Nibali voor tweede keer winnaar in Lombardije Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vincenzo Nibali heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. De Italiaan van Bahrein-Merida was in de slotfase van de najaarsklassieker een klasse apart en kwam na 248 kilometer koers solo over de finish in Como. Beste Nederlander was Sunweb-renner Sam Oomen op de elfde plaats.

Nibali, die in 2015 ook de sterkste was in de laatste klassieker van het wielerseizoen, reed tijdens de afdaling van de Civiglio weg van Thibault Pinot (FDJ). Dat deed Nibali op 17 kilometer van de finish, op exact dezelfde plek als bij zijn zege in 2015. Samen met Pinot was Nibali bij de beklimming ontsnapt uit een groep met favorieten.

Julian Alaphilippe (QuickStep) achterhaalde Pinot en werd tweede op 28 seconden van Nibali. Gianni Moscon (Sky) werd derde, als eerste van het groepje achtervolgers.

Hofstede in vroege kopgroep

Zes renners, onder wie Lennard Hofstede van Sunweb, vormden een vroege kopgroep. Op 75 kilometer van de meet, toen de Ghisallo opdoemde, voerde het peloton het tempo op en viel de groep langzaam uiteen.

Uit de vele tegenaanvallen bleef Mikaël Cherel (AG2R) over aan kop. Hij reed weg bij zijn medevluchters op de Muro di Sormano, met stukken van 27 procent stijging. Laurens De Plus ging in de achtervolging, maar de Belg van QuickStep belandde in het ravijn na een buiteling over een vangrail. Het zag er vervelend uit, maar de schade bij De Plus viel uiteindelijk mee.

Philippe Gilbert (QuickStep), Alessandro De Marchi (BMC) en Pello Bilbao (Astana) achterhaalden Cherel op 25 kilometer van de finish, maar werden zelf op de klim van de Civiglio bijgehaald door het uitgedunde peloton.

Pinot en Nibali ontsnapten, waarna Nibali in de afdaling wegreed en solo finishte in Como.

Uitslag Ronde van Lombardije

STER reclame