NOS WielrennenAangepast

Martin wint Ronde van Lombardije

De Ier Daniel Martin heeft de 108ste Ronde van Lombardije gewonnen. De voor Garmin uitkomende renner sprong op 500 meter van de finish in Bergamo weg en profiteerde van de lichte aarzeling van de acht andere koplopers.

Elf vroege vluchters pakten elf minuten en in de slotfase leek een poging van Pieter Weening en de Belg Ben Hermans hoopvol, maar de 108ste editie werd pas op de slotklim in Bergamo beslist.

Twaalf Nederlanders

Om 10.25 uur begonnen in Como 200 renners, onder wie twaalf Nederlanders aan de Ronde van Lombardije. Het parkoers was flink gewijzigd, met de Madonna di Ghisallo al vroeg in de race en Bergamo niet als start-, maar als finishplaats.

Na een klein uur sprongen Tiziano Dall'Antonia, Jérémy Roy, Francesco Gavazzi, Jan Polanc, Romain Guillemois, Sergio Paulinho, Angelo Pagani, Miguel Angel Rubiano, Matthias Brändle, Andrea Fedi en Paul Voss weg en in een mum van tijd hadden zij een voorsprong van elf minuten te pakken.

Movistar (Alejandro Valverde), Tinkoff (Alberto Contador) en Katjoesja (Joaquim Rodriguez) vonden het toen tijd worden om in actie te komen en al rap liep de voorsprong van de koplopers terug. Op 75 kilometer van de meet verdedigden de elf op kop nog een marge van iets meer dan vier minuten.

Weening en Mollema in de aanval

Op de Passo di Ganda (9,2 kilometer à 7,3 % met de top op 60 kilometer van de meet) waren er voorin nog vijf man over. Paulinho reed vervolgens weg bij Rubiano, Polanc, Fedi en Roy, initiator van de vlucht. Weening (Orica), Bauke Mollema (Belkin), Hermans en Mikael Cherel gingen in de tegenaanval. Mollema en Cherel haakten bergop af, waarna Weening en Hermans op 30 kilometer van de meet ineens leiders waren.

In de slotfase gebeurde er van alles. Zo reed Leopold König naar het koppel toe om later weer te lossen, viel Tom Dumoulin op 10 kilometer van de finish en haakte de kersverse wereldkampioen Michal Kwiatkowski ineens af. En Weening en Hermans werden op 4 kilometer van de streep toch nog achterhaald.

Martin verrast medekoplopers

De Belg Tim Wellens leidde met een jump op 4 kilometer van de finish de finale in. Hij reed weg op een één kilometer lang klimmetje, dat voor de helft uit klinkers bestond. Het peloton viel in stukken uiteen en er bleven negen man over: Valverde, Rodríguez, Martin, Philippe Gilbert, Samuel Sánchez, Michael Albasini, Fabio Aru, Rui Costa en Wellens. Zij pakten honderd meter op het eerste peloton.

Sánchez zag zijn poging om in de afdaling weg te lopen mislukken, waarna Martin van achteruit demarreerde en de andere koplopers compleet verraste. Valverde en de anderen probeerden daarna vergeefs het gaatje te dichten.

Valverde eindigde als tweede, maar mag zich troosten met het gegeven dat hij de nieuwe aanvoerder van de World Tour-ranglijst is geworden. Hij verdreef zijn landgenoot Alberto Contador, die onderweg onderuit was gegaan, van de eerste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl