NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Meerderheid voor Democraten in Huis van Afgevaardigden definitief

 • Amerikanen konden stemmen voor alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden, 35 van de 100 senatoren, 36 gouverneurs, meerdere referenda en duizenden lokale politici.
 • De Democraten hebben de meerderheid in het Huis veroverd, de Republikeinen vergroten hun macht in de Senaat.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog over de tussentijdse verkiezingen in de VS. De laatste stand:

  Bij de strijd om het Huis van Afgevaardigden staan de Democraten nu op 219 zetels, tegenover 193 voor de Republikeinen. In totaal zijn er 435 zetels te verdelen.

  De Republikeinen houden de meerderheid in de Senaat. Ze staan tot nu toe op 51 van de 100 zetels, net als voor de verkiezingen. De Democraten hebben er op dit moment 45. In de Senaat stonden er 35 van de 100 zetels op het spel.

  De Democraten hebben ook in zeven staten de verkiezingen om het gouverneurschap gewonnen.

  Klik hier voor de laatste actuele uitslagen van de Senaatsverkiezingen. En hier voor die van het Huis van Afgevaardigden.

 • Senaatszetels Arizona, Florida, Montana too close to call

  De race om de Senaatszetel in Arizona is too close to call. De winnaar wordt pas later deze week bekend. Republikein Martha McSally staat met 49,3 procent van de stemmen iets voor (ongeveer 1 procent van de stemmen) op Democraat Kyrsten Sinema, maar veel stemmen zijn nog niet geteld volgens een woordvoerder van het bestuur in de staat.

  Ook de strijd om de senaatszetels in Florida en Montana zijn too close to call. In Florida gaat de race tussen Democraat Bill Nelson en Republikein Rick Scott. De marge is daar minder dan 0,5 procent. In Montana gaat het tussen Democraat Jon Tester en Republikein Matt Rosendale. Daar is het verschil 1,7 procent.

 • Democraten winnen Huis, Republikeinen houden Senaat, wat betekent dat?

  Zowel de Democraten als de Republikeinen spreken van een succes. Wat zijn de gevolgen van de uitslag van de tussentijdse verkiezingen? Hier een overzicht.

 • Republikeinse Senator prijst Trump

  Lindsey Graham, senator voor South Carolina, prijst Trump voor zijn steun aan Republikeinse kandidaten. Het was een goede avond voor de Republikeinen in de Senaat, zei Graham bij Fox News. "We krijgen er zeker drie of vier zetels bij. President Trump veel heeft om trots op te zijn. Hij wist kiezers te enthousiast te krijgen in staten die de Democraten in handen hadden. Ik denk niet dat we zonder hem de avond zouden hebben gehad die we nu hebben."

 • Cortez: 'Onze acties kunnen verandering brengen'

  In New York won Alexandria Ocasio-Cortez, een progressieve outsider, verrassend de voorverkiezingen met een ruime meerderheid. Ze mag zich met 29 jaar oud het jongste Congreslid ooit noemen. Ze heeft nauwelijks politieke ervaring, tot een jaar geleden werkte ze nog in een cocktailbar. Ze wil vechten voor sociale, economische en raciale gerechtigheid, vertelde ze haar supporters.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Cortez: 'Beweging voor sociale en raciale gerechtigheid'
 • Amerikaanse kranten

  Enkele voorpagina's van Amerikaanse kranten:

  Amerikaanse kranten na de verkiezingen Bewerking NOS
 • Paul Ryan: 'Geschiedenis herhaalt zich'

  Paul Ryan, die na het verlies van de Republikeinen zijn voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden moet afstaan, heeft ook op de uitslag gereageerd. Hij stelde dat "de geschiedenis zich heeft herhaald" en wees erop dat de partij van een zittende president bij de tussentijdse verkiezingen gemiddeld 32 zetels heeft verloren sinds 1862. "Een partij die de macht heeft, krijgt het altijd zwaar in de tussentijdse verkiezingen", aldus Ryan.

 • Uitslag komt overeen met peilingen

 • O'Rourke: 'Hoopvoller dan ooit'

  In Texas verloor Democraat Beto O'Rourke in de race om een Senaatszetel van Republikein Ted Cruz. In een bevlogen toespraak bedankte hij zijn aanhang voor hun steun.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  O'Rourke: 'Hoopvoller dan ooit'
 • Democraten veroveren meerderheid in Huis van Afgevaardigden

  De Democraten hebben nu 218 zetels (van de 435 zetels) in het Huis van Afgevaardigden. Daarmee hebben ze in het Huis definitief de meerderheid. In de Senaat houden de Republikeinen de meerderheid. Ze staan op 51 (van de 100) zetels.

  Klik hier voor de actuele uitslagen van de Senaatsverkiezingen. En hier voor die van het Huis van Afgevaardigden.

 • Omstreden Congreslid uit Minnesota verslagen

  In Minnesota moet Jason Lewis, omstreden vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken, zijn zetel in het huis afstaan aan een vrouw. In 2012 beklaagde hij zich erover dat het een vrouw 'die meerdere relaties aangaat' geen 'slut' meer mocht noemen. Twee jaar geleden won Lewis nog van Angie Craig. Ze is nu het eerste lid van de LGTBI-gemeenschap uit Minnesota die een zetel in het Congres bemachtigt.

 • Republikein verliest in Wisconsin

  In de felle strijd om het gouverneurschap van Wisconsin lijkt zittend gouverneur Scott Walker, een Republikein, het te verliezen van Democraat Tony Evers. Walker boekte eerder een serie overwinningen die zelfs leidden tot een campagne voor het presidentschap in 2016, die hij na korte tijd opgaf.

 • 'Gehoopte blauwe golf is golfje geworden'

  Volgens correspondent Wouter Zwart hebben de Democraten een groot belangrijk deel van de macht in Washington weer terug, maar is de verandering niet zo groot als ze hoopten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Die gehoopte blauwe golf is een blauw golfje geworden'
 • Stacey Abrams erkent nederlaag niet

  Stacey Abrams, de Democratische kandidaat die in Georgia vecht om het gouverneurschap, staat op verlies, maar weigert vooralsnog haar nederlaag te erkennen. Haar Republikeinse rivaal Brian Kemp staat op 50,8 procent van de stemmen. Als Abrams zou winnen, zou ze de eerste zwarte, vrouwelijke gouverneur van de Verenigde Staten worden. Ze werd tijdens haar campagne gesteund door talkshow-icoon Oprah Winfrey.

 • Mitt Romney: oproep tot meer respect

  Oud-presidentskandidaat en republikein Mitt Romney is met een ruime meerderheid gekozen tot senator voor Utah. In het verleden liet hij zich kritisch uit over President Trump. Vanavond riep hij op tot meer respect van de overheid naar burgers toe.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mitt Romney: mijn overwinning is oproep tot meer respect