NOS Nieuws Politiek Aangepast

Algemene Beschouwingen: misschien meer geld voor lerarentekort en gemeenten

 • De Algemene Politieke Beschouwingen zijn om 10.30 uur begonnen
 • Vandaag is het woord aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer, morgen antwoordt premier Rutte op alle vragen
 • Samenvatting: mogelijk meer geld voor lerarentekort, en op termijn voor bibliotheken en zwembaden in gemeenten
 • neet iedereen de maat. U heeft Het debat is de hele dag live te volgen via NOS.nl
 • Arib sluit debat af

  Kamervoorzitter Arib sluit af en staat stil bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Zij zegt zich te realiseren dat terwijl het debat gaande was, er een schok door de samenleving ging. "Ik wens zijn vrouw, geliefden en vrienden veel sterkte toe", zegt zij namens de Tweede Kamer.

 • Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen is laatste spreker

  Kamerlid Van Kooten-Arissen heeft zich in juli afgesplitst van de Partij voor de Dieren omdat zij het over meer dan dieren wilde hebben in het politieke debat. In haar bijdrage vraagt zij aandacht voor de dalende koopkracht, de btw-verhoging, werkende armen, persoonlijke vrijheid, onderwijs, extra woningen, een groene leefomgeving, bomenkap, politieke vernieuwing en de terugkeer van het referendum.

 • Politiek assistent van minister Kaag blij dat het debat bijna is afgelopen

 • Baudet (FvD): de ene keer achter op de fiets mee, de andere keer met een vliegtuig

  Baudet ligt onder vuur van Kuzu van Denk over zijn vliegreizen met vrienden en planten in zijn kamer. Hij zegt dat iedereen bij hem bonnetjes mag komen kijken, over kamerplanten, bureaustoelen en dat soort dingen. En dat hij het er intern nog met partijgenoten over zal hebben wanneer hij moet melden dat hij meevliegt in de privéjet van vrienden. Hij ziet zelf het probleem niet zo. "De ene keer rij je achter op de fiets mee, de andere keer kan je met iemand meevliegen." Veel Kamerleden moeten om zijn opmerkingen lachen, ook omdat zij het gênant vinden, zoals Jetten van D66 het verwoordt.

 • Klaver tegen Baudet van Forum voor Democratie: wanneer gaat u aangifte doen van fraude?

  Klaver van GroenLinks wil weten of Baudet eindelijk aangifte gaat doen van fraude of valsheid in geschrifte binnen zijn eigen partij. Klaver: "Dit gaat wel over belastinggeld." Baudet zegt dat hij geen behoefte meer heeft aan aangifte. Klaver neemt hier geen genoegen mee. "U neemt andere partijen de maat, u heeft het over het opschonen van de politiek, doe dat dan ook bij uw eigen partij!" Baudet geeft toe dat het een ernstige kwestie is maar blijft erbij dat er "een poging tot fraude is verijdeld", en dat hij aangifte niet nodig vindt. "En er zitten ontzettend veel nadelen aan een proces dat eindeloos duurt", zegt Baudet.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaver vindt dat Baudet aangifte moet doen van fraude
 • Kuzu van Denk: boerkaverbod is symboolpolitiek

  Kuzu begint zijn betoog met een paar grapjes, over de zweverige tekst van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff die zei geen pilletje op te hebben. "Ben benieuwd hoe hij klinkt als hij wél een pilletje neemt." En dat de PvdA zo graag wil regeren, dat de VVD altijd alles altijd cadeau krijgt. Daarna belooft Kuzu zelf beterschap. "Ik beloof dat wij volgend jaar 1 filmpje minder zullen maken." Maar hij wordt al snel ernstig. Hij vindt het beleid van premier Rutte, die bijna tien jaar premier is, rampzalig. Een politiek van mensen tegen elkaar opzetten zegt hij. Een van de voorbeelden die hij noemt is het boerkaverbod, dat hij symboolpolitiek noemt.

 • SGP-leider Van der Staaij wil Rembrandts terug (maar niet echt)

  Van der Staaij doet net of hij premier Rutte verantwoordelijk houdt voor het verdwijnen van veel Rembrandts naar Rusland. "Er zijn meer van zijn schilderijen in de Hermitage dan in het Rijksmuseum." Maar dat gebeurde in de achttiende eeuw. "Voor mijn tijd", zegt premier Rutte. Van der Staaij geeft hem een soort replica van 'De terugkeer van de verloren zoon' van Rembrandt. Hij vertelt het symbolische, Bijbelse verhaal over de verloren zoon en de liefde van de vader. Het verhaal geeft mensen hoop en positieve gedachten, zegt Van der Staaij. Het is voor hem een verhaal van vergevingsgezindheid en mensen een tweede kans geven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van der Staaij biedt Rutte replica van Rembrandt aan
 • Per ongeluk of expres twee verschillende sokken aan?

  D66-Kamerlid Van Weyenberg heeft twee verschillende sokken aan. Dat is de bedoeling: de sokken zijn van Alzheimersocks.nl. Met een deel van de opbrengst wordt onderzoek naar de ziekte Alzheimer gedaan.

 • Krol van 50Plus: beloften koopkracht kabinet waren onverstandig

  Krol zegt dat de beloofde koopkracht voor veel burgers achterbleef terwijl bedrijven wel profiteerden. "En ouderen waren afgelopen jaren helemaal de sluitpost", zegt Krol. "Maar nu gaf de premier via de troonrede een winstwaarschuwing af." Krol verwacht dat het volgend jaar wel weer zal tegenvallen.

  Hij wil gratis openbaar vervoer voor ouderen buiten de spits. Ook vindt hij dat ouderen met een AOW te veel belasting betalen.

 • Thieme, Partij voor de Dieren: te weinig geld voor Urgendadoelen

  Thieme vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet minder geld uittrekt voor de Urgendadoelen dan voor KLM-aandelen. Ook hekelt zij het voornemen van het kabinet om met grote handelsverdragen in te stemmen. Zij denkt dat het ten koste gaat van dierenwelzijn. De handel met Oekraïne bewijst dat, zegt zij. "We worden overstelpt met plofkippen en onze boeren en onze dieren hebben het nakijken."

  Thieme vindt dat er veel te weinig geld wordt besteed aan klimaatbeleid en duurzaamheid. De Partij voor de Dieren dreigt ook dit jaar uit protest tegen de begroting stemmen, net als vorig jaar.

 • CU: Mensgerichte overheid nodig

  Segers vroeg een jaar geleden bij de Algemene Beschouwingen om een loket in elke gemeente waar mensen terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld de energietransitie. "Een jaar later moet iemand uit Rijswijk naar Rotterdam reizen en 69 euro betalen voor een gesprek van een uur", zegt Segers. We moeten af van een overheid die gerund wordt als een bedrijf, de bv Nederland en naar een mensgerichte overheid." Daarom willen CDA en CU een parlementair onderzoek naar overheidsinstanties als de Belastingdienst, het UWV, DUO en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

 • Bezoeker slaat ruit Tweede Kamer kapot

 • ChristenUnie: Stikstofuitspraak brengt ons op kruispunt

  Door de stikstofuitspraak van de Raad van State staan we op een kruispunt, zegt ChristenUnie-leider Segers aan het begin van zijn bijdrage. "Er komt nu geen wijk in Roermond en geen windmolens in zee. Dat is het verhaal van Nederland: we willen alles en alles tegelijk." Segers wil niet met 'juridische trucs' zoeken naar een oplossing voor de stikstofproblematiek, maar zoeken naar wat hij noemt 'het goede leven'. Hij noemt de Coalitie Y, waarvan zijn partij met presentator Tim Hofman en jongerenorganisaties, initiatiefnemer is als voorbeeld van dat goede leven. "We willen dat het kabinet starters weer een kans geeft op de arbeidsmarkt en dat er een generatietoets komt. Bij besluiten moet bekeken worden wat dat betekent voor jongeren."

 • Vaders, broers, zussen, opa's, ooms...

  In de eerste helft van de Algemene Politieke Beschouwingen voerden veel fractievoorzitters familieleden op om hun standpunt te illustreren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vaders, zussen en opa's krijgen aandacht in eerste deel Algemene Beschouwingen
 • Debat voor een uur geschorst

  De Algemene Beschouwingen zijn geschorst tot 20.25 uur. Daarna zal Gert-Jan Segers van coalitiepartij ChristenUnie de draad weer oppakken.