Een fout van Andre Onana leidde het doelpunt voor Heracles in

Ajax lijdt in Almelo tweede nederlaag in drie competitiewedstrijden

Heracles Almelo heeft Ajax de derde nederlaag van het seizoen bezorgd. De Almeloërs wonnen in eigen huis met 1-0 van Ajax, dat het gat met koploper PSV zondag kan zien oplopen tot acht punten. Twee weken geleden werd met 6-2 van Feyenoord verloren.

Na de 6-0 overwinning tegen VVV-Venlo hoopten de Amsterdammers de slechte herstart na de winterstop achter zich te hebben gelaten, maar het slordige optreden tegen Heracles doet anders vermoeden.

Strafschop

Ajax ontsnapte al in de zesde minuut aan een achterstand nadat de bal op de stip was gegaan na een overtreding van Daley Blind op Joey Konings. Brandley Kuwas ging achter de bal staan, maar zijn schot belandde op de rechterpaal.

Daarvoor was Heracles ook al twee keer gevaarlijk geweest via Kuwas en Kristoffer Peterson, maar respectievelijk Matthijs de Ligt en Nicolás Tagliafico brachten toen redding.

Ajax oogde onrustig en het toppunt daarvan was een kapitale fout van Andre Onana, waardoor de thuisploeg na ruim een kwartier spelen alsnog op voorsprong kwam. De Ajax-doelman werd na een terugspeelbal opgejaagd en schoot de bal pardoes in de voeten van Mohammed Osman, die ongehinderd de 1-0 kon binnenschieten.

Mohammed Osman (r) is de gevierde man na zijn 1-0 tegen Ajax

De eerste echte kans voor Ajax kwam niet veel later op naam van Frenkie de Jong. Zijn eerste poging om te schieten mislukte, maar in tweede instantie tikte hij de bal fraai op doel. Heracles-keeper Janis Blaswich voorkwam de gelijkmaker met een knappe redding.

Vlak voor rust pas verscheen Ajax weer even dreigend in het Almelose strafschopgebied, maar Dusan Tadic en De Jong slaagden er niet in de trekker over te halen.

Het energieke Heracles bleef ondertussen de aanval zoeken en vooral Kuwas vermaakte het publiek met enkele fraaie acties.

Ajax begon enthousiast aan de tweede helft en dat leverde meteen kansen op. Een inzet van Tadic van dichtbij werd opnieuw knap gepareerd door Blaswich en ook bij een snoeihard schot van De Ligt stond de Heracles-keeper op de goede plaats.

Ook Huntelaar kreeg nog een levensgrote kans na een van de weinige vloeiende aanvallen van Ajax, maar Blaswich wist de bal net met zijn arm naast te tikken.

Hakballetje

Heracles bleef de aanval ook zoeken en na een klein uur spelen leverde dat een grote kans op: na een hakballetje van Joey Konings was er een schietkans voor Jesper Drost, maar diens poging ging naast.

Met nog zo'n twintig minuten te gaan kreeg Ajax een overwicht, maar er lukte nog steeds maar weinig bij de Amsterdammers. Invaller Zakaria Labyad kreeg een goede schietkans na een pass van Kristensen, maar de bal ging ver over.

De grootste kans was echter voor de thuisploeg door opnieuw defensief geklungel bij Ajax. Een misverstand tussen Blind en Onana gaf Peterson een prima kans om de wedstrijd te beslissen, maar het schot van de Zweed gaat over.

Heracles kwam nog een keer met de schrik vrij toen Lennart Czyborra de bal net over het eigen doel tikte, nadat Huntelaar zich door de Heracles-defensie had geworsteld.