liveblog
NOS WielrennenAangepast

Pinot ziet droom in vervulling gaan met zege in Ronde van Lombardije

  • Thibaut Pinot wint de 112e editie van de Ronde van Lombardije
  • Vincenzo Nibali wordt tweede, Dylan Teuns derde
  • De Ronde van Lombardije hoort met Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik tot de vijf monumenten van het wielrennen
  • Beelden van de koers zijn vanavond te zien in het Sportjournaal om 18.50 uur op NPO 1
liveblog gesloten

De man van de dag

Thibaut Pinot met de champagne na zijn zege in de 112de Ronde van Lombardije

Ondertussen op Neeltje Jans

Heeft Peter Schulting van het continentale Monkeytown verrassend de Ronde van Zeeland op zijn naam geschreven. Voor de 31-jarige Schulting was het de vijfde zege in korte tijd, maar toch ziet het ernaar uit dat hij zijn fiets aan de wilgen zal hangen. "Ik moet werken, ik heb een gezin en een huis. Maar als een ploeg mij een contract wil bieden, dan kunnen ze altijd bellen."

Een afscheid in stijl dus, net als voor Bram Tankink die in Zeeland officieel zijn laatste profwedstrijd reed.

Oomen 27ste, Tolhoek 28ste

Net als vorig jaar is Sam Oomen de beste Nederlander in de Ronde van Lombardije. Vorig jaar werd hij elfde, nu moet hij genoegen nemen met de 27ste plaats op 3.54 minuten. Vijf seconden na Oomen eindigde Antwan Tolhoek als 28ste.

Bauke Mollema was vorige week nog de beste in de GP Bruno Beghelli, maar kwam er vandaag niet aan te pas.

Diepe dalen, hoge toppen

Herinnert u zich die legendarische etappe over de grindpaden op de flanken van de Finestre in de afgelopen Ronde van Italië? In die etappe, waarin Chris Froome zijn beslissende slag sloeg, kreeg Tom Dumoulin alleen steun van Thibaut Pinot. De Fransman, moest die inspanningen later bekopen.

Met uitdrogingsverschijnselen werd hij overgebracht naar het ziekenhuis, was vervolgens lang uit de roulatie om dit najaar ijzersterk terug te keren: twee etappes in de Vuelta, Milaan-Turijn en de Ronde van Lombardije.

Toptien

De toptien van de 112de Ronde van Lombardije:

1. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)
2. Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida)
3. Dylan Teuns (BMC)
4. Rigoberto Urán (EF Education)
5. Tim Wellens (Lotto-Soudal)
6. Jon Izagirre (Bahrein-Merida)
7. Rafal Majka (Bora-hansgrohe)
8. Domenico Pozzovivo (Bahrein-Merida)
9. Dan Martin (UAE)
10. George Bennett (Lotto-Jumbo)

Pinot: 'Zag Nibali aanvallen en dacht: bingo!'

"Dit is voor mij de mooiste", stamelde de dolgelukkige winnaar na afloop. "Het was een heel mooie dag, ik ben in de beste vorm van mijn loopbaan. En dan iemand als Vincenzo Nibali verslaan.."

Pinot sprak vol respect over zijn tegenstander. "Toen ik Nibali zag aanvallen op de Sormano, wist ik: bingo! Nibali is een speciale renner, ik heb een symbool geklopt. "

Pinot vervult droom met zege

Thibaut Pinot stond al op het podium van de Tour de France en won etappes in de Tour, de Giro en de Vuelta. Maar de Ronde van Lombardije winnen was voor hem pas echt een droom.

Pinot wint!

Thibaut Pinot wint de Ronde van Lombardije! Vincenzo Nibali rijdt knap naar de tweede plaats, Dylan Teuns wint de sprint van het achtervolgende groepje en wordt derde.

Lees hier het wedstrijdverslag.

Thibaut Pinot wint de Ronde van Lombardije

1 km - Pinot deelt highfives uit

Pinot zit in de laatste kilometer en begint al met juichen. En dat mag, na zo'n mooie koers.

4 km - Laatste obstakel

Thibaut Pinot is bezig aan het laatste klimmetje, de Monte Olimpino in Como. Dat is geen groot obstakel meer, de renners rijden op het buitenblad.

Nibali dreigt zijn tweede plaats nog te verliezen. Dan Martin, Izagirre, Uran, Majka en Teuns komen bij de kampioen, die meteen weer in de aanval gaat.

De laatste kilometers van de Ronde van Lombardije

Opvolger Jalabert?

Pinot kan de eerste Franse winnaar van de Ronde van Lombardije worden sinds Laurent Jalabert in 1997. Sindsdien won Frankrijk überhaupt nog maar een keer een monument: Arnaud Démare in Milaan-Sanremo (2016).

Ondertussen in Lokeren

Mathieu van der Poel heeft de Rapencross in Lokeren vroegtijdig moeten staken. Volgens Sporza wordt gevreesd voor een enkelbreuk bij de 23-jarige alleskunner.

9 km - Pinot loopt uit

De voorsprong van Pinot groeit alleen maar en is nu al 24 seconden op Nibali. Daar weer 20 seconden achter zit Dan Martin, die gezelschap heeft gekregen van Rafal Majka.

13 km - Pinot alleen!

Drie keer is scheepsrecht voor Pinot! Hoewel, het is niet eens een aanval, maar Pinot rijdt wel met rake klappen weg bij de Italiaan. Gaat Pinot na Milaan-Turijn ook de Ronde van Lombardije winnen?

14 km - Bernal ingerekend

Achter de koplopers is Urán in de tegenaanval gegaan. De Colombiaan, die tien jaar geleden al op het podium stond, komt met Martin en Majka op het wiel van Bernal.

15 km - Aanval Pinot

15 km - Aanval Pinot! Maar Nibali geeft geen krimp. Die weet dat hij de beste daler is van de twee. Nog even volhouden dus voor de Italiaan.

16 km - Achtervolgers komen dichterbij

De achtervolgende groep komt iets dichter bij de koplopers. Het verschil met Nibali en Pinot is nog 30 seconden, Roglic is inmiddels gegrepen.

In die achtervolgende groep moeten George Bennett en Alejandro Valverde eraf.

17 km - Nibali en Pinot de sterksten

Roglic moet er meteen vanaf aan de voet van de Civiglio, maar laat het verschil niet te groot worden. Ook Bernal heeft het moeilijk. Pinot en Nibali lijken de sterksten in de koers.

21 km - Op weg naar de Civiglio

De vier koplopers zijn bijna aan de voet van de Civiglio. Op deze klim (4,2 km, 9,7 procent) sloeg Vincenzo Nibali zijn beslissende slag bij zijn vorige twee overwinningen. Maar dat weten Pinot, Roglic en Bernal natuurlijk ook.

Het profiel van de Civiglio in de ronde van Lombardije

26 km - Hoe fris is Roglic?

Voorin lijkt Roglic niet helemaal fris meer. Met de nadruk op lijkt. Het kan natuurlijk slim spel zijn van de Sloveen, die constant in het laatste wiel zit. Daarachter probeert een grote groep achtervolgers, met onder meer Valverde, Dan Martin en Urán, terug te komen, maar het verschil blijft rond de veertig seconden.

32 km - Bernal sluit aan

Nibali, Roglic en Pinot laten Bernal niet zomaar aansluiten en doen de arme Colombiaan pijn, maar hij komt erbij. We hebben vier koplopers in de Ronde van Lombardije!

36 km - Bernal in de tegenaanval

Eind augustus ging Egan Bernal nog verschrikkelijk onderuit in de Clásica San Sebastian. Nu is hij terug en zonder vrees: de Colombiaan is in de afdaling in zijn eentje het gat op de koplopers aan het dichten.

Hij zal wel haast moeten maken, want beneden volgt een vlak stuk van 16 kilometer.

39 km - Roglic keert terug

In het gevaarlijkste gedeelte van de afdaling - waar Bakelants en De Plus vorig jaar ten val kwamen - sluit Roglic weer aan bij de twee koplopers. Het verschil met de achtervolgers - met daarbij Valverde - is ruim 40 seconden.

45 km - Val Bardet

Dit is niet de dag van Romain Bardet. De Fransman moest al lossen op de Muro di Sormano en komt nu ook nog ten val in het gedrang op de top.

45 km - Afdaling

Nibali en Pinot gaan met doodsverachting de gevaarlijke afdaling van de Sormano in. Roglic, ook een geweldige daler, probeert dichterbij te komen. Is dit nu al de beslissing?

Thibaut Pinot en Vincenzo Nibali in de aanval

47 km - Nibali en Pinot erop en erover

En daar zijn Nibali en Pinot! De twee topfavorieten poeffen in een keer naar Roglic toe en gaan erop en erover. Daarachter moet Valverde passen.

47 km - Gaudu en Bardet lossen

Ook voor Roglic is het vreselijk steil. Hij laveert van links naar rechts zoals Dumoulin op het WK, maar behoudt zijn voorsprong. Tolhoek houdt prima stand aan kop van het peloton, achteraan moeten David Gaudu en Romain Bardet lossen.

48 km - Aanval Roglic op Muro di Sormano

Koen Bouwman heeft het peloton naar de vier koplopers gebracht, nu sleurt Robert Gesink op de steilste stukken van de Muro di Sormano. Roglic, Bennett en Tolhoek zitten bij hem in het wiel en het is de Sloveen die de eerste aanval plaatst.

Wat een inspanning van de Nederlandse formatie!

52 km - De Muro di Sormano!

We zijn begonnen aan de gevreesde Sormano, een klim in twee delen met op de Muro in het tweede deel uitschieters tot 25 procent. Het tempo in het peloton wordt opgevoerd de bijna voltallige formatie van Lotto-Jumbo. Koen Bouwman legt er de zweep over!

De vier koplopers hebben nog maar 37 seconden voorsprong, Haig is al opgeslokt.

Het profiel van de Muro di Sormano

59 km - Tonelli als eerste boven

59 km - De kerkklokken klinken voor Tonelli op de top van de Ghisallo. Hij komt als eerste boven voor Storer, Bonnamour en Orsini. Jack Haig (Mitchelton-Scott) is bezig het gaatje te dichten, maar het verschil met het peloton (met Gesink) is niet zo groot meer (1.45).

64 km - Gesink in de tegenaanval

Op de Ghisallo regent het aanvallen vanuit het peloton. Daarbij ook Robert Gesink!

Hij gaat met een groepje in de achtervolging op Storer, Bonnamour en Orsini, die gezelschap heeft gekregen van ploegmaat Tonelli.

67 km - Madonna del Ghisallo

De finale van de Ronde van Lombardije wordt geopend met de beroemde klim naar Madonna del Ghisallo. En die eist meteen slachtoffers: Bob Jungels kan het tempo van het peloton niet meer aan.

Vooraan zijn Storer, Orsini en Bonnamour de sterksten van de kopgroep. Zij rijden met z'n drieën nog 2.04 minuten voor het peloton, waar de eerste koplopers alweer ingerekend worden.

Vijf stevige klimmen in de finale

Klimmen in de finale van de Ronde van Lombardije:
Op 70 km van de aankomst: Madonna del Ghisallo (8,5 km, 6,2 procent)
Op 55 km: Colma di Sormano (5,1 km, 6,6 procent)
Op 50 km: Muro di Sormano (1,9 km, 15,8 procent)
Op 18 km: Civiglio (4,2 km, 9.7 procent)
Op 5 km: Monte Olimpino (1,8 km, 5,7 procent)

Het medisch wonder Gesink

De toppers in het peloton peddelen rustig mee in afwachting van de finale. In dat peloton ook Robert Gesink. En dat mag je misschien wel een klein wonder noemen.

Gesink brak eind augustus daarbij zijn sleutelbeen en twee ribben bij een ongeluk tijdens een trainingsrit in de Verenigde Staten. Hij miste daardoor het WK en leek een streep door de rest van het seizoen te zetten. Maar vorige week in de Giro dell'Emilia maakte Gesink toch zijn comeback in het peloton.

  • Felix Magowan
    Robert Gesink gewond na zijn valpartij
  • @robertgesink
    Röntgenfoto Robert Gesink

De koplopers

Michael Storer leidt de acht koplopers in de Ronde van Lombardije

Valverde won nog nooit in Lombardije

In 2013 en 2014 eindigde Alejandro Valverde als tweede in de Ronde van Lombardije. Zegevieren deed hij nog hier nooit, maar gold dat niet ook voor de wereldkampioenschappen?

Alejandro Valverde in Lombardije

Beeld en geluid

Helaas kunnen we de Ronde van Lombardije niet live uitzenden. Een samenvatting van de koers is te zien in het Sportjournaal om 18.50 uur op NPO 1.

Bij Langs de Lijn op NPO Radio 1 kun je de wedstrijd vanaf 14.30 uur volgen via flitsen.

126 km - Ploegen Pinot en Valverde in achtervolging

De ploegen van Thibaut Pinot en Alejandro Valverde hebben zich aan kop gezet van het peloton. Daardoor blijven de acht koplopers binnen schootsafstand. De voorsprong schommelt tussen de 5.00 en 5.30.

Mas moet het doen in Lombardije

In de Ronde van Lombardije vertrouwt de Belgische succesformatie op Enric Mas, de nummer twee van de afgelopen Vuelta. Normaal gesproken zou Julian Alaphilippe, vorig jaar tweede in Lombardije, de troef zijn van QuickStep.

De vermoeide Fransman zette deze week echter een punt achter zijn buitengewoon succesvolle seizoen.

Julian Alaphilippe

En daar is nummer 71!

Sprinter Alvaro Hodeg (spreek uit: Hodzj) zet zijn handtekening onder de 71ste seizoenszege van QuickStep. De 22-jarige Colombiaan klopt John Degenkolb en Nathan Haas in de sprint van de vijfde etappe in de Ronde van Turkije.

Eerder won Maximiliano Richeze voor QuickStep al de eerste rit in Turkije, nota bene de etappe waarin speerpunt Fernando Gaviria zijn sleutelbeen brak.

Met nog een etappe te gaan is Aleksej Loetsenko leider in het klassement.

Zo won Mollema de GP Bruno Beghelli

De (late) aanval loont voor Mollema: winst GP Bruno Beghelli

Wie is in vorm?

Om in de Ronde van Lombardije op het podium te komen, moet je van heel goeden huize komen. Dat blijkt wel uit het overzicht van de laatste tien edities.

Wie is er aan het einde van het seizoen nog in topvorm? Wat dat betreft zijn de Italiaanse semiklassiekers van de afgelopen anderhalve week een goede indicatie. Een overzicht van winnaars en beste Nederlanders.

Voorbereidingskoersen op de Ronde van Lombardije

Winnaar Beste Nederlander
6 oktober Giro dell'Emilia Alessandro de Marchi Bauke Mollema (41ste)
7 oktober GP Bruno Beghelli Bauke Mollema Bauke Mollema (1ste)
9 oktober Tre Valli Varesine Toms Skujins Wilco Kelderman (6de)
10 oktober Milaan-Turijn Thibaut Pinot Wilco Kelderman (6de)
11 oktober Gran Piemonte Sonny Colbrelli Maurits Lammertink (28ste)

Laatste tien edities

Topdrie in de laatste tien edities vande Ronde van Lombardije

2017 1. Vincenzo Nibali 2. Julian Alaphilippe 3. Gianni Moscon
2016 1. Esteban Chaves 2. Diego Rosa 3. Rigoberto Urán
2015 1. Vincenzo Nibali 2. Daniel Moreno 3. Thibaut Pinot
2014 1. Daniel Martin 2. Alejandro Valverde 3. Rui Costa
2013 1. Joaquim Rodríguez 2. Alejandro Valverde 3. Rafal Majka
2012 1. Joaquim Rodríguez 2. Samuel Sánchez 3. Rigoberto Urán
2011 1. Oliver Zaugg 2. Daniel Martin 3. Joaquim Rodíguez
2010 1. Philippe Gilbert 2. Michele Scarponi 3. Pablo Lastras
2009 1. Philippe Gilbert 2. Samuel Sánchez 3. Aleksandr Kolobnev
2008 1. Damiano Cunego 2. Janez Brajkovic 3. Rigoberto Urán

194 km - Voorsprong groeit razendsnel

Het gaat razendsnel met de voorsprong van de kopgroep. Team Sunweb, dat de jonge Australiër Michael Storer in de kopgroep heeft, meldt dat de voorsprong op het peloton al 6 minuten bedraagt.

De renners zijn inmiddels bezig aan de eerste klim van de dag: de Colle Gallo (8,3 kilometer à 5,2 procent).

Lobato afgestapt

Het moordende tempo heeft ook al een slachtoffer geëist: Juan-José Lobato is afgestapt. De Spanjaard, die afgelopen winter werd weggestuurd bij Lotto-Jumbo, was nog wel van start gegaan als kopman van Nippo-Vini Fantini.

204 km - Acht koplopers

We hebben een kopgroep! Ondanks het moordende gemiddelde van bijna 54 km/uur hebben acht renners een gaatje gevonden. Hun voorsprong groeit razendsnel naar 1.20 minuten.

De namen: Davide Ballerini (Androni), Umberto Orsini en Alessandro Tonelli (beiden Bardiani), Florian Sénéchal (Quickstep), Franck Bonnamour (Fortuneo), Jhonatan Restrepo (Katusha), Michael Storer (Sunweb) en Marco Marcato (UAE).

Acht Nederlanders in koers

Vorig jaar eindigde Sam Oomen als beste Nederlander. Bij zijn debuut in de Ronde van Lombardije werd de jonge Tilburger knap elfde. De laatste Nederlander die op het podium stond in de laatste grote wedstrijd van het seizoen was Michael Boogerd. In 1998 en 20114 werd hij tweede, in 2001 derde.

De acht Nederlanders onderweg:
Koen Bouwman (Lotto-Jumbo)
Robert Gesink (Lotto-Jumbo)
Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo)
Daan Olivier (Lotto-Jumbo)
Wilco Kelderman (Sunweb)
Sam Oomen (Sunweb)
Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin)

Michael Boogerd verliest in 2004 de sprint van Damiano Cunego, maar is nog altijd de laatste Nederlander op het podium in Lombardije

Drie Nederlandse zeges

'Il Lombardia' werd drie keer door een Nederlander gewonnen. Twee keer door dezelfde man, Jo de Roo (1962 en 1963), en één keer door Hennie Kuiper (1981).

De Roo weet zich zijn eerste zege nog goed te herinneren. Het was tot 2012 de laatste keer dat de Muro di Sormano in het parcours was opgenomen.

De Roo over 'Il Lombardia' van 1962

224 km - Nu nog rustig

We zijn inmiddels 15 kilometer onderweg en van een kopgroep is nog geen sprake. Over zo'n 30 kilometer moet er voor het eerst geklommen worden.

Valpartijen Bakelants en De Plus

De editie van 2017 werd ontsierd door afschuwelijke valpartijen van Laurens De Plus en Jan Bakelants. Beide Belgen doken in de afdaling van de Muro de Sormano het ravijn in. De Plus, volgend jaar rijdend voor de Nederlandse Jumbo-ploeg, is er gewoon bij.

Bakelants verklaarde nooit meer op te stappen in Lombardije zolang de Sormano in het parcours zit. Maar zijn afwezigheid kan ook te maken hebben met pril familiegeluk.

2017: Nibali wint opnieuw

Vorig jaar won Vincenzo Nibali op een prachtige wijze voor de tweede keer de Ronde van Lombardije. Na 2015 soleerde hij ook in 2017 naar de winst.

Nibali voor tweede keer winnaar in Lombardije

Benvenuto!

De Ronde van Lombardije. Il Lombardia. De koers van de vallende bladeren. De wedstrijd van de weemoed.

Het vijfde en laatste monument is een koers om van te likkebaarden, maar ook traditioneel de afsluiting van het wielerjaar. Toegegeven, ook na vandaag wordt er nog gekoerst in China en andere oorden. Maar de Ronde van Lombardije is toch echt de laatste wielerkoers waar vrijwel de hele wereldtop aan de start staat.

De 112e editie van de koers telt 241 kilometer van Bergamo naar Como. Daarin moeten de renners een slordige 4.000 hoogtemeters overwinnen.

Valverde, Mollema en Nibali, kanshebbers in de Ronde van Lombardije?