De progressieve outsider Ocasio-Cortez na haar verrassende overwinning in New York
NOS Nieuws

Linkse vrouw van 28 pleegt 'coup' bij Democratische Partij in VS

In de Verenigde Staten is de Democratische Partij bij cruciale voorverkiezingen voor het Congres opgeschrikt door de winst van een progressieve outsider. De 28-jarige Alexandria Ocasio-Cortez, die nauwelijks politieke ervaring heeft, versloeg het Democratische zwaargewicht Joe Crowley.

Dat gebeurde bij voorverkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden in een district in New York waar een deel van de Bronx onder valt. Crowley is een prominent lid van het Huis en werd gezien als kandidaat om Nancy Pelosi, die de partij in het parlement leidt, op te volgen. Alexandria Ocasio heeft juist geen politieke carrière achter de rug; tot een jaar geleden werkte ze in een cocktailbar.

Ocasio-Cortez' budget om campagne te voeren viel in het niet bij dat van Crowley, die al bijna twee decennia de afgevaardigde is in het Huis voor het 14e district in New York. Geholpen door een fanatieke campagne op sociale media en een video die viral ging, zorgde ze voor de grootste verrassing bij Democratische voorverkiezingen in ruim tien jaar, schrijft The New York Times. Met overmacht (15.897 tegen 11.761 stemmen) zette ze de 56-jarige establishment-kandidaat opzij.

Ocasio-Cortez hielp twee jaar geleden nog mee bij de campagne van Bernie Sanders, die na een spannende strijd in de voorverkiezingen van de presidentsrace verloor van Hillary Clinton. Ze vertegenwoordigt dan ook de uiterst linkse vleugel van de partij.

In haar campagne zette ze Crowley weg als iemand die is losgezongen van de samenleving, terwijl zij een 'working class New Yorker' is die werd geboren op een plek "waar je lot wordt bepaald door je postcode". Ze verweet haar rivaal dat hij niet eens in New York woont en zijn kinderen naar school stuurt in Washington.

De moeder van Ocasio-Cortez komt uit Puerto Rico, haar vader uit de Bronx. Ze komt op voor minderheden en werkenden die nauwelijks rond kunnen komen. Ze reisde kort geleden nog naar Texas om te protesteren tegen het scheiden van kindmigranten. Als outsider bekritiseerde ze haar eigen partij fel. Die zou de stem van de working class voor lief zou nemen.

Crowley nam zijn verlies overigens sportief op. Nadat duidelijk was geworden dat hij had verloren, pakte hij zijn gitaar erbij en droeg het nummer 'Born to Run' van Bruce Springsteen op aan Ocasio-Cortez.

Volgens het Amerikaanse persbureau AP is de winst van Ocasio-Cortez reden tot zorgen voor de Democratische Partij. De overwinning zou een kloof blootleggen tussen de meer pragmatische vleugel van de partij en de links-progressieve vleugel. Volgens AP is het duidelijk dat de partij nog altijd worstelt met zijn identiteit in het tijdperk-Trump.

Trump ziet in de overwinning van Ocasio-Cortez bewijs van "chaos" in de Democratische Partij. Volgens de president had Crowley er goed aan gedaan "vriendelijker en respectvoller" te zijn tegenover hem.

Trump zag gisteren drie kandidaten winnen die hij steunde bij de voorverkiezingen. Een van hen was Mitt Romney, die als Republikeinse kandidaat bij de voorverkiezingen voor het presidentschap Trump nog een oplichter had genoemd. Romney is sindsdien een stuk milder geworden over Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl