Pinot klopt Nibali na heroïsch gevecht in Ronde van Lombardije Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Thibaut Pinot is winnaar geworden van de 112e editie van de Ronde van Lombardije, het vijfde en laatste monument van het wielerseizoen. Op het 241 kilometer tellende parcours tussen Bergamo en Como kwam de Fransman solo over de meet.

Pinot was samen met tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali onderdeel van een kopgroep van vier. Op de Civiglio, een klim op 21 kilometer van de meet, lieten de twee achtereenvolgens Primoz Roglic en Egan Bernal achter.

Nibali breekt

Pinot, die in Lombardije al eens derde (2015) en vijfde (2017) werd, viel daarna meerdere malen aan, maar moest telkens toezien hoe Nibali op hangen en wurgen in zijn wiel bleef. Totdat de Italiaan plots brak en Pinot andermaal op de pedalen ging staan.

Tweevoudig winnaar Nibali raakte snel achterop en werd op vijf kilometer van de meet ingelopen door enkele achtervolgers. Maar hij demarreerde drie kilometer verderop en werd toch nog knap tweede. De Belg Dylan Teuns werd derde.

De Fransman kent een geweldig najaar. Woensdag won de 28-jarige renner Milaan-Turijn en in de Ronde van Spanje was hij de sterkste in twee bergritten.

En dat na een lastig voorjaar. Met een podiumplaats in zicht moest Pinot met uitputtingsverschijnselen opgeven in de Giro d'Italia. Daarna lag hij in de lappenmand en duurde het lang alvorens hij weer op niveau was.

'Beste vorm'

Na afloop sprak Pinot over de mooiste zege uit zijn carrière. "Het was een heel mooie dag, ik ben in de beste vorm van mijn loopbaan. En dan iemand als Nibali verslaan..."

"Toen ik hem zag aanvallen, wist ik: bingo! Nibali is een speciale renner, ik heb een symbool geklopt", aldus een dolblije Pinot.

Uitslag

STER reclame