liveblog
NOS NieuwsAangepast

Debat in Lagerhuis voorbij, premier May overleeft motie van wantrouwen

liveblog gesloten

May wachten zware dagen

De Britse premier May heeft vanavond een vertrouwensstemming over haar positie in het Britse Lagerhuis overleefd. May blijft aan als premier ondanks de pijnlijke nederlaag van gisteravond. Toen werd haar brexit-deal door een overtuigende meerderheid van de parlementariërs werd weggestemd.

De premier mag de stemming van vanavond dan hebben overleefd, er wachten haar nog een aantal zware dagen, benadrukt correspondent Tim de Wit. Uiterlijk maandag moet ze met een alternatief plan komen.

Teruglezen over de stemming en de brexit? Lees dan de onderstaande artikelen:

'No-deal-brexit niet van tafel'

Premier May gaat vanavond nog overleggen met de leiders van verschillende partijen, waaronder Labour.

Volgens een woordvoerder van Mat is een no-deal-brexit niet van tafel, ondanks dat dit een voorwaarde zou zijn van Labour-leider Corbyn.

Oppositie-leider Corbyn reageert op verlies

De verworpen motie van wantrouwen was ingebracht door oppositie-leider Corbyn. Hieronder zijn reactie in het Lagerhuis:

Corbyn: regering moet afstand nemen van een no deal-brexit

Terugkijken: de reactie van May

Na de uitslag van de vertrouwensstemming zei May dat ze blij was dat het Lagerhuis zijn steun in haar had uitgesproken. De premier wil nu in gesprek met de parlementsleden.

May: we gaan de gesprekken open in en ik roep iedereen op dat ook te doen

Vragen? Stel ze live via Facebook

Rond 21.00 uur kun je live op Facebookpagina van de NOS vragen stellen over de brexit. Onze correspondenten in Londen en Brussel zullen ze beantwoorden.

Debat is voorbij

De Britse premier May heeft een vertrouwensstemming over haar positie in het Britse Lagerhuis overleefd. De uitslag was 325 stemmen tegen de motie van wantrouwen tegenover 306 voor.

Video: moment van de uitslag

Motie van wantrouwen tegen May verworpen

UITSLAG: MOTIE VERWORPEN

De motie van wantrouwen tegen premier May heeft niet genoeg stemmen gekregen en is verworpen.

306 parlementariërs stemden voor de motie, 325 stemden tegen.

Dit betekent dat May door kan als premier van Groot-Brittannië.

Uitslag om 20.15 uur

De parlementariërs komen nu de zaal weer in.

Parlementariërs verlaten de zaal

Het Lagerhuis stemt nu over de motie.

In onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe zo'n stemming in z'n werk gaat (het is filmpje van gisteren, want het gaat nog over het inmiddels gesneuvelde brexit-voorstel van May):

STEMMING BEGONNEN

De leden van het Lagerhuis stemmen nu over de motie van wantrouwen tegen May en haar regering.

De uitslag zal zo bekend worden.

Ook May en Corbyn zijn er

In afwachting van de stemming zijn premier May en oppositie-leider Corbyn gearriveerd.

'Ordeeeer!'

Het is aan voorzitter John Bercow om vanuit zijn grote groene troon de orde te bewaren in het Lagerhuis. Lees hier meer over de speaker.

Bercow is inmiddels een beroemdheid door zijn manier van optreden:

Wie is toch die mister speaker?

Lagerhuis begint vol te lopen

Het wordt weer drukker in het Lagerhuis. Het debat over de motie van wantrouwen tegen May is nog altijd bezig. Rond 20.00 wordt de stemming verwacht over de motie.

Dit zijn de opties na de motie:

NOS
De opties na de motie van wantrouwen

Nog 1 uur tot de stemming

Rond 20.00 wordt er gestemd over een motie van wantrouwen tegen de regering van premier May.

Wat vinden ze in Ramsgate van de brexit?

Verslaggever Eva Wiessing ging naar kustplaats Ramsgate, niet ver van Dover. Daar stemden de meeste mensen tijdens het referendum voor brexit. Om de door de brexit te verwachten chaos in Dover te omzeilen, zou in Ramsgate een nieuwe haven komen voor ferry's. Maar ook dat loopt niet zoals gepland:

In Ramsgate zou een moderne haven komen

'EU bereid brexit uit te stellen tot 2020'

De Europese Unie zou bereid zijn de brexit uit te stellen tot volgend jaar. The Times schrijft dat diplomaten en ambtenaren werken aan het mogelijk maken van een verlenging van de zogenoemde artikel 50-procedure. Nu is het nog zo dat het VK over 73 dagen op 29 maart de EU moet verlaten.

Vanochtend deelde de Europese Commissie mee dat de uittredingsdatum uitgesteld kan worden als daartoe een Brits verzoek wordt ingediend. Uitstel kan alleen verleend worden als de Europese regeringsleiders dat unaniem goedkeuren.

Tim de Wit blikt vooruit

NOS-correspondent Tim de Wit in Groot-Brittannië blikt in onderstaande video vooruit op de stemming van vanavond. Hij denkt niet dat de premier wordt weggestemd.

De Wit verwacht dat May de komende dagen met haar tegenstanders zal praten om tot een oplossing te komen. Aan alle kanten is dat lastig, want voor geen enkele brexit-deal is er een meerderheid in het parlement. Maandag moet May haar 'Plan B' al presenteren, dus het worden een paar lastige dagen voor de premier.

'May zal de komende dagen vooral gaan praten'

Parlementslid vertelt waarom ze geboorte uitstelde

Een parlementslid van de Labour-partij stelde gisteren de geboorte van haar kind uit vanwege de brexit-stemming. Eigenlijk zou de pro-Europese politica Tulip Siddiq gisteren een zoon ter wereld te brengen via een keizersnede, maar ze wilde per se bij de stemming zijn.

Tegen de BBC vertelde Siddiq waarom ze bij de stemming wilde zijn:

'Extreme tijdnood' voor bedrijven

De noodzaak voor bedrijven om zich voor te bereiden op een no-deal-brexit is alleen maar toegenomen, nu het Britse Lagerhuis gisteravond de brexit-deal van premier May met grote meerderheid heeft verworpen.

"De periode van onzekerheid wordt verlengd en het risico op no-deal is enorm vergroot. We zitten nu in een periode van extreme tijdnood", zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Lees verder in het onderstaande artikel:

'No-deal brexit kost Amsterdam miljard euro'

Wethouder Udo Kock meldt aan de gemeenteraad van Amsterdam dat een no-deal brexit de stad een tegenvaller van een miljard euro zal opleveren.

Duizenden bedrijven in Amsterdam doen zaken met het Verenigd Koninkrijk. Door het wegstemmen van May's brexit-deal is er veel onzekerheid voor die bedrijven.

Lees meer bij Het Parool.

Podcast De Dag over de brexit

Een dag na de historische brexit-nederlaag van premier May wordt in Podcast De Dag besproken wat een no deal brexit voor Nederland zou betekenen.

In De Dag hoor je vandaag geen speculaties of voorspellingen, maar antwoorden op de wél te beantwoorden vragen.

Poll: meerderheid wil May behouden

Sky News peilde wat Britten vinden dat er vanavond moet gebeuren. 53 procent vindt dat May moet blijven, 38 procent wil dat ze gaat en 9 procent twijfelt.

Nog drie uur te gaan..

Het debat in het Lagerhuis duurt voort. De stemming over de motie van wantrouwen tegen premier May en haar kabinet wordt over zo'n drie uur verwacht.

Volgens NOS-correspondent Tim de Wit in Groot-Brittannië is de kans vrij groot dat May de vertrouwensstemming zal overleven.

Via deze livestream is het debat en de stemming te volgen.

Terugkijken: Corbyns kritiek

Labour-leider Jeremy Corbyn herhaalde dat May wat hem betreft al had moeten opstappen. Hij noemt May's kabinet een zombie-regering.

Corbyn: 'Zombie-regering en Frankenstein-deal'

Terugkijken: May is trots

Bekijk hieronder het laatste deel van de toespraak die premier May gaf in het Lagerhuis. Ze besluit haar bijdrage aan het debat met de woorden: "Ik ben trots op alles dat we hebben bereikt."

'Ik ben trots op alles wat we al bereikt hebben'