De Ligt schrikt van Ajax: 'Dit was een schandalige vertoning'

Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt noemt het optreden van zijn ploeg tegen Heracles Almelo "een schandalige vertoning". De Amsterdammers verloren met 1-0 in de uitwedstrijd waarin maar weinig lukte bij Ajax. "We verliezen elk duel, zijn heel slordig in de opbouw en creëren geen kansen. Het was allemaal niets vandaag."

"Ik weet wat we kunnen. Dat hebben we de eerste seizoenshelft in bijna elke wedstrijd laten zien. Daarom is het wel een verrassing dat we deze maand zo achter de feiten aanlopen, dat we zo niet onszelf zijn. Daar schrik ik wel van."

Vier uit vier

Na de winterstop hield Ajax aan vier wedstrijden slechts vier punten over. Als PSV zondag wint, loopt het verschil met de koploper op tot acht punten. "We hebben er weleens slechter voor gestaan, maar ik wil nu helemaal niet over titelaspiraties praten."

Een oplossing voor het slechte spel heeft hij niet. "Misschien is het onzekerheid. Wij zijn ook mensen en als het eenmaal niet loopt, merk je dat er onzekerheid in de ploeg sluipt. We hebben natuurlijk grotendeels jonge jongens. En als wij op achterstand staan, komen we eigenlijk nooit terug. Het vertrouwen is weg."

Weinig houvast

"We voetballen niet met ons hart op dit moment. We hebben te veel aan ons hoofd, omdat de resultaten minder zijn en het als ploeg niet loopt."

Dat lijkt weinig houvast te bieden voor komende woensdag, als de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid op het programma staat. "Als we dan zo aantreden, verliezen we met 0-7."

Ajax-coach Erik ten Hag had vanaf de bank met lede ogen aangezien hoe zijn ploeg speelde. "Het was een hele zwakke prestatie. Heracles zette ons onder druk en we hebben ons de kaas van het brood laten eten."

Ajax-coach Ten Hag wanhoopt niet: 'Vorm kan er morgen weer zijn'

Ajax wist zich geen raad met de felheid waarmee Heracles zijn ploeg opjaagde. "We waren zo slecht in balbezit en dat ben ik niet van mijn ploeg gewend. Er was een gebrek aan handelingssnelheid. Dat is met onze kwaliteiten totaal onnodig."

"Er heeft een team gestaan dat heeft gestreden, maar de vorm ontbrak. Maar vorm kan er morgen weer zijn. En als we vandaag doen wat we moeten doen, dan kan zo'n wedstrijd totaal anders lopen."

De titel heeft hij nog niet uit z'n hoofd gezet. "Nee. Er zijn nog veel wedstrijden te spelen, maar dat moeten we het nu niet over hebben. We moeten zo snel mogelijk in beter vaarwater komen en daar moeten we onze energie in steken."

STER reclame