liveblog
NOS VoetbalAangepast

Eerste zege voor Heracles, Fortuna pakt punt bij Heerenveen

liveblog gesloten

Eredivisie: samenvattingen speelronde 5

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Bekijk hier nog eens alle samenvattingen. Tot morgen!

Bekijk de samenvatting van FC Groningen-Heracles Almelo: 1-2

Programma

Uitslagen en programma speelronde 5

Stand

Stand eredivisie

Klaar in Turijn: Eigen goal Koulibaly redt ongelukkig debuut De Ligt

Matthijs de Ligt heeft zijn debuut voor Juventus in de Serie A maar ternauwernood afgesloten met een overwinning. Napoli kwam terug van een 3-0 achterstand tot 3-3, maar in blessuretijd schoot Napoli-verdediger Kalidou Koulibaly in eigen doel: 4-3.

Juventus viert de openingsgoal van Danilo

Klaar in Den Haag: ADO schudt thuis VVV met een magere overwinning van zich af

Met een moeizame 1-0 heeft ADO Den Haag van VVV Venlo gewonnen. Een treffer vlak voor rust van Shaquille Pinas was voldoende om VVV zonder punten terug naar Venlo te sturen.

Shaquille Pinas doet een vinger in de lucht

90+2' Eigen goal Koulibaly!

Toch nog een zege voor Juventus. Koulibaly schiet een vrije trap van Pjanic pardoes in eigen doel.

Juventus-Napoli 4-3

81' Comeback compleet

Di Lorenzo is sneller bij de bal dan De Ligt en scoort. De Ligt wijst opnieuw op zijn been. De ex-Ajacied oogt verre van fit in de slotfase.

Juventus-Napoli 3-3

Giovanni Di Lorenzo klopt Matthijs de Ligt en scoort

78' Kramp De Ligt

Kramp voor De Ligt in de slotfase. De verdediger krijgt een versnapering en wat drinken van de verzorger en kan verder. Het wordt een spannend slot in Turijn.

Juventus-Napoli 3-2

68' Lozano brengt spanning terug

Het kan nog voor Napoli. Kostas Manolas kopt uit een vrije trap de 3-1 binnen en twee minuten later maakt Lozano van dichtbij de 3-2.

Juventus-Napoli 3-2

Hirving Lozano

70' ROOD!

VVV-aanvoerder Post krijgt voor het neerhalen van Malone zijn tweede geel.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 1-0

62' Goal Ronaldo

De Portugese aanvaller schiet Juventus op 3-0 tegen Napoli. Achterin speelt Matthijs de Ligt tot nu toe een goede wedstrijd.

Juventus-Napoli 3-0

Cristiano Ronaldo

63' Debuut Summerville

Summerville, gehuurd van Feyenoord, vervangt Ould-Chikh. Hij maakt zijn debuut voor ADO Den Haag en zijn eredivisiedebuut.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 1-0

Bilal Ould-Chikh (l) en Crysencio Summerville (r)

55' Lat!

Sinclair geeft een voorzet van rechts en de bal dwarrelt op de bovenkant van de lat. Dichter bij een goal zijn de Venloërs niet geweest.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 1-0

Debuut Lozano

Hirving Loazno komt als invaller in de ploeg bij Napoli bij het begin van de tweede helft. De van PSV overgenomen Mexicaan vervangt Insigne.

Juventus-Napoli 2-0

Tweede helft

Bij ADO Den Haag-VVV-Venlo (1-0) begint de tweede helft.

Klaar: Heracles boekt eerste zege ten koste van FC Groningen

Heracles Almelo heeft de eerste zege van het seizoen te pakken. Op bezoek bij FC Groningen werd in een matige wedstrijd net 2-1 gewonnen. De slaapverwekkende eerste helft kende één hoogtepunt: de pegel waarmee Silvester van der Water de gasten op 0-1 bracht. Toen even later het water met bakken uit de hemel viel, hielden veel toeschouwers in de Euroborg het maar voor gezien.

Lennart Czyborra heeft Heracles naar een 2-1 voorsprong geschoten in Groningen

Rust

Gelijk rust na de goal: ADO Den Haag-VVV-Venlo 1-0.

45+1' GOAL ADO DEN HAAG!

Pinas tikt de indraaiende vrije trap van rechts van Goossens van dichtbij binnen.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 1-0

Geel voor verzorger

Een opmerkelijk moment. ADO-verzorger Dino Nunes krijgt op het veld geel voor een opmerking naar arbiter Siemen Mulder.

35' Geen strafschop

Oud-ADO-speler Kum raakt ADO-spits Necid in het strafschopgebied vol op het been als de bal al weg is, maar arbiter Siemen Mulder en de VAR zien er geen strafschop in.

ADO Den Haag-VVV-Venlo 0-0

75' Debuut talent Postema

Romano Postema komt bij Groningen in de ploeg voor Absalem. Het is het eredivisiedebuut voor het 17-jarige talent, een spits.

FC Groningen-Heracles Almelo 1-2

Union stunt tegen Dortmund

Union Berlin heeft de eerste overwinning in de Bundesliga op zak. De Berlijnse debutant op het hoogste niveau versloeg in eigen huis Borussia Dortmund, na twee speelronden nog de koploper, met 3-1. Door de nederlaag van Dortmund gaat RB Leipzig met negen punten uit drie duels alleen aan de leiding in de Duitse competitie. Dortmund is gezakt naar de vijfde positie.

Tegen Dortmund begonnen de Berlijners veel beter. Dat resulteerde in de 1-0 door Marius Bülter uit een hoekschop. Enkele minuten later bracht Paco Alcácer Borussia echter weer op gelijke hoogte. Kort na rust was het opnieuw Bülter die scoorde voor Union. Uit de rebound schoot de aanvaller van twintig meter raak. Sebastian Andersson vergrootte de marge een kwartier voor tijd zelfs naar 3-1, op aangeven van voormalig ADO-speler Sheraldo Becker.

Marius Bülter

19' Juventus al op 2-0

Na de openingsgoal van Danilo uit een snelle counter zorgt Gonzalo Higuaín na een fraaie actie en schot voor de 2-0 tegen zijn oude club. Zo kan het een leuk debuut worden voor De Ligt.

Juventus-Napoli 2-0

62' GOAL HERACLES!

Wat een schot van linksback Czyborra. Padt laat zich totaal verrassen.

FC Groningen-Heracles Almelo 1-2

Fortuna-speler ruziet met ploeggenoot

Fortuna-speler ruziet met ploeggenoot

47' GOAL FC GRONINGEN!

Warmerdam scoort op aangeven van invaller Benschop.

FC Groningen-Heracles Almelo 1-1

Aftrap in Den Haag en Turijn

ADO Den Haag-VVV-Venlo is begonnen.

Ondertussen klinkt ook in Turijn het startsignaal voor Juventus-Napoli met Matthijs de Ligt in de basis bij de thuisploeg.

Liverpool wint ook van Burnley

Liverpool is ook na vier competitiewedstrijden nog zonder puntenverlies. De nummer twee van het vorige seizoen in de Premier League won eenvoudig bij Burnley: 0-3.

Chris Wood werkte de bal in eigen doel en Sadio Mané en Roberto Firmino lieten Liverpool verder uitlopen. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum speelden de hele wedstrijd voor de winnende ploeg.

Liverpool heeft twee punten meer dan Manchester City, de kampioen van het vorige seizoen. City won zaterdagmiddag al voor eigen publiek van Brighton & Hove Albion (4-0). Sergio Agüero scoorde tweemaal. Kevin De Bruyne opende de score en Bernardo Silva bepaalde de eindstand.

Liverpool viert de goal van Sadio Mané

Opstellingen ADO Den Haag-VVV-Venlo

Danny Bakker (geschorst) mist voor het eerst sinds 11 november 2018 een eredivisiewedstrijd van ADO Den Haag. Erik Falkenburg speelt voor hem. Bij VVV-Venlo starten dezelfde 11 als in de vorige wedstrijd (1-2 winst bij FC Utrecht).

Opstellingen ADO Den Haag-VVV-Venlo

Rust in Groningen

FC Groningen-Heracles Almelo 0-1.

Klaar: Heerenveen wint weer niet in eigen huis, Fortuna pakt tweede punt

SC Heerenveen heeft in een aantrekkelijk duel Fortuna Sittard niet kunnen verslaan. De beide ploegen scoorden een keer, dachten allebei drie punten aan de wedstrijd over te kunnen houden, maar moesten na negentig minuten genoegen nemen met 1-1.

Odgaard toont zijn liefde voor Friesland na zijn benutte strafschop

90+5 Kansen en kansen

Heerenveen krijgt kans na kans in de slotfase. De Friezen verzuimen echter te scoren. Nog drie minuten blessuretijd.

sc Heerenveen-Fortuna Sittard 1-1

29' GOAL HERACLES ALMELO!

Mooie aanval van Heracles wordt bekroond met een fraaie uithaal van Van der Water.

FC Groningen-Heracles Almelo 0-1

85' Geen strafschop

Het zit Heerenveen niet mee. Odgaard wordt ogenschijnlijk vastgehouden, maar arbiter Edwin van de Graaf en ook VAR Pol van Boekel zien er geen strafschop in.

sc Heerenveen-Fortuna Sittard 1-1

Doelpunt Depay draagt niet bij aan zege Lyon

Olympique Lyonnais is er, ondanks dat Memphis Depay trefzeker was, niet in geslaagd de thuiswedstrijd tegen Bordeaux te winnen. In Lyon werd het 1-1. Memphis bezorgde Lyon nog wel een voorsprong. Na een goede loopactie schoot hij met links diagonaal raak. Halverwege de tweede helft maakte Jimmy Briand van dichtbij gelijk. Lyon stond toen nog maar met tien man na het wegsturen van Thiago Mendes.

In de slotfase werd Memphis vervangen door Jean Lucas. Voor Lyon is het het tweede puntenverlies van de week. Dinsdag was Montpellier met 1-0 te sterk.

Memphis Depay viert zijn goal

72' Redding!

Wat een redding van... Fortuna-verdediger Ninaj. De verdediger reageert knap op een inzet van Heerenveen-spits Odgaard. Heerenveen drukt zwaar, maar Fortuna buigt voorlopig nog niet.

sc Heerenveen-Fortuna Sittard 1-1

Debutanten

Aanwinsten Joey Veerman (van FC Volendam) en Anders Dreyer (gehuurd van Brighton & Hove Albion) komen in de ploeg bij Heerenveen. Voor Bruijn en Kongolo.

sc Heerenveen-Fortuna Sittard 1-1

Basisplaats De Ligt

Matthijs de Ligt begint om 20.45 uur met Juventus aan het thuisduel met Napoli. De verdediger maakt tijdens de topper zijn debuut in de Serie A.

De Ligt kreeg vorige week in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Parma nog geen speeltijd. Zijn Italiaanse concurrent Giorgio Chiellini liep vrijdag tijdens een training echter een zware knieblessure op. Hij moet een operatie ondergaan. De Ligt vormt samen met Leonardo Bonucci een koppel centraal in de defensie van Juventus. Bij Napoli zitten Hirving Lozano en Amin Younes op de bank.

Aftrap in Groningen

FC Groningen-Heracles Almelo is begonnen.

Opstellingen FC Groningen-Heracles Almelo

FC Groningen begint met Mike te Wierik voor Bart van Hintum, Django Warmerdam voor Ramon Lundqvist en Mo El Hankouri voor Gabriel Gudmundsson. Warmerdam staat voor het eerst sinds 10 februari 2019 in de basis van een eredivisieduel, toen thuis tegen Vitesse (2-1 winst). Heracles start met Tim Breukers voor Navajo Bakboord.

Opstellingen FC Groningen-Heracles Almelo

Rust in Friesland

Heerenveen is beter, komt onverwacht op achterstand, maar maakt weer gelijk dankzij een weggegeven strafschop.

Ruststand: sc Heerenveen-Fortuna Sittard 1-1

36' GOAL SC HEERENVEEN!

Odgaard benut de strafschop en is van de nul af, zijn eerste goal voor sc Heerenveen.

sc Heerenveen-Fortuna Sittard 1-1

Jens Odgaard

35' Strafschop Heerenveen!

Essers werkt Bruijn onnodig tegen de grond.

sc Heerenveen-Fortuna Sittard 0-1

Vroege wissel

Fortuna moet vroeg wisselen. Damascan moet geblesseerd de strijd staken. Karjalainen vervangt hem.

sc Heerenveen-Fortuna Sittard 0-1

Barcelona met Frenkie de Jong verspeelt opnieuw punten

FC Barcelona is voor de tweede keer in drie duels in de Primera División tegen een zeperd aangelopen. Bij Osasuna uit Pamplona bleef het steken op 2-2.

Teleurstelling bij Barcelona

Weer averij Ajax-opponent Chelsea, Manchester City te sterk voor Brighton

Nadat eerder op de dag Manchester United al puntenverlies had geleden, heeft ook een andere grootmacht in de Premier League averij opgelopen: Chelsea, een van de komende tegenstanders van Ajax in de Champions League, speelde in eigen huis 2-2 tegen Sheffield United.

Chelsea-doelman Kepa Arrizabalaga troost Kurt Zouma na diens eigen doelpunt

23' GOAL FORTUNA SITTARD!

Fortuna schakelt snel om na balverlies van Heerenveen-aanvaller Odgaard. Passlack glijdt de voorzet van links van Damascan binnen.

sc Heerenveen-Fortuna Sittard 0-1

15' Kans Heerenveen

Een grote kans voor Jens Odgaard van sc Heerenveen. Hij tikt een voorzet van dichtbij richting het doel, maar Fortuna-doelman Koselev redt knap. De Deense spits staat nog steeds droog namens sc Heerenveen.

sc Heerenveen-Fortuna Sittard 0-0

81' Osasuna weer naast Barcelona

Vanwege hands van Piqué krijgt Osasuna een strafschop en die wordt benut door Roberto Torres. De tweede goal van de middenvelder uit Pamplona.

Gelijk na de goal wordt Frenkie de Jong vervangen. Arturo Vidal komt erin.

Osasuna-FC Barcelona 2-2

Aftrap

Aftrap in Friesland. De bal rolt bij sc Heerenveen-Fortuna Sittard.

64' Barcelona op voorsprong

Arthur maakt er op aangeven van opnieuw Pérez 2-1 van voor Barcelona.

Osasuna-FC Barcelona 1-2

Barcelona viert de goal van Fati

51' Fati scoort!

De 16-jarige invaller Ansu Fati, die vorige week zijn debuut maakte, maakt gelijk voor Barcelona. Hij kopt een voorzet van Carles Pérez binnen.

Osasuna-FC Barcelona 1-1

Opstellingen sc Heerenveen-Fortuna Sittard

sc Heerenveen begint voor de 4de keer op rij met dezelfde basisopstelling. Bij Fortuna Sittard start Angha voor Amiot, Ugur voor Smeets en Sambou voor Karjalainen.

Bij Heerenveen zitten de nieuwe aanwinsten Joey Veerman (van FC Volendam) en Anders Dreyer (gehuurd van Brighton & Hove Albion) op de bank.

Opstellingen sc Heerenveen-Fortuna Sittard

7' Barça op achterstand

Een zwakke start van FC Barcelona in Pamplona. Na zwak verdedigen van Barça scoort Roberto Torres al in de 7de minuut voor de thuisploeg. Frenkie de Jong staat in de basis bij de Catalanen.

Osasuna-FC Barcelona 1-0

Teleurstelling bij Frenkie De Jong, Antoine Griezmann en Jordi Alba

Bosz en Schreuder zonder goals uit elkaar in Bundesliga

Het Bundesliga-duel tussen de clubs van Peter Bosz en Alfred Schreuder heeft geen winnaar opgeleverd. Bayer Leverkusen was de betere ploeg, maar wist niet te scoren tegen Hoffenheim: 0-0.

Bosz had met Leverkusen de eerste twee wedstrijden van het seizoen gewonnen. Schreuder, bezig aan zijn eerste weken in Duitsland, haalde drie punten uit de eerste twee wedstrijden.

Wendell en Kaderabek in een duel om de bal

Weer puntenverlies voor ploeterend Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer krijgt Manchester United, een van de tegenstanders van AZ in de Europa League, maar niet aan de praat. De Engelse grootmacht leed zaterdag voor de derde keer in vier Premier League-wedstrijden puntenverlies: 1-1 tegen Southampton.

United maakte deze zomer een draai van 180 graden op transfergebied, van investeren in gevestigde namen naar zoeken naar jong en liefst Brits talent. Die omslag in denken leverde de club goodwill op onder fans, maar de resultaten blijven voorlopig uit.

Zorgen voor Ole Gunnar Solskjaer

Minuut stilte voor dochter Luis Enrique

Voorafgaand aan alle wedstrijden in de hoogste twee voetbaldivisies in Spanje wordt een minuut stilte gehouden. De organisatie van La Liga besloot dit te doen ter nagedachtenis aan Xana, de dochter van voormalig FC Barcelona-trainer Luis Enrique die op 9-jarige leeftijd overleed aan botkanker. Zo ook voor het duel Osasuna-FC Barcelona van 17.00 uur.

PSV verhuurt overbodige Luckassen aan Anderlecht

PSV verhuurt Derrick Luckassen voor de rest van het seizoen aan Anderlecht. De verdediger was in Eindhoven overbodig geworden door de komst van Timo Baumgartl en de terugkeer van Daniel Schwaab.

Derrick Luckassen

Willem II zorgt ondanks smalle selectie voor unicum in clubhistorie

Nog nooit stond Willem II na vier speelronden bovenaan in de eredivisie. Nu wel. En dat terwijl de Tilburgers een maand geleden amper een team op de been konden brengen.

De paniek was groot onder de Tilburgse aanhang, zo vlak voor de competitiestart. Huurlingen als Renato Tapia, Vurnon Anita en Alexander Isak waren al vertrokken. Twee weken voor de start van het seizoen werd ook Daniel Crowley nog eens verkocht. Wat was er nog over?

Mats Köhlert viert de overwinning op Emmen én de koppositie met het publiek

Doelpunt van de Week: Köhlerts krul met buitenkantje links

Elke week kiezen de volgers van het @NOSSport-Instagramaccount uit drie genomineerde doelpunten het Doelpunt van de Week. De winnaar van deze week: de eerste goal van Mats Köhlert in het duel Willem II-FC Emmen.

Doelpunt van de Week: Köhlerts krul met buitenkantje links

Warming-up: alles in de aanloop naar het weekend

Wil je alle wetenswaardigheden in de aanloop naar het voetbalweekend nog eens rustig teruglezen? Zie ons vaste vrijdagblog Warming-up.

Gijs Smal bezorgde FC Volendam in de 92ste minuut de zege op NAC Breda

De Ligts concurrent Chiellini loopt zware knieblessure op

Juventus-verdediger Giorgio Chiellini heeft tijdens de training van zijn club in aanloop naar het duel met Napoli een scheurtje in zijn voorste kruisband opgelopen. De Italiaan moet een operatie ondergaan. Uit onderzoek bleek dat zijn rechterknie beschadigd is. Hoelang de 35-jarige verdediger niet kan spelen is niet bekend.

Door de blessure neemt de kans toe dat Matthijs de Ligt zaterdag zijn debuut maakt in de competitie.

Matthijs de Ligt

Stand

De stand in de eredivisie

Terug naar vrijdag: PEC Zwolle profiteert optimaal van plotselinge inzinking bij Emmen

PEC Zwolle pakte vrijdag zijn eerste driepunter van het seizoen. Na een productieve eerste helft hield het elftal van John Stegeman stand tijdens het open duel in Emmen (1-3).

Bekijk de samenvatting van FC Emmen-PEC Zwolle: 1-3

Drie wedstrijden

Welkom bij ons liveblog met hierin vooral aandacht voor de drie eredivisiewedstrijden sc Heerenveen-Fortuna Sittard (18.30), FC Groningen-Heracles Almelo (19.45) en ADO Den Haag-VVV-Venlo (20.45) en het overige nieuws van de voetbalvelden.

Programma en uitslagen speelronde 5