Reuters
NOS NieuwsAangepast

Britse premier May krijgt vertrouwen Lagerhuis ondanks nederlaag

De Britse premier May heeft een vertrouwensstemming over haar positie in het Britse Lagerhuis overleefd. De uitslag was 325 stemmen tegen de motie van wantrouwen tegenover 306 voor.

Dat betekent dat May aanblijft, ook al leed ze gisteravond een pijnlijke nederlaag toen haar brexit-deal door een overtuigende meerderheid van de parlementariërs werd weggestemd.

Meteen na de stemming van gisteravond diende Jeremy Corbyn, leider van oppositiepartij Labour, een motie van wantrouwen in. Daarover werd vanavond in het Lagerhuis gedebatteerd en gestemd.

Rond 20.15 uur werd de uitslag bekendgemaakt:

Motie van wantrouwen tegen May verworpen

De algemene verwachting was al dat May de stemming zou overleven. Haar Conservatieve Partij wil hoe dan ook voorkomen dat Corbyn premier wordt en is niet gebaat bij verkiezingen. Ook de Noord-Ierse gedoogpartner DUP had al steun toegezegd.

Uit een overzicht van de BBC blijkt dat de parlementariërs van deze partijen woord hebben gehouden. De hele Conservatieve Partij stemde voor May, net als de gehele DUP.

"Als de tien DUP-parlementariërs de motie hadden gesteund, dan had May met een stem verschil verloren", zegt correspondent Suse van Kleef. "De boodschap is: wij houden jou in het zadel. Daar zullen ze concessies in de brexit-deal voor terug willen."

Na de uitslag van de vertrouwensstemming zei May dat ze blij was dat het Lagerhuis zijn steun in haar had uitgesproken. May zei dat zij en haar regering verdergaan met het realiseren van de brexit en deed een handreiking. Ze riep leiders van andere partijen op om met haar in gesprek te gaan over een oplossing voor de patstelling.

May: we gaan de gesprekken open in en ik roep iedereen op dat ook te doen

Labour-leider Corbyn zei na de stemming dat hij plannen voor een nieuwe brexit-deal wil bespreken, mits May hem verzekert dat er geen no-deal-brexit komt.

May wachten zware dagen

De premier mag de stemming van vanavond dan hebben overleefd, er wachten haar nog een aantal zware dagen, benadrukt correspondent Tim de Wit. Uiterlijk maandag moet ze met een alternatief plan komen. "Ze heeft nog vijf dagen om met een plan B te komen. Dat zou een zachtere brexit kunnen zijn, zoals Labour wel wil. Maar de vleugel binnen haar partij die voor een harde brexit is zal dat niet accepteren. Er is dus een risico op een scheuring in haar eigen Conservatieve Partij."

May kan er ook voor kiezen om opnieuw naar Brussel te gaan om toezeggingen te krijgen, zegt De Wit. "Maandag weten we hopelijk meer over hoe dit brexit-proces verdergaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl