liveblog
NOS NieuwsAangepast

De historische top met Trump en Kim van minuut tot minuut

liveblog gesloten

Samenvatting

We sluiten hierbij het liveblog. Lees hieronder alles rustig terug.

De top begon officieel met een historische handdruk. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea elkaar ontmoetten.

Daarna verdwenen de leiders samen met twee tolken achter gesloten deuren voor een een op een gesprek. Na afloop zei Trump dat het een "heel goed gesprek was en dat hij en Kim een "geweldige relatie" hebben. Vervolgens sloten ook adviseurs uit beide landen aan bij de onderhandelingen.

Na de lunch liepen Trump en Kim samen langs de aanwezige pers bij het Capella-hotel in Singapore. "We gaan iets ondertekenen", vertrouwde de Amerikaanse president de journalisten toe. Later zetten de twee leiders hun handtekeningen. Ze spraken over een "zeer belangrijk" en "historisch" document, zonder de inhoud verder toe te lichten.

Bekijk hieronder een samenvatting:

De topontmoeting tussen Kim en Trump in één video

Niet lang daarna lekten details uit de intentieverklaring uit. Uit een foto van de ondertekening kon worden opgemaakt wat in het document stond. Al snel lieten deskundigen weten dat ze niet onder de indruk waren van de gemaakte afspraken. "In mijn ogen was deze top een publiciteitsstunt die is geslaagd: beide leiders komen goed voor de dag in de beeldvorming. Concrete uitwerking laat nader op zich wachten", zei nucleair- en Korea-deskundige Sico van der Meer van denktank Clingendael.

Op een persconferentie liet president Trump weten dat hij dat heel anders ziet. Hij was lovend over Kim, Noord-Korea, de top en de intentieverklaring. Hij sprak van een nieuw hoofdstuk in de banden met Noord-Korea en zei dat Kim werk wil maken van de afspraken.

Hoewel nog veel details moeten worden uitgewerkt en onduidelijk is in hoeverre het Noord-Koreaanse regime zich aan de afspraken zal houden, is het voor president Trump duidelijk. "Dit was een belangrijke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis", zei hij aan het einde van de persconferentie.

Op locatie

Correspondent Arjen van der Horst duidde de ontwikkelingen vanuit Singapore. Hij deed dat vanaf de 21ste verdieping van een flatgebouw.

Persconferentie afgelopen

De persconferentie is afgelopen. Aan het einde benadrukt Trump opnieuw dat hij de top "een belangrijke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis" vindt.

Ook drukt hij zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op het hart dat hij en anderen ervoor moeten zorgen dat de gemaakte afspraken worden nageleefd.

Zuid-Korea betrekken bij gesprekken

Trump zegt dat hij China en Zuid-Korea wil betrekken bij volgende gesprekken met Noord-Korea. Hij zegt dat hij de verklaring al naar de Zuid-Koreaanse president Moon heeft gestuurd en binnenkort ook contact met hem heeft.

Trump vertelt op een persconferentie over de top

'Dit had al jaren geleden moeten gebeuren'

'Trudeau maakte fout'

De Amerikaanse president gaat na een vraag van een journalist ook in op de gebeurtenissen rond de G7-top van afgelopen weekend. Trump schreef nadat hij van de top was vertrokken dat hij niet eens was met de gezamenlijke slotverklaring.

Volgens hem had de Canadese premier Justin Trudeau valse verklaringen afgelegd. "Trudeau maakte een fout door mij te bekritiseren en heeft daarvan geleerd", zegt Trump er nu over. Hij zegt dat de uitspraken van Trudeau "Canada veel geld gaan kosten".

'Nieuwe sancties niet respectvol'

Trump zegt dat hij vorige week nog plannen voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea heeft tegengehouden, omdat het doorvoeren van die maatregelen "niet respectvol zou zijn".

Einde aan militaire oefeningen met Zuid-Korea

Trump zegt dat hij een einde maakt aan de gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea. Het Noord-Koreaanse regime heeft de jaarlijkse oefeningen altijd sterk afgekeurd. Trump noemt de oefeningen op het Koreaanse schiereiland 'war games', die veel geld kosten.

Verder zei hij ook dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn uitnodiging om naar het Witte Huis te komen heeft geaccepteerd.

'Kim begint meteen met uitvoeren afspraken'

Trump zegt dat hij verwacht dat Kim, zodra hij terug is in Noord-Korea, meteen begint met het uitvoeren van de afspraken die ze hebben gemaakt. Hij en Kim hebben een veelomvattende verklaring getekend, zegt de Amerikaanse president opnieuw.

Hij zegt dat op de top ook kort over mensenrechten is gesproken.

'Kim akkoord met ontmanteling testlocatie'

Trump zei eerder op de persconferentie dat Kim akkoord is gegaan met de ontmanteling van een belangrijke testlocatie voor raketmotoren in Noord-Korea, maar gaf verder geen details.

Hij benadrukt dat dit niet in de verklaring staat, maar dat Kim dit hem na het opstellen van het document heeft beloofd.

Nog geen soldaten terug

Trump zegt dat hij het liefst de Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea zijn gelegerd, zou terughalen. Maar dat is op dit moment nog niet aan de orde, voegt hij eraan toe.

Nog meer afspraken dan in verklaring

Trump spreekt in superlatieven over Kim, Noord-Korea, de top en de verklaring die de twee leiders hebben ondertekend. Hij zegt verder dat hij na het opstellen van de verklaring nog meer afspraken met de Noord-Koreaanse leider heeft gemaakt.

'Boodschap van vrede'

Op de persconferentie in Singapore zegt Trump dat hij een boodschap van vrede brengt. "Een boodschap van hoop en visie." Hij noemt de top verder opnieuw "zeer historisch". "We zijn klaar voor een nieuw hoofdstuk in de relaties tussen Noord-Korea en de VS."

'Top is geslaagde publiciteitsstunt'

Noord-Korea heeft opnieuw 'complete denuclearisatie' toegezegd. Maar wat betekent die term precies en hoe wordt dat gecontroleerd? "Dat weten we eigenlijk niet", zegt Sico van der Meer, nucleair- en Noord-Korea-deskundige van denktank Clingendael. "In mijn ogen was deze top een publiciteitsstunt die is geslaagd: beide leiders komen goed voor de dag in de beeldvorming. Concrete uitwerking laat nader op zich wachten."

Compilatie door het Witte Huis

President Trump heeft op zijn Twitteraccount een video gedeeld over de top in Singapore.

Persconferentie Trump

De Amerikaanse president Trump geeft zo een persconferentie over de top in Singapore en de verklaring die hij en de Noord-Koreaanse leider Kim ondertekenden.

Hij spreekt de pers toe in het Capella Hotel op het eiland Sentosa.

Bijzondere voorpagina

De Franse krant La Libération kwam vanochtend met een creatieve voorpagina over de top. "Historisch of hysterisch?", staat onder de foto.

'Niet echt iets nieuws'

Correspondent Marieke de Vries vertelt dat Kim Jong-un in april met de Zuid-Koreaanse president Moon ook al een overeenkomst heeft gesloten over complete denuclearisatie. "Niet echt iets nieuws dus. De Noord-Koreanen hebben eerder soortgelijke afspraken gemaakt met Zuid-Korea en de VN, maar daar hielden ze zich vervolgens niet aan."

China: 'denken over verlichting van sancties'

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat een verlichting van de sancties tegen Noord-Korea overwogen zou kunnen worden. China heeft de export van olie en import van textiel aan banden gelegd en handelt daarmee volgens de afspraken die bij de Verenigde Naties zijn gemaakt.

Noord-Korea is voor olie en gas volledig afhankelijk van buitenlandse import, voornamelijk uit China. Voorafgaand aan de top werd gezegd dat Kim Jong-un graag zou zien dat de sancties verlicht worden.

'Vrij algemeen statement'

Het is een vrij algemene verklaring, zegt ook Korea-kenner Michiel Hoogeveen over het document dat na de top in Singapore werd ondertekend. "Trump zei dat deze ontmoeting de betrekking tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea voor altijd zouden veranderen. Deze verklaring weerspiegelt die bewoordingen niet."

Hoogeveen zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat hij verwacht dat er nog veel ontmoetingen zullen komen tussen beide landen. "Er moeten nog veel details worden uitgewerkt."

Van 'Little Rocket Man' naar 'getalenteerde man'

Hoe dan ook is er een jaar tijd enorm veel veranderd, zeggen correspondenten Wouter Zwart en Arjen van der Horst. Een aantal maanden geleden wisselden Trump en Kim nog oorlogstaal uit.

De Amerikaanse president noemde Kim toen nog 'Little Rocket Man', nu zegt hij dat de Noord-Koreaanse leider "een getalenteerde man" is.

'Als dit het is....'

"Dit heeft minder om het lijf dan skeptici verwachtten", schrijft Korea-deskundige Robert Kelly over de slotverklaring. "Maar misschien komt er zo nog een verrassing op de persconferentie?"

Herhaling van zetten

Vrijwel al deze toezeggingen zijn al eens eerder gedaan, zeggen deskundigen.

Toezeggingen in document

In de slotverklaring committeert Noord-Korea zich aan denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland, in ruil voor veiligheidsgaranties. Dat is iets wat het land eerder ook al eens heeft toegezegd.

Noord-Koreanen weten nog niets van ondertekening

De Noord-Koreaanse staatstelevisie heeft nog niets laten zien van de ondertekening, meldt een Britse journalist. Gebeurt waarschijnlijk ook niet voor morgen.

Trump prijst Kim

Trump vol lof over Kim

'Kim alweer vertrokken'

De Noord-Koreaanse leider heeft het eiland Sentosa alweer verlaten, meldt persbureau AP.

Trump en Kim nemen afscheid

Trump en Kim hebben met een handdruk afscheid genomen. Ze zeiden nog wat tegen elkaar zonder dat er tolken in de buurt waren.

De Noord-Koreaanse leider spreekt goed Engels, zegt de eigenaar van de Zwitserse school die Kim in zijn jeugdjaren bezocht.

Details akkoord nog niet bekend

Ondanks de uitspraken van de politiek leiders is nog steeds niet bekend wat er precies in het document staat. Trump wilde daar ook weinig over kwijt tegenover de aanwezige pers. Het document wordt later uitgedeeld aan journalisten, zo zei hij.

Het moment van de handtekening

Kim en Trump ondertekenen een slotverklaring

Kim: wereld krijgt grote verandering te zien

Kim Jong-un zegt dat de wereld "een belangrijke verandering te zien krijgt". Hij en de Amerikaanse president Trump "hebben besloten dat ze het verleden achter zich laten".

Trump over kernprogramma Noord-Korea

Trump zegt dat Noord-Korea "op zeer korte termijn" begint met een proces dat moet leiden tot de ontmanteling van zijn atoomprogramma. Ook zei hij dat hij Kim absoluut zal uitnodigen in het Witte Huis. "We hebben een zeer speciale band gekregen", voegde hij eraan toe.

'Ondertekenen heel belangrijk document'

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim hebben in Singapore hun handtekening gezet onder een akkoord. Over de details is nog niets bekend. "We ondertekenen een belangrijk document", zei Trump. "We zijn vereerd dat we dit mogen doen."

De Noord-Koreaanse leider Kim sprak van een historische top en een historische ontmoeting. Hij sprak zijn dank uit richting president Trump.

De twee hadden daarvoor urenlang gesprekken met elkaar, aanvankelijk één op één en later met hun adviseurs erbij. Trump zei na afloop dat de top beter ging dan wie dan ook had verwacht.

Over ongeveer twee uur houdt de Amerikaanse president een persconferentie.

Pennen liggen klaar

De pers staat gereed voor een lege tafel, waarop al twee pennen klaarliggen. Het is wachten tot de deuren opengaan.

Wat wordt er ondertekend?

Het lijkt erop dat de twee leiders op korte termijn bekendmaken wat ze gaan ondertekenen. De pers die aanwezig is op Sentosa verzamelt zich.

Achter een lange tafel staat de stafchef van het Witte Huis, John F. Kelly, alvast klaar. Als een journalist aan hem vraagt wat er wordt ondertekend, antwoordt hij: "Een vel papier."

'Ontmoeting ging beter dan verwacht'

Trump zei na de lunch dat het overleg met Kim "beter ging dan iemand ooit had kunnen verwachten". Ook die uitspraak lichtte hij niet verder toe.

'We gaan iets ondertekenen'

Na de lunch liepen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim langs de pers. "We gaan iets ondertekenen", zei Trump, zonder uit te leggen wat precies. Daarna stonden de twee leiders en de delegaties korte tijd voor het oog van de camera te overleggen. Wat er werd gezegd, was niet te verstaan.

Trump en Kim lopen na de lunch samen op

Bekijk hier de historische handdruk

  • aFP
    Trump en Kim geven elkaar de hand bij de top in Singapore
  • AFP
  • Reuters
    Trump en Kim bij het overleg in Sentosa
  • EPA

'Beter dat landen praten dan elkaar bedreigen'

"Ik denk dat Trump dit een ongekend succes gaat noemen, een doorbraak, de eerste ontmoeting tussen een Amerikaanse president en de Noord-Koreaanse leider", zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het lijkt me dat iedereen het erover eens is dat het beter is dat de twee landen met elkaar praten en elkaar niet voortdurend bedreigen, zoals vorig jaar. Dat mag je een succes noemen. Maar het is nog te vroeg om te beoordelen of de top ook inhoudelijk een succes is, met concrete afspraken over bijvoorbeeld denuclearisatie of een vredesdeal."

'Inminbok' en 'power tie'

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap beschrijft wat de twee politiek leiders dragen bij de top op Sentosa. In het geval van de Noord-Koreaanse leider Kim is dat een inminbok.

Dat betekent vrij vertaald zoiets als 'volkspak' en is hét kostuum van communistische leiders, zegt correspondent Marieke de Vries. "Mao en de grootvader van Kim droegen ook zo'n pak." Kim zelf draagt zijn 'volkspak' niet altijd. Bij zijn nieuwjaarsspeech droeg hij bijvoorbeeld een gewoon kostuum.

Trump heeft voor de gelegenheid een rode stropdas, ook wel de power tie genoemd, uit de kast gepakt. Daarmee wil hij gezag uitstralen, schrijft het Zuid-Koreaanse Yonhap.

Trump en Kim lunchen samen

Trump en Kim gaan samen lunchen

Koreaanse komkommer en vanille-ijs bij lunch

Het is inmiddels 12.02 uur op het Singaporese eiland Sentosa. Kim en Trump zijn aan de lunch begonnen. Dit staat op het menu:

'Alles verloopt volgens plan voor Noord-Korea'

Kim Jong-un heeft bereikt wat zijn vader en grootvader nooit is gelukt: de hand schudden van een Amerikaanse president. Dat zei correspondent Marieke de Vries in een vraag-en-antwoordsessie op Facebook.

De ontmoeting met Trump past binnen het meerjarenplan dat de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij in 2016 vastlegde, vertelt ze. Destijds werd gezegd dat het raketprogramma in 2017 voltooid moest zijn. Als dat eenmaal was gelukt, zou het tijd zijn voor een periode van ontdooiing.

De Vries: "Eigenlijk is het een soort manuscript waar de Noord-Koreanen zich heel precies aan houden. Nu het regime iets achter de hand heeft wat ze veiligheid biedt, reiken ze de hand aan de rest van de wereld."

Zuid-Koreanen hopen op betere relaties met buurland

Zuid-Koreaanse verwachtingen hoog gespannen

Hoe reisde Kim naar Singapore?

Buitenlandse reizen zijn vrij nieuw voor Kim Jong-un. Eerder was hij wel in China, maar daar kon hij met de trein naar toe. De grote vraag was dan ook hoe Kim naar Singapore zou reizen. Want het regeringstoestel is te gammel en de trein was geen optie, vertelde correspondent Garrie van Pinxteren gisterochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Toch landde de Noord-Koreaanse leider zondagavond veilig in Singapore. "China heeft een vliegtuig naar Pyongyang gestuurd. Dat is met Kim vertrokken en halverwege de vlucht is het vluchtnummer en bestemming veranderd", zei Van Pinxteren. "Dat allemaal omdat Kim geobsedeerd is door veiligheid. Dit was de veiligste manier. Niemand wist hoe hij in Singapore zou komen."

Dubbelgangers Trump en Kim zorgden voor verwarring

Donald Trump en Kim Jong-un hebben elkaar nu voor het eerst de hand geschud. Eerder deden hun dubbelgangers dat al. Zij zijn ook allebei in Singapore en zorgden daar voor enige verwarring. Het Jeugdjournaal maakte er een video van die je hieronder kunt bekijken:

Hoe moet Trump Kim eigenlijk aanspreken?

Donald Trump noemde Kim Jong-un in het recente verleden al eens rocket man en sick puppy. Maar hoe moet de Amerikaanse president de Noord-Koreaanse leider eigenlijk aanspreken nu ze elkaar in het echt ontmoeten? Dat ligt nog niet zo eenvoudig, legt de BBC uit.

'Samen gaan we het doen'

Trump en Kim met delegaties aan de slag

Wat weten we over Kim Jong-un?

Over het privéleven van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is niet veel bekend. Wel bekend is dat Kim Jong-un een vrouw heeft. Ze heet Ri Sol-ju.

Wat weten we van de Noord-Koreaanse first lady?

'Een-op-eengesprek was erg goed'

Het een-op-eengesprek tussen Trump en Kim is afgelopen. Trump zei dat het "een heel goed gesprek" was en dat ze een "geweldige relatie" hebben. Leden van de Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegatie hebben zich nu bij hun leiders gevoegd.

De eerste verklaringen van Trump en Kim

De eerste verklaringen van Trump en Kim

Dennis Rodman in tranen

Oud-basketballer Dennis Rodman is in Singapore. Hij is goed bevriend met de Noord-Koreaanse leider en hoopt op het beste.

Oud-basketballer Dennis Rodman komt aan in Singapore

Wie betaalt de rekening?

De zwaarbeveiligde top in Singapore kost veel geld. De hotelkamers alleen al kosten duizenden dollars per nacht. Tel daarbij op de kosten voor tolken en de faciliteiten voor journalisten. En de beveiliging. Dat laatste betaalt de Singaporese regering. "Dat is onze manier van een bijdrage leveren", zegt de minister van Defensie.

De Verenigde Staten betalen de verblijfskosten van hun eigen delegatie. In de Amerikaanse pers is gesuggereerd dat de Amerikanen ook de kosten van Kim Jong-un en zijn team zouden willen betalen. De Noord-Koreanen zouden dat echter als een belediging kunnen opvatten. Mogelijk betaalt een non-gouvernementele organisatie Kim's rekening. De Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) won vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Geld uit dat fonds zou kunnen worden gebruikt om "op die manier vrede tussen de Korea's en een kernwapenvrije wereld te bevorderen", zegt een betrokkene.

'Obstakels overwonnen'

Op het persmoment na het handenschudden voorspelde Trump dat hij en Kim Jong-un een fantastische relatie zullen krijgen. Trump zei verder dat hij zich heel goed voelde. Kim Jong-un zei via een tolk dat het "niet makkelijk was om hier te komen". "Er waren obstakels", zei hij, "maar die hebben we overwonnen om hier te kunnen zijn".

Noord- en Zuid-Korea, hoe zat het ook al weer?

Historisch moment: de handen worden geschud

Kim en Trump schudden elkaar de hand

President Trump en Kim Jong-un hebben elkaar zojuist de hand geschud. Daarmee is de top in Singapore officieel begonnen. De komende uren zullen ze praten over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Trump zei dat hij ervan overtuigd is dat het een groot succes wordt. "We zullen een fantastische relatie krijgen, daar heb ik geen twijfel over."

Niet alleen met Trump aan de onderhandelingstafel

De Noord-Koreaanse dictator heeft de afgelopen tijd al meerdere wereldleiders de hand geschud. Dat is bijzonder, want sinds Kim in 2011 de opperste leider werd, was hij nog nooit in het buitenland gezien.

Tweemaal dit jaar is Kim op bezoek geweest in China bij president Xi. Het communistische buurland geldt als de belangrijkste bondgenoot. Eind mei was de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, te gast in Noord-Korea. En eind april al was de historische ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon. Eerder deze maand berichtte Noord-Koreaanse staatsmedia dat ook de Syrische president Assad van plan is het land te bezoeken. Ook hij is een bondgenoot van de Kim-dynastie.

Historisch: Kim en Moon schudden elkaar de hand

Vertrek Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegaties naar de top

Vertrek Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegaties naar de top

Noord-Korea en de VS, wat willen ze van elkaar?

Noord-Korea en de VS, wat willen ze van elkaar?

Eerste ontmoeting tussen leiders VS en Noord-Korea

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea elkaar ontmoeten. De ontmoeting wordt nu al vergeleken met eerdere historische ontmoetingen van Amerikaanse presidenten.

In 1972 verraste president Nixon, die bekendstond als anticommunistisch, de wereld met een bezoek aan de Chinese leider Mao Zedong. Met zijn bezoek verbrak Nixon het diplomatieke isolement van China en maakte voor het land de weg vrij om een rol te gaan spelen op het wereldtoneel.

14 jaar later, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, ontmoetten de 'aartsvijanden' president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov elkaar in Reykjavik om te praten over ontwapening en het beëindigen van de Koude Oorlog. Hoewel er na twee dagen praten uiteindelijk geen handtekeningen werden gezet, wordt de ontmoeting toch beschouwd als het moment waarop de Koude Oorlog werd beëindigd.

Trump en Kim aangekomen bij hotel

Zowel Donald Trump als Kim Jong-un is aangekomen bij het hotel waar de ontmoeting straks plaatsvindt.

Trump belt met Japan en Zuid-Korea voor aanvang top

President Donald Trump heeft voor de topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gebeld met president Moon Jae-in van Zuid-Korea en de Japanse minister president Shinzo Abe. Dat blijkt uit documenten die het Witte Huis heeft vrijgegeven.

Met Zuid-Korea sprak Trump af dat de twee landen hun ,,nauwe samenwerking zullen voortzetten na de ontmoeting van president Trump met de Noord-Koreaanse leider in Singapore.'' Met Abe kwam hij overeen dat de leiders elkaar nauwgezet op de hoogte zullen houden van de ontwikkelingen na de top.

Wie is Kim Jong-un?

Zelden is een dictator erin geslaagd zijn imago zo snel en succesvol te veranderen. Ooit een oorlogshitser, geldt Kim nu als een meesterlijke diplomaat. De man die tot voor kort de ene na de andere raket afschoot, viert nu triomfen in de conferentiezaal. Met als hoogtepunt straks de handdruk met Trump.

Reportage: Portret van de 'Grote Leider' van Noord-Korea

Ook Kim Jong-un onderweg

Ook Kim Jong-un heeft zijn hotel verlaten en is onderweg naar de ontmoeting met Trump.

Trump onderweg

President Trump is onderweg naar het Capella hotel op Sentosa, waar de ontmoeting plaatsvindt.

De aanloop naar de top

De aanloop naar de top verliep niet zonder hobbels. Lees hieronder hoe het ook al weer ging.

Wat staat er op het programma?

  • Om 03.00 uur Nederlandse tijd is er een een-op-eengesprek tussen beide leiders met tolken erbij.
  • Daarna schuiven ook andere leden van de Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegaties aan bij het gesprek.
  • Doel van het gesprek is om afspraken te maken over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.
  • In ruil voor ontwapening zou de VS bereid moeten zijn om economische sancties tegen Noord-Korea op te heffen en aan Noord-Korea's veiligheidseisen tegemoet te komen.
  • Ook een vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Korea staat op de agenda.

Ghurka's

Om veiligheid van de top tussen Trump en Kim zo goed mogelijk te garanderen, heeft de politie van Singapore zijn elite-eenheid ingezet. Die bestaat uit 1800 Singaporese Ghurka's, die bekendstaan om hun hardheid en doorzettingsvermogen en herkenbaar zijn aan hun bruine hoed en lang gebogen mes. Het zijn Nepalese militairen, ook bekend van het Britse en Indiase leger.

Maandag werden ze bijvoorbeeld ingezet bij de beveiliging van het The St. Regis, het hotel waar Kim Jong-un deze dagen verblijft. Ook bewaken ze het naastgelegen Shangri-La Hotel, waar Trump overnacht, en het Capella-hotel, waar de ontmoeting tussen beide leiders plaatsvindt.

Sentosa van de buitenwereld afgesloten

De top wordt gehouden op het eiland Sentosa. Het eiland is tijdens de ontmoeting van de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders van de buitenwereld afgesloten. Niemand kan er op of af zonder toestemming. Ook op afstand bestuurbare vliegtuigjes en drones zijn verboden.

Sentosa