liveblog

Na nederlaag van Ajax is het woord aan PSV

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Hilversum. Morgen staan er nog vier wedstrijden op het programma in deze speelronde van de eredivisie. PSV kan het gat met Ajax tot acht punten vergroten als er zondag wordt gewonnen van FC Utrecht. We zijn er dan natuurlijk weer bij met een liveblog, op de radio en op televisie. Tot morgen!

Kasper Dolberg slaakt een diepe zucht

De stand

Dit is de stand in de eredivisie met nog vier wedstrijden te spelen in de 21ste speelronde.

De uitslagen

De eredivisiezaterdag zit erop. Dit zijn de uitslagen. Morgen komt koploper PSV in actie tegen FC Utrecht.

KLAAR IN VENLO

Ook in Venlo klinkt het laatste fluitsignaal. Dankzij twee goals van Mlapa wint VVV met 2-1 van Willem II.

KLAAR IN ROTTERDAM

Het is klaar in De Kuip. Na een matige eerste helft heeft Feyenoord na rust een eenvoudige klus. Het wordt 4-0 tegen De Graafschap.

Aandachtig toeschouwer

Willem van Hanegem ziet vanaf de tribune dat het in de tweede helft goed is gekomen met Feyenoord.

Willem van Hanegem op de tribune in De Kuip

77' GOAL VVV-VENLO

Willem II is de hele tweede helft de betere ploeg, maar vanuit het niets komt VVV toch weer op voorsprong. Mlapa schiet de 2-1 binnen, op aangeven van Van Ooijen. Dat is dezelfde combinatie als bij de eerste goal van VVV.

VVV-Willem II 2-1

Peniel Mlapa is blij met zijn goal

75' Kansen genoeg

Feyenoord krijgt kans na kans om de score nog verder op te voeren, maar telkens staat de prima keepende Jurjus in de weg. We hebben flinke mogelijkheden gezien van Berghuis, St. Juste en invaller Jørgensen.

Feyenoord-De Graafschap 4-0

63' GOAL FEYENOORD

De Graafschap komt er niet meer aan te pas in De Kuip. De onvermijdelijke 4-0 voor Feyenoord komt van het hoofd van Toornstra, die mooi binnenkopt na een voorzet van Clasie.

Jens Toornstra kopt op geheel eigen wijze de 4-0 binnen

60' GOAL WILLEM II

Een strafschop voor Willem II in Venlo na een overtreding van Promes op Pavlidis. Crowley schiet de gelijkmaker onberispelijk binnen: het is 1-1.

Het is een jubileumgoal: de tweeduizendste van de Tilburgers in de eredivisie.

VVV-Willem II 1-1

Daniel Crowley (l) is blij met zijn benutte penalty

54' GOAL FEYENOORD

Feyenoord geeft gas in De Kuip en komt snel op 3-0. St. Juste schiet laag en hard raak. Eerst is er nog een prima redding van Jurjus op een afstandsschot van Berghuis, maar even later is het alsnog prijs voor de Rotterdammers.

Feyenoord-De Graafschap 3-0

Knuffels voor Jeremiah St. Juste na zijn 3-0

52' GOAL FEYENOORD

Feyenoord is sinds de rust een stuk gretiger en wordt beloond met de 2-0. Linksback Verdonk schiet vanuit de draai binnen. Het is zijn eerste competitiedoelpunt in het shirt van Feyenoord.

Feyenoord-De Graafschap 2-0

Een vrolijk onderonsje tussen Steven Berghuis en Calvin Verdonk na de 2-0

47' Kunststukjes

Een geweldige aanval van Feyenoord leidt niet tot een doelpunt. Zowel Van Persie als Berghuis verzorgt een kunststukje, maar uiteindelijk gaat de inzet van Van Persie over.

Feyenoord-De Graafschap 1-0

TWEEDE HELFT

Nog 45 minuten te spelen in De Kuip. Feyenoord heeft met een 1-0 voorsprong op De Graafschap afgetrapt voor de tweede helft.

Ook in Venlo rolt de bal voor de tweede helft. VVV leidt met 1-0 tegen Willem II.

Flamengo: brand door reeks tragische momenten

De brand op het trainingscomplex van voetbalclub Flamengo, die gisteren tien jonge voetballers het leven kostte, is ontstaan door een piek in de elektriciteitstoevoer. Hierdoor brak brand uit in de airconditioning. Volgens directeur Reinaldo Belotti waren de schommelingen in de elektriciteit ontstaan door een zware storm in Rio de Janeiro.

"Het was een opeenvolging van gebeurtenissen in een catastrofale dag voor Rio, die heeft geleid tot deze nog grotere catastrofe", zei Belotti. "Het is niet gebeurd omdat Flamengo niet voldoende heeft geïnvesteerd in het gebouw of omdat de club zich daar niet druk om maakte. Het gebouw was comfortabel en adequaat. We waren er trots op."

Flamengo-directeur Reinaldo Belotti tijdens de persconferentie

De Ligt schrikt van Ajax: 'Een schandalige vertoning'

Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt noemt het optreden van zijn ploeg tegen Heracles Almelo "een schandalige vertoning". De Amsterdammers verloren met 1-0 in de uitwedstrijd waarin maar weinig lukte bij Ajax. "We verliezen elk duel, zijn heel slordig in de opbouw en creëren geen kansen. Het was allemaal niets vandaag."

De Ligt schrikt van Ajax: 'Dit was een schandalige vertoning'
Ajax-coach Ten Hag wanhoopt niet: 'Vorm kan er morgen weer zijn'
Ajax-doelman Onana baalt van fout, maar 'dat hoort bij voetbal'

RUST

Het is rust in Venlo. VVV zoekt de kleedkamer op met een 1-0 voorsprong op Willem II.

Ook in De Kuip is het rust na een rustige, tikkeltje saaie eerste helft. Feyenoord staat op een 1-0 voorsprong tegen De Graafschap.

43' GOAL VVV-VENLO

Een doelpunt in De Koel! VVV werd de laatste minuten steeds sterker en Mlapa kopt de Limburgers op 1-0 na een prima voorzet van Van Ooijen.

VVV-Willem II 1-0

Peniel Mlapa kopt de 1-0 binnen

Napoli verspeelt opnieuw kostbare punten in titelstrijd

Napoli heeft opnieuw punten laten liggen in de titelstrijd met Juventus. De nummer twee van de Italiaanse competitie kwam bij Fiorentina niet verder dan 0-0. Napoli staat nu acht punten achter op koploper Juventus, dat zondag tegen Sassuolo speelt.

Teleurstelling bij Carlo Ancelotti, de trainer van Napoli

39' Feyenoord draait beter

De voorsprong heeft Feyenoord goed gedaan: het loopt een stuk beter bij de Rotterdammers, zonder dat de sterren van de hemel worden gespeeld. Larsson had nog een goede kans, maar Jurjus is goed in vorm vandaag.

28' GOAL FEYENOORD

Feyenoord bakte er nog niet zoveel van, maar komt toch op 1-0 via een van richting veranderd schot van Vilhena. Doelman Jurjus is kansloos.

Even daarvoor was het nog bijna raak aan de andere kant. Een vrije trap van El Jebli suisde enkele centimeters naast het doel van Vermeer.

Tonny Vilhena krijgt de felicitaties van Robin van Persie

23' Kansen in De Kuip

Feyenoord doet het heel rustig aan en dat biedt kansen voor De Graafschap. Na 21 minuten is het schrikken voor Vermeer. Vilhena wil de bal wegwerken, schiet tegen Owusu op en de bal vliegt snoeihard rakelings langs het Feyenoord-doel.

Even later is het bijna raak voor Feyenoord, maar de jarige doelman Jurjus redt geweldig op een kopbal van dichtbij van Berghuis.

Feyenoord-De Graafschap 0-0

15' Eerste kans Feyenoord

De eerste kans in De Kuip is voor Feyenoord. Berghuis zet de aanval zelf op, krijgt de bal terug van St. Juste maar zijn schot wordt vervolgens gered door Jurjus.

Even later doet Vermeer een Onana'tje - hij speelt de bal in de voeten van een tegenstander - maar het levert geen schade op voor Feyenoord.

13' In evenwicht

VVV en Willem II houden elkaar in de beginfase in evenwicht. Na de kans van VVV in de eerste minuut heeft nu ook Willem II zijn eerste mogelijkheid gehad: doelman Unnerstall verricht een belangrijke redding op een inzet van Crowley. Even later is er na een counter een tweede kans voor Mlapa: zijn schot gaat via keeper Unnerstal met enig geluk over het doel.

VVV-Willem II 0-0

10' Nu nog rustig

Het is rustig in De Kuip. Feyenoord en De Graafschap beginnen op hun dooie akkertje aan het duel. De eerste tien minuten is er niets gebeurd.

Sam Larsson in duel met Delano Burgzorg

AFTRAP

De bal rolt in De Kuip. De Graafschap heeft afgetrapt tegen Feyenoord. De sfeer in Rotterdam is prima, want stadionspeaker Peter Houtman heeft zojuist de uitslag van Heracles-Ajax doorgegeven.

Ook in De Koel is afgetrapt. VVV-Venlo ontvangt Willem II. Meteen na de aftrap is er een goed schot van VVV-aanvaller Mlapa, dat net naast zeilt.

Nog twee wedstrijden

Om 20.45 uur gaan we verder met nog twee wedstrijden. Feyenoord ontvangt De Graafschap en VVV-Venlo stuit thuis op Willem II.

KLAAR IN HEERENVEEN

In Friesland is het ook afgelopen. Heerenveen en PEC Zwolle maken er een 1-1 gelijkspel van.

KLAAR IN ALMELO

Het is afgelopen in Almelo. Heracles verslaat Ajax met 1-0. Wint PSV morgen bij FC Utrecht, dan loopt de achterstand van de Amsterdammers op de koploper op tot acht punten.

87' Bijna 1-1

Bijna was daar de gelijkmaker, als Huntelaar zich door de Heracles-defensie worstelt en Czyborra de bal net over het eigen doel tikt. Heracles komt met de schrik vrij, het blijft 1-0.

Heracles-Ajax 1-0

84' Kans voor PEC

Kansen waren schaars in de tweede helft, maar daar was er eentje voor PEC: Van Polen probeert Hahn te verrassen met een soort achterwaartse rugbal, maar de doelman brengt toch redding.

Heerenveen-PEC Zwolle 1-1

81' Dolberg voor De Jong

Met Dolberg voor De Jong is Ajax de laatste tien minuten ingegaan tegen Heracles. De Almeloërs leiden nog altijd met 1-0. Ajax probeert het wel, maar overtuigt niet.

Opstellingen VVV-Willem II

73' Tijd dringt voor Ajax

De tijd begint te dringen voor Ajax: nog minder dan 20 minuten met de 1-0 voorsprong van Heracles nog steeds op het scorebord. De Amsterdammers willen wel, maar er lukt weinig. Labyad had nog een goede schietkans na een pass van Kristensen, maar de bal ging ver over.

En even later is het bijna 2-0 voor Heracles als er opnieuw wordt gesukkeld bij Ajax: een misverstand tussen Blind en Onana geeft Peterson een prima kans, maar hij mist.

Opstellingen Feyenoord-De Graafschap (20.45 uur)

Bij Feyenoord maakt Cuco Martina straks zijn debuut.

64' Dubbele wissel

Ajax-trainer Erik ten Hag grijpt in met een dubbele wissel. Mazraoui komt in het veld voor Schöne, Labyad vervangt Van de Beek.

Meteen daarna krijgt Huntelaar een levensgrote kans na een pass van Ziyech, maar keeper Blaswich weet de bal net met zijn arm naast te tikken.

59' PEC iets beter

In Friesland is PEC sinds de rust de iets betere ploeg en mannen van Jaap Stam krijgen ook hun kansjes. De stand is nog steeds gelijk.

60' Heracles schittert

Heracles zit zo goed in zijn vel vanavond dat de ploeg zich af en toe zelfs gallery play veroorlooft. In de 58ste minuut leidt dat ook nog eens tot een grote kans: na een hakballetje van Konings is er een schietkans voor Drost, maar diens poging gaat naast.

52' Kansen Ajax

Ajax begint enthousiast aan de tweede helft en heeft meteen al twee kansen. Een inzet van Tadic van dichtbij wordt gepareerd door Blaswich en ook bij een snoeihard schot van De Ligt staat Blaswich op de goede plaats. De Amsterdammers moeten ook wel bij de 1-0 achterstand, want veel is er verder nog niet gelukt.

De tweede helft is begonnen bij Heracles-Ajax. De Amsterdammers zullen aan de bak moeten, want ze kijken tegen een 1-0 achterstand aan.

Ook in Friesland is de tweede helft begonnen. Het staat 1-1 bij Heerenveen-PEC Zwolle.

RUST

Het is rust in Almelo. Een fel Heracles staat op een verdiende 1-0 voorsprong tegen een kwakkelend Ajax.

En ook in Friesland hebben beide ploegen de kleedkamers opgezocht. Het staat 1-1 bij Heerenveen-PEC Zwolle.

45+1' GOAL PEC ZWOLLE

PEC Zwolle komt op slag van rust op gelijke hoogte met Heerenveen. Verdediger Lam kopt een hoekschop van Namli feilloos binnen.

Thomas Lam loopt juichend weg na zijn doelpunt

41' Ajax even dreigend

Het onrustige Ajax was vlak voor rust weer even dreigend in het Almelose strafschopgebied, maar Tadic en De Jong slagen er niet in de trekker over te halen. Huntelaar krijgt vervolgens een gele kaart vanwege te heftig zwaaien met de arm.

De Amsterdammers hebben het nog steeds heel moeilijk met de fellere en frissere Heraclieden.

30' GOAL HEERENVEEN

Heerenveen komt op een 1-0 voorsprong tegen PEC Zwolle. Lammers schiet, keeper Van der Hart redt in eerste instantie knap, maar vervolgens staat Vlap op de goede plek om de rebound binnen te schieten. Het is zijn tiende treffer van het seizoen.

Heerenveen-PEC Zwolle 1-0

De felicitaties zijn voor Michel Vlap

26' Eerste kans Ajax

De eerste echte kans voor Ajax komt na 20 minuten van de voet van Frenkie de Jong. Zijn eerste poging om te schieten mislukt, maar in tweede instantie tikt hij de bal fraai op doel, maar keeper Blaswich redt knap.

Een paar minuten later roept Ajax om een penalty als de vallende Czyborra hands maakt. Scheidsrechter Higler en de VAR zien echter geen opzet.

17' GOAL HERACLES

Osman maakt er 1-0 van voor Heracles tegen Ajax, na een kapitale fout van Onana. De Ajax-doelman schiet de bal pardoes in de voeten van Osman, die de klus vervolgens simpel kan klaren. Het is de eerste goal van Heracles in 2019.

De voorsprong komt niet uit de lucht vallen, want Heracles was in de beginfase de betere ploeg en had al een handvol kansen om de score te openen tegen een onrustig Ajax.

Mohammed Osman (r) is de gevierde man na zijn 1-0 tegen Ajax

10' Kansjes in Friesland

Nog geen doelpunten bij Heerenveen-PEC, maar wel al een paar kansen.

Namli had na 5 minuten de eerste namens de uitploeg. Na goed doorzetten schoot hij de bal echter recht op keeper Hahn af. Aan de andere kant schoot Vlap vanuit een moeilijke hoek over.

Heerenveen-PEC Zwolle 0-0

6' Penalty Heracles

Ajax ontsnapt als de bal op de stip gaat na een overtreding van Blind op Konings. Kuwas schiet de strafschop op de rechterpaal. Het blijft 0-0.

Er gebeurt sowieso van alles in de eerste minuten, waarin Ajax onrustig oogt. Heracles was al twee keer gevaarlijk via Kuwas en Peterson, maar respectievelijk De Ligt en Tagliafico brachten redding. De Amsterdammers hadden één schietkansje via Van de Beek.

Heracles-Ajax 0-0

Brandley Kuwas staat klaar om de penalty op de paal te schieten

AFTRAP

De bal rolt in Almelo: Heracles-Ajax is begonnen.

Ook in Friesland is gefloten: het duel tussen sc Heerenveen en PEC Zwolle is begonnen. Heerenveen won slechts één van zijn laatste tien thuisduels.

Real wint derby en neemt tweede plaats van Atlético over

Real Madrid, woensdag de tegenstander van Ajax in de achtste finales van de Champions League, heeft de topper in Spanje tegen Atlético Madrid gewonnen. Het won het uitduel met 3-1 en nam daardoor de tweede plaats in de Primera División over van de stadgenoot.

Sergio Ramos viert zijn doelpunt met een dansje

Dortmund geeft in slotfase 3-0 voorsprong weg

Het is niet bepaald de week van Borussia Dortmund. De koploper in de Bundesliga heeft wederom punten verspeeld, deze keer tegen Hoffenheim (3-3). Bayern München kan zaterdagavond de achterstand verkleinen tot vijf punten.

Na de 2-0 van Mario Götze (r) was er nog weinig aan de hand voor Dortmund

Doelpunt Wijnaldum helpt Liverpool weer naar koppositie

Liverpool is weer koploper in de Engelse Premier League. De ploeg won thuis met 3-0 van Bournemouth en heeft daardoor weer drie punten meer dan Manchester City, dat afgelopen woensdag de leiding op basis van doelsaldo had overgenomen.

Georginio Wijnaldum, die na een knieblessure weer terugkeerde in de ploeg van trainer Jürgen Klopp, was met een prachtig doelpunt goed voor de 2-0.

Georginio Wijnaldum maakte de 2-0 voor Liverpool met een prachtig wippertje

Opstellingen Heerenveen-PEC Zwolle (18.30 uur)

Opstellingen Heracles-Ajax (18.30 uur)

Ajax begint met Klaas-Jan Huntelaar in de ploeg aan de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. De spits krijgt weer eens de voorkeur boven Kasper Dolberg.

Frenkie de Jong verschijnt ook aan de aftrap in Almelo. Hij viel donderdag op de training nog uit met een spierblessure. Noussair Mazraoui start op de bank. Hij is pas net hersteld van een hamstringblessure.

De neerwaartse spiraal van Jørgensen

32 wedstrijden, 21 goals, 11 assists en de kampioensschaal. Het eerste seizoen van Nicolai Jørgensen bij Feyenoord, dat om 20.45 uur aantreedt tegen De Graafschap, was van ongekend hoog niveau.

Maar in zijn derde jaar moet geconcludeerd worden dat hij het niveau van zijn Rotterdamse debuutjaar nooit meer heeft gehaald of benaderd. Om die conclusie kracht bij te zetten, en op zoek te gaan naar mogelijke oorzaken, doken we de statistieken in.

De cijfers van Nicolai Jørgensen bij Feyenoord

'De waarheid moet gezegd bij Ajax'

Het zijn drukke tijden voor Ajax, dat om 18.30 uur aantreedt voor de uitwedstrijd bij Heracles. Woensdag wacht Real Madrid in de Champions League. . De 6-0 tegen VVV-Venlo vorige week was bemoedigend, maar nog lang niet genoeg om volkomen ontspannen naar Almelo af te reizen. Daarvoor was de klap in De Kuip te hard.

Aan routiniers Lasse Schöne (32) en Daley Blind (28) is het mede de taak om Ajax na die deceptie voor te bereiden op de belangrijke wedstrijden die komen en niet in paniek te raken.

'De waarheid moest gezegd worden' bij Ajax

De stand in het land

AZ, de nummer vier in de eredivisie, boekte gisteravond een simpele 3-0 zege op hekkensluiter NAC Breda. Dat leidt tot onderstaande tussenstand in de eredivisie.

Stand eredivisie

Welkom bij de eredivisiezaterdag!

De 21ste speelronde van de eredivisie gaat vanavond verder met vier wedstrijden. Onder meer Ajax en Feyenoord, de nummers twee en drie, komen in actie. Met dit liveblog blijf je de hele avond op de hoogte van alle ontwikkelingen op het veld.