NOS NieuwsAangepast

Britse Lagerhuis stemt brexit-deal weg, historische nederlaag voor May

Het Britse Lagerhuis heeft de brexit-deal met 432 stemmen tegen en 202 stemmen vóór in grote meerderheid weggestemd. De uitslag betekent een verpletterende nederlaag voor premier May. Het Lagerhuis telt 650 zetels, dus 16 parlementariërs hebben zich van stemming onthouden. 118 Conservatieve partijgenoten van May hebben met de tegenstanders meegestemd.

De uitkomst van de stemming

Kort voor de stemming deed May nog een laatste en dringende oproep aan de parlementariërs om haar deal te steunen, "in het landsbelang" en om "tegemoet te komen aan de wens van de bevolking".

De stemming vond plaats buiten het oog van de camera, in de zijvertrekken van de plenaire vergaderzaal. De "tellers" van de voor- en tegenstemmen posteerden zich na afloop voor de voorzitter van het Lagerhuis, waarna een van hen de uitslag bekendmaakte. Nog nooit in de Britse geschiedenis heeft een regering zo'n grote nederlaag geleden.

Nog even terugkijken op alle gebeurtenissen van vandaag? Bekijk hieronder een samenvatting van de dag in minder dan twee minuten:

Zo ging het er in het Britse Lagerhuis aan toe

Premier May nam direct na de uitslag het woord en kondigde aan dat de regering morgen ruimte inlast voor een debat over een vertrouwensstemming als de oppositie een motie van wantrouwen indient tegen de regering. Oppositieleider Corbyn liet direct weten zo'n motie van wantrouwen in te dienen. Morgen vindt er een debat over plaats, waarna er morgenavond over wordt gestemd.

Bekijk hier de eerste reactie van May op haar historische nederlaag:

'Het Lagerhuis heeft gesproken en de regering zal luisteren'

De kans dat May zo'n stemming overleeft, is vrij groot, aldus correspondent Tim de Wit. Haar Conservatieve dissidenten en de Noord-Ierse gedoogpartij DUP zullen de premier steunen om te voorkomen dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven en Labourleider Corbyn het premierschap overneemt. De DUP heeft al laten weten morgen achter May te staan. Mocht May inderdaad met de schrik vrijkomen, dan weet ze volgens De Wit "dat de kans dat ze erin slaagt een nieuwe brexitdeal door het Lagerhuis te loodsen verder weg dan ooit is".

Als de regering de vertrouwensstemming overleeft, zal May met afgevaardigden van alle partijen overleggen over een antwoord op de vraag onder welke voorwaarden het Lagerhuis wél akkoord kan gaan met een brexit-deal. Als dat overleg "levensvatbare" ideeën oplevert, gaat May ermee naar Brussel, zei ze tegen het Lagerhuis.

Volgens Tim de Wit was "een Britse premier in deze omstandigheden normaal gesproken allang opgestapt. Maar het zijn geen normale tijden in Groot-Brittannië."

Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie, zo is eerder vastgelegd. Dat betekent dat de Britse regering nog 73 dagen heeft om met het parlement en de EU te onderhandelen over een uittreding die op voldoende steun kan rekenen.

May zei ook dat de regering komende maandag een alternatief presenteert voor de deal die vanavond is weggestemd. Aanvankelijk zou de regering 21 dagen gegund zijn om met een nieuw plan te komen, maar dat bracht het Lagerhuis vorige week terug tot drie werkdagen, om ongewenst tijdrekken door de regering onmogelijk te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl