "nog steeds hevige gevechten" worden gevoerd.

Volgens het Syrische regime worden onder meer de grensplaatsjes Tel Arqam en Ras al-Ain bestookt. Het Turkse ministerie van Defensie liet begin van de ochtend weten dat het leger de "vooraf aangewezen doelen" heeft veroverd en dat de gevechten aanhouden. Wat die doelen waren, is niet bekendgemaakt. "De operatie gaat verder zoals gepland", aldus het ministerie.

Tweede Kamer wil sancties tegen Turkije

Het overgrote deel van de Tweede Kamer wil sancties tegen Turkije. In een Kamerdebat over de Turkse inval in het noordoosten van Syrië hekelde bijna iedereen het optreden van de Turken. Daarbij vielen woorden als "ongehoord", "illegaal", "etnische zuivering" en "onacceptabel".

De Kamer vindt dat het kabinet in Europees verband voor strafmaatregelen moet pleiten, bijvoorbeeld financiële. Een oproep daartoe werd ondertekend door de regeringspartijen en de oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA, CDA, SGP, 50Plus en Forum voor Democratie. Een meerderheid wil ook dat het kabinet snel de NAVO-raad snel bij elkaar roept.

'Gevangenis met IS'ers getroffen'

Volgens Koerdische strijdkrachten is een gevangenis getroffen door Turks artillerievuur. In de gevangenis zouden IS'ers verblijven met 60 verschillende nationaliteiten. Volgens de strijdkrachten is dit "een duidelijk signaal" dat Turkije hen probeert te helpen ontsnappen. "Deze aanvallen op gevangenissen met IS-terroristen leidt tot een catastrofe waarvan de wereld de gevolgen mogelijk niet kan dragen", klinkt het in het statement. Vanuit het Turkse kamp kreeg persbureau Reuters niet meteen een reactie.

Internationaal bestaat de angst dat IS-strijders die nu gevangen zitten in noord-Syrië vrij zullen komen. Als de Turkse aanvallen aanhouden, ontstaat er een ander groot gevaar, zei militair deskundige Peter Wijninga gisteren al in Nieuwsuur. De kampen waar veel IS'ers gevangen zitten, worden dan nog nauwelijks bewaakt. "Als de Koerdische milities naar het front trekken dan krijgen allerlei IS'ers vrij spel."

Rutte: 'Turkije moet stoppen met deze aanval'

"We roepen Turkije met klem op te stoppen met het geweld", zegt premier Mark Rutte vanuit Australië. Daar is hij nu op werkbezoek. Over de Koerden in de regio zegt hij: "Dit zijn mensen die tegen Islamitische Staat hebben gevochten aan de kant van het Westen. Dus we voelen ons met hen verbonden. Daarom moet Turkije stoppen met deze aanval en zich terugtrekken uit het gebied."

Hij vindt het terecht dat Koerden "verontwaardigd zijn over wat er gebeurt. Het heeft een enorme impact op hun leven."

'Turkije moet stoppen met deze aanval'

Ankara pakt negatieve berichten hard aan

De Turkse politie gaat mensen hard aanpakken die zich op sociale media keren tegen de militaire operatie in Noord-Syrië. Vooralsnog worden 78 mensen hiervoor vervolgd, meldde de politie woensdagavond. Of zij ook gevangen zijn genomen, is niet duidelijk.

Volgens de politie gaat het om berichten die aanzetten tot "haat". Degenen die de berichten plaatsten worden verdacht van het verspreiden van terroristische propaganda. De verdachten kunnen een jarenlange gevangenisstraf tegemoetzien als ze worden veroordeeld.

Demonstranten de straat op in grensstad

Een pro-Koerdisch persbureau heeft beelden gepubliceerd van demonstranten in de grensstad Kamishli, in het noordoosten van Syrië. Zij gingen afgelopen nacht de straat op om te protesteren tegen het Turkse offensief in Syrië.

Demonstranten protesteren tegen bombardementen in Syrische grensstad

Ontwikkeling offensief onduidelijk

Volgens de Turken verloopt het offensief in noordoost-Syrië volgens plan, maar daar werd geen bewijs voor geleverd. Ook wordt dit tegengesproken door een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Zij zeggen dat de Turkse troepen vannacht niet veel vooruitgang hebben geboekt en dat Koerdische strijders aanvallen van de Turkse troepen hebben afgeslagen. Ook deze bewering werd niet met enig bewijs ondersteund.

Bombardementen in de nacht

Het was een onrustige nacht in het noorden van Syrië. Bij luchtaanvallen, artilleriebeschietingen en het grondoffensief in het noordoosten van Syrië zijn doden en gewonden gevallen. Maar de berichtgeving over de precieze aantallen loopt uiteen.

Turkse troepen trokken vannacht de grens over en er werden bombardementen uitgevoerd. In de Syrische grensstad Ras Al Ain was het vanmorgen relatief rustig:

Syrische grensstad ontwaakt na onrustige nacht

Een deel van de bevolking slaat op de vlucht voor de bombardementen

  • AFP
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Koerden in Nederland komen in actie

"Elke dag zal er actie gevoerd worden", zegt een woordvoerder van Demned, een organisatie van Koerden in Nederland. Wat ze precies plannen is er per dag afhankelijk van de ontwikkelingen. Aanstaande zaterdag is er in ieder geval een demonstratie gepland op het Malieveld in Den Haag. De groep wil dat de Nederlandse overheid iets doet. "Erover spreken is wat er voornamelijk gebeurt nu. Maar daar schrikt Turkije niet van."

"Ik denk dat het nodig is om met economische sancties te komen om verandering in de situatie aan te brengen", zei de woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. Vanuit Nederland hebben veel Koerden contact met familie en vrienden in noordoost-Syrië. "We praten met ze via Whatsapp, en horen veel strijdkracht, maar ook dat ze moeten vluchten." De bevolking in de regio was blij met de rust die er de afgelopen tijd was. "Het was stabiel daar, verschillende bevolkingsgroepen die samen kunnen leven op een vreedzame manier en dat wordt nu weer volledig verstoord."

Turkije zegt dat het vrede komt brengen naar het gebied. "Maar vrede breng je normaal natuurlijk naar een plek waar oorlog is", zegt correspondent Melvyn Ingleby. "Terwijl het hier juist voor Syrische begrippen relatief rustig was. Deze inval zal waarschijnlijk die fijne balans tussen al die groepen daar flink verstoren."

'Koerdische strijdgroepen geen kans tegen Turkije'

De bombardementen in noordoost-Syrië gaan nog altijd door, zegt correspondent Melvyn Ingleby in het NOS radio 1 Journaal. "Maar de Koerden vechten terug. Er zijn berichten dat de YPG mortier heeft teruggevuurd richting meerdere Turkse steden langs de Syrische grens. Daarbij zijn vooralsnog, zo lijkt het, geen doden gevallen. Terwijl aan de Koerdische zijde wel berichten zijn van enkele doden en tientallen gewonden en veel mensen die op de vlucht slaan."

De Koerdische strijdgroepen zijn de laatste jaren bewapend en getraind door de Amerikanen, toen de zij gezamenlijk tegen IS vochten. "De bevelhebbers van YPG hebben aangegeven dat ze zich tot het bittere eind zullen verdedigen. De YPG heeft een reputatie opgebouwd als geduchte strijders.", zegt Ingleby. "Maar ze hebben geen kans tegen het Turkse leger, wat het tweede leger binnen de NAVO is. Ze hebben zeer geavanceerd materiaal."

'Grondtroepen boeken vooruitgang'

Volgens de Turkse minister van Defensie boeken zijn troepen vooruitgang in het gevecht tegen Koerdische strijders. Bij het statement werd geen verder bewijs geleverd, er was alleen een korte video van troepen in actie te zien.

Turkije zegt dat het van plan is om een 'veilige zone' te creëren die de Koerdische militie van zijn grens zou verwijderen. Uiteindelijk zou het doel zijn om 2 miljoen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije verblijven terug te sturen naar die regio.

De huidige situatie bij de Turks-Syrische grens

'Ze hielpen ons niet in de Tweede Wereldoorlog'

De Amerikaanse president Trump beargumenteert het terugtrekken van troepen uit Syrië door te zeggen dat de Koerden ook niet hielpen bij de invasie van Normandië. De uitspraak zorgt voor veel kritiek op de president.

'De Koerden hielpen ons ook niet in Normandië'

'Geen toestemming VS'

De minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zegt dat Trump nooit 'groen licht' heeft gegeven voor het offensief. Toch voegde hij daaraan toe dat Ankara "legitieme bezorgdheid heeft over de veiligheid". Trump nam volgens hem de beslissing om Amerikaanse soldaten in veiligheid te brengen.

Dat besluit wordt binnen de VS en internationaal sterk veroordeeld. In Noordoost-Syrië vochten de Amerikanen jarenlang met Koerdische strijders tegen IS. De Turken willen de Koerdische strijders uit een brede zone bij de Syrisch-Turkse grens verdrijven. Erdogan noemt hen terroristen die de binnenlandse veiligheid van Turkije bedreigen. "We zullen de territoriale integriteit van Syrië in stand houden en de lokale gemeenschappen bevrijden van de terroristen", twitterde hij.

'181 militaire doelwitten geraakt'

Zeker 181 militaire doelwitten zijn volgens de Turkse autoriteiten onder vuur genomen. Persbureau AP meldt dat zeker zes Syrische grensplaatsen zijn getroffen, verspreid over een gebied van minstens 400 vierkante kilometer.

De aanval wordt internationaal, ook door Nederland, sterk veroordeeld. Volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn er zeker zeven burgers en drie militieleden gesneuveld. Volgens het zogeheten Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er zeker elf SDF-strijders, acht burgers en zes aanvallende strijdkrachten omgekomen. Deze in Groot-Brittannië gevestigde organisatie baseert zich op lokale bronnen.

De Koerdische zender Rudaw TV filmde gisteren hoe inwoners van Serekanie (de Koerdische naam van Rad al-Ayn) de stad ontvluchtten te midden van de rookwolken:

Koerdische zender over vluchtende inwoners

'IS-Beatles verplaatst'

De VS heeft twee beruchte IS-gevangenen uit Syrië gehaald, melden persbureaus op basis van anonieme functionarissen. Het zou gaan om de twee laatste 'IS-Beatles'. Dat waren vier strijders van Islamitische Staat die samen zeker 27 executies uitvoerden. Ze kregen de bijnaam vanwege hun Britse accent.

Eerder liet president Trump al weten dat sommige gevangen genomen IS-strijders zijn overgeplaatst. Dit om te voorkomen dat ze kunnen ontsnappen tijdens de gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische milities.

Gevangenis zou zijn gebombardeerd

Het Turkse leger zou de Alaya gevangenis in Qamishli hebben gebombardeerd. Hier zitten veel IS-strijders, die nu dus mogelijk kunnen ontsnappen. Dit meldt fotojournalist Daderkhan Ahmad vanuit Qamishli:

'Turkije wil Koerdische identiteit uitroeien'

Het informatiecentrum Rojava, een activistencollectief in het noordoosten van Syrië, sprak met burgers in Ras al-Ain. Een van hen zegt: "Het doel van Turkije is om de Koerdische identiteit uit te roeien. Ze accepteren niets dat Koerdisch is. Om deze reden zijn we genoodzaakt te vechten."

'Turkije neemt onverantwoorde risico's'

Minister van Defensie Ank Bijleveld zegt dat Turkije onverantwoorde risico's neemt. Bijleveld zegt dat de Turkse aanvallen de veiligheid en stabiliteit in de regio in gevaar brengen. Ze roept het land op de acties te staken.