Debat in Lagerhuis voorbij, premier May overleeft motie van wantrouwen
- Mays brexit-deal werd gisteren weggestemd, een historisch verlies voor de premier.
- Lagerhuis heeft vandaag gestemd over een motie van wantrouwen tegen May. Die is verworpen.
- Gevolgen voor brexit zijn onduidelijk, dit zijn mogelijke scenario's.
- Bedrijven in Nederland bereiden zich voor op een no-deal-brexit.
May wachten zware dagen
De Britse premier May heeft vanavond een vertrouwensstemming over haar positie in het Britse Lagerhuis overleefd. May blijft aan als premier ondanks de pijnlijke nederlaag van gisteravond. Toen werd haar brexit-deal door een overtuigende meerderheid van de parlementariërs werd weggestemd.
De premier mag de stemming van vanavond dan hebben overleefd, er wachten haar nog een aantal zware dagen, benadrukt correspondent Tim de Wit. Uiterlijk maandag moet ze met een alternatief plan komen.
Teruglezen over de stemming en de brexit? Lees dan de onderstaande artikelen:
'No-deal-brexit niet van tafel'
Premier May gaat vanavond nog overleggen met de leiders van verschillende partijen, waaronder Labour.
Volgens een woordvoerder van Mat is een no-deal-brexit niet van tafel, ondanks dat dit een voorwaarde zou zijn van Labour-leider Corbyn.
Oppositie-leider Corbyn reageert op verlies
De verworpen motie van wantrouwen was ingebracht door oppositie-leider Corbyn. Hieronder zijn reactie in het Lagerhuis:
Terugkijken: de reactie van May
Na de uitslag van de vertrouwensstemming zei May dat ze blij was dat het Lagerhuis zijn steun in haar had uitgesproken. De premier wil nu in gesprek met de parlementsleden.
Vragen? Stel ze live via Facebook
Rond 21.00 uur kun je live op Facebookpagina van de NOS vragen stellen over de brexit. Onze correspondenten in Londen en Brussel zullen ze beantwoorden.
Debat is voorbij
De Britse premier May heeft een vertrouwensstemming over haar positie in het Britse Lagerhuis overleefd. De uitslag was 325 stemmen tegen de motie van wantrouwen tegenover 306 voor.
May: blij met vertrouwen
Ik ben blij met het vertrouwen dat jullie hebben in de regering, zegt May in een eerste reactie. Ze heeft een motie van wantrouwen overleefd.
Video: moment van de uitslag
UITSLAG: MOTIE VERWORPEN
De motie van wantrouwen tegen premier May heeft niet genoeg stemmen gekregen en is verworpen.
306 parlementariërs stemden voor de motie, 325 stemden tegen.
Dit betekent dat May door kan als premier van Groot-Brittannië.
Uitslag om 20.15 uur
De parlementariërs komen nu de zaal weer in.
Parlementariërs verlaten de zaal
Het Lagerhuis stemt nu over de motie.
In onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe zo'n stemming in z'n werk gaat (het is filmpje van gisteren, want het gaat nog over het inmiddels gesneuvelde brexit-voorstel van May):
STEMMING BEGONNEN
De leden van het Lagerhuis stemmen nu over de motie van wantrouwen tegen May en haar regering.
De uitslag zal zo bekend worden.
Ook May en Corbyn zijn er
In afwachting van de stemming zijn premier May en oppositie-leider Corbyn gearriveerd.
'Ordeeeer!'
Het is aan voorzitter John Bercow om vanuit zijn grote groene troon de orde te bewaren in het Lagerhuis. Lees hier meer over de speaker.
Bercow is inmiddels een beroemdheid door zijn manier van optreden:
Lagerhuis begint vol te lopen
Het wordt weer drukker in het Lagerhuis. Het debat over de motie van wantrouwen tegen May is nog altijd bezig. Rond 20.00 wordt de stemming verwacht over de motie.
Dit zijn de opties na de motie:
Nog 1 uur tot de stemming
Rond 20.00 wordt er gestemd over een motie van wantrouwen tegen de regering van premier May.
Wat vinden ze in Ramsgate van de brexit?
Verslaggever Eva Wiessing ging naar kustplaats Ramsgate, niet ver van Dover. Daar stemden de meeste mensen tijdens het referendum voor brexit. Om de door de brexit te verwachten chaos in Dover te omzeilen, zou in Ramsgate een nieuwe haven komen voor ferry's. Maar ook dat loopt niet zoals gepland:
'EU bereid brexit uit te stellen tot 2020'
De Europese Unie zou bereid zijn de brexit uit te stellen tot volgend jaar. The Times schrijft dat diplomaten en ambtenaren werken aan het mogelijk maken van een verlenging van de zogenoemde artikel 50-procedure. Nu is het nog zo dat het VK over 73 dagen op 29 maart de EU moet verlaten.
Vanochtend deelde de Europese Commissie mee dat de uittredingsdatum uitgesteld kan worden als daartoe een Brits verzoek wordt ingediend. Uitstel kan alleen verleend worden als de Europese regeringsleiders dat unaniem goedkeuren.
Tim de Wit blikt vooruit
NOS-correspondent Tim de Wit in Groot-Brittannië blikt in onderstaande video vooruit op de stemming van vanavond. Hij denkt niet dat de premier wordt weggestemd.
De Wit verwacht dat May de komende dagen met haar tegenstanders zal praten om tot een oplossing te komen. Aan alle kanten is dat lastig, want voor geen enkele brexit-deal is er een meerderheid in het parlement. Maandag moet May haar 'Plan B' al presenteren, dus het worden een paar lastige dagen voor de premier.
Parlementslid vertelt waarom ze geboorte uitstelde
Een parlementslid van de Labour-partij stelde gisteren de geboorte van haar kind uit vanwege de brexit-stemming. Eigenlijk zou de pro-Europese politica Tulip Siddiq gisteren een zoon ter wereld te brengen via een keizersnede, maar ze wilde per se bij de stemming zijn.
Tegen de BBC vertelde Siddiq waarom ze bij de stemming wilde zijn:
'Extreme tijdnood' voor bedrijven
De noodzaak voor bedrijven om zich voor te bereiden op een no-deal-brexit is alleen maar toegenomen, nu het Britse Lagerhuis gisteravond de brexit-deal van premier May met grote meerderheid heeft verworpen.
"De periode van onzekerheid wordt verlengd en het risico op no-deal is enorm vergroot. We zitten nu in een periode van extreme tijdnood", zegt voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Lees verder in het onderstaande artikel:
'No-deal brexit kost Amsterdam miljard euro'
Wethouder Udo Kock meldt aan de gemeenteraad van Amsterdam dat een no-deal brexit de stad een tegenvaller van een miljard euro zal opleveren.
Duizenden bedrijven in Amsterdam doen zaken met het Verenigd Koninkrijk. Door het wegstemmen van May's brexit-deal is er veel onzekerheid voor die bedrijven.
Lees meer bij Het Parool.
Podcast De Dag over de brexit
Een dag na de historische brexit-nederlaag van premier May wordt in Podcast De Dag besproken wat een no deal brexit voor Nederland zou betekenen.
In De Dag hoor je vandaag geen speculaties of voorspellingen, maar antwoorden op de wél te beantwoorden vragen.
Poll: meerderheid wil May behouden
Sky News peilde wat Britten vinden dat er vanavond moet gebeuren. 53 procent vindt dat May moet blijven, 38 procent wil dat ze gaat en 9 procent twijfelt.
Nog drie uur te gaan..
Het debat in het Lagerhuis duurt voort. De stemming over de motie van wantrouwen tegen premier May en haar kabinet wordt over zo'n drie uur verwacht.
Volgens NOS-correspondent Tim de Wit in Groot-Brittannië is de kans vrij groot dat May de vertrouwensstemming zal overleven.
Via deze livestream is het debat en de stemming te volgen.
Terugkijken: Corbyns kritiek
Labour-leider Jeremy Corbyn herhaalde dat May wat hem betreft al had moeten opstappen. Hij noemt May's kabinet een zombie-regering.
Terugkijken: May is trots
Bekijk hieronder het laatste deel van de toespraak die premier May gaf in het Lagerhuis. Ze besluit haar bijdrage aan het debat met de woorden: "Ik ben trots op alles dat we hebben bereikt."
Macron zet opties uiteen
De Franse president Macron vertelt in twee minuten welke opties de Britten nu hebben:
De regels over interruptie
Het debat in het Lagerhuis loopt nog altijd. Het gaat er nu vrij rustig aan toe. Verschillende parlementariërs maken van de mogelijkheid gebruik om hun kritiek te uiten op de regering van premier May. Eerder werd er veel geïnterrumpeerd, vooral toen May aan het woord was.
Het Lagerhuis zette onderstaande video op Twitter om uit te leggen hoe interruptie eigenlijk werkt:
Tijdschema's voor de komende tijd
Wat gaat er gebeuren als premier May vanavond de vertrouwensstemming (no-confidence vote) wint of verliest?
The Guardian maakte de twee onderstaande tijdschema's:
Blok over brexit en komkommersandwiches
Volgens minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft Nederland veel belang bij een "goed onderhandelde brexit", al moeten we ook steeds meer rekening houden met een harde brexit. "Vooral in onze land- en tuinbouwsector zijn er hele grote leveranciers aan het Verenigd Koninkrijk. De beroemde komkommer- en tomatensandwiches zijn wel belegd met Nederlandse komkommers en tomaten. Dat belang is echt heel groot."
En als het aan Blok ligt, blijft dat ook zo. "Maar het is nu eerst aan het Britse parlement om duidelijk te maken wat zij nu eigenlijk willen."
'Ik ben trots op alles dat we hebben bereikt'
May besluit haar bijdrage aan het debat met de woorden: "Ik ben trots op alles dat we hebben bereikt. Ik hoop dat u tegen de motie stemt".
Het debat gaat nu verder met bijdragen van andere parlementariërs. Ook May zal daar weer op reageren.
Corbyn heeft geen oplossingen, zegt May
May bekritiseert oppositieleider Corbyn en zegt dat hij geen goed leiderschap toont. Ze geeft als voorbeeld een opmerking waarin Corbyn zei hij dat er niet alleen tegen iets moet worden gestemd, maar ook vóór iets. Volgens May heeft de Labour-leider nooit gezegd waar dan vóór moet worden gestemd. Met andere woorden: Corbyn heeft geen oplossingen.
May adviseert het Lagerhuis om vanavond rond 20.00 uur niet voor de motie van wantrouwen te stemmen. In dat geval zal Labour-leider Corbyn aan de macht komen. En hij zal ons land kapotmaken, zegt de premier.
May: de brexit is mijn plicht
May blijft bij haar standpunt: het Britse volk heeft in een referendum voor een brexit gestemd en ze wil aan die belofte voldoen. Het is haar plicht om de brexit mogelijk te maken, zegt ze. Dat geldt volgens haar ook voor het parlement: de brexit moet werkelijkheid worden.
May is nu aan het woord
De premier is nu aan het woord. Ze zegt dat nieuwe verkiezingen uitschrijven alleen maar tot meer problemen zal leiden.
Politiek journalist The Times: vreemd dat Lagerhuis niet vol zit
Corbyn: niet benaderd door May
Labourleider Corbyn zegt dat hij nog niet is gebeld door premier May sinds het wegstemmen van haar brexitdeal. May heeft gezegd dat ze met alle partijen in het Lagerhuis om tafel wil om tot een nieuw akkoord te komen.
Een woordvoerder van May zegt tegen de pers dat de premier eerst de vertrouwensstemming wil afwachten voordat ze politici uitnodigt voor een gesprek.
Corbyn: deze regering kan geen steun krijgen
De premier is de controle kwijt, zegt Corbyn. Het is volgens hem duidelijk dat het de regering niet lukt om steun te krijgen voor het brexit-akkoord. "Als een regering wetgeving er niet doorheen krijgt, dan moet ze verkiezingen uitschrijven."
Corbyn: dit huis heeft geen vertrouwen in regering
Labourleider Jeremy Corbyn begint het debat over zijn motie van wantrouwen tegen de regering van premier May. "Het is gisteravond duidelijk geworden dat dit huis geen vertrouwen heeft in deze regering", zei hij. Corbyn herhaalt dat May wat hem betreft al had moeten opstappen. Hij noemt May's kabinet een zombie-regering.
Het debat kun je volgen via onze livestream.
Tussendoortje in Lagerhuis: te lage brievenbussen
Lagerhuislid Vicky Ford dient een voorstel in om bouwvoorschriften aan te passen zodat brievenbussen niet meer te laag hangen. Bezorgers krijgen er maar rugpijn van en bovendien zijn er steeds meer meldingen van honden- en zelfs kattenaanvallen.
Met een knipoog bedankt ze al haar collega's die in zulke groten getale zijn komen opdagen om haar voorstel te ondersteunen.
Suse van Kleef: May krijgt genoeg vertrouwen
Correspondent Suse van Kleef verwacht dat premier May de vertrouwensstemming vanavond zal overleven. "Gedoogpartner DUP zal haar steunen. Dat hebben ook haar meest kritische partijgenoten toegezegd."
De vraag is wat May vervolgens gaat doen. Brussel wil best praten, maar volgens Van Kleef hangt de onderhandelingsruimte wel af van de voorstellen van May. "Als ze weer gaat proberen om de back-stop, de noodoplossing voor de Iers-Noord-Ierse grens, uit het akkoord te laten schrappen, dan gaat het niet gebeuren."
Ervan uitgaande dat May wint, zal ze de komende dagen eerst in haar eigen parlement uitzoeken wat men wil. "Als daaruit blijkt dat een deel graag lid wil blijven van de douane-unie en/of de interne markt, dan kan ze dat verzoek neerleggen in Brussel. Dat heeft best kans van slagen."
Maar daar voorziet Van Kleef een groot probleem. "Zo'n zachte brexit gaat volledig in tegen de 'rode lijnen' van May en van de harde brexiteers in haar partij. Ik vraag me af of ze zelf zover wil gaan."
May: artikel 50 niet intrekken
De Britse premier May heeft tijdens het vragenuurtje in het Lagerhuis benadrukt dat ze nog steeds graag een brexitdeal met de EU wil sluiten. Van het intrekken van artikel 50, waarmee de brexit van de baan zou zijn, wil ze absoluut niets weten. Ook een no-deal ziet ze niet zitten. "De opvatting van de regering is dat we de Europese Unie op 29 maart verlaten."
Later in het vragenuurtje zette May de deur voor een uitstel van de brexit-deadline op een kier. Ze zei dat de Britten niet op eigen houtje de artikel 50-procedure kunnen verlengen. De EU gaat daar alleen mee akkoord als er een nieuw voorstel ligt. Ze riep de parlementariërs op om haar daarbij te helpen.
Volg vragenuurtje met premier May in Lagerhuis
Oud-premier Cameron: geen spijt van referendum
Oud-premier David Cameron, onder wiens leiding de Britten in juni 2016 voor de brexit stemden, heeft geen spijt van het referendum dat hij uitschreef. "Ik heb uiteraard wel flinke spijt van de uitslag. Ik leidde de campagne om in de EU te blijven."
Cameron stapte na het referendum op en werd vervangen door Theresa May. Hij sprak opnieuw zijn steun voor haar uit:
Pers tegen premier May: 'Heeft u een plan B?'
Toch uitstel van brexit-deadline?
De Britse minister van Financiën Philip Hammond heeft gisteravond in een telefoongesprek met grote bedrijven gehint op uitstel van het vertrek van zijn land uit de Europese Unie.
De voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie van het land zegt tegen de BBC dat hij uit het gesprek opmaakte dat het kabinet een no-deal-scenario op die manier kan vermijden. Komende week zouden de zaken in het Lagerhuis in gang worden gezet, "als het duidelijk wordt dat het daarop uitdraait."
Vanmorgen zei een hooggeplaatste Conservatief nog dat premier May niet overwoog om de brexit uit te stellen tot na 29 maart.
Oppositieleider Corbyn bij verlaten huis belaagd door pers
'Deel Labour wil tweede referendum'
71 Labour-politici hebben hun leider Jeremy Corbyn in een brief opgeroepen om zich uit te spreken voor een tweede referendum over de brexit. De groep vertegenwoordigt ruim een kwart van de Labour-fractie in het Lagerhuis.
Het officiële standpunt van de grootste oppositiepartij is dat nieuwe verkiezingen nu het belangrijkst zijn. Een referendum is een goede tweede mogelijkheid als dat niet lukt.
Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon heeft vandaag opnieuw gepleit voor een nieuw referendum. Ze noemde dat de enige geloofwaardige optie om de impasse te doorbreken. Sturgeon is verklaard tegenstander van de brexit.
Nederlanders reageren op brexit-stemming
"Wij zijn als EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk nog steeds onzeker over onze rechten, want we zijn vanavond geen steek verder gekomen." Verslaggever Roel Pauw bekeek de brexit-stemming met een aantal Nederlandse vrouwen in Londen. Zij zetten zich namens burgerrechtenbeweging 'the3million' in voor hun rechten na de brexit. "We gaan nu veel druk uitoefenen", klinkt het meteen na de uitslag.
De vrouwen beklagen zich over het gebrek aan aandacht vanuit het Britse kabinet voor de rechten van EU-burgers. "Wij hebben als organisatie met onder anderen Michel Barnier, Guy Verhofstadt en mensen van de Europese Raad kunnen praten, maar Theresa May heeft het gewoon vertikt om ons te ontmoeten."
Francisca Oxley is blij met de uitkomst van stemming. "Er is nu in ieder geval één optie van tafel en dat is de deal waar niemand blij mee is. Met wat er op tafel lag, zouden onze rechten minder worden dan wat we nu hebben."
Debat gisteren gemist? Hier onze samenvatting in 100 seconden
Merkel: er is nog tijd voor onderhandelingen
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat er nog tijd is voor nieuwe onderhandelingen over de brexit. "We zullen uiteraard alles doen wat we kunnen om een ordentelijke oplossing te vinden, maar we zijn ook voorbereid als die er niet komt", zei ze in Berlijn. "We hebben nog tijd om te onderhandelen, maar we wachten nu eerst op het voorstel van de Britse premier."
Zo ziet de parlementaire agenda er vandaag uit
Het Britse parlement heeft eerst nog andere zaken te bespreken voordat later vanmiddag het debat over de motie van wantrouwen tegen premier May kan beginnen. Zo moet May om 13.00 uur Nederlandse tijd gewoon in het Lagerhuis aantreden voor haar wekelijkse vragenuurtje.
Britse centrale bankpresident: niet blindstaren op dagkoersen
Mark Carney, de baas van de Britse centrale bank, ziet de milde reactie van de financiële markten op May's nederlaag als teken dat ze rekening houden met een uitstel van de brexit. De Europese beurzen bewegen de hele dag al nauwelijks. Ook de koers van het Britse pond ten opzichte van de euro blijft stabiel.
Volgens Carney duidt dat erop dat investeerders denken dat het gevaar van een brexit zonder afspraken is afgenomen. Hij benadrukte dat hij dat zelf niet per se zo ziet en dat mensen zich niet moeten blindstaren op dagkoersen.
Nederlandse telers bezorgd over brexit
Nederlandse groente- en fruitbedrijven vrezen grote problemen als er geen brexit-akkoord komt. "De gevolgen van een no-deal Brexit op het gebied van logistiek en oponthoud aan de grens zijn niet te voorzien. Daar kunnen bedrijven zich niet op voorbereiden", zegt Gert Mulder van belangenvereniging GroentenFruit Huis.
Het Verenigd Koninkrijk is qua grootte het derde exportland voor Nederlandse telers. Mulder: "Wij roepen de betrokken partijen op om vooral praktische oplossingen te zoeken zodat ondernemers en consumenten geen slachtoffer worden van de politieke beslissingen."
Het ANP meldt dat ook de bloemen- en plantenexporteurs bezorgd zijn. Branchevereniging VGB denkt dat er chaos kan ontstaan en hoopt dat de brexit wordt uitgesteld om tot een oplossing te komen die voor iedereen beter is.
Leestip van onze correspondent
Hoge Conservatief tegen BBC: geen uitstel van brexit
Andrea Ledsom, de belangrijkste schakel tussen het kabinet van premier May en het Lagerhuis, heeft tegen de BBC gezegd dat May de uittredingsprocedure niet zal vertragen of stopzetten. Als er geen deal komt, dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie per 29 maart zonder afspraken.
De Conservatief noemde het daarom des te belangrijker dat er wel een akkoord komt. Volgens haar wil May van hooggeplaatste politici "constructieve ideeën horen waarmee met de EU kan worden onderhandeld, zodat we deze deal over de streep krijgen". Daarbij leek ze Labourleider Jeremy Corbyn uit te sluiten, wat haar op veel kritiek van de oppositie komt te staan.
Rutte: versoepelen deal kan alleen als Britten ook bewegen
Premier Rutte denkt dat er misschien enige vooruitgang kan worden geboekt in de impasse over de brexit als de Britten "bewegen op de randvoorwaarden". Ook de Europese hoofdonderhandelaar Barnier zei vanmorgen dat een andere deal mogelijk is, mits Londen de EU tegemoetkomt.
Rutte noemde de uitslag van gisteren in het Britse parlement teleurstellend. Hij benadrukte dat de Britten tot nu toe zo veel voorwaarden hebben gesteld, dat er niet veel anders mogelijk is dan het akkoord met de EU dat er nu ligt. "Maar wil je iets op de deal versoepelen, dan moeten de Britten opnieuw nadenken over de randvoorwaarden". Het gaat dan volgens de premier bijvoorbeeld over de vraag of de Britten in een douane-unie willen blijven en of ze een grens in de Ierse Zee willen accepteren.
Volgens Barnier hoeven de Britten er niet op te rekenen dat de EU zijn standpunt over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland wijzigt. De EU zal vasthouden aan de tijdelijke regeling om te voorkomen dat er een harde grens komt tussen de EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, de zogenoemde backstop.
Op de vraag of er een kans is dat de brexit wordt uitgesteld, antwoordde Rutte dat alleen de Britten dat kunnen vragen. Maar als ze dat doen, verwacht hij dat daar in Europa "goed naar zal worden gekeken". Net als de Duitse minister van Buitenlandse Zaken zei Rutte dat de Britten dan wel duidelijk moeten maken hoe ze het willen oplossen. "Want als we nog een paar maanden in dit cirkeltje blijven ronddraaien, zal daar geen groot enthousiasme voor zijn."
Rutte hoopt nog steeds op een onderhandelde brexit, maar houdt rekening met alles:
Weinig reactie op beurzen
De Europese beurzen hebben nauwelijks gereageerd op het afwijzen van de brexit-deal door het Lagerhuis. De belangrijkste beurzen staan krap een uur na opening op een kleine plus. Alleen de Britse FTSE-100 laat een minimaal verlies zien, van zo'n 0,2 procent. Eerder gaven de Aziatische beurzen al een gemengd beeld. De belangrijkste index in Hongkong won een kwart procent, maar die in Tokio verloor 0,5 procent.
Farage haalt uit in Europarlement
Ook Nigel Farage spreekt in het Europees Parlement. De opperbrexiteer vertelt dat hij vannacht vanuit Londen naar Straatsburg is gevlogen om bij het debat te zijn.
Hij gaat tekeer tegen alle politici die zeggen dat de Britten opnieuw naar de stembus moeten. "U laat mensen opnieuw stemmen. Dat hebben we gezien bij Ierland (dat tegen het Verdrag van Lissabon was, red.) en Denemarken (Verdrag van Maastricht). Maar ik heb nieuws voor iedereen in dit parlement. We zullen dit verraad afstraffen met een grote verrassing. De leeuwen in onze ziel zullen brullen en met een nog grotere meerderheid het lidmaatschap van de EU afwijzen."
Ook Europese fracties willen duidelijkheid
Het Europees Parlement in Straatsburg spreekt uitgebreid over de brexit. Alle sprekers beginnen hun bijdrage met de vraag: wat willen de Britten? Ze willen eindelijk duidelijkheid. Christen-democraat Manfred Weber, fractievoorzitter van de grootste partij in het parlement, is streng voor de Britten. "Voor mij is er geen enkele ruimte."
Liberaal Guy Verhofstadt snapt de politieke spelletjes in het Verenigd Koninkrijk. "Natuurlijk mag Corbyn de ambitie hebben om premier te worden, net zoals May de ambitie mag hebben om dat te blijven. Maar het is nu tijd om op te houden met het gevecht in de Conservatieve partij. Ik ga als nederige Belg de Britten niet de les lezen, maar kom uit je schuttersputje, want een oplossing is existentieel voor de toekomst van de Britten."
Politico Europe vat 't goed samen
'May moet echt met iets nieuws komen'
"De Britten moeten nu in drie dagen tijd met een nieuwe positie komen", legt Mathieu Segers uit. Hij is hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis aan de Universiteit Maastricht. Het parlement had premier May opgedragen snel een plan B te verzinnen.
Belangrijk daarbij is volgens Segers dat voor het eerst in dit proces het Britse parlement aan de bal komt. Hij legt uit dat May twee jaar lang het parlement buitenspel heeft gezet, tot grote frustratie van veel parlementariërs, maar nu juist het overleg zoekt. "Ze zal wel met iets anders moeten komen dan ze tot nu toe heeft gedaan."
Heb je vragen over de brexit? Wij hebben de antwoorden
Alles wat je wilt weten over de brexit en nog meer vind je in deze special:
'Heronderhandelen brexit-akkoord uitgesloten'
Correspondent Sander van Hoorn zegt dat wat Brussel betreft de bal nog steeds bij de Britten ligt. "De verwachting hier is dat ze gaan vragen om meer tijd. Die gaan ze tot op zekere hoogte wel krijgen, maar de vraag is: meer tijd waarvoor?"
Europese Commissie bereidt no-deal voor
"We betreuren het, maar moeten vooruitkijken", zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zojuist in Straatburg. "We zullen ons voorbereiden op alle eventualiteiten, ook een no-deal brexit, maar we hopen nog steeds dat dat te vermijden is."
Op de vraag van de NOS of het ook niet aan de EU is om de Britten meer te bieden waardoor ze toch overstag kunnen gaan, zei Timmermans: "Het eerste wat ze moeten doen, is duidelijk maken wat ze nu willen. Ik denk dat het akkoord dat we hebben gesloten, een akkoord is dat goed is voor beide partijen. Ik denk dat daardoor de minste schade ontstaat. Dit akkoord houdt rekening met de belangen van beide kanten. Nu moeten we afwachten wat Londen besluit."
Brexit-onderhandelaar Michel Barnier wilde niet speculeren over de mogelijke scenario's. Het is volgens hem nog te vroeg om de schade op te maken na de afwijzing van de deal door het Lagerhuis. Hij zei wel dat het risico op een no-deal groter is dan ooit.
Signalen dat uitstel mogelijk is
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas sluit uitstel van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet uit. Eigenlijk moeten de Britten op 29 maart vertrekken, maar volgens Maas zullen de EU-landen een eventueel Brits verzoek tot uitstel "constructief bespreken". Hij zei er wel bij dat Londen dan wel een helder idee moet hebben wat het wil.
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Malcolm Rifkind heeft tegen Sky News gezegd dat hij verwacht dat de brexit wordt uitgesteld naar de zomer. De Brit omschreef May's brexit-deal als "dood".
'Er is geen deal die May's partij kan verenigen'
Grens Ierland en Noord-Ierland groot struikelblok
Als premier May door mag, gaat ze naar verwachting naar Brussel om de deal te heronderhandelen. Ze moet zich dan vooral richten op de zogeheten backstop; een soort verzekeringspolis over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, die nu in de brexit-deal is vastgelegd.
Wat de backstop is, leggen we je uit in deze video:
'Kans dat May door mag vrij groot'
Volgens correspondent Tim de Wit lijkt het erop dat premier May de vertrouwensstemming zal overleven. "Ook al zijn haar partijgenoten enorm verdeeld over haar brexit-deal, over een ding zijn ze het wel eens: ze willen absoluut niet dat Labourleider Corbyn premier wordt. Die gaan ze echt niet in het zadel helpen."
Nederlandse Europarlementariërs reageren op uitslag
"Je hebt echt het gevoel dat we weer helemaal terug bij af zijn", zei Bas Eickhout van GroenLinks gisteravond in Straatsburg. Hij vindt dat de Britten opnieuw hun stem moeten kunnen laten horen over de brexit, zij het in een tweede referendum of door nieuwe verkiezingen. Peter van Dalen van de ChristenUnie wil de komende dagen met May gaan praten om te kijken hoe de Britten in de EU kunnen blijven. En CDA'er Esther de Lange wil graag van de Britten weten wat ze nou wél willen:
Opperbrexiteer Farage verwacht nieuw referendum
Nigel Farage, voormalig leider van anti-EU-partij UKIP en grote aanjager van de brexit, heeft tegen Sky News de verwachting uitgesproken dat er waarschijnlijk een tweede brexitreferendum komt. Hij zei verder dat de brexitdeal wat hem betreft zijn verdiende loon kreeg.
Ook sprak Farage de vrees uit dat de brexit zal worden uitgesteld tot na 29 maart.
Wat als May de stemming overleeft?
"In normale tijden was de premier gewoon opgestapt", zei correspondent Tim de Wit gisteravond na de verpletterende nederlaag van May. "Maar dit zijn geen gewone tijden. Dus wil ze nu in gesprek met andere partijen om te kijken of er een deal is waar ze wél een meerderheid voor krijgt in het Lagerhuis."
Dan kan May naar Brussel. Alleen heeft ze niet veel tijd, want ze moet van het Lagerhuis op maandag haar plan B presenteren.
"Er komen een paar onzekere dagen aan. Niemand weet hoe het verder moet", zegt correspondent Suse van Kleef vanmorgen. "Ik denk dat veel mensen lichtelijk in shock zijn, dat de nederlaag zo groot was. Het maakt duidelijk hoe moeilijk de situatie is waarin de Britten zitten en hoe ingewikkeld de volgende stappen zijn."
Britse kranten: vernietigende, vernederende, historische nederlaag
De prijs voor de origineelste voorpagina gaat vanmorgen naar The Sun. De tabloid heeft het gezicht van premier May geplakt op het lijf van een dodo, een van de bekendste uitgestorven dieren. De kop: BREXTINCT, een samentrekking van brexit en extinct (uitgestorven). De deal van May is "zo dood als een dodo", schrijft de krant.
Ook andere kranten zijn niet mals over het verlies van May. The Daily Telegraph, de huiskrant van May's Conservatieven, noemt het een volslagen vernedering.
Labour-politicus verwacht geen nieuwe nederlaag May
Een belangrijk Lagerhuislid van oppositiepartij Labour verwacht niet dat de motie van wantrouwen die zijn partij tegen premier May heeft ingediend het gaat halen. Tegen de BBC zegt Barry Gardiner dat "we de aantallen waarschijnlijk niet hebben". "Maar we hopen er wel op. Het is bovendien niet een eenmalig ding." Met dat laatste suggereert hij dat May in de toekomst meer moties van wantrouwen kan tegemoetzien, mocht ze die van vandaag inderdaad overleven.
Vanavond vertrouwensstemming
De dag na het historische verlies van premier May zal het Britse Lagerhuis vandaag debatteren en stemmen over haar positie. De vertrouwensstemming, op initiatief van oppositieleider Jeremy Corbyn, wordt verwacht rond 20.00 uur. Het debat, waarvoor zes uur is uitgetrokken, begint na het wekelijkse vragenuurtje van de premier.
Voor- en tegenstanders van de brexit bij Lagerhuis reageren op uitslag
Brexit domineert Britse én Nederlandse voorpagina's
Terugkijken: verpletterende verlies voor May
De regering leed gisteravond een ongekende nederlaag in het Lagerhuis, dat de brexit-deal van premier May met meer dan 200 stemmen verschil wegstemde.
Bekijk hieronder een samenvatting van de dag in minder dan 2 minuten: