Alessandro de Marchi, eerder dit jaar AFP

Wielrenner Alessandro De Marchi heeft de 102de editie van de Ronde van Emilië op zijn naam geschreven. De Italiaan van BMC sprong op twintig kilometer van de meet weg.

Hij bleef het peloton voor, ondanks vier pittige beklimmingen in de finale van de ruim tweehonderd kilometer lange wedstrijd.

In de vijf plaatselijke ronden moesten de renners telkens de San Luca over, een klim in Bologna van 2,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,8.

Gesink terug in het peloton

Robert Gesink maakte in Italië zijn rentree na een sleutelbeenbreuk. Eind augustus kwam Gesink ten val tijdens een training in de Verenigde Staten, waardoor hij de wereldkampioenschappen van afgelopen week moest missen.

De Marchi, die in zijn carrière drie ritzeges boekte in de Vuelta (2014, 2015 en 2018), werd in de finale nog flink op de hielen gezeten door Rigoberto Urán en Michael Woods (derde op het WK), maar hij hield een paar seconden over.

Urán (Education First) werd tweede, voor de Marchi's ploeggenoot Dylan Teuns. De Belg oogde ijzersterk, maar hij moest in de finale de aanvallen van Urán en Woods pareren.

Veel renners stapten af

De koers werd verreden in slecht weer, waardoor slechts 77 renners de finish haalden. Meer dan de helft van de renners stapte af, onder wie Vuelta-winnaar Simon Yates en Steven Kruijswijk.

STER reclame