NOS WielrennenAangepast

Rodriguez wint Lombardije opnieuw

Joaquim Rodriguez heeft net als vorig jaar de Ronde van Lombardije gewonnen. De Spanjaard van Katjoesja demarreerde op de slotklim en bereikte zestien seconden eerder dan een flinke achtervolgende groep de top. Hij hield vervolgens in de tien kilometer naar de finish in Lecco manmoedig stand.

In een regenachtig Lombardije was er één vluchtpoging van betekenis geweest, van Thomas Voeckler, die na een solo van vijftig kilometer net voor de slotklim werd teruggepakt.

Op de drie kilometer lange Villa Vergano sprong Rodriguez weg. De nummer twee van het WK van vorige week werd achterna gezeten door Daniel Martin, Rafal Majka en Alejandro Valverde, de nummer drie van het WK. De vogel was echter gevlogen. Alejandro Valverde finishte als tweede, net voor Rafal Majka. Robert Gesink was op de tiende plaats de beste Nederlander.

107de editie

Rond elf uur begon het peloton aan de 107de editie van de najaarsklassieker de Ronde van Lombardije, 242 kilometer lang en met in de slotfase pittige beklimmingen zoals de Sormano (na 160 km), de Madonna del Ghisallo (na 195 km) en ten slotte op tien kilometer van de finish de Villa Vergano.

Nog voor de Sormano kwam er al een eind aan de aspiraties van twee Italiaanse favorieten: Vincenzo Nibali en Michele Scarponi hielden het na een val voor gezien.

Het peloton was al behoorlijk uitgedund bij de top van de Sormano (27% op zijn steilst) en in de afdaling vertrok het Movistar-duo Valverde en Quintana. Het duo werd een vijftal met de aanhakende Caruso, Gasparotto en Santaromita.

Voeckler erop en erover

De vijf zagen even later Thomas Voeckler aan komen denderen. De Fransman meldde zich echter niet rustig bij de koplopers, maar ging er als een bezetene vandoor. In een mum van tijd pakte hij twee minuten voorsprong.

Hoewel er in de groep achtervolgers, een man of veertig, vaart werd gemaakt, slaagde de viervoudig ritwinnaar in de Tour en winnaar van de bolletjestrui in 2012 er in zelfs nog uit te lopen op de Madonna del Ghisallo.

Een voorzichtige afdaling kostte tijd en de achtervolgers wonnen almaar meer terrein op Voeckler, die stilaan de prijs betaalde voor zijn inspanningen. En aan de voet van de slotklim, de Villa Vergano, had de groep hem te pakken.

Steile klinkerstraatjes

Rodriguez greep de drie kilometer door de smalle en steile klinkerstraatjes op de Villa Vergano aan voor een versnelling en die bleef onbeantwoord. De nummer twee van het WK bereikte de top zestien seconden voor Valverde, Majka en Martin, die in de afdaling iets van de marge afknabbelden, maar niet veel.

De rest van de kopgroep, met daarin ook Robert Gesink en Tom Dumoulin, reed al snel op een minuut zodat er, net als op het WK, nog vier renners uitzicht hadden op een ereplaats. Door materiaalpech in de slotfase viel Martin weg bij de achtervolgers.

Rodriguez hield stand, Valverde eindigde als tweede, voor Majka. Robert Gesink was de beste Nederlander op plaats tien.

"Echt een fantastische revanche"

Op het WK zag Rodriguez een zeker lijkende wereldtitel nog door de neus geboord worden door Rui Costa (viel op 12 kilometer voorin weg) en huilend nam hij de zilveren medaille toen in ontvangst. Nu hield de Spanjaard niet op met lachen.

"Echt een fantastische revanche dit. Ik was natuurlijk heel teleurgesteld op het WK, maar dit maakt veel goed", zei de van oor tot oor glunderende Rodriguez.

Rodriguez verdrong dankzij zijn zege Tourwinnaar Chris Froome van de eerste plaats in het World Tour-klassement. En omdat Rodriguez, noch de Brit van start gaan in de Ronde van Peking, de laatste WT-koers van het jaar, is Rodriguez net als vorig jaar de meest regelmatige renner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl